Ярослава Магучіх і її світовий рекорд: скандал з росіянкою, розбомблена школа та службовий роман

Аватар Артем Войцеховський Артем Войцеховський
1032
8 голосів
Ярослава Магучіх і її світовий рекорд: скандал з росіянкою, розбомблена школа та службовий роман
Ярослава Магучіх. Фото: МОК
Розповідаємо неймовірну історії успіху української легкоатлетки Ярослави Магучіх, яка вже в 17-річному віці стрибнула на два метри, а у 21 рік мала в своїй колекції усі можливі нагороди, крім «золота» Олімпіади.

У неділю, 7 липня, на етапі «Діамантової ліги» в Парижі, де вже цього місяця почнеться Олімпіада, сталася непересічна подія не тільки для легкої атлетки, але й для всього світового спорту. Українка Ярослава Магучіх побила світовий рекорд, який тримався 37 (!) років.

Прихильники «королеви спорту» в Україні та далеко за її межами добре знають 22-річну стрибунку з Дніпра. Сайт sport-express.ua спробує розказати про неї ще більше. Бо, як-то кажуть, героїв треба знати в обличчя.

У 21 рік виграла все, окрім Олімпіади. Поки?

Ярослава Магучіх народилася 19 вересня 2001 року в Дніпрі. У маленькому віці батьки віддали її в секцію карате. Такий вибір був невипадковим, ба більше – логічним. Там вже займалася старша сестра Ярослави. Анастасія – срібна призерка чемпіонату Європи і володарка коричневого поясу.

Інша справа, що східне бойове мистецтво не припала до душі Ярославі, яку завжди тягнули в бік творчості. Окрім співів і малювання абстрактних картин (деякі з них виставлялися на конкурсах живопису), вона почала захоплюватися легкою атлетикою. 

Магучіх пробувала себе в бігу з бар’єрами, стрибках у довжину і, нарешті, зупинилася на секторі для висотників. 

«Пам’ятаю свій перший чемпіонат України у Вінниці, де я не по телевізору, а на власні очі побачила стадіон на 400 метрів (до цього в моєму житті був тільки наш у Дніпрі на 200 метрів), – згадує Ярослава. – Я була шокована масштабом і зрозуміла: «Я хочу бігати на цих стадіонах, виступати й показувати результати».

Гучні результати не забарилися. У 15 років українка виграла юнацький чемпіонат світу, встановивши при цьому новий континентальний рекорд для юніорів – 1,92. 

Рік потому вона оновила це досягнення на юнацькому чемпіонаті Європи (1,94), а також виграла юнацьку Олімпіаду (1,95).

Ярослава Магучіх. Фото: IAAF

3 травня 2019 року Магучіх стала наймолодшою в історії переможницею етапу «Діамантової ліги», стрибнувши в Катарі на 1,96. У тому ж сезоні вона стала наймолодшою стрибункою, якій підкорилася двометрова висота – на етапі «Діамантової ліги» в Юджині вона посіла третє місце з результатом 2,00.

На дебютному для себе дорослому чемпіонаті світу 17-річна українка виграла «срібло», встановивши новий світовий рекорд серед юніорок – 2,04.

На початку 2021 року Ярослава на турнірі в Польщі встановила новий національний рекорд як для приміщень, так і для виступів на відкритих майданчиках – 2,06.

Незабаром дніпрянка вперше в кар'єрі стала чемпіонкою Європи в приміщенні, але головний старт того сезону чекав на неї попереду. І хоча на Олімпіаді в Токіо наша рекордсменка не змогла піднятися на найвищу сходинку подіуму, її дебют на Іграх можна впевнено називати вдалим – бронзова медаль з результатом 2,00.

Ярослава Магучіх. Фото: IAAF

У 2022 році Магучіх закрила ще два важливих гештальти – вперше перемогла на зимовому чемпіонаті світу і святкувала дебютну перемогу на континентальній першості. Крім того, вона знову стала другою на літньому чемпіонаті світу.

Найвищим досягненням Ярослави в минулому сезону став довгоочікуваний тріумф на літній першості планети. Для здобуття золотої нагороди в Будапешті їй вистачило стрибка на 2,01. У фіналі «Діамантової ліги» українка перемогла з рекордом сезону (2,03).

На червневому чемпіонаті Європи в Римі, де 37 років тому свій світовий рекорд (2,09) встановила Стефка Костадінова, Магучіх знову була найкращою. Золоту нагороду їй на шию надягла саме болгарська легенда. Тоді ж Костадінова прошепотіла на вухо наступниці, що та готова до світового рекорду. І рекорд не забарився.

7 липня на етапі «Діамантової ліги» в Парижі, за 19 днів до старту Олімпіади, Магучіх з першої спробу подолала планку на захмарній висоті 210 см. Далі буде…

Ярослава Магучіх і Стефка Костадінова. Фото: IAAF

Прогрес результатів Ярослави Магучіх

2016 – 1,80

2017 – 1,92

2018 – 1,85

2019 – 2,04

2020 – 2,00

2021 – 2,03

2022 – 2,05

2023 – 2,03

2024 – 2,10

Скандал з Ласіцкене і ракетний обстріл школи рекордсменки

Після дебютного виступу на Олімпіаді, де Магучіх посіла третє місце, 19-річну спортсменку настільки захлеснули емоції, що вона не побачила нічого поганого в тому, щоб обійнятися з чемпіонкою – росіянкою Марією Ласіцкене. 

І хоча ця подія сталася за пів року до повномасштабної війни, вчинок юної стрибунки обурив українське суспільство. Причому не тільки через спільне фото з представницею країни-агресорки, але й через те, що у Магучіх, як і у багатьох наших легкоатлетів, закріплених за відповідними структурами, є військове звання. 

Марія Ласіцкене і Ярослава Магучіх. Фото: IAAF

Молодша сержанта Збройних Сил України вчинила, м’яко кажучи, неправильно, про що вже неодноразово встигла пошкодувати. Ласіцкене, до речі, хоч і виступала останні роки під нейтральним прапором і жила на батьківщині чоловіка в Литві, досі є капітаном збройних сил рф.

«Це частина мого життя, і це був досвід, який зробив мене ментально сильнішою, – сказала Магучіх. – Я не можу цього змінити. Я більше не маю ідола. Тепер я виступаю з усвідомленням того, що є кумиркою для багатьох українських стрибунів. І я хочу ставати кращою заради них. 

З Ласіцкене у нас більше немає стосунків, хоча 24 лютого ми спілкувалися з росіянками. Тепер все змінилося. Ніхто з них нам не написав. Вони мовчали. Багато росіян кажуть, що це не їхня проблема. Вони не розуміють, що це Росія вторглася в мою країну. Вони кажуть: «Ми не можемо нічого зробити». Можуть».

На початку квітня цього року у Дніпрі російська ракета влучила у спортивний коледж, в якому зокрема навчалися Ярослава Магучіх і ще один претендент на олімпійську медаль Парижу-2024 Михайло Кохан. Поранення отримали четверо учнів та двоє співробітників закладу.

«Уламки ворожої ракети влучили в спортивну школу Дніпра, де почалася моя спортивна кар’єра, де були встановлені мої перші рекорди, – написала атлетка в соцмережах. – Вся будівля була пошкоджена під час звичайного навчального дня.

Я закликаю весь світ, всю Європу звернути увагу на черговий теракт з боку Росії. Україну нищать щодня, щохвилини, і нам потрібна постійна підтримка кожного, хто хоче жити у світі без війни. Якщо Україна програє цю війну, то програє світ. Добро програє».

Спортивний коледж у Дніпрі. Фото: Google

Кохання всього життя знайшла на роботі

Мабуть, не менше за Олімпіаду Магучіх очікує на власне весілля, яке теж відбудеться цьогоріч.

«Я сказала, що після Олімпіади буде весілля. Але зараз розумію, що треба було не казати, після якої – сміється 22-річна спортсменка. – Я як втягнулася, як почитала про всі організаційні моменти… Плюс я хочу святкувати в Україні. Я не знаю, скоріш за все, це буде у вересні, але я не впевнена ще».

Якщо з датою весілля світова рекордсменка ще не визначилися, то з її нареченим все зрозуміло. Обранцем стрибунки став 19-річний бар’єрист Назар Степанов – син тренерки Магучіх Тетяни Степанової, яка почала працювати зі стрибункою, коли тій було 11 років.

Хлопець освідчився своїй коханій минулої осені. При цьому ані цей його вчинок, ані обручка не стала для Ярослави сюрпризом. 

«Найцікавіше, що про обручку я знала, – зізналася Магучіх. – Перед освідченням ми були в Америці. Назар хотів, аби все підійшло. Він сказав: У мене є пропозиція, від якої ти не маєш права відмовитись. Повів мене до ювелірки і сказав: «Вибирай». Після цього я віддала йому обручку зі словами: «Тримай, я чекаю пропозицію».

Ярослава Магучіх і Назар Степанов. Фото: Google

Забобони і дієта від Магучіх

Як і будь-яка спортсменка, Ярослава має свої ритуали, які повторює перед кожним виступом на змаганнях.

«Головний ритуал – це мої фірмова зачіска та макіяж. «Колоски» й коси з хвостиками я почала сама собі заплітати перед змаганнями, аби заспокоїтися та налаштуватися на стрибок. Трохи згодом у мене з’явилася ідея з макіяжем, коли виникла потреба виділитися серед інших і підкреслити свою ідентичність, адже на комерційних змаганнях не можна виступати в українській формі. 

Тоді я придумала жовто-сині стрілки, які одразу справили вау-ефект: люди, які проходили повз, запитували: «Ви з України? Ми з вами!» Це ще один спосіб привернути увагу до моєї батьківщини», – цитує спортсменку Elle.

Також Магучіх не соромиться ділитися своїми секретами харчування і підтримки хорошої форми:

«Суворої дієти в мене немає, я взагалі не люблю дієт. Просто намагаюся харчуватися правильно і не переїдати. У сезон змагань все відбувається швидко. А це переїзди, і в кращому випадку – шведський стіл у готелях. Мені пощастило, що я можу спати в літаках і машинах. 

Перед змаганнями завжди є один день, коли я сплю до полудня, гуляю містом, відпочиваю. Треба розуміти, що основна база формується перед змагальним сезоном, коли виконуєш усі вправи по два тренування, а потім виходиш на старт показати, що ти напрацювала за ці два-три місяці».

Також Ярослава зазначає, що навіть попри постійні сирени повітряної тривоги, краще за все вона відновлюється в рідному Дніпрі, де живуть її родина і найближчі друзі.