Хто стане чемпіоном, виграє Кубок України, а хто вилетить? Прогноз від Леоненка, Сабо та Федорчука на друге коло УПЛ

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
5252
15 голосів
Хто стане чемпіоном, виграє Кубок України, а хто вилетить? Прогноз від Леоненка, Сабо та Федорчука на друге коло УПЛ
Сабо, Леоненко і Федорчук, колаж: Sport-express.ua
Зіркові експерти sport-express.ua Віктор Леоненко, Йожеф Сабо та Олег Федорчук поділилися думкою про друге коло чемпіонату України сезону 2023/24.

Вже сьогодні, 23 лютого, УПЛ відновиться матчем ЛНЗ – Кривбас. Напередодні другого кола сайт Sport-express.ua попросив наших експертів дати прогноз. Хто стане чемпіоном, а хто вилетить? Хто виграє Кубок? Хто стане найкращим бомбардиром? Кому потрібно підсилюватися? На запитання відповідали:

  • Віктор ЛЕОНЕНКО (колишній форвард Динамо та збірної України);
  • Йожеф САБО (екстренер Динамо та збірної України);
  • Олег ФЕДОРЧУК (колишній тренер Таврії, Ниви та інших клубів).

«Про Дніпро-1 ми не чуємо нічого обнадійливого, крім того, що вони розрахувалися з Йовічевичем. Це не новини амбітного клубу»

– Хто стане чемпіоном?

Леоненко: Найбільше шансів у Шахтаря. Вони раніше за всіх стартували, хоча іноді єврокубки не приносять щастя, якщо заходиш далеко. Це показав у Динамо товариш Луческу, якому завжди заважали єврокубки.

Крім цього, Шахтар найбільш збалансована команда в УПЛ плюс продовжує посилюватися.

Сабо: Я гадаю, чемпіоном стане Шахтар. Вони мають найсильніший склад і вже готові до сезону, тому що стартували в Лізі Європи. Динамо теж нікого не втратило, але й не посилилося. Я бажаю Шовковському лише удачі, але за чемпіонство поборотись буде складно.

Олександр Шовковський, фото: ФК Динамо Київ

Динамо взагалі нікого не купило. Брагару до літа буде у Чорноморці. Киянам обов'язково потрібен центральний захисник та нападник. Окрім Ваната, попереду нікого немає. 

Думаю, Супряга не воскресне. Він уже загубився і давно не грав. Я в нього не вірю. У Супряги був час розкритися, а він не зумів.

Мені в Динамо подобається лише Бражко. Це якісний півзахисник із гарним ударом, баченням поля, йому треба тільки руки розв'язати. Він довго не затримається у Києві, його обов'язково куплять.

Федорчук: У Шахтаря шансів більше, ніж у всіх інших. Шахтар, вилетівши із єврокубків, сконцентрується на чемпіонаті. За чемпіонство боротимуться Шахтар, Динамо та Кривбас. Більше претендентів я не бачу.

Полісся має амбіції, але думаю, у першому сезоні вони полягають у тому, щоб потрапити до єврокубків. Це четверте, максимум – третє місце. У житомирської команди триває велика ротація.

Про Дніпро-1 ми не чуємо нічого обнадійливого, крім того, що вони розрахувалися з Йовічевичем. Це не новини амбітного клубу. Якщо Дніпро-1 з такими потугами розраховується із позавчорашнім тренером, це багато про що говорить.

Гравці Дніпра-1, фото: СК Дніпро-1

Кривбас натхненний своїм місцем і нікого не втратив. Вернидуб – це один із найдосвідченіших тренерів в УПЛ, який вміє мотивувати. Згадаймо його Шериф та Зорю. Можливо, на довгій дистанції йому важко через свою емоційність, але на коротких відрізках він добре працює.

І не варто забувати, що Кривбас – це клуб із батьківщини президента України. Це розуміють спонсори та бізнесмени, яким потрібно витискати максимум із Кривбасу.

«Насторожує, що Динамо так і не вирішило критичну проблему центрального та правого захисників. Про рівень Михавка важко судити з контрольних ігор»

– Хто займе місця з другого по четверте?

Леоненко: Друге місце віддам Динамо. Вони мають покращити свою позицію порівняно з минулим сезоном. Чому не перше? Ми не знаємо, чи вийде у Шовковського. Він тільки пробує себе на посаді головного тренера. Також невідомо, як виглядатиме склад, бо акцент в Динамо робиться на академію. Хоча це просто відмазка – що у нас усі свої. Кого це турбує, якщо академія четверте місце посідає? 

Нехай хоч Заваров із Безсоновим виходять, головне – щоб результат був. На цьому рівні серйозні вимоги, а у нас все сюсюкаються.

Третім буде Дніпро-1, четвертим – Кривбас, п'ятим – Полісся. Кривбас непогано виглядає та посилюється. Полісся теж багатьох купує. Тут ще багато залежить від того, де команди гратимуть. Динамо чомусь виїзний матч із Металістом 1925 року грає у Києві на «Лобановського». І ось таких «чомусь» дуже багато у нашому чемпіонаті. Домашній стадіон також дає перевагу.

Згадайте, скільки ігор зіграло вдома Динамо при Реброві? Точніше, при Реброві та Ріанчо, бо вони обидва головні були. Другий тренер не веде себе так, як Ріанчо – не бігає бровкою, розмахуючи руками.

Чи не проваляться Кривбас і Полісся у другому колі, як Жирона, яка впевнено стартувала, а потім почала буксувати? Все може бути. Жирона просто стає зараз на своє місце. На неї почали звертати увагу суперники.

Гравці Кривбасу і Полісся, фото: УПЛ

Сабо: На друге місце поставлю Кривбас. У них хороша, дисциплінована команда та сильний, досвідчений тренер. Третє – Динамо, четверте – Дніпро-1, п'яте – Полісся. Дніпро-1 за Максимова добре додав. Всі ці команди однакові, тому можуть зайняти будь-які місця з другого по п'яте.

Федорчук: Друге місце віддам Динамо, третє – Кривбасу. За четверте місце боротимуться Дніпро-1 та Полісся. У Динамо втрат практично немає. Навіть якщо Шовковський не показуватиме визначної тренерської роботи, то у киян молода команда, а футболісти віком до 25 років за всіх розкладів прогресують.

Проте насторожує, що Динамо так і не вирішило критичну проблему центрального та правого захисників. Про рівень Михавка важко судити з контрольних ігор, де немає стресу та грають під навантаженнями. Він непоганий футболіст, гадаю, час отримає. Михавко може повторити шлях Забарного. Але Забарному пощастило, бо в Динамо на той час була серія травм, і він скористався своїм шансом.

Що стосується правого захисника, то Тимчик схильний до травм і не стабільний, а Караваєв – це не захисник.

«У Металіста 1925 начебто з'явилися гроші, але їхня трансферна кампанія мене дивує. При всій повазі до Гармаша та Юрченка, я не бачу в них тепловозів, це звичайні вагони або навіть вагони-ресторани»

– Хто вилетить із УПЛ?

Леоненко: Зоря точно не вилетить, мають ще матчі в запасі. Думаю, вилетять Минай і Верес. Ці команди нічого не показали протягом сезону і не купили нормальних футболістів. Минай ще й Шарана звільнив, який хоч щось робив.

А у стикових матчах можуть будь-які команди грати, внизу таблиці всі однакові. Металіст 1925 року взагалі повинен боротися за серйозні завдання. По-перше, Скрипник – хороший тренер, а по-друге – у команди з'явився пристойний спонсор. Вони мають бути нагорі. Але як Металісту 1925 нормально грати, якщо домашню гру проти Динамо вони проводять на виїзді?

Віктор Скрипник, фото: ФК Металіст 1925

Сабо: Минай точно вилетить. Там немає футболістів і мало грошей, від цього нікуди не подітися. Другий претендент на виліт – Оболонь. Це дуже молода команда, яка слабко посилилася.

Думаю, Верес зачепиться за стикові матчі. Зоря теж викарабкається, у них є гроші. 

Цікаво буде подивитися на Металіст 1925 зі Скрипником, вони повинні бути вище в таблиці. Скрипник – це думаючий тренер. Йому треба надати можливість комплектувати команду під своє бачення футболу.

Федорчук: Думаю, вилетять Минай і Верес. Верес гарячково бере гравців в оренду, але я не пригадую випадків в українському футболі, коли орендовані допомагали аутсайдерам.

Щодо стиків, то є багато кандидатів. Зараз не вражає ні Зоря, ні Металіст 1925, та й про фінансування Чорноморця пішли погані розмови.

У Металіста 1925 начебто з'явилися гроші, але їхня трансферна кампанія мене дивує. При всій повазі до Гармаша та Юрченка, я не бачу в них тепловозів, це звичайні вагони або навіть вагони-ресторани. Потрібно купувати гравців до 26 років, які ще хочуть проявити себе, а не тих, хто вже дограє. Скрипник – дорогий тренер, а футболісти не відповідають його рівню.

«Чи замінить Філіппов повноцінно Довбика? Довбика багато нахвалюють, але я дивився останні ігри Жирони і можу сказати: Довбик – НІЯКИЙ!»

– Хто стане найкращим бомбардиром?

Леоненко: Хочеться, щоб найкращий бомбардир був не випадковим, як колись Кулач, який згодом став нікому не потрібним. Я зараз не бачу у нашому чемпіонаті яскраво вираженого бомбардира, мені ніхто не подобається. Ванат стабільно забиває? Кому? Скільки голів він забив у єврокубках? Ванат просто ламає воротарів, одержує дурні червоні картки. У нашому чемпіонаті будь-хто може стати найкращим бомбардиром, бо рівень слабкий.

Владислав Ванат, фото: ФК Динамо Київ

Чи зможе Супряга нав'язати конкуренцію Ванату? Ви так кажете про Ваната, ніби він 30 голів забив. У Супряги є все! Насамперед, це швидкість, якщо вона залишилася. Але йому потрібно вчитися грати у футбол. Він, як і багато наших форвардів, не знає, що робити, коли виходить віч-на-віч з воротарем.

Скільки я б забив у цьому чемпіонаті, якби грав у топовій формі? 

Я просто в президента Динамо запитував би: «Кому і скільки голів забивати?», і легко виконував би прохання. Щоправда, не з цими футболістами, котрі четверте місце посідають.

Сабо: Найкращим бомбардиром стане Філіппов із Дніпра-1. Мені він подобається. Він забивний і досвідчений футболіст, який непогано грає за Максимова.

Чи замінить він повноцінно Довбика? Довбика багато нахвалюють, але я дивився останні ігри Жирони і можу сказати: Довбик – НІЯКИЙ! Я взагалі не знаю, що він робить на полі. З його масою та швидкістю він повинен постійно відкриватися, відходити назад, а цього всього немає. Мені дуже цікаво, хто його купить з такою грою?

Довбик зараз не повинен грати в основному складі, як на мене, ветеран Стуані набагато кращий. Очевидно, Довбика ставлять в основу, щоб вигідно продати. Раніше він багато забивав завдяки класній грі Савіо та півзахисту Жирони, а зараз вони зникли і разом з ними зник Довбик.

Федорчук: Найімовірніше, гонку бомбардирів виграє Ванат. Думаю, він заб'є близько 14-15 м'ячів.

Кожушко і так стрибнув вище голови. Він знайшов свого тренера, Вернидуба, який йому довіряє. У другому колі Кожушку буде складно забивати, він ніколи не виблискував результативністю.

Олег Кожушко, фото: ФК Кривбас

Чи зможе Супряга нав'язати конкуренцію Ванату? Я маю великі сумніви щодо нього. Супряга – це не чистий форвард, він любить діяти з глибини. Він має проблеми з прийомом м'яча і є індивідуалістом.

Саме тому у Мудрика проблеми у Челсі. Він не контактує з оточуючими футболістами, акцентує увагу на собі, як і Супряга. Колись керівник Металіста запитав мою думку про Жажу Коельйо. Я одразу сказав, що з ним будуть проблеми. Тому що він обдарований футболіст, але не командний гравець. Саме тому Жажа й не реалізувався повною мірою, і в топ-чемпіонатах при очевидному таланті не заграв.

«Якщо Полісся виграє Кубок України, це задовольнить амбіції Буткевича у дебютному сезоні в УПЛ»

– Хто з клубів УПЛ провів найкращу трансферну кампанію?

Леоненко: Я ж не Ванга! Це треба дивитися, як новачки гратимуть. Шахтар купує гравців не на ті позиції, які потрібні. Їм потрібен опорник та центральний захисник. Вікового Степаненка настав час міняти пристойним футболістом, бо це серйозна зона для оборони, а Тарас у деяких моментах уже не встигає.

Федорчук: Мабуть, Полісся. Шахтар купляє гравців, але не закриває проблемних місць. Вони купили трьох молодих лівих вінгерів, можливо, таким чином хочуть компенсувати втрату Мудрика.

Шахтарю обов'язково потрібен форвард, центральний захисник та опорник. Ми бачимо, що Степаненко грає на межі. Йому треба йти до Бельгії, як Сидорчуку, він на це заслужив.

– Хто виграє Кубок України?

Сабо: Шахтар виграє Кубок. У них є два склади. Єдина проблема «гірників» – немає хорошого, забивного форварда та центрального захисника. Сікан не тягне рівень Шахтаря. На вістрі повинен грати нахабний нападник, типу Осімхена з Наполі, який мені дуже подобається.

Данило Сікан, фото: ФК Шахтар Донецьк

Тепер захист. Бондар – відверто проблемний. Він міцний, але безперспективний хлопець. У відборі слабкий, як і Матвієнко. Про Миколу стільки говорять, а його досі не купують, хоч він уже не молодий. Ракицький та Чигринський вікові. Подивимося, що собою являє Лацабідзе.

Федорчук: Полісся поставить усе на Кубок. Думаю, якщо вони візьмуть трофей, це задовольнить амбіції Буткевича у дебютному сезоні в УПЛ. Для Кубка не обов'язково мати зіграний склад, головне – настроїтись на одну гру. Згадайте, як Челсі виграв Лігу чемпіонів, поступаючись Ман Сіті у класі. Полісся мені нагадує Жирону, яка теж жваво стартувала, але потім почала провалюватися через брак глибини складу та свіжості. Але на одну гру вони можуть налаштуватися. 

Таблиця УПЛ після першого кола

Таблиця бомбардирів УПЛ після першого кола