Переміг Хаттона, недооцінив Маліньяджі, жорстко звертався до Редкача: Сенченко – про кар’єру, Усика та Ломаченка

Аватар Євген Чепур Євген Чепур
1688
8 голосів
Переміг Хаттона, недооцінив Маліньяджі, жорстко звертався до Редкача: Сенченко – про кар’єру, Усика та Ломаченка
В’ячеслав Сенченко, фото: MixSport
Колишній чемпіон світу в першій напівсередній вазі за версією WBA В’ячеслав Сенченко в ексклюзивному інтерв’ю для сайту Sport-express.ua розповів про свою кар’єру і поділився думками про бої Олександра Усика з Тайсоном Ф’юрі та Василя Ломаченка з Джорджем Камбососом.

Україна завжди славилася своїми боксерами, які достойно представляли свою країну на міжнародній арені та ставали чемпіонами світу: Володимир та Віталій Клички, Андрій Котельник, Василь Ломаченко, Олександр Усик, Олександр Гвоздик та багато інших.

Одному з них вдалося не тільки стати володарем світового титулу, а й завершити кар’єру легендарного боксера. Мова про нашого сьогоднішнього гостя – В’ячеслава Сенченка.

Редактор сайту Sport-express.ua Євгеній Чепур поспілкувався з колишнім боксером на різні теми:

  • що відчував перед боєм та після перемоги над зірковим Хаттоном
  • чому не вдалося тріумфувати у поєдинку з Маліньяджі
  • про ставлення до епатажного боксера Редкача
  • чи правда, що допомагав Макгрегору у його підготовці до бою з Мейвезером
  • про бої Усик - Ф’юрі та Ломаченко – Камбосос
  • про найкращих боксерів в історії

«Емоцій після перемоги над Нужненком було більше, ніж над Хаттоном»

– В'ячеславе Володимировичу, українські вболівальники в першу чергу пам’ятають вашу перемогу над зірковим Ріккі Хаттоном. Нервували перед боєм з легендою? Що взагалі відчували?

– Ні, був дуже спокійним та впевненим. Звичайно, як кожен боксер, налаштовувався, але ніякого перегорання не було. 

– Що відчували після перемоги? Це були найбільші емоції в вашій кар’єрі?

– Я б не сказав. Це був просто рейтинговий бій. Напевно, емоції після перемоги у титульному бою були більші, після завоювання чемпіонського титулу у поєдинку з Юрієм Нужненком. 

– Був у вас ще бій з зірковим Полом Маліньяджі. Чому не вдалося перемогти?

– Мала місце недооцінка суперника. Можливо, неправильно налаштувався. Був дуже впевнений, що переможу в тому бою. Не бачив причин для своєї поразки. Це, мабуть, зіграло проти мене. 

Ну і розсічення зіграло свою роль, бо до нього бій був плюс/мінус рівний. Трошки у Пола була перевага у першій частині бою, але план був включатися після восьмого раунду. Але травма все зіпсувала та не дала мені як слід боксувати. Я нервував, а у кутку взагалі говорили про зупинку бою. І рефері підходив та питав про це. В результаті я почав помилятися і все пішло зовсім не так, як задумувалося.

До того ж, тренувальний табір не вийшов таким, як хотілося.

– Чому?

– Була перетренованість, на поєдинок вийшов трохи втомленим. Тоді я починав підготовку з Фредді Роучем, але потім він поїхав на Філіппіни. Пропонував і мені туди поїхати та продовжити підготовку там, але команда вирішила, що важко літати туди, потім в Америку, знову туди, в Україну і так далі. 

Пол Мальянджі і В’ячеслав Сенченко, фото: AP

Тому вирішили залишитися в США і готуватися вже у помічника Фредді. Плюс із новим тренером по фізичній підготовці не пішла в нас робота. Він давав не те, що потрібно, та перегружав мене біговою роботою. 

– Який поєдинок у своїй кар’єрі вважаєте найкращим та чому?

– Один важко виділити, тому що є завоювання титулу. Тоді і Юрій Нужненко йшов з гарним рекордом. І бій видався насичений, конкурентний. Це запам’ятовується. Ну і, звісно, це поєдинок з Рікі Хаттоном, бо це Англія, це Манчестер. Вперше я боксував на арені, де було більше 20 тисяч глядачів.

«У Москві є тренери, які писали, що виступають проти політики Путіна»

– Де вас застала повномасштабна війна? Взагалі думали, що таке можливо?

– Мене дві війни застало. Перша у 2014 році у Донецьку. Потім я у 2015-му переїхав під Київ, у село Нові Петрівці, і вже тут зустрів другу війну.

Не думав, що таке можливо. В мене ще боксер боксував з Полтави. У нього був контракт з російською компанією з Єкатеринбурга. Ми там боксували 21 чи 22 лютого, я тільки повернувся з росії і через пару днів рф вторглася в Україну. 

– Були якісь росіяни, що дзвонили чи писали вам з початком повномасштабної війни?

– Тренери з Іркутська та Єкатеринбурга писали слова підтримки. Це було приємно, але це дуже рідкісні випадки. У Москві є тренери, які писали, що виступають проти політики Путіна. Я хоч розумів, що там є адекватні люди, а не всі стадо баранів.

– У 2020 році ви їздили на бій з Кареном Чухаджяном до Калінінграду та казали, що вам здавалося, наче боксуєте вдома. З того часу змінили свою думку про росіян?

– Коли ми їздили боксувати до 2022-го, до початку повномасштабної війни, не було ніякого негативу. Не можу сказати, що погано ставилися. Ми виходили з прапором України на ці поєдинки. З Кареном у Калінінграді ми билися з Воробйовим. Це був перший його виїзний титульний бій і, коли лунав наш гімн, то вони всі встали. Не було свисту і т.д. Або було з повагою, або вони просто прикидувалися. Ми не відчули негативу.

Те ж було і у Єкатеринбурзі. Якби був негатив, то я сказав би, але його не було.

Карен Чухаджян і В’ячеслав Сенченко у Калінінграді, фото: Instagram

«Редкач хоче говорити те, що думає»

– Свого часу читав, як ви після поразки Івана Редкача від Денні Гарсії в січні 2020 року сказали: «Дуже шкода, що Гарсія його не нокаутував. Хотілося, щоб він був покараний за свій довгий язик і за всю цю півнячу ***». Розкажіть, чому так відреагували?

– Це було трошки не правильно. Не хочу повертатися до цього інциденту.

–  У Редкача і справді «язик довгий». Він образив вас? Чи що мали на увазі, коли так написали?

– Ми потім це питання закрили з ним. Не скажу, що у нас дружні стосунки, але нормальні. В чомусь я з ним не згоден, а в чомусь він зі мною. Я така людина, що можу прямо сказати. Він, в принципі, такий теж, що не мовчить. Зараз немає у нас ворогування.

– Редкач досить цікава, так скажемо, особистість, яка своїми словами намагається створити скандал та образити когось. Навіщо це йому?

– Просто він хоче говорити те, що думає. Він знає Усика та Ломаченка і каже, що думає. Це його особисте бачення.

– Правда, що ви могли допомагати Конору Макгрегору у його підготовці до бою з Флойдом Мейвезером?

– Це таке, що я сказав, а не так зрозуміли. Мені такої пропозиції не надходило. Якби мені запропонували тоді потренуватися з Конором, то я поїхав би. Зараз я вже не тренуюся майже вісім років. Це все балачки. Преса підхопила і розповсюдила.

«Я не заробляв великих грошей – ну нехай буде там 50 тисяч доларів за якісь великі бої»

Спілкувався з Сергієм Богачуком та спитав у нього, який у нього був перший гонорар. Він сказав: 70 доларів. А який у вас був перший гонорар та найбільший у кар’єрі?

– Перший гонорар був, коли я боксував у Донецьку. В нас був чотирьохраундовий бій і платили 50 доларів за раунд. Виходить, що отримували 200 доларів.

В’ячеслав Сенченко, фото: Instagram

Бувало, що, коли виграв нокаутом, то керівництво дасть бонус. Але у контракті цього не прописано.

У профі-боксі немає такого, що виграєш та отримаєш стільки, а програєш, то стільки. Це так не працює. Гонорар знаєш до свого бою.

– А найбільший гонорар?

– Це секрет (сміється, – прим. Є.Ч.). Я не заробляв великих грошей. Ну нехай буде там 50 тисяч доларів за якісь великі бої.

«Вважаю, що Усик переможе Ф’юрі»

Ми розмовляли з вами про бій Усика та Ф’юрі. Потім стало відомо, що Олександр не буде битися з Філіпом Хрговичем 17 лютого, а наступний поєдинок проведе проти Тайсона. Як вважаєте, чи треба було нашому чемпіону виходити у ринг з хорватом?

– Думаю, не варто. Цей поєдинок йому б нічого не дав. Команда правильно зробила, бо це не той бій на який очікував Усик і це суперважка категорія, де можна легко отримати травму чи поразку, пропустивши випадковий удар. Тут був невиправданий ризик.

– Багато експертів вважають, що Тайсон переважає за рахунок своїх габаритів. Як Усик буде боротися з цим?

– Усик знає, як перемагати. Він про це відкрито казав, що напрацьовує ті речі, які допоможуть йому перемогти. Олександр – дуже розумний та дисциплінований боксер. І саме дисципліна вирішує багато, коли два бійці високого рівня зустрічаються у ринзі. У Тайсона з цим не все так добре. Не знаю, які ставки на цей поєдинок, але вважаю, що Усик переможе.

«Чи стане Ломаченко абсолютом? Це реально. Чому ні?»

– Українців чекає ще один великий бій – Ломаченко та Камбосос. Хто фаворит?

– На мій погляд, Ломаченко. Я навіть не сумніваюся в цьому. У Василя є проблеми – вік та травми. Якщо він підійде у формі, як на поєдинок з Хейні, то тут без шансів для Камбососа. Якщо українець вийде з травмою, як з Лопесом, то це буде поразка.

– Чи встигне Василь стати абсолютом?

– Важко сказати. Якщо Шакур Стівенсон залишить пояс WBC (Стівенсон передумав йти з боксу, – прим. Є.Ч.), а поясом WBO заволодіє Берінчик. IBF виграє Ломаченко, а WBC вакантний, то призначать бій і Василь може за нього посперечатися. Це реально. Чому ні? Але якщо Шакур залишиться і буде у нього поєдинок з Ломаченком, то я поставлю на американця, бо більше подобається, як боксер.

Шакур Стівенсон і Василь Ломаченко, фото: Facebook

– Шакур викликав Ломаченка на бій, але він не реагував.

– Тому що розумів, що шансів не так і багато. Стівенсон молодий і талановитий, на мою думку, супер-боксер. За своїми навичками та майстерністю він другий після Кроуфорда.

«Чому б Ломаченку не сказати, що Росія – країна-терорист та країна-окупант? Значить, він так не вважає»

– Зараз при згадці Ломаченка у всіх фанатів боксу змішані емоції. З одного боку він гідно стільки років представляє Україну, але з іншого мовчить за війну. Чому так?

– Це треба йому задавати питання.

– Він закрив доступ з території України у своєму інстаграмі.

– Не знаю, що у людини в голові. Мені його поведінка не зрозуміла. Маючи мільйонних фанатів по всьому світу, Вася міг би нести інформацію про Україну і те, що тут трапилося. Від нього немає конкретики. Якщо ми кажемо, що Росія – це країна-терориста та країна-окупант, то від нього я такого не чув. А чому б так і не сказати? Значить, він так не вважає, думає якось по-іншому.

– Кілька років тому ви казали, що Ломаченко кращий за Усика та Гвоздика. Зараз свою думку не змінили?

– Ні, не змінив. Якщо брати боксерський талант та історію, то Ломаченко для мене – перший номер у світі. Так, в нього вже вік зараз і він на сьогодні не найкращий, бо в мене є фаворит Шакур Стівенсон. Або Кроуфорд. Вони крутіші за Василя на даний момент.

Теренс Кроуфорд, фото: Getty Images

Ломаченко давно у боксі і зрозуміло, що не може бути постійно на піку. В плані боксу він мегаталановитий.

«Найсильніші у світі? Кроуфорд, Усик, Іноуе»

– Якщо вже заговорили про найкращих, то давайте продовжимо. У кого з бійців найкращий боксерський IQ?

– В мене лідери за цим критерієм чотири боксери – Ломаченко, Усик, Стівенсон і Кроуфорд. Це дуже розумні боксери, які читають своїх опонентів.

– Якщо брати за силою удару?

– Виділив би Наоя Іноуе. Для своєї ваги він дуже потужно б’є. І, мабуть, Кроуфорд. 

– За роботою ніг.

– Усик, Ломаченко та додав би свого боксера Карена Чухаджяна. Він на ногах працює дуже добре. 

– Психологічна стійкість.

– Все ті ж – Усик та Теренс. Кроуфорд взагалі спокійний, як удав. Олександр у цьому плані дуже міцний.

Олександр Усик, фото: Reuters

– Фізична витривалість.

– Багато боксерів, адже зараз такий час, що бійці виходять на ринг і 12 раундів працюють у темпі. Майже у всіх, хто виходить на високий рівень, з витривалістю все гаразд. З наших виділив би Богачука. Він, як машина – йде та б’є.

Сергій Богачук у цьому критерії виділив Геннадія Головкіна.

– Він має досвід роботи з ним у таборі, тому йому краще знати (сміється, – прим Є.Ч.). Як би виділив Головкіна серед найкращих, які вміють тримати удар.

– Топ-3 боксери України за всю історію. 

– Ломаченко, Усик – це перші два місця. Володимир Кличко, який більше десяти років володів чемпіонським титулом (11 років 8 місяців і 7 днів, – прим. Є.Ч.). Це неймовірне досягнення.

Ще б виділив Андрія Котельника.

Недавно спілкувався з ним.

– Я Андрія давно знаю. Був з ним ще у юніорській збірній, ми разом їздили в 1995-му році на чемпіонат Європи в одній команді. Йшли разом, крок за кроком, у наших боксерських виступах. А потім після 2000-х він поїхав у Німеччину, а я в Донецьк.

Андрій Котельник і Олександр Усик, фото: Міст Online

Тренер Дмитро Сосновський під час нашої з ним бесіди серед найкращих боксерів виділив і Котельника, і вас.

– Дім Дімич… Приємно (сміється, – прим. Є.Ч.). Це перший тренер, з яким я виїхав за кордон – у 1994-му році в Норвегію. Я також вважаю, що і Котельник, і Дім Дімич у своїй справі одні з найкращих.

– Топ-3 найсильніших на сьогодні у світі.

– Кроуфорд, Усик, Іноуе. Але за місцями можна міняти залежно від їх поєдинків. Якщо Усик переможе Ф’юрі, то стане першим. Кроуфорд підніметься у нову категорію та виграє чемпіонські пояси, то він стане першим номером.

– Трійка найсильніших боксерів за всю історію.

– В мене є найулюбленіший боксер, за яким я слідкував – це Оскар Де Ла Хойя.

У Котельника він також улюблений боксер.

– Не знав (сміється, – прим Є.Ч.). Оскар – це для мене був найкрутіший боксер. Намагався копіювати його, особливо у роботі лівою рукою. Майк Тайсон ще. Ну і Моххамед Алі, це легенда.