Олімпіада 2024

«Срібло» Коляденко і суцільні розчарування в інших фіналах: найцікавіше на Олімпіаді за 10 серпня

Артем Войцеховський
Переглядів 489
3 голоси
Ірина Коляденко. Фото: Google
Ще ніколи протягом цієї Олімпіади у наших спортсменів не було стільки можливостей піднятися на подіум. Сьогодні українські олімпійці претендували на дев’ять нагород, а натомість виграли всього одну.

У суботу, 10 серпня, у Парижі були розіграні 39 комплектів нагород. Українські спортсмени претендували на медалі у стрибках у воду, веслуванні, вільній і жіночій боротьбі, художній гімнастиці, брейкінгу, легкій атлетиці та синхронному плаванні.

Веслувальниці провалилися у півфіналі, Середа створив диво, але не в фіналі, B-Boy розчарував

Досвідчена веслувальниця Марія Повх закінчила виступи на своїй третій Олімпіаді. 35-річна українка фінішувала шостою в своєму півфінальному запливі байдарок-одиночок (500 м), що не дозволило їй потрапити до фіналу. 

Невдача спіткала і нашу медалістку Людмилу Лузан. У півфіналі 200-метрівки на каное українці треба було потрапити у топ-4 свого заїзду, але через невдалий старт вона посіла лише сьоме місце.

Така сама участь чекала і на Анастасію Рибачок, яка у своєму півфіналі фінішувала останньою. Тим не менш, наші дівчата можуть занести цю Олімпіаду собі в актив, бо їм вдруге поспіль вдалося виграти «срібло» у парі на 500-метрівці.

Читайте також: Лузан і Рибачок захистили токійське «срібло», Коляденко точно з медаллю: найцікавіше на Олімпіаді за 9 серпня

18-річний стрибун у воду Олексій Середа добре проявив себе у кваліфікації, а тому ми очікували, що він впевнено вийде у фінал. Однак дві невдалі спроби відкинули українця на передостаннє місце. Для потрапляння у топ-12 було потрібне диво. І Середа його створив, стрибнувши на 86,40.

На цьому дива закінчилася. У фіналі травма, яку Олексій отримав за два місяці до Олімпіади, знову нагадала про себе. Українець бився до останнього і у заключній спробі показав четвертий результат. За підсумками всіх шести стрибків Середа фінішував восьмим, що його дуже роздратувало. Нагадаємо, що в Токіо він був шостим.

Олексій Середа. Фото: НОК

Не виправдали очікувань і наші майстри з брейкінгу. Якщо в жіночому заліку, одна з двох представниць пробилася до чвертьфіналу, то Олег Кузнецов, який змагався в чоловічій першості, не зміг навіть вийти із групи, хоча почав свої виступи з перемоги.  

Жахлива розв’язка у художній гімнастиці, прикра нестача балів у п’ятиборстві, невтішні результати «вольників»

Відвертий нефарт супроводжував в Парижі наших гімнасток. Діана Баєва, Аліна Мельник, Валерія Перемета, Кіра Ширикіна та Марія Височанська після першої частини фіналу з групового багатоборства йшли другими, але через прикрі помилки у вправах з м’ячами і стрічками опустилися на сьоме підсумкове місце

30-річній дебютантці Ігор-2024 Валерії Пермикіній не вистачило шість (!) балів для виходу в фінал сучасного п'ятиборства (1 377 очок). Українка фінішувала десятою у своїй групі, коли треба було потрапити до топ-9.

Борець вільним стилем Олександр Хоцянівський (вагова категорія до 125 кг) отримав другій шанс на цій Олімпіаді, після того як його кривдник у першому раунді пробився до фіналу. У втішній сутичці 34-річний українець знову не набрав жодного очка, програвши поляку Роберту Барану (0:3).

Муразі Мчелідзе, який представляє нашу країну у ваговій категорії до 97 кг, розпочав свої виступи на борцівському килимі набагато краще. У 1/8 фіналу 30-річний олімпійський дебютант здолав турка Чіфтчі (5:1).

У чвертьфіналі Мчелідзе без шансів поступився грузину Матчарашвілі (0:10). Тим не менш, завтра Муразі зможе поборотися за бронзову медаль. Для цього йому треба виграти дві сутички.

Персональний рекорд Дорощука

Серед трьох українських стрибунів у висоту, які приїхали у Францію, до фіналу зумів пробитися тільки Олег Дорощук. 23-річний дебютант Олімпіад завершив медальні змагання з новим особистим рекордом (2,31), що дозволило йому посісти шосте місце серед 12 фіналістів.

Олег Дорощук. Фото: НОК

Цікаво, що новозеландець Хеміш Керр і американець Шелбі Маккюен не стали повторювати токійський трюк Баршима і Тамбері, які, маючи однакові показники, погодилися розділити «золото». 

Керр і Маккюен вирішили, що переможець має бути тільки один. Для цього фіналістам довелося спустися з висоти 2,38 на 2,34, де перемогу святкував новозеландець.

Сестри Марина і Владислава Алексіїви у змаганні дуетів зі синхронного плавання у довільній програмі виступили ще краще, ніж у технічній, але не змогли піднятися вище п’ятого місця, що з іншого боку є дуже пристойним результатом, враховуючи рівень суперниць наших двійнят. 

Останній на Олімпіаді фінал за участі українських спортсменів відбувся у жіночій боротьбі. Ірина Коляденко, яка на шляху до медальної сутички здолала трьох чемпіонок світу різних років, у вирішальному поєдинку без варіантів поступилася японці Сакурі Мотокі – 1:12

Медальний залік

У командному заліку США знову випередив Китай, в активі якого 38 золотих, 27 срібних і 24 бронзових нагороди. Україна завдяки «сріблу» Коляденко піднялася на 20-ту позицію – три золоті, п’ять срібних та чотири бронзові медалі. Загалом на подіум вже підіймалися спортсмени із 90 країн.

Найкращі букмекери
GGbet
Вітальний бонус
150000 грн