«Винен гроші всім за листопад»: Забірченко не певен, чи постане Будівельник з попелу вдруге

Аватар Віктор Глухенький Віктор Глухенький
1097
0 голосів
«Винен гроші всім за листопад»: Забірченко не певен, чи постане Будівельник з попелу вдруге
Дмитро Забірченко, фото: БК Будівельник
Легендарний Будівельник знявся із Суперліги. Вдруге. Проте, як стало зрозуміло з ексклюзивного інтерв’ю для сайту sport-express.ua вже колишнього головного тренера киян Дмитра Забірченка, цього разу відродження легендарного клубу може не статися.

Напередодні, 12 грудня, департаментом організації та проведення змагань Федерації баскетболу України було розглянуто звернення Будівельника щодо припинення його участі в поточному розіграші Суперліги і прийнято офіційне рішення його задовольнити. Легендарний київський клуб вдруге в його історії було виключено зі складу учасників Суперліги.

Таким чином мінімальну надію, що жевріла в серцях фанів «будки», загасили. І не минуло й дев’яти днів, як Будівельник повідомив ФБУ про зняття з чемпіонату, як столичну команду вже почали розбирати «по цеглинках». 

Колишній головний тренер Будівельника Дмитро Забірченко вже очолив інший столичний клуб ‒ Київ-Баскет, замінивши там Володимира Холопова, а лідер команди, MVP Суперліги Володимир Конєв, перейшов до Дніпра.

Володимир Конєв, фото: ФБУ

Як так сталося, що, здавалося б, міцна конструкція Будівельника раптом дала тріщину й завалилась, журналіст сайту sport-express.ua Віктор Глухенький вирішив розпитати особисто у вже колишнього керманича «будки» Дмитра Забірченка.

«Будівельник винен гроші всім гравцям за листопад місяць. Пообіцяли, що розрахуються»

– Дмитре, те, що сталося з Будівельником, дійсно сенсація чи в команді знали, що не сьогодні-завтра її розформують? 

– Ми їхали грати поєдинки в рамках дніпровського баблу, і нічого не віщувало біди. Здобули в Дніпрі три перемоги, в тому числі і над місцевим БК (80:74), завдавши їм першої поразки в сезоні. 

Повернулися додому, за день нас усіх зібрали і сказали, що от така ситуація. Повідомив нас про те, що Будівельник знімають з розіграшу Суперліги, Слава Євстратенко – наш спортивний директор. 

– В офіційному листі Будівельника до ФБУ з-поміж іншого сказано, що причиною непростого рішення є втрата спонсорської підтримки та відсутність власного фінансування. В клубі були реальні проблеми з фінансами?

– У нас була невеличка затримка по зарплаті.

– Наскільки невеличка? 

– Два тижні. Якщо ще точніше, то 15 днів. Але, станом на зараз, за жовтень місяць зі всіма гравцями і тренерами клуб розрахувався.

Гравці Будівельника, фото: Facebook

Ми нормально всі поставились до того, що були певні затримки. Всі чудово розуміють реалії сьогодення, що за вікном війна в країні. 

– Чекайте, але ж уже майже середина грудня. Тобто, за листопад ще є борг.

– Так. Будівельник винен гроші всім гравцям за листопад місяць. Пообіцяли, що зі всіма розрахуються.

– З командою все ясно. Що далі з клубом буде? 

– На даному етапі клуб припиняє свою діяльність. Відповідно, команда знята з розіграшу та розформована. А як воно буде далі… Цього ніхто не знає.

– Ви вже працевлаштувалися. Навіть далеко їхати не довелося. Як виник варіант з Київ-Баскетом?

– В суботу, 9 грудня, стало відомо, що Будівельник знімають з чемпіонату, а в неділю мені подзвонили з Київ-Баскета та запропонували роботу у них. Сказали, що, мовляв, «можеш подумати». Але що тут було думати? Я живу в Києві. Звісно, що я погодився, не вагаючись. 

«Якщо в Україні за баскетбол гравцям ще й платять гроші, то це вже добре»

– Доводилося чути від людей, які розуміються в українському баскетболі, що зараз в Суперлізі геть просів рівень зарплат. Тисяча-півтори доларів ‒ то є ледь не стеля. Правда? 

– В Дніпрі, Запоріжжі та Київ-Баскеті платять точно більше, ніж тисячу чи півтори доларів гравцям, але не всім. Щодо Будівельника, то я не відповідав за зарплати в клубі. Тому, хто і скільки отримував точно, я не знаю. Та й мені це не дуже цікаво. 

Але ‒ так, молоді гравці дійсно отримують, скажімо так, невеликі гроші. Знаєте, якщо в Україні за баскетбол гравцям ще й платять гроші, то це вже добре. Зважаючи на всю економічну ситуацію. Мова ‒ про молодь. Вони при роботі, займаються улюбленою справою. 

Гравці Будівельника, фото: ФБУ

Такі ж майстри як Саша Кольченко, Паша Буренко, Макс Сандул чи Вова Конєв, грати за тисячу чи півтори доларів не будуть. Це потрібно розуміти. Вони отримують більше. А скільки, то це вони особисто обговорювали з керівниками Будівельника.

Я не ліз у фінансові справи. Я ж не фінансист, а тренер. Це не дуже добре ‒ знати тренеру всі фінансові нюанси. Бо ж буває так, що знаєш, що хтось заробляє більше, тож і вимагаєш від нього більше. Очок, передач, блок-шотів і так далі.

«Зважаючи на війну, спонсори просто бережуть кошти на майбутнє чи чорний день»

– Президент львівської Політехніки Олександр Лазорко днями говорив, що єдиним спонсором його клубу є виробник мінеральної води і допомога від нього – це вода! Тобто, про жодні гроші навіть мови немає. Настільки ж все погано було зі спонсорами і в Будівельнику? 

– Умови для тренування в Будівельнику були хороші: новенький зал, тренажерка, масажист, лікар. Ніяких проблем. 

Ну а спонсори… Думаю, що зараз, зважаючи на війну, спонсори просто бережуть кошти на майбутнє чи чорний день. Зараз всюди з меценатами біда, хіба один спорт від цього страждає? І культура, і мистецтво теж мають проблеми з фінансуванням.

– Кого із Будівельника можна буде побачити в Київ-Баскеті? 

– Так, в Київ-Баскеті теж будуть гравці з Будівельника. Поки без конкретики. Єдине, і це не секрет, ‒ Лев Кошевацький та Макс Зайцев тренуються з нами. Вони вже на 90 відсотків стали частиною моєї нової команди. Контракти не підписано, тому поки не на 100 відсотків.

А до кінця тижня, я впевнений, всі інші гравці з Будівельника теж працевлаштуються. Всі знайдуть роботу. Вова Конєв вже знайшов. Він тепер повноцінний гравець Дніпра.