У яких видах спорту Україна може здобути медалі на Олімпіаді-2024: повний розбір шансів нашої збірної в Парижі

Аватар Артем Войцеховський Артем Войцеховський
1677
11 голосів
У яких видах спорту Україна може здобути медалі на Олімпіаді-2024: повний розбір шансів нашої збірної в Парижі
Олімпійці України, колаж: sport-express.ua
На Олімпійських Іграх у столиці Франції честь нашої країни захищатимуть 140 спортсменів. Сайт sport-express.ua детально розбирає наші перспективи на медалі у спеціальному матеріалі.

26 липня в столиці Франції розпочнеться XXXIII літня Олімпіада. Для збірної України прийдешні літні Ігри стануть восьмими в історії. 

На попередніх семи літніх Олімпіадах збірна України виборола 139 нагород. Наші спортсмени 35 разів підіймалися на верхню сходинку подіуму, 36 разів ставали другими і 68 разів замикали трійку призерів. 

Найкращою для нас залишається Олімпіада 1996 року в Атланті – дев’ять золотих, дві срібних і 12 бронзових нагород. Найгіршими були Ігри 2016-го в Ріо-де-Жанейро – усього 11 нагород. 

Три роки тому в Токіо (через коронавірус змагання довелося провести на 12 місяців пізніше запланованого) українці завоювали 19 медалей. При цьому золотою була лише одна (дякуємо Жану Беленюку), що є нашим антирекордом.

У Парижі, за нашими підрахунками, збірна України може розраховувати, як мінімум, на 15 медалей. Розповідаємо, в яких видах програмах варто очікувати успішних виступів від українських олімпійців.

Хто зі 140 українських олімпійців претендуватиме на нагороди Парижу-2024, розповідаємо в спеціальному матеріалі на сайті sport-express.ua

Герої минулих Олімпіад

Першочергово очікуємо вдалих виступів від наших досвідчених спортсменів, які не тільки виступали на Олімпіадах, але й підіймалися на п’єдестал пошани.

Жан Беленюк (греко-римська боротьба)

Жан Беленюк, фото: Getty Images

Для 33-річного депутата Ігри в Парижі стануть уже третіми в кар'єрі. У Ріо він змагався у ваговій категорії до 85 кг і у підсумку обмежився «сріблом», поступившись у фіналі росіянину Давіту Чакветадзе. 

У Токіо Беленюк став найкращим в категорії до 87 кг, поборовши у вирішальній сутичці угорця Віктора Лерінца. На останньому чемпіонаті світу, як і на Євро, Жан показав третій результат.

Михайло Романчук (плавання)

Михайло Романчук, фото: Getty Images

27-річний пловець з Хмельниччини на Олімпіаді виступить втретє. У Бразилії він показав 15-й час на дистанції 1 500 м вільним стилем, а вже з Японії привіз дві медалі – «срібло» (1 500 м) і «бронзу» (800 м). 

На цьогорічному чемпіонаті Європи Романчук фінішував першим на 800-метрівці і другим – на дистанції 1 500 м. При цьому на світовій першості поборотися за медалі йому не вдалося. У Парижі Михайло буде представлений в обох коронних дисциплінах. Розраховуємо мінімум на одну медаль.

Парвіз Насібов (греко-римська боротьба)

Парвіз Насібов, фото: UWW

25-річний представник Запорізької області змагатиметься у ваговій категорії до 67 кг, у якій здобув «срібло» на своїй дебютній Олімпіаді в Токіо три роки тому.

На минулорічному чемпіонаті світу Насібов виступив вкрай невдало, а ось на цьогорічному чемпіонаті Європи взяв «бронзу». Медаль в Парижі, відверто кажучи, буде дивом, але чому б і ні.  

Людмила Лузан (каное)

Людмила Лузан, фото: Олександр Петров

27-річна веслувальниця буде представлена у двох видах програми – каное-одиночка (200 м) і каное-двійка (500 м), де компанію їй складе 26-річна Анастасія Рибачок (у дівоцтві – Четверикова).

У Токіо-2020 цей тандем приніс нам «срібло». Щодо одиночки, то в ній Лузан на японській воді фінішувала третьою. Чекаємо від дівчат щонайменше однієї нагороди. До речі, минулого місяця ми взяли ексклюзивне інтерв’ю у Людмили.

Олександр Хижняк (бокс)

Олександр Хижняк, фото: Getty Images

На боксерський турнір Україні вдалося вибороти всього три ліцензії. 28-річний Хижняк, який виступає у ваговій категорії до 80 кг, мабуть, єдиний, хто буде претендувати на нагороди.

У Токіо «Полтавський танк» виграв три поєдинки (до 75 кг) і лише в фіналі поступився бразильцю Еберту Консейсау, який відправив українця у нокаут. Перепустку в Париж Олександрові принесла перемога на Європейських Іграх.

Дар'я Білодід (дзюдо)

Дар'я Білодід, фото: Instagram

Першу українську медаль попередньої Олімпіади здобула саме Білодід. У вазі до 48 кг вона виборола «бронзу», здолавши ізраїльтянку Ширу Рішоні. У Парижі 23-річна киянка буде представлена у ваговій категорії до 57 кг.

Цьогоріч Білодід, яка, до речі, по завершенні спортивної кар’єри планує стати журналісткою, виграла чемпіонат Європи в Загребі. Чекаємо на ще одну медаль.  

Олена Костевич (стрільба)

Олена Костевич, фото: НОК України

Легендарна спортсменка, для якої ця Олімпіада стане вже шостою, представлятиме нашу країну у стрільбі з пневматичного пістолету (10 м) в одиночних та змішаних змаганнях, де її партнером стане Павло Коростильов. 

В активі 39-річної Костевич чотири олімпійські медалі – «золото» Афін-2004, дві «бронзи» Лондона-2012 і бронзова нагорода Токіо-2020 в тандемі з Олегом Омельчуком. Віримо, що Олені вистачить наснаги поставити масну крапку в кар’єрі.

Еліна Світоліна (теніс)

Еліна Світоліна, фото: Getty Images

Три роки тому найтитулованіша українська тенісистка створила справжнє олімпійське диво, вигравши бронзовий матч у казашки Олени Рибакіної, яка у другому сеті не реалізувала кілька матч-болів. 

Повторити свій успіх 29-річній Еліні, яка за час, що минув з попередньої Олімпіади, встигла стати мамою, буде вкрай важко. Багато буде залежати і від турнірної сітки.

Крім неї, в одиночному розряді виступлять Ангеліна Калініна, Марта Костюк і Даяна Ястремська. Двоє останніх (а також сестри Киченок) зіграють і в парному розряді. Не знаємо де саме, але десь за медаль маємо зачепитися.

Ірина Коляденко (боротьба)

Ірина Коляденко, фото: UWW

Як і в Токіо, в Парижі 25-річна спортсменка буде виступати в категорії до 62 кг. Три роки тому вона виборола «бронзу». На континенті Ірині немає рівних протягом трьох останніх чемпіонатів Європи. На останній першості світу вона стала третьою.

Якщо турнірна сітка буде сприятливою, маємо повне право розраховувати на медаль.

Ярослава Магучіх (легка атлетика)

Ярослава Магучіх, фото: Getty Images

22-річна стрибунка у висоту є чи не найголовнішою зіркою олімпійської збірної України. Воно й не дивно, бо саме дніпрянка їде в Париж у статусі світової рекордсменки.

Захмарний стрибок на 2,10, який перекрив досягнення Стефки Костадинової, що трималося з 1987 року, Магучіх здійснила 7 липня на етапі «Діамантової ліги» саме у Парижі.

Варто додати, що на своїй дебютній Олімпіаді Ярослава стала третьою, після чого отримала на горіхи за фото з чемпіонкою. Більше про той скандал і взагалі про українську красуню читайте в нашому матеріалі.

Владислава і Марина Алексіїви (синхронне плавання)

Марина та Владислава Алексіїви, фото: Getty Images

Сестри-близнючки з Харкова є бронзовими призерками Олімпіади-2020 у групових вправах, де, крім них, виступали ще шість спортсменок. У Парижі близнючки розраховуватимуть лише одна на одну, бо їхня ліцензія передбачає виступ у дуеті.

Саме у парі сестри Алексіїви виграли дві срібні медалі на чемпіонаті світу 2022 року і дві золоті нагороди на європейській першості. Є шанси на подіум і в Парижі.

Ольга Харлан (фехтування)

Ольга Харлан, фото: НОК України

Для 33-річної фехтувальниці ці Олімпіада стане вже п’ятою в кар'єрі. Усі ми пам’ятаємо, чого їй коштувало здобуття ліцензії. Ольгу дискваліфікували за те, що вона відмовилася потиснути руку росіянці, але, врешті-решт, справедливість була відновлена. У Парижі вона виступить у індивідуальній і командній шаблі.

В активі Харлан чотири олімпійські медалі («золото», «срібло» і дві «бронзи»), але мотивації їй не бракує. На Іграх в Токіо шестиразова чемпіонка світу вперше залишилася без медалі. Той провал настільки вплинув на спортсменку, що вона навіть тимчасово призупинила свої виступи. 

Зіроньки, що можуть стати зірками

Олімпійська збірна України по футболу

Олімпійська збірна України по футболу, фото: УАФ

Попри невблаганність українських і закордонних клубів, які не дозволили Руслану Ротаню зібрати найкращих гравців свого віку, його команда здатна замахнутися на серйозний результат.

Якщо нашим хлопцям вдасться уникнути недооцінки суперників, яка звела нанівець спроби національної команди виступити якнайкраще на Євро-2024, то перед ними відкриються чудові перспективи.

Календар у підопічних Ротаня оптимальний – Ірак (24 липня), Марокко (27 липня), Аргентина (30 липня). До чвертьфіналу вийдуть дві найкращі команди з групи, а там і боротьби за медалі рукою подати.

До речі, пропонуємо вам прочитати наш ексклюзив з Ротанем.

Михайло Кохан (легка атлетика)

Михайло Кохан, фото: Суспільне

23-річний дніпрянин, який виховувався у тій самій спортивній школі, що і Ярослава Магучіх, є одним з найпрогресуючих українських спортсменів останніх років. Чемпіон світу і Європи серед юнаків, а також рекордсмен планети у віковій групі до 18 років непогано увірвався у дорослий спорт.

На Олімпіаді в Токіо Кохан у своїй найкращій спробі метнув молот на 80,39 м, що дозволило йому стати четвертим у фіналі. Минулого року Михайло виграв Кубок Європи з метань і став другим на Європейських Іграх. Цьогоріч він виборов «бронзу» Євро. Час блиснути на Олімпіаді. 

Марина Бех-Романчук (легка атлетика)

Марина Бех-Романчук, фото: Getty Images

За світовою популярністю Марина у легкоатлетичній збірній поступається лише Ярославі Магучіх. Тим дивніше той факт, що в її колекції нагород досі немає жодної олімпійської медалі.

28-річна спортсменка успішно перенесла перехід зі стрибків у довжину до потрійного стрибка, де відразу кинула виклик головним зіркам сектору. До речі, світова рекордсменка Юлія Рохас з Колумбії не приїде в Париж через травму.

Для Бех-Романчук ця Олімпіада стане вже третьою, але у потрійному стрибку вона змагатиметься вперше. Її результат на останньому етапі «Діамантової ліги» вселяють надію.   

Олімпійська збірна України зі спортивної гімнастики

Ілля Ковтун, фото: НОК України

Олег Верняєв, Ілля Ковтун, Ігор Радівілов, Назар Чепурний і Радомир Стельмах першими з українців вилетіли в Париж. Вони представлять нашу країну в командній першості зі спортивної гімнастики. Медальний досвід Верняєва і Радівілова має допомогти поборотися за подіум всій п’ятірці.

Олексій Середа (стрибки у воду)

Олексій Середа, фото: AP Photos

18-річний спортсмен, не дивлячись на юний вік, готується вже до своєї другої Олімпіади. У Токіо-2020 Олексій пробився до фіналу стрибків з 10-метрової вишки, де посів шосте місце. Той самий результат він продемонстрував у парних стрибках з тієї ж висоти разом з Олегом Сербіним.

У Парижі дворазовий чемпіон Європи виступить в одиночних змаганнях і в тандемі з Кирилом Болюхом. Шанси на нагороду доволі високі. Недарма ж European Aquatics визнала його найкращим спортсменом минулого року

Таїсія Онофрійчук (художня гімнастика)

Таїсія Онофрійчук, фото: Федерація художньої гімнастики України

16-річна киянка на своїй першій Олімпіаді виступатиме в індивідуальних змаганнях. «Бронза» чемпіонату світу у вправах з обручем вселяє надію в її шанувальників. 

Також зазначимо, що Україна буде представлена у групових вправах у складі Діани Баєвої, Аліни Мельник, Марії Височанської, Кіри Ширикіної та Валерії Перемети.