Скандальний момент у матчі Шахтар – Динамо: ексарбітр ФІФА пояснив, чи був фол на Буяльському перед пенальті

Аватар Євген Чепур Євген Чепур
1758
4 голоси
Скандальний момент у матчі Шахтар – Динамо: ексарбітр ФІФА пояснив, чи був фол на Буяльському перед пенальті
Віталій Буяльський. Фото: Google
Колишній арбітр ФІФА Мирослав Ступар прокоментував спірний момент, який стався у першому таймі поєдинку 28-го туру УПЛ Шахтар – Динамо.

Сьогодні, 11 травня, донецький Шахтар у Львові мінімально обіграв київське Динамо та став чемпіоном України сезону 2023/24.

Переможний гол «гірники‎» забили ударом з пенальті. Відзначився Судаков.

👉Відео голу Судакова дивіться за ПОСИЛАННЯМ👈

Проте раніше стався спірний епізод, коли Судаков та Криськів заблокували Буяльського, коли той намагався вибити м’яч. Але суддя поєдинку не свиснув і дозволив грати.

👉Відео спірного моменту дивіться за ПОСИЛАННЯМ 👈

Мирослав Ступар в ексклюзивному коментарі сайту «Український футбол» заявив, що арбітр був правий, коли призначив пенальті у ворота з Динамо, а момент з блокуванням Буяльського можна розглядати по-різному.

«‎Якщо по пенальті Шахтаря питань немає, там чиста рука, то момент з Буяльським досить тонкий. На це не звернув увагу ні головний арбітр Деревінський, ні арбітр ВАР Шурман. Контакт був, але чи тягнув він на порушення – важко сказати. 

Такі моменти трактують по-різному, залежно від головного арбітра. Тут можна довго дискутувати: був фол на Буяльському чи ні? Якби Деревінський свиснув фол, то питань також не було б, і тоді б не було пенальті у Шахтаря».

Ексрефері ФІФА пояснив, чому суддя у тому моменті не зафіксував фол.

«Все залежить від того, наскільки арбітр підняв планку дозволенної боротьби. Одні арбітри відразу садять на свисток, а інші – дають грати. По першому таймі у мене немає питань до суддівства. Гра жвава, багато фолів. 

Навіть по емоціях футболістів ми бачимо, наскільки вони заряджені, ніхто не хоче програвати. Зверніть увагу: Шапаренко, який не є атлетом, грає жорстко до кінця. Це придає цимесу грі‎», – сказав Ступар.

  • Шахтар набрав 70 залікових балів та вже не опуститься нижче першого місця. У Динамо друга позиція у турнірній таблиці УПЛ та 63 очка.
  • Свій наступний матч Шахтар проведе 15 травня в рамках фіналу Кубка України проти Ворскли. 
  • В УПЛ донеччани зіграють 19 травня проти Дніпра-1. Динамо того ж дня поміряється силами з Кривбасом.