Людмила Лузан – про Олімпіаду-2024: «Моя ціль – золото Парижу. Срібло і бронза у мене вже є»

Аватар Олександр Петров Олександр Петров
1743
9 голосів
Людмила Лузан – про Олімпіаду-2024: «Моя ціль – золото Парижу. Срібло і бронза у мене вже є»
Людмила Лузан. Фото: Олександр Петров
Одна з наших олімпійських надій – веслувальниця Людмила Лузан – дала відверте інтерв’ю сайту сайту sport-express.ua.

Нещодавно Національний олімпійський комітет України презентував нову олімпійську форму, в якій наші спортсмени вийдуть на спортивні арени Франції, щоб поборотися за найвищі нагороди XXXIII Олімпіади. 

Нове екіпірування продемонстрували наші титуловані олімпійці, які представлятимуть Україну на Іграх – 2024: Людмила Лузан (веслування на каное), Дар’я Білодід (дзюдо), Ігор Трунов, Олег Кухарук, Дмитро Даниленко, Іван Семикін (четвірка байдарочників), Олексій Середа (стрибки у воду), сестри Марина та Владислава Алексіїві (артистичне плавання). Відповідно договору, забезпечуватиме українських атлетів спортивним одягом на найближчих трьох олімпійських циклах (Париж-2024, Мілан-Кортін-2026, та Лос-Анджелес-2028) буде новий спонсор НОК – польський бренд 4F. 

Після презентації кореспондент сайту sport-express.ua Олександр Петров поспілкувався з однією з претенденток на золоту медаль у Парижі – 27-річною веслувальницєю Людмилою Лузан, яка в ексклюзивному інтерв’ю сайту розповіла: 

  • про те, що спортсмен відчуває перед стартом Ігор Олімпіади
  • про ціль і головних своїх конкуренток 
  • про те, чим ці Олімпійські ігри відрізняються від минулих у Токіо
  • про преміальні та особисту мотивації
  • про можливі провокації українських спортсменів від ворожих пропагандистів
  • про новий бренд олімпійської форми

 «Я бачу попереду ціль – іду до неї»

– Мандраж, хвилювання, позамежний настрій – що відчуває спортсмен менш чим за місяць до старту Олімпіади? 

– Настрій бойовий. Ми чекали цих найголовніших змагань чотириріччя. Знаємо, до чого готуємося, на що налаштовуємося. Тому зараз присутній такий, якщо можна сказати, приємний мандраж – без нього ніяк. 

– Хвилюєтесь? 

– Сама я – ні. Майбутнього старту чекаю із упевненістю. Я бачу попереду ціль – іду до неї. Готова зробити те, що хочу, до чого прагну. 

– Це ж ваша друга Олімпіада? 

– Так. Я вже знаю, як проходять подібні змагання, за якою системою. Для мене Олімпіада – це не щось нове. Передбачаю, що мене чекає, тому в цьому плані я спокійна. 

«Вода покаже, хто на що заслуговує»

– Ви будете змагатися у двох дистанціях? 

– В одиночці на 200 метрів, і двійці – на 500 метрів. 

– Хто є вашими головними конкурентками? 

– Усіх суперниць я поважаю. Всім відомо, що на Олімпіаду їдуть найсильніші спортсменки своїх країн. Вважаю, кожна спортсменка, яка приїде у Париж, заслуговує на хороший результат і на медаль. Тому на Іграх ми будемо між собою змагатися, а переможе той, хто дійсно сильніший саме на даний момент. 

– І все ж таки, хто перш за все претендуватиме на головні нагороди? 

– Ну, звичайно – китаянки, які на минулій Олімпіаді у Токіо зайняли перше місце. Це у двійці. Якщо у одиночці, то американка Невін Харрісон, яка є Олімпійською чемпіонкою Токіо. Хоча судити за результатами минулої Олімпіади, мабуть, не коректно. Кожного року щось міняється. Нові спортсмени приходять – хтось додає, хтось втрачає. Мені здається, що на цій Олімпіаді буде все по-іншому. Вода покаже, хто на що заслуговує. 

«Ми – сильні, боремося, завдяки вам – нашим воїнам»

– Враховуючи те, що в нашій країні війна, це якось позначилось на підготовці до головних змагань? 

– Звісно, зараз для нашої країни складний період – війна. Тому Олімпіада у Парижі відрізняється від минулої у Токіо. Три роки тому особисто для мене це була більше дитяча мрія. Бажання поїхати на Олімпійські ігри – перемогти там. 

Зараз усе більш свідомо, з розумінням того, що наші воїни в цей час захищають нашу Батьківщину. Тому нам, спортсменам, дуже хочеться більше перемог – медалей. Більше позитивних новин, щоб порадувати наших воїнів-захисників, вмотивувати їх і продемонструвати, що ось ми, спортсмени, сильні – боремося, завдяки вам. 

– Яку особисто ви ставите для себе ціль на Олімпіаді? 

– Звісно, моя ціль – золото Парижу. Налаштовуюсь на вищу сходинку. Якщо не ставити таку ціль, то навіщо туди їхати? У мене вже є срібло і бронза Олімпіади, не вистачає золота. 

«Я не цікавилася сумами призових»

– Талісман якийсь берете з собою? 

– Та ні. Я сама собі талісман:) 

– Хто ваші головні вболівальники? 

– Сподіваюся, що багато людей будуть підтримувати мене. А з близьких – звичайно, мама. Вона в мене вірить і вболіває. Це мій головний фанат. 

– А якщо мрія не здійсниться, і ви не завоюєте золото?.. 

– Ну у вас і питання… Таке мені ще ніхто не задавав. Я про таке навіть не думаю. Налаштовую себе тільки на позитивні думки і результат. 

– Вам вже озвучили суми преміальних за кожен із комплектів нагород? 

– Якщо чесно, то я не цікавилася сумами призових. Усі думки тільки про перемогу, а далі те, що я маю за це отримати, – отримаю. 

«Всі рашиські провокатори не достойні нашої уваги – ми їдемо за перемогами»

– Зараз ви берете участь у презентації нової колекції олімпійської форми. Як вам польський бренд 4F? 

– Форма мені дуже сподобалася. Якщо порівнювати її з минулою, яка у нас була на Олімпійських іграх у Токіо, то мені ця подобається більше. В ній я відчуваю себе дуже комфортно і яскраво. Сподіваюся на те, що ця форма принесе нам більше перемог і впевненості, що ми переможемо не тільки на Іграх, але якнайшвидше здобудемо головну для України перемогу. 

– Ви готові до провокацій з боку усяких рашиських пропагандистів на Іграх? 

– Ой, навіть не знаю, чого очікувати. Ми їдемо у Париж за перемогами. Ті всі рашиські провокатори не достойні нашої уваги. Нам не треба взагалі на них вестись, треба боротися за своє. 

– У церемонії відкриття Олімпіади будете примати участь? 

– Напевно, ні. Можливо, буду на закритті Ігор. 

– Коли вирушаєте у Париж? 

– Зараз точну дату сказати не можу. Десь у кінці липня.