Чи зміг би Усик заграти в АПЛ: Леоненко, Нагорняк, Сабо дали чітку відповідь і зробили прогноз на бій із Ф'юрі

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
3155
12 голосів
Чи зміг би Усик заграти в АПЛ: Леоненко, Нагорняк, Сабо дали чітку відповідь і зробили прогноз на бій із Ф'юрі
Олександр Усик, колаж: Sport-express.ua з використанням АІ-технологій
Віктор Леоненко, Сергій Нагорняк та Йожеф Сабо ексклюзивно для Sport-express.ua пофантазували на тему – які шанси були б у Олександра Усика заграти у футбол на високому рівні в АПЛ, якби він не обрав бокс.

У нещодавньому інтерв’ю на ютуб-каналі USYK17 Олександр Усик сказав наступні слова: «Ким би я був, якби не боксером? Я б працював у Голівуді актором або грав у футбол за якийсь з англійських клубів».

Сайт Sport-express.ua вирішив розвинути тему і оцінити перспективи Олександра на найвищому рівні у футболі, тим більше, у юності Усик грав у Таврії, а зараз підписав контракт з Поліссям. 

У цьому нас допомогли наші мастодонти експертизи:

  • Віктор ЛЕОНЕНКО (колишній форвард Динамо і збірної України).
  • Сергій НАГОРНЯК (ексфорвард Дніпра і збірної України. Зараз працює головним тренером Епіцентру та України U-19. Грав із Усиком у футбол за ветеранів).
  • Йожеф САБО (колишній тренер Динамо і збірної України).

«Зараз Усик уже точно не зможе заграти у футбол на високому рівні, хоч і підписав контракт із Поліссям. Його час, як і Мілевського, вже минув»

– Усик заявив, що якби не бокс, то він став би футболістом і грав би в чемпіонаті Англії. Як думаєте, наскільки це було б реально?

ЛЕОНЕНКО: Усику, напевно, подобається АПЛ. Тим більше, там багато наших грають, з більшістю він знайомий. А вийшло б у нього заграти чи ні, складно сказати. Я не люблю загадувати. Перспективних футболістів у нас дохріна, а виростають із них одиниці. Після 20 років усі кудись пропадають!

Віктор Леоненко, фото: скріншот YouTube

НАГОРНЯК: Усик 100% був би футболістом, якби не бокс. Чи грав би він в Англії? Усе можливо. Тепер цього ніхто не дізнається. Але центральним нападником він був би спокійно.

САБО: Заднім числом важко сказати. Усик – прекрасний боксер, чемпіон світу, але я не знаю, який він футболіст. Зараз він уже точно не зможе заграти у футбол на високому рівні, хоч і підписав контракт із Поліссям. Його час, як і Мілевського, вже минув. 

«Для Динамо Усик підходить зростом, а для Англії своїми бійцівськими якостями і сильним характером»

– Усик у Поліссі грав на позиції нападника. Давайте пофантазуємо, в якому клубі він міг би заграти на позиції форварда, якби продовжив у юності й далі займатися футболом?

ЛЕОНЕНКО: Однозначно Динамо! Кияни досі високих хапають. Мене б Усик точно не зміг витіснити зі складу, а ось Ваната легко! Ванат –  найкращий бомбардир УПЛ, але не грає в основі збірної. Як це? Так, Довбик багато забиває за Жирону, але він тільки перший рік там грає. 

Довбику треба побоюватися найстрашнішого – гольової посухи в наступному сезоні. Він повинен тепер забивати не менше, ніж у першому сезоні за Жирону, десять голів уже не прокотить. В одному сезоні може вистрілити хто завгодно, не забувайте Лестер. Ще подивимося, де Жирона буде. 

Повертаємося до нашої теми. Для Динамо Усик підходить зростом, а для Англії – своїми бійцівськими якостями і сильним характером. Будь-який англійський клуб був би для нього за щастя. Раніше багато хто хотів пограти в Челсі, але, дивлячись, що відбувається зараз із лондонським клубом, то мало хто захоче туди йти, хіба що за великі гроші. 

Хоча тоді краще в Саудівську Аравію поїхати. Я таких футболістів не засуджую, це їхній вибір. Особисто мене гроші ніколи не цікавили.

НАГОРНЯК: Думаю, Усику підійшов би Манчестер Сіті. Він чимось Холанда нагадує – обидва фактурні та лівоногі. Можливо, якби Саша обрав футбол, а не бокс свого часу, то зараз би ми його побачили у складі «містян» замість Голанда. 

Сергій Нагорняк, фото: ФК Епіцентр

«Усик у нас завжди грав у нападі й забивав багато голів. Типова дев'ятка! Саня б'є з лівої ноги так само, як і з лівої руки»

– Які ви бачите сильні сторони в Усика як у футболіста?

ЛЕОНЕНКО: Ну звідки я знаю його сильні сторони? Зрозуміло, що Усик витривалий, як і всі боксери. Ми, футболісти, відпочиваємо порівняно з тим, як тренуються боксери. А от щодо швидкості Усика, я не підкажу, а в нападників швидкість має бути хороша. 

НАГОРНЯК: Ми неодноразово грали з Усиком у футбол за ветеранів. Фізичні дані в нього прекрасні. У Сані чудове поняття футболу і бачення поля. Він у нас завжди грав у нападі й забивав багато голів. Типова дев'ятка! Повірте, Усик б'є з лівої ноги так само, як і з лівої руки. Якщо Саня прикладається до м'яча, то круглий летить – як із катапульти! На його шляху краще не перебувати. 

САБО: Чесно, не знаю, бо не бачив, як він грав навіть за Полісся. Зрозуміло, що з фізикою у нього проблем немає, а як там далі... Якби Усик подавав хороші надії у футболі в юності, думаю, він би продовжив грати. Якщо він обрав бокс, то це його вид спорту. Що говорити, якщо Саша – непереможений чемпіон світу!

Йожеф Сабо, фото: з відкритих джерел

Знаєте, як мене мої брати муштрували в молодості? Не дай боже, щоб я закурив, випив або загуляв! Я їм дуже за це вдячний. Саме завдяки братам я став дисциплінованим футболістом. Коли в мене з'явилися гроші, я їм віддячив – пошив костюми на замовлення, бо вони не продавалися в магазинах, квартири допоміг купити. Усіх своїх братів я вже поховав, царство їм небесне, але й досі безмежно їм вдячний. 

«Упевнений, що команда Ф'юрі тоді схитрувала і зробила йому навмисно розсічення. Вони мафіозі якісь!»

– Ваш прогноз на бій Усик – Ф'юрі?

ЛЕОНЕНКО: Звісно, я вболіватиму за свого – за Усика. Результат боїв супертяжів важко вгадати. Будь-який удар – і ти вже лежиш! Найімовірніше, Ф'юрі обійматиметься, лізтиме в клінчі, а на це в легших боксерів, як Усик, іде багато сил. 

Усик поступається Ф'юрі за габаритами, але він швидший за британця. За очками Усик точно виграє. Питання лише в тому, протримається він 12 раундів, влучить у нього Ф'юрі чи ні. 

НАГОРНЯК: Усик точно виграє. Його перемоги чекає вся Україна, і по-іншому бути не може. Хочеться, щоб Саня переміг нокаутом, але я не засмучуся, якщо він виграє і за очками. Перемога, як то кажуть, не пахне. 

САБО: Ф'юрі більший, але Усик рухливіший у ринзі, у нього хороша робота ніг. Звичайно, я вболіватиму за Усика. Мій прогноз: Усик виграє за очками, він замотає Ф'юрі.

Тайсон Ф'юрі і Олександр Усик, фото: Getty Images

Головне, щоб Ф'юрі знову не зірвав бій, як це було в лютому. Я думаю, він це спеціально зробив. Можливо, британець не був готовий до того бою. Упевнений, що команда Ф'юрі тоді схитрувала і зробила йому навмисно розсічення. Вони мафіозі якісь!

«Найкращий супертяж в історії України? Звичайно, Володимир Кличко»

– Кого ви вважаєте найкращим супертяжем в історії України: Усика, Володимира чи Віталія Кличків?

ЛЕОНЕНКО: Звичайно, Володимир Кличко. У нього був найкращий джеб лівою у світі. Його суперники просто від джеба втомлювалися. Так, Кличко програв Джошуа, якого Усик двічі побив, але Володимиру просто потрібно було закінчувати кар'єру раніше. Ніхто ж не дивиться, що боксеру вже за 40 років. Якби Кличко був Зіданом, то пішов би непереможеним, але таких спортсменів мало. Ось Флойд Мейвезер пішов вчасно. 

– Кого ви вважаєте найкращим спортсменом в історії?

ЛЕОНЕНКО: Для мене – це Усейн Болт, тому що всі люблять швидкість, а він найшвидша людина у світі. Він теж пішов вчасно, хоча міг ще побігати. Я не впевнений, що його рекорд можливо колись побити, навіть якщо з гори бігти.

Але в кожному виді спорту є свої зірки. Що стосується футболу, то номер один усіх часів – це Пеле, другий – Марадона, і третій, напевно, – Зідан.

***

Щоб ви склали повну картину про Усика-футболіста, пропонуємо до вашої уваги вислови про боксера його одноклубників із Полісся.

«Антропометрія в мене і в нього схожа. Це машина. Машина українського боксу. Не так багато тренувань спільних було. Але в нього все попереду. Думаю, після наступного бою вже тренуватиметься з нами. Адже він має мрію ‒ дебютувати в УПЛ, обов’язково зіграти проти Динамо», –  розповів Будківський в інтерв’ю сайту «Український футбол».

Олександр Усик на тренуванні Полісся, фото: ФК Полісся

Артем Козак взагалі вважає, що Усик в змозі конкурувати з Будківським за місце в основі.

«Для свого зросту і ваги він дуже на пристойному стані. Мене приємно дивує, коли бачу, як він тренується. Сашко грав на Winter Cup на позиції форварда, і досить непогано себе проявив, тому Будківському треба бути обережним, у нього з’явився сильний конкурент», – сказав Козак нашому сайту.

Директор з медіа, маркетингу та спонсорства Полісся Олександр Денисов розповідав нам, що Усик вже рвався на поле у матчі з Динамо у першому колі.

«У мене склалося враження, що Усик дуже сильно хотів опинитися на полі. Під час матчу ми обмінювались думками і він сказав, що обов’язково зіграє за Полісся в офіційній грі. 

Зараз уже точно відомо, що між Олександром та Ф’юрі відбудеться бій, тому потрібно враховувати його підготовку, але він сказав, що точно зіграє за Полісся. Тож будемо чекати.

У другому таймі Олександр так підтримував та заряджав з трибун Полісся, що гравці його чули навіть з поля. Він супермотиватор та драйвер для команди» – сказав Денисов.