Україна – Ісландія, вогняний прогноз від легенд: «Якщо почнемо грати в тири-пири, то ніх##на не вийде»

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
2202
6 голосів
Україна – Ісландія, вогняний прогноз від легенд: «Якщо почнемо грати в тири-пири, то ніх##на не вийде»
Колаж: Спорт-Експрес
Леонід Буряк, Андрій Воробей, Йожеф Сабо та Олег Федорчук ексклюзивно для «УФ» дали прогноз на фінальний матч відбору Євро-2024 між збірними України та Ісландії.

26 березня – час Х для Сергія Реброва у збірній України. Наша команда після нервової перемоги над Боснією (2:1) зійдеться у вирішальному протистоянні за путівку на Євро з Ісландією, яка розгромила Ізраїль (4:1).

Чого нам чекати від матчу та які в нас шанси на прохід? На ці та інші питання відповіли зіркові експерти Sport-express.ua:

  • Леонід БУРЯК (колишній головний тренер Динамо і збірної України);
  • Андрій ВОРОБЕЙ (ексфорвард Шахтаря та збірної України);
  • Йожеф САБО (колишній тренер головний Динамо та збірної України);
  • Олег ФЕДОРЧУК (колишній головний тренер Таврії, Оболоні та низки інших клубів).

Україна – Ісландія

Фінальний матч відбору на Євро-2024

Вівторок, 26 березня 2024 року. 21:45

Місто Вроцлав (Польща). Стадіон «Тарчинські Арена»

Котирування

П1 - 1,53; Х - 4,35; П2 - 7,30

Збірна України. Фото: Google

«У збірній Ісландії партнер Малиновського по Дженоа Гудмундсон пробиває ще краще за Руслана»

– Чого очікуєте від матчу та хто, на вашу думку, є фаворитом?

БУРЯК: Я з нетерпінням чекаю гри. До Євро залишився один крок. Чемпіонат Європи – це реальність. За всієї поваги до Ісландії, фаворитом матчу є Україна. У нас більш майстерна команда, багато гравців грають у європейських топ-клубах. Але поки це все на папері, і свою перевагу нам потрібно довести на полі.

Ісландія досить непроста команда. Я проти них грав багато разів і можу сказати, що вони здобувають результат за рахунок свого характеру і залізної дисципліни. Проти таких команд дуже складно грати. Ісландія обіграла непростий Ізраїль, що говорить про її потенціал. 

Невпевнена гра проти Боснії? Давайте закриємо на це очі. Від нашої збірної, як і від Динамо, крім перемог, усі чекають гарної картинки й естетичної гри, яка подобається вболівальникам. Заради перемоги все можна пробачити. Нехай гра буде непереконлива, головне – результат. Фінальні матчі рідко бувають яскравими. Сподіваюся, що гра проти Ісландії буде якіснішою, ніж проти Боснії. Дай бог, щоб ми вийшли на Євро.

ВОРОБЕЙ: Я вважаю фаворитом нашу команду. Підбір гравців у збірної України набагато кращий і сильніший. Але це футбол, всяке може бути. Гра з Боснією була незрозумілою для всіх, півтора тайми у виконанні України просто ні про що. Слава богу, що у команди є характер, і нам вдалося перевернути гру, забити гол і виграти на нервах. 

САБО: У цьому матчі немає фаворита, гра буде важкою. Я добре знаю Ісландію, грав проти них кілька разів. Хоч це було давно, але їхній почерк не змінився, судячи з їхнього матчу проти Ізраїлю. Ісландія грає строго від оборони з хорошими виходами в контратаки. У них є швидкі гравці, тому нашим захисникам треба бути дуже уважними. 

ФЕДОРЧУК: Збірна України – однозначний фаворит за всіма показниками: статистичними, фінансовими, рівнем гравців. Але скандинавські команди завжди вирізнялися високою організацією гри. Думаю, невиразна гра проти Боснії струсоне наших гравців і тренерський штаб, і вони ретельніше підготуються до Ісландії. Уже видно, що наші гравці по-іншому дають інтерв'ю, не з таким ура-патріотизмом. Це вселяє оптимізм.

Ісландія славиться тим, що віддає м'яч, але бореться за простір. У них дуже багато вертикальних передач. Також відзначу партнера Малиновського по Дженоа Гудмундсона, який пробиває ще краще за Руслана. Ісландія будуватиме свій футбол на простих рішеннях і сподіватиметься на стандартні положення. Нам потрібно створити аритмію, володіти темпом і більше використовувати фланги.

Руслан Малиновський. Фото: Google

«Зінченка в жодному разі не потрібно випускати завтра, треба його поберегти, ісландці ще ті костоломи»

– Як ви думаєте, які заміни зробить Ребров у порівнянні з матчем проти Боснії?

БУРЯК: Заміни, якщо й будуть, то небагато. У нас мало вікових футболістів і 3-4 дні цілком достатньо для відновлення. Україна та Ісландія перебувають в однакових умовах.

ВОРОБЕЙ: У грі проти Боснії було помітно, що наші лідери, той самий Зінченко і Мудрик, у своїх клубах не отримують достатньої кількості ігрової практики, і перебувають не в оптимальних кондиціях. Навіть гравці з УПЛ були більш рухливими, мотивованими і в кращій формі. Думаю, тренерський штаб збірної зробить якісь точкові заміни. Але й не здивуюсь, якщо вийде той самий склад, що проти Боснії. 

САБО: У мене викликає побоювання Мудрик. Якщо в нього не буде простору, то йому буде складно. Він не позиційний гравець і йому важко грати при насиченому захисті зі страховкою. 

Зінченко через травму пропустив шість ігор за Арсенал. Можливо, Ребров помилився, випустивши його проти Боснії, сподіваючись, що він стане сполучною ланкою. Зінченка в жодному разі не потрібно випускати завтра, треба його поберегти, ісландці ще ті костоломи. Замість нього можна випустити Шапаренка або Малиновського, але це вирішувати Реброву.

Нам точно не завадить гравець, який може пробити і забити з 20-ти метрів і більше. Потрібно не боятися частіше бити з різних дистанцій і позицій, інакше Ісландію не перемогти. Якщо ми почнемо грати в тири-пири-тири-пири, то ніх##на не вийде. 

Також із Боснією в нас не працювали фланги, Зубкова взагалі не було видно в першому таймі. А коли фланги запрацювали, то ми відразу забили гол. Зазначу, що Ребров провів дуже хороші заміни. Можна сказати, що Яремчук виграв матч. Вітаю наших хлопців із перемогою над Боснією, вони мужики.

Сергій Ребров. Фото: Google

ФЕДОРЧУК: Рокіровка буде мінімальна – не більше двох гравців. Напрошується заміна Зінченка. Замість нього потрібен більш креативний футболіст. Тут питання в тому, що Зінченко лідер, але він не набрав форму. Реброву потрібно дуже акуратно відпрацювати в цьому питанні, щоб не зруйнувати атмосферу. 

Хто замість Зінченка? Малиновський навряд чи, тому що в нього мало ігрової практики. Шапаренко в хорошій формі, плюс у нього хороший взаємозв'язок із Бражком з Динамо. Але у Шапаренка є суттєвий мінус – він слабко грає вгорі, а цей компонент дуже потрібен проти Ісландії. Зінченко, за всієї його тендітності, вигравав багато верхових єдиноборств в Арсеналі і Ман Сіті.

Я не вважаю, що Зубков провалився проти Боснії. В останніх іграх за збірну він був одним із найкращих. Зубков дає великий обсяг роботи, і він різноплановий, тому, думаю, Ребров не буде ризикувати Гуцуляком і випустить Зубкова.

«Дуже розчарував Судаков. Проти Боснії він багато брав ініціативу на себе, вперто хотів вести гру через середину поля і мало завантажував фланги»

– Від кого з гравців збірної України ви очікуєте яскравої гри, хто повинен стати лідером і повести за собою команду?

БУРЯК: Є питання щодо Циганкова, наскільки він готовий грати. Зінченко багато пропустив і відчувалося, що в нього не вистачало ігрової практики. Але один Зінченко – це півбіди, головне, щоб ще не додалися інші гравці, які будуть випадати. У вирішальній грі це буде непробачно. 

Судаков і Мудрик? Усі футболісти основи збірної вже завоювали собі ім'я і від них багато чого чекають. Якщо вони хочуть, щоб їх визнавали, то потрібно показувати стабільність. Не може топ-футболіст зіграти одну гру, а потім пропасти на три. 

Чи бачу я в цій збірній такого лідера як Ярмоленко і Степаненко? Ярмоленко є Ярмоленко. Коли він грає в збірній і Динамо, то це одна команда, коли не грає – зовсім інша. Він і Степаненко протягом багатьох років доводили свою майстерність. З ними нашій збірній було б простіше. 

Ярмоленко вже зіграв за Динамо в товариському матчі, забив два м'ячі. Я бачив цю гру. Думав, стан Ярмоленка гірший, але він добре виглядав. 

ВОРОБЕЙ: Насамперед я чекаю хорошої командної гри. За потенціалом збірна України дуже сильна. Хочеться, щоб ми зіграли надійно ззаду і результативно попереду. Ісландія не слабка команда, такий собі середнячок, але вони непередбачувані і від них можна очікувати всього, що завгодно. 

Гравці збірної України. Фото: Google

САБО: Сподіваюся, що повністю відновиться Циганков. Нам обов'язково потрібен гравець, який вміє обводити і не боїться грати один в один. В Ісландії буде страховка і просто втекти буде важко. Також потрібно забезпечувати передачами Яремчука і Довбика.

ФЕДОРЧУК: Мене дуже розчарував Судаков. Проти Боснії він багато брав ініціативу на себе, вперто хотів вести гру через середину поля і мало завантажував фланги. 

У кінцівці був хороший Мудрик, я дуже багато від нього чекаю. Він уперше за довгий час зіграв повний матч. Видно, що Михайло в хороших кондиціях. Також чекаю від Довбика більшої участі в грі. Хоч він і забив Боснії, але мало був із м'ячем.

«Ми повинні зіграти з двома форвардами і не боятися. Але Реброву треба попередити опорного півзахисника»

– Ребров частіше довіряє місце в основі Довбику, але Яремчук, вийшовши на заміну проти Боснії, забив гол і віддав асист, ставши «Левом матча». Як думаєте, хто зіграє на вістрі проти Ісландії або може Ребров ризикне випустити одразу двох нападників?

БУРЯК: Довбик і Яремчук обидва успішно грають. Вони футболісти приблизного одного плану і рівня. Кого з них випустити в основі, належить вирішити Реброву. Я не думаю, що в такому матчі він зіграє з двома центрфорвардами. 

ВОРОБЕЙ: Нападники завжди залежать від півзахисників. Довбик із Боснією півтора тайму сидів на голодному пайку, але свій момент знайшов. Це свідчить про те, що він перебуває в хорошій формі і в нього є чудове гольове чуття. 

Думаю, Довбик у будь-якому разі буде в основному складі. Яремчук теж молодець, вийшов на заміну і вирішив результат гри з Боснією. Мені здається, наша команда гратиме з одним нападником, яким буде Довбик, а Яремчук вийде на заміну в другому таймі.

САБО: Думаю, проти Ісландії Ребров поставить в основі Яремчука. Видно, що він у хорошій формі. Моя думка, що ми повинні зіграти з двома форвардами і не боятися. Але Реброву треба попередити опорного півзахисника, Сидорчука або Бражка, щоб він сильно не ліз уперед і не провалювався, тому що ісландці здорово тікають у контратаки.

Володимир Бражко. Фото: Google

ФЕДОРЧУК: Це фінал, а у вирішальних матчах ніхто не ризикує, тому Ребров зіграє з одним форвардом. Думаю, у старті вийде Довбик, у нього більше ігрової практики. Яремчук навіть у Валенсії не грає повністю два тайми і останнім часом він не славився витривалістю.

🔥 А ось, що думає про форвардів збірної Артем Мілевський – вогняний ексклюзив.

«Усім гурманам, які отримують естетичне задоволення від красивої гри, потрібно стримати свої апетити на два матчі»

– Який ваш прогноз на матч?

БУРЯК: Я прогнозів не даю, але сподіваюся, що збірна України переможе. Усім гурманам, які отримують естетичне задоволення від красивої гри, потрібно стримати свої апетити на два матчі. Ще раз повторю, нехай гра буде невиразною, головне – результат. Думаю, все буде добре і завтра ми святкуватимемо вихід на Євро-2024.

ВОРОБЕЙ: Мій прогноз – перемога України. Думаю, Ребров внесе корективи після гри з Боснією. Завтра буде зовсім інша гра. Не потрібно так довго розгойдуватися і бути обережними, з перших хвилин треба грати на результат. Ризикну поставити на 3:1 на користь України. 

САБО: Думаю, збірна України мінімально переможе – 1:0.

ФЕДОРЧУК: Якщо проти Боснії я ставив на нічию в основний час, то проти Ісландії, думаю, що ми переможемо – 1:0. Ставлю на гол Судакова, тому що йому він потрібен найбільше. Допоможемо агентам його продати.