«З Ломаченком не спілкуюсь. Усик сильніший за Ф’юрі»: Гвоздик про бій з Родрігесом і Шарія

Аватар Віктор Глухенький Віктор Глухенький
14183
0 голосів
«З Ломаченком не спілкуюсь. Усик сильніший за Ф’юрі»: Гвоздик про бій з Родрігесом і Шарія
Усик, Гвоздик, Ф'юрі. Колаж: СЕ
Колишній чемпіон світу у напівважкому дивізіоні Олександр Гвоздик дав розлоге ексклюзивне інтерв’ю sport-express.ua, у якому розповів чимало цікавого.

Розмова з Олександром Гвоздиком відбулася після того, як він завершив підготовчий кемп перед боєм проти бразильця Ісаака Родрігеса, який відбудеться в ніч на неділю, першого жовтня. Боксер мав трохи вільного часу, тож не скористатися такою нагодою було б гріх.

Журналіст сайту sport-express.ua Віктор Глухенький поспілкувався з Гвоздиком про:

  • майбутнього маловідомого опонента з Бразилії
  • справжні причини повернення Саші на профі-ринг
  • друзів Гвоздика ‒ Дениса Берінчика та Олександра Усика
  • а також ‒ Василя Ломаченка, Івана Редкача та навіть Анатолія Шарія

«Амбіції нікуди не зникли. Хочу повернути титул чемпіона світу і заткнути рота всім»

– «Роботу зроблено, настав час повеселитися». Так Ви підписали одну з крайніх своїх світлин в Інстаграм. Що малося на увазі? Невже бій проти Ісаака Родрігеса розглядаєте, як нагоду повеселитися? 

– В жодному випадку. Ісаака Родрігеса я не недооцінюю (28-4, 22 КО). До цього бою я готувався дуже наполегливо. По-справжньому страждав в залі на тренуваннях, «вкалував», як-то кажуть. 

Можу сказати, що домашнє завдання виконав добре. Бій для мене буде, як екзамен. Я до нього підготувався, тож тепер потрібно просто здати іспит. 

– Для більшості українців Ісаак Родрігес ноунейм, або, як інколи називають мало відомих бійців – таксист. 

– Скажу так: місце в рейтингу, яке посідає Ісаак Родрігес (в оновленому рейтингу IBF у напівважкій вазі він за межами ТОР-15, Гвоздик – 11-й, – прим. В.Г.) не відповідає рівню його майстерності. Хоча, я також не буду лукавити і відверто скажу, що він не топовий боксер. 

Однак, це гідна заміна Андре Діллерру (32-3, 19 КО), який вирішив піти на спортивну пенсію (спершу саме 40-річний американець мав боксувати проти Гвоздика, –прим. В.Г.). 

Родрігес – не просто якийсь жирний хлопець, який прийняв бій заради гонорару. Це не якийсь водій траку. Так, в нього було лише три тижні для підготовки до бою зі мною. Проте в цей час він не валявся на дивані, попиваючи пиво та жуючи бургери, ні. 

Я дивився його сторінку в Інстаграм, його сторіз. Він постійно працює в залі, постійно тренується. І три тижні, нормальний термін, щоб підготуватися.

– Бій проти Ісаака Родрігеса буде вже третім поєдинком після вашого повернення на ринг. Якою все ж була основна мотивація поновлення виступів у профі? Невже все через втрату бізнесу і бажання ще трохи підзаробити перед виходом на спортивну пенсію?

– Своїми боями і здобутками, я вже довів все що хотів довести людям, але не до кінця довів все ще сам собі. 

На рахунок віку, ви так тонто натякнули, так, мені 36, але. Розумієте, багато залежить від вагової категорії, генетичних та фізіологічних особливостей мого організму, а я – почуваюся чудово. 

І найголовніше – в мене є моє его, мої амбіції, які нікуди не зникли. Хочу повернути собі мій титул, так, саме мій титул чемпіона світу. Я прагну боксувати знову проти Артура Бетербієва і перемогти його.

Артур Бетербієв і Олександр Гвоздик. Фото: Google

– Ісаак – це крок до Артура?

– Не хочу зараз кричати – дайте мені Бетербієва! Це неправильно. Спершу бій з Родрігесом. 

Вже після нього я знову покличу на бій Бетербієва чи Бівола. 

Дмитру я вже пропонував бій. Думаю, що зараз Бетербієв не такий наляканий, як Бівол.

В мене немає і не може бути прямого контакту, спілкування з Бетербієвим, але я неодноразово робив зрозумілі всім і йому насамперед меседжі, що я хочу боксувати з чемпіоном, тобто з Артуром Бетербієвим. 

– А як сам Артур ставиться до цього?

– Наскільки мені відомо, Бетербієв не проти реваншу, коли це матиме для нього сенс. Тобто, коли я знову матиму статус обов’язкового претендента ‒ і до цього я рухаюсь. Це ще одна величезна мотивація. 

Так, перемога над Адонісом Стівенсоном була вершиною моєї кар’єри, як каже більшість ваших колег-журналістів, але лише до моменту нашої з вами сьогоднішньої розмови. Справжня вершина ‒ ще вище, попереду. Я в це вірю і роблю все від себе залежне.

А тим, хто списував мене з рахунків, завчасно відправляючи на пенсію, мені буде дуже приємно заткнути рота своїми майбутніми перемогами.

«Я спарингував з Канело. Нормально він так мені надавав»

– Давайте трохи відійдемо в сторону. Ваш бій з Ісааком Родрігесом пройде в андеркарді головної події вечора великого боксу в Лас-Вегасі – поєдинком між Джермеллом Чарло (35-1-1) та Саулем Альваресом (59-2-2). Хто Ваш фаворит?

– Однозначно, Канело. Сауль Альварес не дуже високого зросту, але він дуже сильний. Знаю, про що говорю, коли згадую про силу мексиканця, бо я з ним спарингував. Нормально він так мені надавав.

Джермелл Чарло стрибає через категорію – з першої середньої (до 69.55 кг.), через середню (до 72, 56 кг.) у суперсередню категорію (до 76,2). Так, він візуально, можливо, здається більшим за Канело, але він не боксував жодного разу в цій категорії. Як на мене, саме це і стане вирішальним фактором. 

Впевнений, що це буде дійсно крутий і, в той же час, нелегкий бій для Канело. 

«Наступний бій Берінчика буде за титул. У Дениса є все, щоб нарешті стати чемпіоном світу» 

– На професійний ринг ви піднялись після сезону в складі напівпрофесійної боксерської команди «Українські отамани». З тієї дуже крутої ватаги всі її головні зірки ‒ Олександр Усик, ви, Василь Ломаченко ‒ здобували чемпіонські паски. І лише Денис Берінчик й досі без нього. Я можу помилятися, але проблема Берінчика в його промоутері, бо за потенціалом і рівнем боксу, я вже мовчу про його харизму, він топовий боєць.

– Українські отамани – золоте покоління українського боксу, і мені дуже приємно бути його частиною. 

А на рахунок Берінчика, то в мене є така інформація, що його наступний бій, найпевніше, буде за чемпіонський титул. Щодо його експромоутера Олександра Красюка, то, можливо він недопрацював, але я не можу говорити про це впевнено.

Денис – дійсно крутий боксер, який зараз на піку своєї кар’єри і у нього вже є новий контракт з новою топовою промоутерською компанією Френка Уорнена Queensberry. 

Якщо не в наступному бою, то через бій, Берінчик точно отримає свій омріяний шанс побитися за чемпіонський пояс в легкій вазі. Йому нададуть таку нагоду.

Денису 35, але він не мав досі великих боїв, топових опонентів, великих рубок, хоча сам рубить ого-го як, тож у нього має бути все окей з фізикою. У Берінчика є все, щоб нарешті стати чемпіоном світу у свої 35 років.

Бернард Хопкінс (55-8-2, 32 KO) став чемпіоном у 46 років, а захистив титул в 49, тому час у Берінчика ще є.

Берінчик і Ломаченко. Фото: Google

– За потенціалом Денис рівня – Василю Ломаченку?

– Абсолютно. Берінчик за потенціалом нічим не поступається Ломаченку. Повторюсь, він дійсно крутий боксер. Просто на тлі Ломаченка, який потрапив під крило Боба Арума та мав топові бої й суперників, Ден несправедливо не отримував багато років належної уваги до себе і в Україні, і у світі відповідно. 

«Ніщо вже не змушує Ломаченка прокидатися о п’ятій ранку на пробіжку. Вже досить» 

– Якщо ми вже заговорили про Василя, то що Ломою? 

– Його можна любити чи ні, але з точки зору боксу він ‒ феномен. Він працював, мов навіжений з самого дитинства. Неможливо нікого порівняти з Ломаченком, навіть Усика, хоча Олександр вже досяг більшого. Лома – унікальний спортсмен. Але його позиція… Ніхто не знає, що в голові Ломаченка.

– Хотілося б в нього про це запитати, але ж Ломаченко десь на Афоні з російськими монахами і, схоже, прийняв обіт мовчання по відношенню до українських журналістів. Після поразки від Девіна Хейні, може Ломі дійсно слід сконцентруватися на православ’ї? 

– Боксери не люблять про це говорити, але, якщо бути правдивим, то всі ми чудово розуміємо, що ті люди, які організовують бої, насамперед хочуть отримати прибуток, заробити гроші, великі гроші.

Розумієте, у перспективі 24-річний Хейні для промоутерів симпатичніший, ніж 35-річний Ломаченко. Боб Арум ‒ не дурень, навіщо йому псувати рекорд своєму клієнту Хейні? Хоча і Ломаченко на контракті з Top Rank, але він старший, отже проведе менше боїв у майбутньому і принесе набагато менше прибутку. 

До того ж, Хейні американець. Ніколи, запам’ятайте, ніколи у США не буде боксер з-за океану мати таку ж популярність, як місцевий. Це не вигідно. Тому логічно просувати по драбині вгору Хейні, а не Лому.

– І все ж, Ломаченко програв не тільки за підрахунками, а й по грі? 

– До бою, зізнаюсь, в мене були сумніви, що Девін точно переможе Василя. Навіть більше, думав, що саме Ломаченку піднімуть руку після бою. 

Поясню. Справа в тім, що у Хейні закінчувався контракт з Top Rank, бій з Ломою мав бути останнім, а це така контора, Top Rank, що нікого від себе з чемпіонськими титулами не відпускає. 

Але, вже після того, як судді віддали перемогу Хейні, за кілька днів по тому, я дізнався, що Хейні ще до бою все ж продовжив контракт з Бобом Арумом. Після цього стало зрозуміло, чому на записках перемогу віддали Хейні, а не Ломі. 

Усик, Ломаченко, Гвоздик. Фото: Google

– То чи варто Василю зав’язувати з огляду ще й на те, що на ньому вже багато не зароблять і він вже відпрацьований матеріал для промоутерів, як би це грубо не звучало?

– Я з Ломаченком не спілкуюсь більше двох років. І не через велику війну в Україні. Це наша особиста з ним справа. Тому не знаю, як він почувається психологічно. 

Якщо в нього ще є мотивація, то за потенціалом він не поступається нікому у своїй ваговій категорії. В нього відмінні фізичні кондиції і бій з Хейні це зайвий раз довів. 

Але чи хоче Ломаченко боксувати? Якщо вже немає амбіцій, якщо його его не потребує підживлення у вигляді перемог, то навіщо мучитись? Якщо ніщо вже не змушує його прокидатися о п’ятій ранку на пробіжку, то вже досить. На безбідне життя Ломаченко собі заробив. 

– Олександр Усик залишився на третьому місці в оновленому рейтингу найкращих боксерів світу незалежно від вагової категорії P4P. Погоджуєтесь з думкою експертів The Ring?

– Усик – один з найкращих боксерів світу, факт, але не можна забувати, що є Канело, Теренс Кроуфорд, який за досягненнями вище всіх, він двічі ставав абсолютним чемпіоном світу у двох ваових категоріях. А ще є Тайсон Ф’юрі. Так, британець балабол, кричить і пише всілякі дурниці, грає роль блазня. Однак тільки грає, бо ж він геть не блазень. Тайсон – не божевільний, він на сто відсотків знає, що він робить.

– Чи вдасться Усику закрити рота Ф’юрі на рингу?

– Бій між Ф’юрі та Усиком не відбувся й досі лише з однієї причини – Тайсон хоче продатися дорожче. Отримати значно більший гонорар.

Знаєте, попри все, я вірю, що бій Усик – Ф’юрі відбудеться. Щодо шансів перемогти Усика, то вони в нього є, сто відсотків. Я пригадую бій Ф’юрі проти дуже маленького американця Стіва Каннінгема, який відправив величезного Тайсона у другому раунді в нокдаун, хоч і програв в підсумку. Ф’юрі незручно битися проти технічних і швидких опонентів. 

Думаю, що Ф’юрі не до кінця впевнений у собі, у своїх силах і через це також не погоджується на бій з Усиком. Психологічно Усик сильніший за Ф’юрі.

«З Шарієм ніколи не спілкувався. Можу подивитися Володимира Соловйова» 

– Якось Усик Вас відверто підставив, сказавши що сами Ви підсадили його на перегляд відео опального і відверто проросійського блогера Анатолія Шарія.

– Щоб ніхто мене не звинуватив в антиукраїнській позиції і не полилось лайно, давайте все розкладемо по поличках.

По-перше, з Анатолієм Шарієм я ніколи не спілкувався і не робив відеоконференцій, на відміну від Олександра Усика. 

Усик, Шарій. Колаж: Google

По-друге, говорю відверто, так – я дивився його блог, я можу подивитися і Володимира Соловйова. 

Але, найголовніше, я ж не є їх фанатом і в жодному випадку не розділяю їх політику, їх точку зору й ту філософію, яку вони намагаються нав’язати більшості своїх підписників.

Мені здається, що якраз ті, хто мене звинувачує в невідомо чому, то всі ці хейтери, якраз і є найвідданіші шанувальники Шарія, Соловйова й решти божевільних, проросійських блогерів.

До речі, всі українські блогери тільки те й роблять, що крутять відео з Соловйовим. То що, український контент теж не можна дивитися, бо там є цей персонаж?

В мене немає табу, я вільна людина і дивлюсь, що вважаю за потрібне. Дивлюсь, щоб розуміти картину того, що відбувається у світі. 

Взагалі, навіщо про Шарія говорити? Роблячи це ми ж його мимоволі піаримо.

«Коли боксує Редкач, аудиторія збирається, щоб подивитися як його відправлять в нокаут» 

– Ви практично 10 років живете в Каліфорнії, але мали бізнес в Україні, який був пов’язаний з росіянами.

– В мене було онлайн-казино. Це не секрет, я цього ніколи не приховував. Мелбет мало російське коріння. Хоча, цього не хочуть розуміти люди, які ставлять клейма, але власники Мелбет ніякого відношення до росії безпосередньо не мають і не платять податки в казну країни-агресора.

Однак, навіть попри те, що контора не є російською, я розумів, що така співпраця після початку війни в Україні неправильна. На ній було поставлено хрест.

– Якось Іван Редкач, який теж давно живе в США і регулярно поливає брудом Олександра Усика, звинуватив Вас у зв’язках з харківським криміналітетом. Мовляв, якби не ці знайомства, то нічого б у Вас у великому боксі не вийшло.

– Не варто чіпати г…

Іван Редкач. Фото: Google

– Іван Редкач – лайно?

– Я такого не казав (сміється). Все, що робить Іван в мережі, це його стиль життя. У Редкача не так багато вболівальників, як йому б хотілося, тому він збільшує кількість підписників за рахунок хейтерів, роблячи провокативні дописи про Усика, про мене. Така він людина.

Коли боксує Іван Редкач, то більшість аудиторії збирається не для того, щоб за нього повболівати, а навпаки, аби подивитися як його відправлять в нокаут.

«Однозначно, Зеленський. Ломаченко повинен стати монахом» 

– Не буду Вас драконити перед боєм, тому – бліц. Василь Ломаченко стане монахом? 

– Повинен.

– Віталій Кличко блазень у костюмі чи реальний політик?

– Правда десь посередині.

– З ким би Ви хотіли побоксувати з бійців сучасності чи минулого незалежно від вагової категорії?

– Артур Бетербієв.

– Найкращий боксер за всю історію?

– Шуґар Рей Робінсон (американець, виступав у легкій, першій напівсередній, напівсередній, 1-й середній, середній, 2-й середній та напівважкій вагових категоріях. Чемпіон світу в напівсередній та середній вагових категоріях, – прим. В. Г.).

– Хто кращий президент України – Петро Порошенко чи Володимир Зеленський?

– Однозначно, Зеленський.