«Гармаш – хороша людина. Петраков підтвердить, і ось чому»: Сабо і Федорчук пояснили, нащо Металіст 1925 підписав Дениса

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
2476
0 голосів
«Гармаш – хороша людина. Петраков підтвердить, і ось чому»: Сабо і Федорчук пояснили, нащо Металіст 1925 підписав Дениса
Сабо, Гармаш і Федорчук, колаж: Sport-express.ua
Екстренер Динамо Йожеф Сабо та колишній наставник Таврії Олег Федорчук ексклюзивно для Sport-express.ua висловились про перспективи Дениса Гармаша у Металісті 1925.

Металіст 1925 оголосив про перехід Дениса Гармаша, підписавши контракт з ним контракт на півтора року. Останнім клубом ексдинамівця був Осієк, але в Хорватії Денис не зміг себе проявити, зігравши лише чотири гри без результативних дій, а потім відправився в запас. 

Чи вийде у Гармаша реанімувати кар’єру в Металісті 1925? Чи підійде він Скрипнику? А, можливо, це вже кінець кар’єри Дениса? Ось уже й колеги-журналісти смалять: Гармаш швидше заб’є чи отримає червону?

На ці та інші питання сайту Sport-express.ua відповіли наші експерти:

  • Йожеф САБО (колишній головний тренер Динамо та збірної України);
  • Олег ФЕДОРЧУК (колишній головний тренер Таврії та низки українських клубів).

«Мені здається, Гармашу треба вже закінчувати, раз його кар'єра складається таким чином»

– Гармаш перейшов у Металіст 1925. Як ви думаєте, це бажання Скрипника чи просто президент клубу вирішив підписати статусного гравця?

Федорчук: Звісно, хочеться, щоб думка тренера враховувалася, але останні років п'ять в українському футболі багато дивних переходів. Раніше у Скрипника в жодній команді не було гравців такого профайла розмитої позиції, як Гармаш. Тому я зроблю припущення, що це нове керівництво Металіста 1925 хоче підняти статус клубу цим підписанням. 

Олег Федорчук, фото: ФК Кристал Херсон

– Гармаш впишеться в гру Скрипника в Металісті 1925?

Сабо: Складно сказати, адже Гармашу вже 33 роки. Мені здається, йому треба вже закінчувати, раз його кар'єра складається таким чином. Він непоганий футболіст і якщо набере фізичні кондиції та буде відпрацьовувати, то, можливо, у нього вийде ще пограти. Але йому потрібні хороші партнери для підтримки, а Металіст 1925 – це молодий клуб, який тільки розвивається. 

Я добре пам'ятаю Гармаша в молодості, коли очолював Динамо. Денис відпрацьовував від штрафного до штрафного, був хороший у відборах. Це його головна перевага. Але я не впевнений, що він це зможе робити в харківському клубі. Гармаша треба привести в хороший стан. Будемо дивитися.

Федорчук: Усі ми знаємо, що Скрипник – любитель ромба. Крім цього, в його командах дуже швидкі переходи з оборони в атаку. У Зорі це в нього добре виходило, а у Ворсклі не особливо, тому що там було мало швидких півзахисників і пресинг не зовсім вдавався. Гармаш – це не той футболіст, який дасть Скрипнику швидкість.

В абсолютно сирій команді, яка тільки формується, потрібні енергійні футболісти, які можуть заряджати і давати темп гри. А яка зараз мотивація у Гармаша? Довести, що він не збитий льотчик? Як правило, збиті льотчики дуже рідко досягають хороших результатів. 

Підписання Владлена Юрченка? Вони абсолютно різні. Позиція Гармаша схожа на Буяльського – «дев’ятка», яка може забити, а Юрченко – це конструктор, він більше веде гру і креативить, ніж завершує. У Гармаша хороший удар, чуття, він швидко думає. Недарма він грав у збірній. Але це було десять років тому. 

Владлен Юрченко, фото: ФК Металіст 1925

Думаю, Гармаш буде гравцем ротації в Металісті 1925. Він не зміг себе проявити навіть в Осієку, а хорватський клуб точно не вищий за рівнем, ніж Металіст 1925.

«Перехід Гармаша в Металіст 1925 – це з розряду трансферів Мілевського в Минай і Селезньова в Колос»

– Гармаш – атакувальний півзахисник, але Луческу і Шовковський, бувало, використовували його як форварда. На якій позиції він гратиме в Металісті 1925?

Сабо: Гармаш на позиції форварда – це дурниця з боку Луческу. У румуна просто була безвихідна ситуація, коли в Динамо не залишилося нападників. Гармаш, у хорошому сенсі, футбольний нахаба. Денис багато відпрацьовує, хороший у відборі і може закрити будь-яку дірку, якщо треба, але рідна його позиція – це півзахисник, він не форвард. 

Федорчук: Футболіста до 25 років ще можна навчити грати на новій позиції, але пізніше вже важко. До того ж, Гармаш в останні 3-4 роки мало грав. Думаю, у Металісті 1925 він гратиме на своїй стандартній позиції – атакувальний півзахисник або хибна дев'ятка. Денис може вирішити момент, технічних навичок у нього достатньо, але всі ми знаємо його рівень дисципліни, тому мені складно уявити, що він зміниться. 

Не хочу порівнювати, але перехід Гармаша в Металіст 1925 – це з розряду трансферів Мілевського в Минай і Селезньова в Колос. Моя думка, що футболісти у віці, які можуть порушити режим, і в них немає мотивації, не повинні мати переваги перед молоддю. Як ми побачили, уже за три місяці Колос і Минай відрахували Селезньова і Мілевського.

«Я взагалі не розумію, навіщо він пішов із Динамо? Грав би собі спокійно в Києві, а потім би пішов на тренерську роботу»

– Як думаєте, чому в нього не вийшло в Осієку?

Сабо: Я багато думав про це. Мабуть, він не знайшов спільної мови з тренером і партнерами по команді.  

Йожеф Сабо, фото: з відкритих джерел

Федорчук: Тільки в Україні легіонерам дають поблажки. У всьому світі іноземець має бути на голову сильнішим за місцевого футболіста, щоб грати. І це абсолютно логічно. Якщо ні, то легіонерів критикуватимуть свої ж уболівальники, як Яремчука в Брюгге. 

– Металіст 1925 – це вже кінець кар'єри Гармаша чи він ще пошумить в нинішній УПЛ?

Сабо: Не думаю, що йому вдасться пошуміти. Як би там не було, роки беруть своє. А сьогодні ще більшу роль відіграє психологія, тому що йде війна, матчі через тривоги переривають, а все це тисне на психіку. Гармашу в цьому віці буде важкувато проявити себе в нашому чемпіонаті. 

Я взагалі не розумію, навіщо він пішов із Динамо? Грав би собі спокійно в Києві, а потім би пішов на тренерську роботу. Подивимося, що Скрипник із нього вичавить.

Федорчук: Кар'єра Гармаша, як гравця, точно не закінчена. Він непогано грає в карти, азартний, і це його стимулює. Що стосується його футбольної кар'єри, то відповідь лежить на поверхні. Людина толком не грала останні чотири роки. 

Єдиний шанс Гармаша – показати, що в нього є вольові якості і він може стати лідером і наставником для молоді. Таким гравцем свого часу був Чижевський у мене в Таврії. Але для цього треба мати характер, дисципліну і мотивацію. Хочу помилитися, але в Гармаші я такого не бачу. 

Металіст 1925 поки що перебуває в пошуку себе і не може мотивувати таких футболістів, як Гармаш. Тому мене здивував цей перехід.

«Петраков якось мені розповідав, що, коли сидів без роботи, а Гармаш уже грав у Динамо, то Денис допомагав йому грошима»

– Гармаш дуже часто заробляв вилучення, а також грав форвардом, у зв'язку з цим виникає питання: що трапиться швидше – він заб'є гол чи отримає червону картку?

Сабо: Дай Боже, щоб забив. Денис часто отримував червоні та жовті картки. У Динамо в нього були проблеми з поведінкою, після порушень він постійно перечив суддям. Але людина вже подорослішала і я сподіваюся, що все зрозуміла. Я йому постійно говорив: «Не розмовляй із суддями! Якщо арбітр свиснув порушення, то він уже не змінить своєї думки». ВАРу тоді ж не було.

Денис Гармаш, фото: ФК Динамо Київ

Але хочу зазначити, що Гармаш – хороша людина. Розповім один випадок. Денис – це вихованець Петракова, він починав грати у нього в київському РВУФК. Петраков якось мені розповідав, що коли сидів без роботи, а Гармаш уже грав у Динамо, то Денис допомагав йому грошима. 

Федорчук: Останнім часом Гармаш нечасто отримував червоні, більше за розмови з арбітром. Думаю, його агресія була пов'язана з конкуренцією в Динамо. Поставлю на те, що Денис раніше заб'є.