«Після гри Козик вибачився, за те, що дав мені жовту картку»: Бондар – про перемогу над Динамо та відставку Луческу

Аватар Олександр Петров Олександр Петров
9573
0 голосів
«Після гри Козик вибачився, за те, що дав мені жовту картку»: Бондар – про перемогу над Динамо та відставку Луческу
Валерій Бондар. Фото: ФК Шахтер
Шахтар не пропустив від Динамо й виграв із мінімальним рахунком, хоча були й травми, й картки, й складні моменти. Сайт sport-express.ua поговорив із оборонцем "гірників" Валерієм Бондарем, який після травми чисто відіграв у Класичному й допоміг своїй команді здобути важливу перемогу.

Класичне осені 2023 року відповідало статусу центрального матчу туру, хай таким і буде насправді гра першої та другої команд чемпіонату – Кривбасу та Полісся. Ми побачили якісний, фрагментами яскравий футбол. Гірники виграли завдяки голу, який на початку другого тайму провів Олександр Зубков. Динамо так і не зуміло відіграти єдиний пропущений м’яч, хоча останні хвилини грало з двома свіжими форвардами.

Цей результат – тріумф для воротаря та оборони «гірників», які завершили Класичне без пропущених м’ячів. Захисник Шахтаря Валерій Бондар, який після пережитої травми переконливо відіграв проти Динамо, розповів в ексклюзивному інтерв’ю для сайту  sport-express.ua:

  • як Шахтар перебудувався після травми Азарова
  • що сказав у перерві новий головний тренер Пушич
  • за що вибачався перед ним арбітр Козик
  • чому Луческу зайшов у роздягальню Шахтаря

«Та які там моменти були у Динамо? Може, один залізний – за всю гру»

– По грі можу сказати, що вона була дуже складною, як-не-як зустрічалися з принциповим суперником, – зізнався захисник Валерій Бондар. – Вважаю, що ми відіграли дуже хороший матч і цілком заслужили на цю перемогу. Моментами переважали Динамо і мали більше нагод для того, щоб завершити поєдинок на нашу користь. Все, про що домовлялися, ми виконали, проте є куди ще рухатись. Треба краще робити те, що ми сьогодні робили, і покращувати свою гру.

– А про що домовлялися? Яким був тактичний план на гру? 

– Тримати м’яч, розігрувати комбінації і грати, здебільшого, на половині поля суперника. 

▶️Відео переможного голу Шахтаря можна подивитися в нашому телеграм-каналі

– Згоден, що в першому таймі Динамо грало не гірше Шахтаря і мало навіть більше моментів, щоб відкрити рахунок?

– Та які там моменти були у Динамо? У них, може, й виникали деякі напівмоменти, але не такі, щоб могли призвести до забитих м’ячів. Ну, може, один залізний – за усю гру. Але в результаті нам вдалося зіграти на нуль. І особисто я цим задоволений! 

– Коли травму зазнав захисник Азаров і вийшов на поле Ракицький, що помінялося? 

– У тактичному плані нічого. Просто Матвієнко змістився вліво, а Ракицький зайняв його місце, поруч зі мною. 

«Ми знали, що свій гол обов’язково заб’ємо»

– На що у перерві Маріно Пушич робив увагу? 

– У перерві тренер нам сказав, що треба дуже уважно зіграти в обороні – не пропустити. А ще, що ми повинні постійно чинити тиск на захист Динамо і забити. Ми знали, що свій гол обов’язково заб’ємо. 

– Що скажеш про гол, який вирішив долю матчу?

– Щодо самого голу, то в тому моменті м’яч був на фланзі, де добре зіграв Невертон, який віддав дуже хороший пас на Зубкова, а той зіграв дуже майстерно та влучним ударом вирішив долю цього матчу. 

– Забитий гол вплинув на тактику Шахтаря? 

– Швидкий гол на початку другого тайму був нам на руку. Повівши у рахунку хотіли продовжувати грати на половині поля суперника, але обережніше, з поглядом на власні ворота. Рахунок зобов’язував нас сісти трохи нижче і діяти саме таким чином. 

Зубков в оточенні гравців Динамо. Фото: ФК Шахтар

– До суддівства претензії є? 

– Ні, арбітр дуже професійно відсудив цю гру. 

– Коли наприкінці матчу суддя показав тобі жовту картку, що ти намагався йому довести? 

– Ярославу Козику я просто хотів сказати, що там не було жовтої картки – фолу з мого боку не було. Навпаки, там динамівець зробив фол на мені. А жовту картку чомусь отримав я, а ще арбітр призначив дуже небезпечний штрафний. Однак уже після гри Козик сказав мені: «Там не було фолу. Вибач, що дав тобі жовту». Але це футбол, помиляємося як ми, так і судді. 

– Що вам дає ця перемога? Відчуваєте себе вже лідерами? 

– Ні, ні, і ще раз ні. Тому, що у турнірній таблиці ми поки що знаходимося далеко від того місця, на якому хочемо бути завжди. У нас одне завдання – виграти чемпіонство. Перемога у всіх матчах – єдиний прийнятний для нас результат. Буде непросто, попереду ще дуже багато ігор і треба на кожен матч виходити і грати на сто відсотків. Але якщо ми будемо з кожним матчем додавати – це посильне для Шахтаря завдання. 

«У найближчих матчах Динамо буде перемагати і брати свої очки»

– Хто є головним суперником Шахтаря у боротьбі за чемпіонство? 

– Та, звісно, Динамо. Ми не можемо скидати з рахунків цей колектив. Тому що це – Динамо. Я вважаю, що в найближчих матчах динамівці будуть перемагати і брати свої очки. Не можна залишити без уваги і те, що зараз у нашому чемпіонаті з’явилося багато команд, які замахнулися на високі місця. Це насамперед Полісся, Кривбас, Чорноморець – команди, які демонструють добротній футбол і результат. А ще я можу відзначити, що у нас з’явилося багато нових імен, про які ми раніше мало чули. 

– Після цієї гри Луческу подав у відставку. Виходить так, що саме Шахтар своєю перемогою зняв його з посади? 

– Це не наша справа. Це внутрішні справи Динамо. 

Мірча Луческу на прес-конференції. Фото: ФК Динамо

– Як дізналися ви про відставку Луческу? 

– Луческу зайшов до нас у роздягальню і сказав, що він закінчує працювати у Динамо. Так він попрощався з нами. Напевно, перед цим він попрощався із своїми гравцями. Що тут скажеш? Мірча Луческу – це дуже хороша людина. Дуже важко, коли з футболу йдуть такі тренери з такими якостями. Бажаю йому тільки успіхів. 

– За перебігом матчу з трибуни спостерігав Сергій Ребров. Ви якось з ним перетиналися? 

– Ні. Він до нас у роздягальню не заходив. Але, я думаю, всі збірники з ним встигли поспілкувалися.