Лужний, Леоненко і Сабо влаштували переворот: Циганик детально розповів, як Суркіси прийшли до влади в Динамо

Аватар Дмитро Вєнков Дмитро Вєнков
37853
18 голосів
Лужний, Леоненко і Сабо влаштували переворот: Циганик детально розповів, як Суркіси прийшли до влади в Динамо
Ігор і Григорій Суркіси, фото: з відкритих джерел
Відомий журналіст Ігор Циганик пригадав, як в Динамо розпочалася ера правління братів Суркісів. Тоді вони врятували клуб, який перебував у скрутному становищі.

Журналіст Ігор Циганик пригадав, як брати Григорій та Ігор Суркіс прийшли до влади в Динамо. Ця історія розпочалася у середині 1993 року, коли старший брат Григорій став президентом столичного клубу.

«В липні 1993 року сталася подія, яка визначила долю Динамо на багато років. В команду прийшов Суркіс. Приходив він дуже непросто. Вони були партнерами з Медведчуком. Медведчук був юристом Динамо, він там багато працював. Суркіси були вболівальниками Динамо».

Перший президент біло-синіх Віктор Безверхий тоді вже не міг витягувати клуб.

«В Динамо була дуже складна ситуація. Почалися затримки по виплатах, не вистачало грошей на харчування. Безверхий говорив, що він може вирулити цю ситуацію, але в один момент команда зібралася (кажуть не просто так)».

Одним з головних каталізаторів процесів став Йожеф Сабо, який тоді працював начальником команди. Головним тренером в той час був Михайло Фоменко. 

«Ключовим в цій історії був Сабо, якого перед сезоном 1992/93 на роботу взяв якраз Безверхий як начальника команди».

Усе вирішувалося колегіально.

«Сабо почав дуже сильно презентувати Суркіса, що прийде людина, яка може врятувати клуб. В певний момент, коли вже стала критична історія, було зібрання команди, тому що без команди було неможливо прийняти рішення. Ще були такі часи, коли до футболістів прислухалися».

Циганик пригадав, думка яких гравців тоді стала вирішальною.

«Хто мав слово в команді в той час? Ветерани: Лужний, Леоненко, який був лідером команди, Ковалець, Шматоваленко. Вони зібралися на базі, було прийнято рішення, що будуть ініціювати й просити вище керівництво змінити їм керівника».

Цікаво, що гравці одразу отримали приємні бонуси від Суркіса.

«І так стався цей переворот. Кажуть, що в якийсь певний момент на базу приїхав Суркіс, запевнив, що він швиденько все зробить, вирішить, все буде гаразд. Мені здається, що в той момент видали футболістам Мерседеси дуже модні».

У підсумку рішення було прийнято на користь нового власника.

«В той момент вони відчули, що треба віддати перевагу Суркісу. І вже далі історія почалася з того, що в сезоні 1993/94 відбулася зміна керівництва і президентом Динамо став Григорій Суркіс», – сказав журналіст у програмі YouTube-каналу «Ігор Циганик».

  • Зазначимо, що Григорій Суркіс був президентом Динамо до 2002 року;
  • З 2002 року і по сьогодні клубом керує його молодший брат – Ігор;
  • При братах Суркісах Динамо завоювало 36 трофеїв (15 чемпіонатів України, 12 Кубків України і дев'ять Суперкубків).