Перемоги Костюк і Хижняка, прикрі поразки Світоліної і футболістів: найцікавіше на Олімпіаді за 30 липня

Аватар Артем Войцеховський Артем Войцеховський
346
3 голоси
Перемоги Костюк і Хижняка, прикрі поразки Світоліної і футболістів: найцікавіше на Олімпіаді за 30 липня
Україна – Аргентина. Фото: Vitalii Vitleo
Марта Костюк на своїй дебютній Олімпіаді пробилася до чвертьфіналу, а бронзова призерка Токіо-2020 Еліна Світоліна залишила тенісний турнір. Чим порадували веслувальниця Ус і боксер Хижняк.

У вівторок, 30 липня, у Парижі були розіграні 11 комплектів нагород. Українські спортсмени претендували на медалі у фехтуванні, де наші дівчата змагалися у командній шпазі. 

Тріумф Костюк, фіаско Світоліної, виліт наших представниць в пінг-понгу і бадмінтоні

Останні представниці України в одиночному розряді тенісного турніру сьогодні зіграли матчі 1/8 фіналу. Еліні Світоліній для виходу до наступного раунду банально не вистачило сил. Свій попередній матч вона закінчила, по суті, в той же день, у той час як її суперниця відпочивала майже на пів доби більше. 

У першому сеті українка вигравала з рахунком 3:0, але Барборі Крейчиковій вдалося врятувати сет і перемогти на тай-брейку (7:5). У другій партії Еліна взяла всі свої подачі і зробила два брейки. 

Вирішальний сет Світоліна почала з двох виграних геймів, але знову віддала ініціативу суперниці. Чинна чемпіонка Вімблдону продовжить свої виступи в Парижі – 7:6, 2:6, 6:4.

Костюк, напроти, зуміла здобути свою третю перемогу на турнірі. Цього разу жертвою українки стала сьома сіяна Марія Саккарі з Греції. Сім з десяти геймів першого сету завершилися брейками. При цьому більше щастило грекині. 

Марта Костюк. Фото: НОК

У другій партії суперниці тричі обмінялися очками, заробленими на чужій подачі, а на тай-брейку фортуна посміхнулася Марті. Вирішальний сет теж був багатий на помилки, та все ж таки українка зробила їх трішки менше – 4:6, 7:6 (7:5), 6:4. У чвертьфіналі перша ракетка України зіграє проти хорватки Донни Векіч. 

Не дивно, що Костюк, яка за три останні дні провела чотири гри, відмовилася виходити на парну зустріч, яка мала відбутися вже за кілька годин після тригодинного марафону з Саккарі. Векіч, до речі, ще до того знялася з міксту. Обидві тенісистки розуміють, що на кону путівка в півфінал, від якого й до медалі рукою подати.

Читайте також: Перемога Світоліної, «зрада» Калініної, олень в каналі і відсторонення росіян: найцікавіше на Олімпіаді за 28 липня

Лідерка збірної України з настільного тенісу Маргарита Песоцька завершила свою четверту Олімпіаду в 1/16 фіналу. Наша спортсменка поступилася п’ятій сіяній румунці Сеч (14:12, 5:11, 10:12, 12:14, 4:11). При цьому Песоцька повторила свій найкращий олімпійський результат, який вона продемонструвала 12 років тому у Лондоні.

Також попрощалася з Парижем ще одна наша майстриня ракетки Поліна Бугрова. 20-річна харківка здобула першу перемогу на груповому етапі змагань з бадмінтону, та все одно втратила шанси на продовження боротьби. 

Бугрова перемогла чеську спортсменку (21:19, 19:21, 21:18), але через розгромну поразку на старті турніру перше місце в групі, яке дає змогу зіграти в 1/8 фіналу, їй вже не світить.

Ус готується до півфіналу, Хижняк стартує з перемоги, а шпажистки і футболісти припиняють боротьбу

Вікторія Ус вийшла до півфіналу веслувального слалому у каное-одиночці, показавши дев’ятий результат у кваліфікації серед 21 учасниці. Щоб пробитися до фіналу, українці треба потрапити до десятки найкращих за результатами півфінальних заїздів, які стартуватимуть завтра о 16:30. 

23-річний пловець з Кривого Рогу Денис Кесіль показав 24-й час у кваліфікації 200-метрівки батерфляєм і припинив виступи на другій для себе Олімпіаді. У Токіо у нього був 21-й результат. 

Вікторія Ус. Фото: Google

Михайло Усач в 1/32 фіналу індивідуальних змагань зі стрільби з лука поступився першому номеру світового рейтингу бразильцю Д'Алмейді – 2:6.

Не змогли подолати перший раунд відбору і українські фехтувальниці. Джоан Фейбі Бежура, Олена Кривицька та Влада Харькова у 1/4 фіналу з командної шпаги програли китаянкам – 41:45

У втішному турнірі наші дівчата перемогли єгиптянок (45:31) та поступилися кореянкам (38:45). Таким чином, збірна України посіла підсумкове шосте місце. На цьому Олімпіада для наших шпажисток скінчилася.

Читайте також: «Емоції в мене були чумачечі!»: перший тренер Харлан – про дитинство фехтувальниці та «бронзу» на Олімпіаді 2024

Футбольна збірна України завершила свої виступи на дебютній Олімпіаді після групового етапу. Підопічні Руслана Ротаня гідно протистояли аргентинцям, але не спромоглися навіть на нічию, хоча їх влаштовувала тільки перемога – 0:2.

Закривав сьогоднішній день боксер Олександр Хижняк. У 1/8 фіналу вагової категорії до 80 кг українець зустрівся з уродженцем Бахмута Пилипом Акіловим, який зумів втекти з окупованого Маріуполя і тепер виступає за Угорщину. 

Поєдинок колишніх співвітчизників закінчився на користь срібного призера Токіо-2020, який переміг роздільним рішенням суддів. Наступним суперником Хижняка стане бразилець Вандерлей Перейра.

Перші допінгові скандали, фехтування на сьомому місяці вагітності і дві ванни на десять дівчат

Рідкісна Олімпіада проходить без допінгових скандалів. Париж-2024 не є виключенням. Першими жертвами стали іракський дзюдоїст Саджад Ганім Сехен і нігерійська боксерка Сінтія Темітайо. В організмі Сехена були знайдені заборонені стероїди, а у крові Темітайо – фуросемід.

Єгипетська фехтувальниця Наді Хафез не потребувала нелегальних препаратів, щоб взяти участь у змаганнях шаблісток, перебуваючи на сьомому місяці вагітності. Африканка в 1/8 фіналу програла кореянці, але зізналася, що пишається собою.

«То, що здавалося протистоянням двох фехтувальниць, насправді було поєдинком за участі трьох персон. Це були я, моя суперниця і мій малюк, який ще не встиг з’явитися на світ», – написала Наді в соцмережах.

Інтернет-допис австралійського серфінгіста Джека Робінсона був написаний з не меншою вдячністю, бо в ньому йшлося про життя і смерть. У чвертьфіналі змагань, які проходять во Французькій Полінезії, спортсмен ледь не загинув.

«Мене протягнуло дном, я опинився між двома хвилями і ледь не захлинувся, – поділився Робінсон. – Мені не вистачало повітря, а часу залишалося все менше. На відміну від інших спортсменів, ми змагаємося не на стадіонах, а в океані. Хвилі схожі на лавину, яка несеться з гір. Дякую, що живий».

Корти «Ролан Гаррос» знаходяться далеко від океану, тим не менш тенісистка Коко Гофф теж страждає від проблем з водою. Американка поскаржилася, що в олімпійському селищі на десять дівчат виділені всього дві ванні кімнати, що вона вважає неприпустимим. 

Цікаво, що дівчата з інших видів спорту, які заробляють значно менше тенісисток-мільйонерок, цілком задоволені умовами, що забезпечили організатори змагань. Гофф, до речі, терпіти незручності вже не треба – сьогодні вона сенсаційно програла Векіч, яка тепер зіграє з нашою Костюк. 

Медальний залік

У командному заліку продовжує лідирувати збірна Японії, в активі якої сім золотих, дві срібних і чотири бронзові нагороди. Загалом на подіум вже підіймалися представники 43 країн. Україна ділить 34 позицію ще з дев’ятьма збірними.