«Якщо Мендеш – поганий агент, то Лунін – дурний, що найняв його»: Леоненко – про конфлікт у Реалі та свій приклад в Динамо

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
4605
13 голосів
«Якщо Мендеш – поганий агент, то Лунін – дурний, що найняв його»: Леоненко – про конфлікт у Реалі та свій приклад в Динамо
Колаж: Спорт-Експрес
Колишній нападник Динамо Віктор Леоненко ексклюзивно для сайту Sport-express.ua прокоментував конфлікт агента Андрія Луніна – Жорже Мендеша – із Реалом, який може вплинути на майбутнє воротаря збірної України.

За інформацією журналіста Роберто Моліни, у Реала погіршилися стосунки із Жорже Мендешом. Причина – мадридці довго вели клієнта португальського агента Лені Йоро, але той у підсумку обрав Манчестер Юнайтед. Тепер Мендеш умовляє Луніна покинути Реал цього літа, бо вже не має сильної позиції в Реалі.

Сайт Sport-express.ua обговорив ситуацію із відомим експертом – колишнім нападником динамо і збірної України Віктором Леоненком. Поговорили про таке:

  • Чи не поламає Мендеш своїми діями кар’єру Луніну.
  • Чи варто переходити Андрію в Реал та чи допоможе його присутність у Лондоні розкритись Мудрику.
  • Шаблій – це хороший агент чи пройдисвіт.
  • Як у часи Леоненка взагалі не було агентів та контрактів і як вдавалося вибивати собі умови в Динамо.
  • Як Тоттенхем хотів купити Леоненка за три мільйони і що сказав Суркіс.
  • Брати Суркіси – це хороші бізнесмени чи ні.
  • Чи пробачив Леоненко Григорія Суркіса за те, що той його не відпустив із Динамо.

«Якщо Лунін хоче сидіти знову в запасі, то нехай залишається в Реалі. Можливо, він хоче з Мбаппе подружитися»

– Вікторе Євгеновичу, агент Луніна Мендеш посварився з Реалом і вмовляє Андрія покинути мадридський клуб. Як ви думаєте, чи не поламає Мендеш кар'єру Луніну такими діями, може, воротар хотів реалізувати себе в Реалі?

– Хороший агент завжди на боці футболіста і заробляє для нього гроші, вибиваючи найкращі умови. Агент, за великим рахунком, – це юрист. Якщо Мендеш поганий агент, значить, Лунін дурний, що найняв його. Це його вина, а не агента.

Про Луніна зараз стільки пишуть, що мені здається, він уже Мішку 70 обігнав. Моя думка така – якщо Лунін хоче грати, йому треба йти з Реала. А якщо він хоче сидіти знову в запасі, то нехай залишається. Можливо, Лунін хоче з Мбаппе подружитися, не знаю.

– За інформацією іспанських ЗМІ, Луніна хочуть обміняти в Челсі на Кепу з доплатою. Як думаєте, це хороший варіант для Андрія?

– Нехай їде в Челсі, якщо хоче грати! Він там буде в основному складі. Або в інший клуб, де буде основним. Лунін – хороший воротар. Те, що він багато пускає, так це роблять багато голкіперів.

– Прихід Луніна в Челсі допоможе Мудрику розкритися, враховуючи, що поруч буде його партнер по збірній?

– Чим йому це допоможе? Лунін допоможе тільки захисникам, якщо буде тягнути. Лунін же не навчить Мудрика тактики і футбольних нюансів. Але дружити вони, напевно, будуть. Ось Заварову в Ювентусі було нелегко одному, а йому потрібно було грати не гірше за Платіні, коли той завершив кар'єру. А зараз уже всі знають англійську мову, тому з комунікацією простіше, хоча грають не краще, ніж ми в 90-ті.

Мудрик і Лунін. Колаж: FanDay

«У мій час агентів узагалі не було, і контракти підписували – «пустишки», без підпису і печатки»

– Повертаючись до нашої теми, як ви вважаєте, агенти – це зло чи добро у футболі?

– Якщо агент – нормальна людина і професіонал, який захищає права футболістів, то, звичайно, – добро. Буває, футболіст або тренер нахрін нікому не потрібен, а агент йому все одно щось знаходить. А є агенти-пройдисвіти, у яких багато зв'язків і вони просто втюхують футболістів. 

– Шаблій – це хороший агент чи пройдисвіт?

– Вгадайте з одного разу (сміється, – прим. А.П.). Хоча не знаю, багато футболістів із ним підписують контракт, але я б не підписав ніколи в житті. У мій час агентів узагалі не було, і контракти підписували – «пустишки», без підпису і печатки. Фількіна грамота! Якщо у гравця з'являвся агент, то до контракту додавалося відразу півроку. 

– А як ви вибивали собі умови в Динамо (Київ)?

– Ніяк, просто усні домовленості, вірили один одному, та й усе. У моєму випадку треба було просто добре грати. Зі мною гарно обходилися, я грав в основному складі Динамо і багато робив для команди – забивав і віддавав асисти. 

– Вас у Динамо ніколи не кидали на гроші, враховуючи, що контракти були пустишками?

– Ніколи! Не знаю, як було в інших гравців, але мені завжди платили справно, скільки й обіцяли, ніколи не обманювали. Просто мене не відпускали, хоча я нахрін не потрібен був Лобановському. Ось це була проблема.

– Ви були улюбленцем Григорія Суркіса, що він вас не відпускав?

– Не думаю. Якби я був його улюбленцем, мене б давно відпустили. 

Ігор і Григорій Суркіси. Фото: Главком

«Тоттенхем давав за мене три мільйони! Суркіс усе одно мене не відпустив і сказав: «Вітя, не вчи мене бізнесу»

– Як думаєте, чому вас не відпускали з Динамо, хоча ви вже не грали в основі?

– Тут треба в Суркісів питати. Може, виховували, може, не хотіли, може, тому що в іншому клубі я міг заграти ще краще. Потім би Суркісу почали ставити запитання: «А чому ти його віддав?».

Ось Тоттенхем давав за мене три мільйони! Лондонський клуб почав із двох, Динамо не влаштувало. Підняли до двох із половиною, потім до трьох, але Суркіс усе одно мене не відпустив. Григорій Михайлович мені тоді сказав: «Вітя, не вчи мене бізнесу». 

– Брати Суркіси – хороші бізнесмени чи ні?

– Це треба в них запитати. Якщо дивитися на те, як вони продавали футболістів у мій час, то вони погані бізнесмени. Добре продали тільки Шевченка, Каладзе і Лужного. Що, Белькевич і Хацкевич не могли перейти у закордонний клуб? Думаю, пропозицій щодо них було багато, якщо навіть Головко отримував.

– Скажіть чесно, тримаєте образу на Григорія Михайловича за те, що вас не відпустив?

– Ні, я вже давно всіх пробачив. Батюшка сказав, що треба всіх пробачити, а старших я завжди слухаю.