«В багатьох країнах нема таких призових, як у наших атлетів»: Вадим Гутцайт – про Літню Олімпіаду-2024 у Парижі

Аватар Олександр Петров Олександр Петров
3152
10 голосів
«В багатьох країнах нема таких призових, як у наших атлетів»: Вадим Гутцайт – про Літню Олімпіаду-2024 у Парижі
Вадим Гутцайт (в центрі), фото: Олександр Петров
Вадим Гутцайт дав ексклюзивне інтерв’ю сайту sport-express.ua: про гроші, провокації та український олімпійський дім у столиці Франції.

Усі з нетерпінням чекають старту літніх Олімпійських ігор у Парижі. Перша група наших олімпійців вже перебуває у Олімпійському селищі в районі Сен-Дені на півночі французької столиці. 

А тим часом передолімпійські заходи відбуваються і в Україні. Так, нещодавно в Олімпійському домі президент НОК України, Олімпійський чемпіон Вадим Гутцайт, генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський, а також спортсмени різних видів спорту, які братимуть участь у Олімпійських іграх, погасили марку – Олімпійська команда України. На цьому заході побував і кореспондент sport-express.ua Олександр Петров, скориставшись нагодою поспілкуватися з присутніми.

Напередодні старту Олімпіади в Парижі президент Національного олімпійського комітету Вадим Гутцайт в ексклюзивному інтерв’ю сайту sport-express.ua розповів про таке: 

  • про останні дні, перед стартом наших атлетів на Олімпіаді -2024 
  • про кількість українських спортсменів, які візьмуть участь у церемонії відкриття Ігор-2024 у Парижі
  • про те коли особисто вирушає на Олімпіаду, і на яких змаганнях збирається побувати
  • про різні заходи, які будуть проводитися в українському Олімпійському домі, під час Олімпіади
  • про суми преміальних та президентські стипендії
  • про можливі провокації відносно українських спортсменів з боку пропагандистів

«Всі повинні бачити – тут живе національна збірна команда Україна»

– Вадиме Марковичу, зворотній відлік часу до церемонії відкриття ХХХІІІ Олімпійських ігор пішов на дні. Усе йде за планом? 

– У принципі, все у нас нормально, спокійно. Для кожного спортсмена ми зробили все можливе, щоб він добре підготувався до Ігор-2024. Всі спортсмени одягнені у форму від нашого нового спонсора 4F. Перша група наших олімпійців вирушила у Париж 18 липня. Це представники спортивної гімнастики (Олег Верняєв, Назар Чепурний, Радомир Стельмах, та Анна Лащевська, - прим. О.П.). За день до цього поїхала туди українська делегація на чолі з шефом місії Людмилою Панченко і її заступником Іваном Бондарчуком. 

Зараз їхній штаб працює над тим, щоб у нашому Олімпійському селищі було все на високому рівні, для поселення і проживання всіх наших спортсменів (140 атлетів, – прим. О.П.). Роблять так, щоб наш український будинок був в українських прапорах. Щоб усі бачили – тут живе національна збірна команда України. До 26 липня кожного дня будуть доїжджати в Олімпійське селище наші атлети. Тобто все йде так, як і повинно йти.

– В день, коли запалає вогонь Ігор-2024, яка кількість українських спортсменів буде вже у Франції? 

– На час відкриття Олімпіади, думаю, відсотків 50 буде вже там, в селищі. У деяких наших спортсменів змагання, розпочинаються 1-2 серпня, ну для чого їм приїжджати туди, скажімо, 24-25 липня? Хоча є спортсмени, в яких є бажання поїхати у Париж раніше, десь за тиждень. 

Звісно, ми опрацювали всі питання, і створити всі умови, які просили кожен спортсмен і тренер. Робили це для того, щоб вони зрозуміли, що ми, функціонери – Національний олімпійський комітет України та Міністерство молоді та спорту, – намагаємося зробити все, щоб у жодного нашого атлета не було ніяких проблем. 

Вадим Гутцайт, фото: Олександр Петров

«Поруч з нами провокатори не живуть»

– Вадиме Марковичу, а яка кількість наших спортсменів безпосередньо візьме участь у церемонії відкриття Літніх Олімпійських ігор 2024 в Парижі? 

– Подивимося вже там – на місці. Думаю, багато наших атлетів захочуть взяти участь у відкритті Ігор-2024, тому на церемонії відкриття наша делегація буде значною. Звісно, не підуть ті спортсмени, у яких, наприклад, змагання розпочинаються на наступний день після церемонії відкриття. Якщо у спортсмена старт змагань призначений на 28 липня і пізніше, думаю, у багатьох випадках наші олімпійці захочуть взяти участь у відкритті. На цю тему ми з кожним будемо розмовляти особисто, вже в олімпійському селищі. 

– Поруч із українцями в селищі будуть жити ще кілька збірних команд. Для нас вони нормальні сусіди? 

– Якщо річ про провокації, то поруч з нами провокатори не живуть (поруч з українцями житимуть команди Канади, Німеччини та Ірландії, – прим. О.П.). 

– Аналітики зробили прогноз, згідно якого Україна має завоювати на Олімпіаді у Парижі 13 медалей. Що скажете з цього приводу? 

– Я не читав цих новин і не рахував можливу кількість наших нагород. 

«Планую побувати на всіх змаганнях, в яких братимуть участь наші спортсмени»

– Все ж таки, у вас є якийсь прогноз, щодо кількості завойованих нами медалей у Парижі? 

– Скільки б не завоювали ми медалей, всі вони будуть наші – такий мій прогноз.

– Фехтування, особливий для вас вид спорту. Що очікувати нам від цих змагань? 

– Так, я займався фехтуванням, потім був тренером. На Олімпіаді Україна у цій спортивній дисципліні буде представлена двома жіночими командами – у шаблі та шпазі. Будемо вболівати за кожну нашу спортсменку в індивідуальних змаганнях, а потім і в командних змаганнях. 

– Ви самі коли плануєте їхати у Париж? 

– 25 липня я буду вже у Олімпійському селищі.

– Які змагання плануєте відвідати? 

– Всі, в яких братимуть участь наші спортсмени. Туди, де буде можливість, я буду їхати і підтримувати наших атлетів. 

Вадим Гутцайт (в центрі), фото: Олександр Петров

«Уся наша молодь володіє англійською і добре розуміє, з ким спілкуватися, а з ким – ні»

– Ви розробили рекомендації щодо можливого контакту наших атлетів з представниками країни агресора. Вважаєте, що не буде провокацій? 

– Якщо від росії на Іграх буде усього 15 спортсменів, то ви розумієте, що це означає – їх майже нема там. Сподіваюся, що провокацій взагалі ніяких не буде. 

– Але, крім спортсменів, на Олімпіаді будуть журналісти. Від них можна очікувати провокаційних питань. Чи готові наші спортсмени до цього? 

– Наших спортсменів ніхто спеціально за руку ловити не буде. Всі вони дорослі люди, і добре розуміють, з ким спілкуватися, з ким – ні. До того ж, уся наша молодь, володіє англійською. 

– Скажіть, чи заплановані вже якісь заходи у нашому Олімпійському селищі? 

– Там, у Парижі, у нас буде відкритий Олімпійський український дім – Volia Space, де кожного дня будуть проходити якісь заходи в підтримку України, щоб був розголос про те, що відбувається в нашій державі. Буде фотовиставка тих спортсменів і тренерів, які загинули під час війни. Фотовиставка розбомбленої нашої інфраструктури. Все це робимо для того, щоб усі ЗМІ, та присутні там люди побачили, що відбувається зараз в нашій країні. Тобто у нас є можливість про все це їм нагадати. 

«В багатьох країнах спортсмени не отримують такі призові, які отримують наші атлети»

– Ви вже озвучили преміальні за кожну медаль Олімпіади. Чому вони не збільшені в порівнянні з Олімпіадою у Токіо? 

– Дійсно, преміальні залишилися такими, як були у Токіо. 125 тисяч доларів за золото, 100 – за срібло, і 80 – за бронзу. Це не маленькі кошти. Потрібно розуміти, що наша країна перебуває в стані війни, а під час війни – це особливо великі кошти. Якщо у нас, дай Боже, будуть спортсмени з золотими нагородами, то вони отримають 125 тисяч доларів преміальних плюс президентська стипендія. Знаєте, це суттєва підтримка для кожного спортсмена. 

– А в порівнянні з преміальними в інших країнах який ми маємо вигляд? 

– Чесно кажучи, я не цікавився питанням, які преміальні за олімпійські нагороди в інших країнах. Але ми завжди входили в одну із невеликих груп країн, де спортсмени реально отримують призові кошти. В багатьох інших країнах спортсмени не отримують такі призові, як отримують українські атлети.

– Ви сказали ще про президентську стипендію. Яка вона за розміром? 

– Точно не скажу. Напевно, може бути у районі 50-60 тисяч гривень кожного місяця. Це хороші гроші. 

– Українці виступатимуть у 26 з 32 дисциплін з 32. В яких не дотягнули? 

– Не дотягнули у ігрових. Футбол – це єдиний ігровий вид спорту, в якому буде представлена наша країна. В баскетболі, волейболі, та гандболі у нас на Іграх команд нема. Відзначу те, що ми вперше виступаємо у футболі, а також в брейкінгу.