Ломаченко нокаутував Камбососа: українські ексчемпіони світу чітко розібрали перспективи Василя стати абсолютом

Аватар Євген Чепур Євген Чепур
3537
9 голосів
Ломаченко нокаутував Камбососа: українські ексчемпіони світу чітко розібрали перспективи Василя стати абсолютом
Ломаченко-Камбосос і експерти. Колаж: Sport-express.ua
Українські колишні чемпіони світу з боксу В’ячеслав Сенченко та Андрій Котельник в ексклюзивному інтерв’ю для сайту Sport-express.ua поділилися думками щодо перспектив Василя Ломаченка після перемоги над Джорджем Камбососом та здобуття поясу IBF у легкій вазі.

Василь Ломаченко технічним нокаутом у 11-му раунді переміг австралійця Джорджа Камбососа вранці в неділю, 12 травня, та здобув вакантний титул чемпіона світу з боксу за версією IBF у легкій вазі.

Які подальші перспективи Ломаченка? Хто може стати його наступним суперником та які шанси на успіх у Василя? Коли українець може завершити кар’єру? Чи встигне він стати абсолютним чемпіоном світу?

На ці та інші питання редактору сайту Sport-express.ua Євгенію Чепуру відповідали:

  • Андрій КОТЕЛЬНИК (чемпіон світу в 2007-09 роках за версією WBA в першій напівсередній вазі)
  • В’ячеслав СЕНЧЕНКО (чемпіон світу в 2009-12 роках за версією WBA у першій напівсередній вазі)

«Ломаченко за рівнем, класом, технічною базою набагато вищий Камбососа‎»

– Як вам перемога Ломаченка? Очікували такого результату?

СЕНЧЕНКО: Так, очікував. За декілька днів до цього поєдинку я говорив, що це буде перемога, скоріш за все, дострокова. Можливо, що й за очками, але я більше схилявся саме до нокауту. Що Василь виграє, в мене не було ніяких сумнівів. Ломаченко за рівнем, класом, технічною базою набагато вищий Камбососа.

КОТЕЛЬНИК: Все закономірно. Що тут сказати? Василь, як боксер, сильніший на дві голови, ніж Камбосос.

Ломаченко та Камбосос. Фото: Top Rank Boxing

– Яскрава та повністю заслужена перемога Ломаченка над Камбососом. Сьогоднішній Лома зміг би перемогти Лопеса та Хейні?

СЕНЧЕНКО: Вважаю, що у поєдинку з Девіном Хейні Василь і так був кращим (українець програв американцю 20 травня 2023 року у бою за титул абсолютного чемпіона світу у легкій вазі за очками, – прим. Є.Ч.). У тому бою була перевага і перемога Ломаченка, але рішення суддів виявилося незрозумілим.

З Лопесом Лома травмувався (Василь поступився Теофімо 17 жовтня 2020 року в об’єднавчому бою за чемпіонські титули у легкій вазі за очками, – прим. Є.Ч.). Якщо б не це, то, думаю, що Лопеса чекав би такий кінець поєдинку, як і Джорджа Камбососа: Василь би переміг.

КОТЕЛЬНИК: На мою думку, Василь точно не програв Хейні. З Лопесом… Все індивідуально. Думаю, що зараз точно дав би нормальний бій.

«У Стівенсона та Девіса більший шанс на перемогу у битві з Василем‎»

- Хто може стати наступним суперником Василя?

СЕНЧЕНКО: Я так розумію, що тут будуть об’єднувати титули. Одна проблема, що Джервонта Девіс – це боксер Флойда Мейвезера і то він сказав, що готовий битися з Василем. А так там є Шакур Стівенсон від Top Rank (промоутерська компанія, яка представляє інтереси Ломаченка, – прим. Є.Ч.) Боба Арума. Не проблема дати бій Шакуром Ломаченку, бо боксери в одній компанії. 

За чемпіонський титул WBO будуть битися Денис Берінчик та Емануель Наваррете (в один день з поєдинком Олександр Усик – Тайсон Ф’юрі, а саме 18 травня, – прим. Є.Ч.). Думаю, що не буде проблем організувати бій для Василя і з переможцем цієї пари. У такому напрямку буде рухатися кар’єра Ломаченка.

КОТЕЛЬНИК: Це краще у Боба Арума спитати, хто там наступним суперником стане. Думаю, що вони все одно будуть його готувати під американських зірок, бо Вася вже віковий боксер, а комусь іншому можна за його рахунок підняти рейтинг. Але Ломаченко, думаю, ще конкурентний для тих усіх боксерів.

Ломаченко і Берінчик. Фото: Google

– Які шанси у Ломаченка у поєдинках з можливими суперниками: Шакуром Стівенсоном, Джервонтою Девісом та Денисом Берінчиком?

СЕНЧЕНКО: Питання по Джервонті та Шакуру у мене дуже велике, зможе Василь виграти чи ні. Я схиляюся, що більше ні, ніж так. Це буде дуже важко. З моєї точки зору, у Стівенсона та Девіса більші шанси на перемогу у битві з Василем.

Берінчик? Тут інше питання. Там, вважаю, Ломаченко би переміг. 

КОТЕЛЬНИК: З Берінчиком не будуть боксувати, адже, наче, це нікому не цікаво. Джервонта? Можливо, і бій би непоганий був. Стівенсон? Думаю, що Вася сильніший, хоч той і молодший за нього. Ломаченко поки ще конкурентний для цих боксерів. Але з Девісом, звісно, важче буде.

«‎Чи стане Лома абсолютним чемпіоном? Ресурс організму не безкінечний»

– Джордж Форман вигравав чемпіонський пояс у 45 років, а Бернард Хопкінс – взагалі у 49. Не абсолюти, але все ж. Чи встигне Ломаченко ввійти в історію та чи під силу йому стати абсолютним чемпіоном?

СЕНЧЕНКО: Дуже важко буде стати абсолютним чемпіоном Ломаченку, тому що в цій ваговій категорії є молоді та класні проспекти. Ті ж Шакур та Девіс. З цими боксерами йому буде дуже складно. Особливо в Америці, адже, як ми побачили у бою з Хейні, навіть виграючи за очками, йому не віддали перевагу. А зі Стівенсоном буде у декілька разів важче, бо він сильніший за Хейні, як боксер.

КОТЕЛЬНИК: Не все залежить від Ломаченка. Американці ж хочуть завжди, щоб їх боксери ставали чемпіонами, а не хтось інший. Не завжди сильні можуть вигравати всі пояси, як кажуть. 

Форман? Це надважка категорія і там пішки всі ходять, можна сказати. Тут ми не можемо порівнювати, скільки вони ударів викидають та скільки у легкій вазі. Інтенсивність інакша.

Хопкінс? Любительської кар’єри у нього не було, як у Василя. У нього що, є 300 + боїв? Немає. Ресурс організму не безкінечний.

А взагалі, Лома може встигнути стати абсолютом. Якщо збирати пояси поступово, то буде важко. Якщо ж, як із Хейні, одразу бій за всі титули, то більше шансів.

Василь Ломаченко. Фото: Getty Images

- Скільки часу може зайняти об’єднання поясів?

СЕНЧЕНКО: Все залежить від промоутерів. Якщо WBO і WBС боксери Top Rank, то це взагалі не проблема провести бій. Тільки з Девісом буде важче організувати. Але, якщо буде бажання у Джервонти, то також не буде проблем. Не думаю, що у цій ваговій категорії є складності об’єднувати титули, адже майже всі боксери в одній промоутерській компанії.

КОТЕЛЬНИК: Все індивідуально та залежить від того, яку роботу проводить промоутер, хто має ті пояси зараз. 

«Вік Ломаченка? Чемпіоном світу став, значить все нормально‎»

- Ломаченко без питань здолав Камбососа. Чи виглядав Василь у цьому поєдинку на свої 36?

СЕНЧЕНКО: Не скажу, що виглядав. Василь був у класній формі, мотивований, заряджений, підготовлений. Але все рівно у Ломаченка бокс вже трішки не той, що був раніше. Звичайно, що вік все ж бере. Тому шанси виграти у Шакура чи Девіса, як на мене, невеликі.

КОТЕЛЬНИК: Судячи навіть по тому, як Вася із Хейні боксував, то він у повному порядку. Думаю, що з Камбососом він повернувся в прайм.

Вік – то вік, але все ж індивідуально. Як бачите, арсенал дій у Ломаченка нормальний, фізичний стан також на високому рівні. Чемпіоном світу став – значить, все нормально.

Ломаченко та Камбосос. Фото: Top Rank Boxing

- Зараз про це не хочеться думати, але все ж: коли можна чекати завершення кар’єри Ломаченка? Чи замахнеться на рекорди Формана та Хопкінса?

СЕНЧЕНКО: На рекорди, мабуть, не буде часу. Все буде залежати від того, як Вася зараз буде об’єднувати титули. Якщо він зможе вибороти два титули, то буде поєдинок за третій – і там… Думаю, що він спробує втілити мрію і у нього все є, що це зробити.

КОТЕЛЬНИК: У 49 років? Давайте почекаємо десять років, а зараз дуже сумніваюсь, що Лома стільки боксуватиме. Коли чекати завершення кар’єри? То у Василя треба питати. Але як боксер, то він просто монстр.