«Я категорично проти: з прапорами чи без них, але це росіяни»: Сосновський – про Олімпіаду, Усика та Гвоздика

Аватар Євген Чепур Євген Чепур
1435
2 голоси
«Я категорично проти: з прапорами чи без них, але це росіяни»: Сосновський – про Олімпіаду, Усика та Гвоздика
Дмитро Сосновський, фото: КМО ФБУ
Головний тренер збірної України з боксу Дмитро Сосновський дав ексклюзивне інтерв’ю сайту Sport-express.ua та розповів про найкращих боксерів на чемпіонаті України, Олександра Усика та Олександра Гвоздика.

Досвідчений фахівець та знавець українського любительського боксу Дмитро Сосновський спеціально для сайту Sport-express.ua підбив підсумки аматорського чемпіонату України та розповів:

  • яка кількість олімпійських ліцензій буде відмінним результатом для України
  • від кого на національній першості чекав більшого
  • яку помилку допустив Ярослав Харциз
  • чому Олександру Хижняку не варто йти у професіонали
  • хто переможе у бою Олександр Усик – Тайсон Ф’юрі
  • чи був удар у поєдинку з Даніелем Дюбуа у межах правил
  • як ставиться до того, що наш претендент на абсолютне чемпіонство у надважкій вазі підписав контракт з Поліссям
  • чому не хоче оцінювати шанси Олександра Гвоздика у ймовірних поєдинках з Дмитром Біволом та Артуром Бетербієвим
  • хто найсильніші боксери в історії України

«Харцизу не потрібно було одночасно виступати і в професіоналах, і в любителях»

– Дмитре Дмитровичу, у Львові завершився чемпіонат України з боксу і можна підбити певні підсумки. Хто вас приємно вразив на змаганнях?

– Багато фахівців вважають, і моя особиста думка така ж: різниця між чемпіонатом України в Яблуниці та львівським за якістю та рівнем боксу, який демонстрували і чоловіки, і жінки, помітно краща. З’явилося багато молодих хлопців, які є дуже перспективними. Наприклад, Іван Завадський у категорії 54 кг 2005 року народження, Айдер Абдураімов, 57 кг, 2004 року, Данило Заморило (63 кг), який переміг Яріка Харциза, приємно мене здивував. Джамал Кулієв у вазі до 75 кг. Важка вага мене порадувала – Василь Ткачук, Андрій Халецький, також молоді боксери 2002 та 2003 р.н. 

Щоб усіх не перераховувати, можу сказати, що з’явилась хороша молодь. Команду є з чого формувати. Зараз у нас цілі трошки інакші, бо на носі Олімпійські ігри. 

У мене дуже позитивний настрій після цього чемпіонату. І жіночий бокс виріс. Якщо у Яблуниці з 12-ти фіналів не було п’ять чи шість, не пам’ятаю точно, то зараз ситуація кардинально інша і відбулися всі фінали. Також команда омолодилась. Я за ними спостерігаю, і хоча не можу так аналізувати, як їх тренер Данилів Сергій, але прогрес помітний.

– А від кого ви очікували кращого виступу?

– Більшого очікував від Максима Рудика (2004 р.н., вага 51 кг). Чогось у нього не склалось, а я думав, що він у фіналі зустрінеться з Дмитром Замотаєвим. Сам поєдинок у нього не вийшов із Мухамедієвим, але Рудик – дуже перспективний і талановитий хлопець. 

Кондратюк ще із Долини, 51 кг, непоганий. 

Була надія і на Харциза, адже він лідер. Але я думаю, що тут помилкова позиція його і тренера, бо вони виступають і в професіоналах, і в любителях. Як на мене, це не потрібно робити водночас.

Ярослав Харциз. Фото: Фейсбук K2 Promotions

Потішив Заморило. Це молодий хлопець, який тільки прийшов у команду. Йому було важко, але переміг. Більше очікував від важковаговика Стоянічева. Також потішив Діма Ловчинський, незважаючи на те, що у нього було дві травми з ногами.

– Відомі 12 наших боксерів та боксерок, які будуть змагатися за олімпійські ліцензії. Як ви вважаєте, у кого є реальні шанси у цій боротьбі, а кому ще зарано боксувати на такому рівні?

– Не буду називати прізвищ, бо це неправильно стосовно хлопців. По дівчатах, то це компетенція Даниліва (головний тренер жіночої збірної, – прим «СЕ»). Я тільки вітаюсь з ними, а так у них інша програма і я не можу їх аналізувати.

Стосовно чоловічої збірної, то у нас є шість бойових одиниць, які будуть воювати за ліцензії, а казати по прізвищах – це некоректно для мене, як для головного тренера.

Я вважав би добрим результатом, якщо ми завоюємо ще одну ліцензію і у нас їх буде дві (Олександр Хижняк вже отримав право змагатися на Олімпіаді, – прим. Є.Ч.). Якщо загалом здобудемо три, то це вже буде відмінно.

«Не радив би Хижняку йти у професіонали»

– Міжнародний олімпійський комітет допустив до Олімпіади росіян та білорусів. Що думаєте з цього приводу?

– Я категорично проти такого розвитку подій. З прапорами чи без них, але це росіяни. Питання мало розглядатися в березні, а тут воно виникло неочікувано, прямо як москалі на нас напали. Якби це було весною, то на відбірковий турнір в Італію вони б уже не потрапляли.

У нас сьогодні позиція Федерації боксу України – не беремо участь у турнірах, де є орки, москалі, русаки, як хочете називайте, вбивці наші.

Як воно буде далі? Мені важко сказати.  

Ви казали у попередньому інтерв’ю нам, що вважаєте Олександра Хижняка найкращим аматором України на даний момент. Як оціните його ризиковий стиль та шанси у професіоналах? На минулій Олімпіаді він взяв срібло і багато хто думає, що саме через його агресивну манеру бою програв у фіналі.

– Можливо, й поплатився у фіналі. Помилки треба аналізувати. Це була чиста випадковість, а не його слабість чи погана підготовка. Шальний удар якийсь пройшов. Хижняк мав ще трохи інакше себе по вести – не вскакувати після нокдауну, коли його качнуло і він на суддю трохи впав. І тому рефері зупинив бій. Якби він спокійно підвівся, то там залишалися секунди до кінця раунду і це була б золота медаль.

Олександр Хижняк, фото: Getty Images

Я дійсно вважаю Хижняка одним із найкращих, дуже талановитим. З Сашком я провів дуже багато часу. Він унікальний у працездатності, міцна дуже психіка. Він своєрідний талант. Як він веде поєдинок, як витримує навантаження сильні. На сьогоднішній день він найсильніший аматор.

– Яким тоді буде для Хижняка перехід у професіонали? 

– Я повністю згоден з тобою, що його стиль надто важкий для професіоналів. Точно сказати не можу, це лише моя думка, а рішення приймати їм. Якби мене спитали, то не радив би йому. 

Важко точно сказати, як Саша з цим справиться [якщо все-таки перейде остаточно в професіонали]. Я так думаю, що він вже віковий боксер, йому зараз 28 років. Відразу йому не дадуть чемпіонський бій. Його треба вивести на інший рівень з таким стилем, бо він у своєму ритмі працює зараз три раунди, а там – чотири, шість і так далі. 

Щоб Сашу функціонально підготовити, сердечно-судинну та м’язову системи вивести на чемпіонські 12 раундів, потрібно років 2-3. У нього такого часу немає, адже після Олімпіади йому вже буде 29. Я не бачу Хижняка у професіоналах, але прямо на цю тему не розмовляв із ним. Схиляюсь до того, якщо Хижняк завоює золоту медаль у Парижі, то піде на треті Олімпійські ігри.

«Усик та Ф’юрі? Абсолютним чемпіоном стане той, хто краще виконає свої завдання»

– Хто ще із наших любителів може у майбутньому досягти рівня Усика та Ломаченка у професіоналах?

– Складно реально сказати, адже я оцінював цих боксерів, про яких згадував раніше, як любителів, бо вони молоді. Усик і Ломаченко – чемпіони світу та Олімпійських ігор, вони демонстрували дорослий бокс. Ті прізвища, які я називав на початку інтерв’ю, це про боксерів, які талановиті та здібні, але з ними треба фізично та тактично працювати.

Василь Ломаченко і Олександр Усик, фото: Instagram

Я би міг сказати, як вони виступлять у професіоналах, якби хтось вже засвітився на світовому та дорослому рівні, як Юра Захарєєв. Він міг би зараз переходити в професіонали – у нього дуже хороші задатки, але на сьогодні я можу судити про нього тільки на рівні любителів. Але Юра дуже талановитий, адже в 19 років виграв шість поєдинків та став чемпіоном світу.

Професійна та любительська кухня дуже відрізняються.

– Усик підписав контракт із футбольним клубом Полісся та планує зіграти у чемпіонаті України. Це піар чи Олександр справді вийде на поле у грі УПЛ? 

– Я можу аналізувати якийсь бій після того, як він завершиться. Раніше казати – це не професійно. Щоб я міг говорити, то мені потрібно бути поряд та бачити, що боксери роблять, як готуються. 

Можу лише сказати, що, коли Усик був у любительській команді, то гарно грав у футбол. Наскільки це серйозно сьогодні? Чесно, я далекий від футболу. Мені деколи цікавіший біатлон. Але я ніяк не хочу образити футболістів.

Мій улюблений вихованець Андрій Котельник також добре грає у футбол та ставав чемпіоном Львівської області.

Усик – дорослий чоловік і вирішив грати у футбол, то хай грає. Я проти цього нічого не маю.

– Раніше ви казали нам, що Усик на голову, а можливо й на дві вищий за Ф’юрі в плані боксерського інтелекту і техніки. З цим важко не погодитися, але є величезна різниця у габаритах. Це не стане проблемою для Олександра?

– Габарити справді дуже різні і тому, коли вони зійдуться у ринзі, то у них будуть різні завдання на поєдинок. Враховуючи всі їх мінуси та плюси, то стане абсолютним чемпіоном той, хто краще виконає свої задачі.

Тайсон Ф'юрі і Олександр Усик, фото: Getty Images

«Мені не цікаво, чи виграє Гвоздик чи програє. Мене цікавить, чи поб’ємо ми москалів»

– Бій Усик – Дюбуа. Скандальний удар був нижче поясу чи у межах правил?

– Думки розійшлися. Я – не рефері. Суддю, який працював на цьому поєдинку, ніхто не покарав, значить, він прийняв вірне рішення. 

– Гвоздик повернувся та готовий до великих боїв. Які в нього шанси з Біволом та Бетербієвим, наприклад?

– Я погано розуміюся у професіональному боксі. Коли Гвоздик був у моїй команді любительського боксу, то я міг би коментувати. А так… 

Гвоздик живе в Америці, віковий боксер. З якою ціллю він повернувся? Я не знаю, не слідкую за його кар’єрою. Мене це не цікавить, виграє він чи програє. Мене цікавить, чи поб’ємо ми москалів та чи поїдемо на Олімпійські ігри. 

Це якісь провокаційні питання. Читачам цікаво? Мені не цікаво, що там буде у професійному боксі.

– Топ-3 найсильніших боксерів в історії українського боксу. Ваша версія?

– Топ-3? Що ви, тут я навіть у п’ять боксерів у такому рейтингу не вклався би.

Серед аматорів – Вася Ломаченко, навіть не обговорюється. Саша Усик. Сергій Дзиндзирук, Андрій Котельник. Дуже здивував мене Юра Захарєєв. 

А ще ж є Сергій Доценко, який став разом з Котельником срібним призером на Олімпіаді. Сергій Данильченко. Женя Хітров, Тарас Шелестюк. Реально хороші боксери. Денис Берінчик показав вольовий бокс. Віталій та Володя Кличко теж здобули всесвітню славу, не забувайте, саме серед аматорів.

Серед професіоналів, при всій повазі до Усика, я вважаю, що найкращий Володя Кличко. Майже 11 років тримати пояса у надважкій вазі це щось. Додав би сюди таких бійців, як Віктор Постол, Слава Сенченко, Юра Нужненко. І Володя Сидоренко. В’ячеслав Глазков – швидкий з різким ударом.

Україна – це реально боксерська країна. Дуже складно [вибрати трьох], бо у нас багато було реально класних боксерів.