«Чесно у мене ніхто не виграв»: екс-чемпіон світу з боксу Котельник – про свої скандальні бої, Усика та Ломаченка

Аватар Євген Чепур Євген Чепур
1804
9 голосів
«Чесно у мене ніхто не виграв»: екс-чемпіон світу з боксу Котельник – про свої скандальні бої, Усика та Ломаченка
Андрій Котельник. Фото: Google
Колишній чемпіон світу за версією WBA в першій напівсередній вазі (до 63,5 кг) українець Андрій Котельник в ексклюзивному інтерв’ю для сайту Sport-express.ua розповів про свою кар’єру, скандальні поразки та оцінив перспективи Василя Ломаченка і Олександра Усика у їхніх наступних поєдинках.

Українські боксери завжди яскраво представляли нашу державу на світовому рингу. Всі ми пам’ятаємо, як довгий час Володимир та Віталій Кличко царювали у надважкому дивізіоні. Зараз кожен вболівальник у будь-якій країні світу знає Василя Ломаченка та Олександра Усика.

Але серед українців є ще багато колишніх чемпіонів світу. Редактор сайту Sport-express.ua Євгеній Чепур поспілкувався з одним із них – володарем титулу WBA в першій напівсередній вазі та срібним призером Олімпіади-2000 Андрієм Котельником.

Легендарний український боксер розповів про те: 

  • чим займається зараз і що думає про сучасний бокс
  • свої перетини з Доном Кінгом і скандальні поразки
  • чого не вистачило, щоб завоювати «золото» у Сіднеї
  • які шанси Олександра Усика у бою з Тайсоном Ф’юрі та Василя Ломаченка у сутичці з Джорджем Камбососом

«Мені говорили восени 2021-го, що розпочнеться повномасштабна війна – я не вірив»

– Андрію Миколайовичу, де вас застала повномасштабна війна? Допускали, що таке взагалі може трапитися у наш час?

– Мені товариш казав ще в жовтні 2021 року, що буде повномасштабна війна, але я не вірив. Звісно, залишався на батьківщині й робив, що міг, для її підтримки.

– Знаю, що ви разом з Сергієм Дзиндзируком захищали країну зі зброєю в руках. Розкажіть детальніше, чим саме займалися та чи зустрічалися вам диверсанти якісь?

– У нас по Україні купа різних диверсантів, представників «руського міра» та інших негідників. От на це звертав увагу. А так ще волонтерив, приймав людей, які тікали, які бачили смерті. Готували та відправляли автобусами закордон, коли вони масово покидали рідні краї, що перебували під обстрілами та бойовими діями.

Котельник та Усик. Фото: Міст Online

– Чим зараз займаєтесь?

– Розвитком боксу в Львівській області та Україні. Також у мене фірма охорони.

– У любительському боксі вашим найвищим досягнення є срібна медаль на Олімпіаді-2000. Пам’ятаєте ваш бій з Маріо Кінделаном? Чого не вистачило для перемоги?

– Напевне, сил. Я був дуже виснажений тоді. Також за чотири с половиною місці в мене була травма – розрив зв’язки. Зараз важко щось говорити. До Олімпійських ігор я з ним боксував три рази – два рази виграв, один програв.

«Я йому «голову відірвав», а судді дали нічию»

– Після цього ви пішли в професіонали та вибрали для старту Німеччину. Ваші інтереси представляв Universum Box Promotion. Чому саме ця компанія? Довіряли тому, що вони представляли інтереси братів Кличків?

– На той час це був найсерйозніший клуб в Європі та один з найкращих у світі. Також мій менеджер із UBM до Олімпіади цілий рік мене фінансово підтримував та допомагав. 

– Як так вийшло?

– У мене був попередній контракт ще до Австралії, Universum Box Promotion хотіли мене ще у 1999 році забрати, коли я виграв у Маріо Кінделана на турнірі Странджа у Болгарії. Але у нас із тренером була ціль – Олімпіада. Тоді ми домовилися, що Universum Box Promotion допомагає нам цілий рік. Сказали, що я маю мінімум здобути нагороду, бо без неї буде важко.

– Ваша кар’єра складалася з одних перемог аж до бою з Сулейманом Мбайє в 2004 році. Багато експертів вважають, що ви тоді перемогли. Що думаєте про той поєдинок? Чому виграв суперник?

– Я так само думаю, як і експерти. Треба було переконливіше виграти, бо бій проходив у них вдома, вони організатори поєдинку.

Котельник (справа). Фото: Google

– У 2007 році ви знову зустрілися з Мбайє. Поєдинок також видався скандальним. Що тоді трапилося?

– Я йому «голову відірвав», а судді дали нічию і Мбайє залишився чемпіоном світу. Взагалі виграв у нього в «одні ворота». Тоді ще й організатором був все той же Френк Горан. До того ж судді всі їхні були. Тому так, але ми подали протест і мене залишили офіційним претендентом на титульний бій.

– Бій з Аміром Ханом у 2009-му також був неоднозначним.

– Там недостатньо я всього зробив, щоб перемогти. Якщо подивитися на ті бої, які я вигравав та ставав чемпіоном, то, звичайно, що так чемпіонами не стають. У мене був добровільний захист. Хан – з іншої категорії, але все той же Горан заплатив мені гонорар, і я погодився на поєдинок.

– А ще у 2005 році ви програли Джуніору Віттеру, і знову результат виявився скандальним. Що в цей час відбувалося з вашою кар’єрою, адже цілий ряд боїв викликають відчуття, що вас цілеспрямовано хотіли, якщо не викинути з боксу, то уже точно не давати титулів?

– У Віттера я також впевнено виграв у нього вдома. Він – англієць, а  там перемогти майже неможливо. Це був бій за титул чемпіона Європи. Віттер – діючий володар титулу, а я – офіційний претендент. Рішенням суддів пояс залишився в нього, і хоча весь зал кричав у мою підтримку, але час не повернеш. Мені здається, що це не мої поразки, а моїх промоутерів. Чесно у мене ніхто в моїй кар’єрі не виграв.

«Дон Кінг запропонував свої умови, я – свої. Він їх виконав»

– Ваші інтереси тоді представляв один з найвідоміших промоутерів у світу – Дон Кінг. Як з ним працювалося?

– У мене кар’єра була на завершенні, а американське телебачення організувало бій для майбутньої надії – Девона Александера, який молодший за мене на 11 років. Вони хотіли йому підняти рейтинг за мій рахунок. Тоді він був чемпіоном IBF та WBC, а я – колишнім володарем поясу за версією WBA.

Тож організували такий собі бій за абсолюта. Хоча в мене титулу й не було, але всі розуміли, як я його втратив (скандальна поразка від Аміра Хана, – прим. Є.Ч.). 

Я перебоксував його впевнено, але чомусь перемогу віддали американцю.

– У Кінга досить скандальна репутація. Чому погодилися на співпрацю з ним?

– Він запропонував мені найбільшу суму грошей. Я розумів, що 2-3 бої – і кар’єру звершу. Тому вирішив співпрацювати з ним. Дон Кінг запропонував умови, я озвучив свої. Він їх виконав, і ми домовилися.

Дон Кінг. Фото: Google

«Після братів Кличків за гонорарами я займав друге місце»

– Коли я задаю це питання, то відчуваю себе працівником податкової . Яким був ваш перший гонорар та яким – найбільший?

– Це конфіденційна інформація, але можна сказати, що в ті часи, коли я боксував, займав друге місце після братів Кличків за гонорарами.

– Ви ж і досі є менеджером Віктора Вихриста?

– Так.

– В останньому бою він програв кубинцю Леньє Перо. І, якщо вірити його промоутеру Ерону Чейлану, то цей бій міг завершитися навіть смертю. Це правда чи перебільшення?

– Не смертю, але була загроза для його кар’єри, це факт.

«Поки москалі будуть керувати боксом, то нам мало що світить»

– В Україні є дві зірки любительського боксу – Олександр Хижняк та Юрій Захарєєв. Ми побачимо їх у профі?

– Хороший любитель – це не означає, що стане хорошим професіоналом. Захарєєв ще молодий, йому потрібно досвіду набратися. Хижняк багато чого виграв, але у нього багато травм. Не знаю, чи потрібні йому «профіки». До того ж, у Саші досить агресивна манера ведення поєдинку. У профі бокс більш жорсткий та підступний. 

Думаю, що від них двох все залежить – чи підуть у профі та чи стануть там успішними.

Олександр Хижняк. Фото: Google

– Поки на Олімпіаду пробився тільки Хижняк. Для такої боксерської країни, як наша, це низький показник. Хто ще вийде на Олімпійські ігри?

– То й же Захарєєв. Замотаєва ще назву. Та є гарні спортсмени, адже бокс – це такий вид спорту, у якому шанси є у всіх. 

Ви ж не забувайте, що ми зараз живемо у стані війни, а рік тому більшість хлопців виїхала за кордон і там живе зараз. А вони були першими номерами. Зараз оновлена команда, якій потрібен час.

І поки москалі будуть керувати боксом (мається на увазі Умар Кремльов – президент Міжнародної асоціації боксу AIBA, – прим. Є.Ч.), то нам мало що світить. 

«Шанси Усика та Ф’юрі? 50 на 50»

– Попереду Україну чекає два важливих поєдинки. Один із них – зустріч Олександра Усика та Тайсона Ф’юрі, яку перенесли на 18 травня. Наш чемпіон буде відпочивати чи проведе перед сутичкою з британцем якийсь бій? 

– Усик зараз відпочине, думаю, мінімум 2-3 тижні, бо у нього був важкий тренувальний табір. Йому потрібно переключитися, побути з родиною, тим більше, що у нього дружина народила дитину, а потім знову буде готуватися.

Прикро, звісно, що залишилося два тижні до бою, навантаження йшли менше і менше на тренуваннях, а тут перенос дати.

– Який ваш прогноз на цей бій?

– Тут порівну, 50 на 50. Залежить від їх підготовки. Буде важко психологічно обом, адже це поєдинок за абсолюта й великі гроші. Цікаво буде подивитися у будь-якому випадку.

Олександр Усик та Тайсон Ф’юрі. Колаж: Google

– Ще один великий бій для України – це сутичка Василя Ломаченка та Джорджа Камбососа. Хто виграє?

– Думаю, Ломаченко. Василь на дві голови сильніший за австралійця.

– Чи встигне Ломаченко стати абсолютом?

– Важко буде, але шанси є. Але думаю, що американці йому не дозволять.

– Коли ми згадуємо Ломаченка, то не можна оминути тему його мовчання щодо повномасштабної війни. Людина пішла в ТрО, але потім так і не засудила путіна і вторгнення. Чому він так поводиться?

– Може, така його позиція. Не знаю.

– Повна протилежність Василю – його кум Усик. Позиція Олександра, який допомагає ЗСУ, їздить на фронт та постійно виказує підтримку Україні, вас здивувала?

– Думаю, що Ломаченко теж якось допомагає, 100%. Просто у нього позиція – нічого не говорити, бо він спортсмен.

«Де Ла Хойя – мій кумир, манера ведення бою Кличка не подобається»

– Манера яких боксерів вам подобається?

– Мій кумир – Оскар Де Ла Хойя. Зараз Теренс Кроуфорд яскраво себе показує. Сауль «Канело» Альварес не так давно захоплював. Мейвезер також. Багато є гарних боксерів.

А от Тайсон Ф’юрі взагалі не подобається.

– Найсильніший боксер України за всю історію?

– Володимир Кличко – на першому місці. За те, що він більше десяти років володів чемпіонським титулом (11 років 8 місяців і 7 днів, – прим. Є.Ч.). Його манера ведення бою не подобається. Але, якщо брати за боксерським розумом, то це Ломаченко. 

Василь Ломаченко. Фото: Google

– Топ-3 найсильніших на сьогодні у світі.

– На перше поставлю Кроуфорда. Друге місце – Наоя Іноуе дуже не поганий, непростий пацан. А третє – за «Канело».

– Топ-3 найсильніших за всю історію.

– Флойд Мейвезер, Де Ла Хойя і… Давайте поставимо Ломаченка. Навіщо нам чужі? (сміється, – прим. Є.Ч.). 

– Ломаченко – третій в історії?

– Я кажу за тих, кого я застав. За інших мені важко щось сказати. А ось, якщо Усик виграє у Ф’юрі, то його у топ-3 поставимо.