Тріумф Магучіх, футболісти – на Олімпіаді: всі найгучніші досягнення українських спортсменів у 2023 році

Аватар Ілля Деулін Ілля Деулін
1453
0 голосів
Тріумф Магучіх, футболісти – на Олімпіаді: всі найгучніші досягнення українських спортсменів у 2023 році
Підсумки 2023 року. Колаж: Спорт-Експрес
Перемога на чемпіонаті світу, перший в історії вихід футболістів на Олімпіаду: сайт sport-express.ua підсумовує 2023 рік для вітчизняного спорту, який подарував українським вболівальникам чимало приводів для радості.

2023 рік подарував українським фанатам спорту нагоди як для радощів, так і для суму. Оглядач сайту sport-express.ua Ілля Деулін пропонує підвести риску під тим, що у році, що минає, показали вітчизняні спортсмени.

Футбол: перша Олімпіада збірної України, надія на третій поспіль чемпіонат Європи

Безумовно, головним досягненням українських футболістів у 2023 році є те, що вперше з 1988 року вони зіграють на Олімпіаді, але тепер вже не у складі збірної срср, а представлятимуть безпосередньо Україну. Це досягнення підкорилося молодіжній збірній, яка дісталася півфіналу чемпіонату Європи.

З ким гратиме збірна Руслана Ротаня? Ми не знаємо. Жеребкування групового етапу відбудеться дещо згодом, адже останні учасники Олімпіади визначаться аж навесні 2024 року.
Не забуваймо й про головну команду, яка дала бій чинним чемпіону (Італії) та віцечемпіону (Англії) континенту у відборі вже на доросле Євро, але напряму відібратися не змогла. Тепер на команду Сергія Реброва, яку він прийняв улітку, очікують стикові матчі, але вже у 2024 році.

21 березня синьо-жовті на виїзді зіграють з Боснією та Герцеговиною у півфіналі плей-оф, а у разі перемоги над балканською командою збірна України 26 березня у польському Вроцлаві побореться за путівку на Євро з переможцем пари Ізраїль – Ісландія.

Збірна України, фото: УАФ

Другий рік поспіль українські клуби не дуже вдало виступають у єврокубках, але Шахтар, який за 2023 рік змінив трьох тренерів, знову зумів забезпечити собі євровесну.

«Гірники» були близькі до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, але поразка від Порту (3:5) змусила команду Маріно Пушича торувати собі подальший єврокубковий шлях у Лізі Європи, де у стикових матчах 15 і 22 лютого 2024 року їм протистоятиме Марсель.

Гарно себе показують і збірники в іноземних клубах: Артем Довбик та Віктор Циганков – лідери Жирони, яка бореться за чемпіонство Іспанії (Артем – найкращий футболіст України 2023 року за опитуванням «УФ», Віктор – найкращий наш легіонер), Олександр Зінченко відіграє не останні ролі у лондонському Арсеналі, незважаючи на останню критику.

  • Чемпіон України: Шахтар
  • Володар Кубка: не розіграно
  • Володар Суперкубка: не розіграно

Футзал: півфінал чемпіонату Європи юнаків, повернення на чемпіонат світу

Український футзал цього року подарував чергового дебютанта Ліги чемпіонів –– київський ХІТ, який навесні вперше тріумфував у Екстра-лізі. Підопічні Олега Лук’яненка подолали основний раунд єдиного футзального єврокубка, а ось у елітній стадії кияни посіли лише третє місце. Хто знає, як би все склалося, якби не прикра поразка від Констракту...

Хіт, фото: з відкритих джерел

Змогла потішити і збірна, яка не без пригод, але цього року відібралася на п’ятий з шести у 21-му столітті чемпіонат світу, який пройде в Узбекистані. Тримаємо кулаки за команду Олександра Косенка!

Відзначаємо і юнацьку національну команду, яка вдруге поспіль стала півфіналістом чемпіонату Європи. Підопічним Олега Шайтанова не вистачило трошки, щоб вибити чинних володарів трофею – іспанців.

Дещо кращі результати показали українські футзалістки. Після бронзи чемпіонату Європи 2022 року цього року колектив Олега Шайтанова дійшов до фіналу, але поступився чинним чемпіонкам Європи з Іспанії з рахунком 1:5.

  • Чемпіон України: ХІТ
  • Володар Кубка: Кардинал (Рівне)
  • Володар Суперкубка: ХІТ

Легка атлетика: Магучіх – королева стрибків у висоту

2023 рік у легкій атлетиці, безсумнівно, можна назвати роком Ярослави Магучіх – три золота (Рабат, Сямень, Брюссель) та дві бронзи (Лозанна, Монако) на етапах Діамантової ліги, друга поспіль перемога у суперфіналі в Юджині у стрибках у висоту.

Ярослава Магучіх, фото: з відкритих джерел

Загалом протягом сезону Діамантової ліги українці та українки здобули 16 медалей різного ґатунку. Не забуваймо і про чемпіонат світу в Будапешті, де нагород було дещо менше: золото Магучіх у стрибку в висоту і срібло Марини Бех-Романчук у потрійному стрибку.

Також ці легкоатлетки здобули найвищі нагороди Європейських ігор у Кракові. Окрім них, також у Польщі тріумфувала Наталія Кроль у бігу на 800 метрів.

Михайло Кохан здобув срібло у метанні молота, а Артур Фельфнер та Владислав Шепелєв у Кракові вибороли бронзові нагороди у метанні списа та потрійному стрибку відповідно.

Баскетбол: чоловіки вчергове поза чемпіонатом світу та Олімпіадою

Чоловіча збірна починала рік під орудою латвійця Айнараса Багатскіса, який, втім, не зумів вивести команду на чемпіонат світу і його перед стартом олімпійської прекваліфікації змінив Віталій Степановський.

Але зміна тренера не допомогла збірній України у півфіналі подолати суперників з Хорватії. Тепер синьо-жовті зосереджуються на відборі на Євробаскет-2025, який стартує наприкінці лютого 2024 року.

Жіноча ж збірна під орудою Євгена Мурзіна вже приступила до кваліфікації на континентальну першість, але у двох стартових матчах дівчата не змогли здобути перемог. Відбір продовжиться в листопаді 2024 року.

Втім, український баскетбол подарував не досить приємні новини і на клубному рівні. В грудні вітчизняна Суперліга втратила чинного чемпіона та найбільш титулований клуб нашої країни – Будівельник.

Будівельник, фото: ФБУ

Але є і позитив. Слобожанський Прометей без значного супротиву тріумфував у Латвійсько-естонській баскетбольній лізі, а також пошумів у Єврокубку, де дійшов до півфіналу.

Якби команда Ронена Гінзбурга вийшла до фіналу, то сезон 2023/2024 вона могла б вже проводити у Євролізі – одному з найпрестижніших європейських змагань. А зараз Прометей продовжує боротьбу за вихід до плей-оф Єврокубка.

  • Чемпіон України: Будівельник
  • Володар Кубка: не розіграно
  • Володар Суперкубка: БК Рівне

Волейбол: українець – чемпіон світу, збірні – за крок до Олімпіади

Цей рік для волейбольної збірної України був багатим на події.

Чоловіча команда під орудою Угіса Крастіньша стала фіналістом Золотої Євроліги, що дало можливість позмагатися у Кубку претендентів – турнірі, який дає путівку до Ліги націй. Щоб її отримати, треба перемога в змаганні, але її після поразки від Туреччини у півфіналі про елітний турнір довелося забути.

А потім був Євроволей, де збірна України вийшла до плей-оф після трьох поразок у трьох стартових матчах групового етапу та повторила своє найкраще досягнення на турнірі (1/4 фіналу), а також п’яте місце у групі олімпійського відбору, з якої до Парижу поїхало дві збірні.

Десь такий самий шлях пройшла і жіноча команда: перемога у Золотій Євролізі – виліт у півфіналі Кубка претендентів – 1/8 фіналу Євроволей – шосте місце групи олімпійського відбору.

Олег Плотницький, фото: з відкритих джерел

Були певні успіхи і на клубному рівні. Прометей дебютував у Лізі чемпіонів і в перший ж захід зупинився за крок від основного етапу. Тепер команда Андрія Левченка продовжує свій шлях у Кубку ЄКВ, на відміну від Епіцентра-Подоляни та Житич-Полісся, які даний турнір залишили на першій ж стадії.

Звісно ж, згадаємо і про головну зірку сучасного українського волейболу Олега Плотницького, який своїми вогняними спічами заряджав партнерів по збірній на Євроволей, а сам він є одним із лідерів італійської Перуджі, яка є чинним бронзовим призером Ліги чемпіонів та клубним чемпіоном світу.

  • Чемпіон України (чоловіки): Прометей
  • Володар Кубка ліги (чоловіки): Епіцентр-Подоляни
  • Володар Суперкубка (чоловіки): Епіцентр-Подоляни
  • Чемпіон України (жінки): Прометей
  • Володар Кубка ліги (жінки): Атланта-ДНУ
  • Володар Суперкубка (жінки): Прометей

Гандбол: історія на чемпіонаті світу з гірким присмаком

Головним досягненням гандболу в 2023 році, авжеж, стала перша за 14 років участь українок на чемпіонаті світу. Вдалося повторити ще одне історичне досягнення: вперше за 18 років опинитися в основному раунді, але у ньому підопічні Віталія Андронова не виграли жодного матчу та в підсумку посіли 23 з 24 місць.

Жіноча збірна України з гандболу, фото: з відкритих джерел

Чоловіча ж збірна світову першість вимушено пропустила. Матчі одного з етапів кваліфікації припали на березень 2022 року і через початок повномасштабного вторгнення рф з відбіркового турніру довелося знятися.

Пропустять чоловіки і континентальну першість 2024 року, адже вони не змогли подолати кваліфікацію, а ось у дівчат відбір на Євро ще тільки набирає обертів, адже зіграно лише два з шести матчів.

  • Чемпіон України (чоловіки): Мотор
  • Володар Кубка (чоловіки): Мотор
  • Володар Суперкубка (чоловіки): Мотор
  • Чемпіон України (жінки): Галичанка
  • Володар Кубка (жінки): Галичанка
  • Володар Суперкубка (жінки): Галичанка

Біатлон: успіхи влітку та провал взимку

Біатлонний сезон 2022/2023 залишив у вболівальників неоднозначні враження. Так, збірна України вперше в історії не змогла вибороти нагороди Кубка світу.

Також синьо-жовті залишилися без медалей на чемпіонаті світу, але саме там український біатлоніст показав найкращий результат сезону – п’яте місце Дмитра Підручного у спринті. Також в Обергофі лідер збірної України посів восьме місце у гонці переслідування.

У дівчат ж найкращий результат показала Юлія Джима, яка фінішувала 11-ою в спринті етапу Кубка світу в чеському Нове Место-на-Мораве. До речі, саме там з 7 по 18 лютого пройде чемпіонат світу 2024 року.

Юлія Джима, фото: з відкритих джерел

Попри не дуже виразні результати, синьо-жовті змогли зберегти місце в топ-10 Кубка націй та квоту в п’ять біатлоністів та біатлоністок на гонки Кубка світу.

На старті нового біатлонного сезону було помітно, що без Підручного нашій команді важкувато, але повернення лідера збірної на етап Кубка світу в Гохфільцені одразу додало фарб нашій національній команді.

На медалі ж був рясний літній чемпіонат світу в словацькому Брезно-Осрблі, за підсумками якого збірна України здобула 11 нагород (два золота, чотири срібла та п’ять бронз) і посіла друге місце у медальному заліку.

Шахи: Музичук знову побореться за шахову корону

Без головних зірок національної команди сестер Музичук збірна України з шахів змогла посісти четверте місце на чемпіонаті Європи.

Анна ж до свого активу також записала бронзу Кубка світу та сьоме місце рейтингу ФІДЕ. На шляху до успіху в Баку їй у 1/8 фіналу довелося залишити за бортом свою сестру Марію.

Анна у квітні 2024 року завдяки бронзі Кубка світу змагатиметься у Кубку претендентів за можливість зіграти з чинною чемпіонкою світу, китаянкою Цзюй Веньцзюнь. Цікаво, що Марія у 2015 році вже володіла шаховою короною, а ось Анна вперше побореться за світову першість.

Анна Музичук, фото: з відкритих джерел

Серед чоловіків гарно себе показав 54-річний Василь Іванчук, який дійшов до фіналу чемпіонату Європи та 1/8 фіналу Кубка світу, де його зупинив майбутній тріумфатор турніру та один з найбільш знаних шахістів сучасності Магнус Карлсен.

Бокс: Усик надалі найкращий, Гвоздик повернувся в ринг

2023 рік у плані боксу подарував вболівальникам як перемоги, так і поразки. З одного боку, Олександр Усик в бою з Даніелем Дюбуа захистив свої чемпіонські звання WBO, IBF, WBA (Super) та IBO у важкій вазі.

Олександр Усик, фото: з відкритих джерел

З іншого боку, Василь Ломаченко у травні 2023 року програв Девіну Хейні та не зумів відібрати в американця пояси WBA (Super), WBC, IBF, WBO у легкій вазі.

Майже після чотирирічної паузи в ринг повернувся колишній чемпіон світу Олександр Гвоздик, який у 2023 році здобув три перемоги у трьох боях, захистив свій пояс WBO International в легкій вазі Денис Берінчик.

Усіх не перелічиш, але точно сказати можна одне: українські боксери цього року дали чимало приводів для радощів, адже як сказав у інтерв’ю нашому сайту головний тренер збірної України Дмитро Сосновський: «Україна – це реально боксерська країна!».

Фехтування: скандал з Харлан та тріумф у Польщі

Якщо в контексті легкої атлетики ми згадали Європейські ігри, то варто відзначити, що у Кракові золотом вболівальників потішили й фехтувальниці, зокрема Ольга Харлан та Джоан Фейбі Бежура, а Володимир Станкевич здобув бронзу.

Зірка національної команди також записала до свого активу командну перемогу на етапі Кубка світу в грузинському Батумі, а загалом на різних турнірах здобула сім медалей (одне золото, по три срібла та бронзи).

Втім, на чемпіонаті світу після відмови потиснути руку «нейтральній» росіянці Анні Смірновій Харлан дискваліфікували з одиночних змагань, хоча у командному турнірі українка змогла продовжити боротьбу і в підсумку синьо-жовті посіли четверте місце.

Ольга Харлан, фото: з відкритих джерел

У контексті фехтування згадаємо, що олімпійський чемпіон 1992 року Вадим Гутцайт на початку листопада 2023 року залишив посаду міністра молоді та спорту України, хоч обіцяв це зробити рік тому, коли став головою Національного олімпійського комітету України.

Підсумок

Рік прийдешній – рік олімпійський, і хоч поки достеменно невідомо, чи поїдуть українці на ігри в Парижі, вболівальники все одно покладають чималі надії на те, що українські спортсмени таки зможуть потішити фанатів нагородами різного ґатунку.

Спортсменам, які не виступатимуть на Олімпіаді, у прийдешньому році також зичимо тільки перемог, щоб «Ще не вмерла України…» звучало на якомога більшій кількості арен!