Зірки обрали найкращих в УПЛ: актор Бенюк, нардеп Гончаренко, мовознавець Фаріон та експерт Сабо підбили підсумки сезону

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
19272
20 голосів
Зірки обрали найкращих в УПЛ: актор Бенюк, нардеп Гончаренко, мовознавець Фаріон та експерт Сабо підбили підсумки сезону
Фаріон, Сабо, Бенюк, Гончаренко, колаж: Sport-express.ua
Зіркові гості сайту Sport-express.ua поділились враженнями від сезону 2023/24 в українській Прем’єр-лізі. Пропонуємо до вашої уваги неординарні думки.

Чемпіонат України 2023/24 підійшов до завершення і саме час підбивати підсумки. Сайт Sport-express.ua вирішив не йти протореним шляхом, опитуючи тільки футбольних експертів, а звернувся до зірки шоу-бізнеса, чинного нардепа, мовознавця і відомого тренера.

У нас в гостях побували:

  • Богдан БЕНЮК (український актор театру та кіно, Народний артист України).
  • Олексій ГОНЧАРЕНКО (український народний депутат, член фракції «Європейська солідарність»).
  • Ірина ФАРІОН (український мовознавець, педагог, науковець, доктор філологічних наук, професор, політик)
  • Йожеф САБО (колишній тренер Динамо та збірної України).

*Інтерв’ю Бенюка та Гончаренка – це ексклюзиви, а цитати Фаріон та Сабо наведені із минулих розмов нашому сайту та колегам із «Українського футболу» та FanDay.net (лінки на першоджерела шукайте у «Читайте також» нижче).

«Хочу привітати Шахтар із заслуженою перемогою. Ми бачимо, що їхня домінація – абсолютна»

– Шахтар – чемпіон, але хто особисто вам найбільше із команд сподобався по грі у чемпіонаті України?

БЕНЮК: Сподіваюсь, у новому сезоні молодь Динамо підтягнеться і зможе завоювати чемпіонство. Головне – щоб Динамо дали спокій і не заважали працювати тим, хто розбирається у футболі. Бо від недолугого керівництва страждають всі сфери: і театр, і футбол. В Динамо завжди була дуже хороша школа, і вона є, але нею треба опікуватись і любити. Зерна збирають пізніше, спочатку треба вкласти багато праці.

Закінчився черговий футбольний сезон в Україні – і це дуже добре. Тепер спрямовуємо свій погляд на збірну України. Наші хлопці вже досягнули певного рівня. Шевченко у збірній поставив бар’єр, чвертьфінал Євро, але я впевнений, що ми його зможемо перескочити і піти далі. 

Гравці збірної України, фото: УАФ

Це дуже важливо, тому що дух українців під час війни потрібно підіймати постійно. А футбол – це насолода, яка залишається в пам’яті, у тому числі для наших хлопців в окопі, які тримають кулемет і під прицілом москалів, щоб вони сюди не перли. І для тих, хто допомагає в тилу нашим ЗСУ.

Дуже добре, що футбол і театр існують під час війни, дякуючи ЗСУ. Закордонні гості дивуються, що таке можливе. Мене радує, що наш футбол знаходиться на хорошому рівні. Українські футболісти заблищали, як зірки, у всіх командах по тілі Європи, показавши неймовірний ріст. Наші легіонери є хорошим прикладом для підростаючої молоді.

ГОНЧАРЕНКО: По-перше, хочу привітати Шахтар із заслуженою перемогою. Ми бачимо, що їхня домінація – абсолютна. Але, відверто кажучи, під час війни футбол дивлюсь дуже рідко. Можу подивитись Лігу чемпіонів. За чемпіонатом України став слідкувати набагато менше. Хто найбільше сподобався з УПЛ? Це, звісно, Чорноморець.

ФАРІОН: Я футбол не дивлюсь, сприймаю його, як політичне явище. Я підтримує своїх, а саме львівські команди – Карпати та Рух. От зараз Карпати вийшли в Прем’єр-лігу і в них з Рухом буде дербі, чи як це у вас називається? Я завжди вболіваю за класику. Це означає, що я буду підтримувати Карпати. Я люблю те, що настояне на часі. 

САБО: Зі знаком плюс мене здивував Кривбас. Вернидуб поставив команді порядок і дисципліну. Може, за гравцями Кривбас і поступається тому ж Дніпру-1, але більш стабільно пройшов сезон. Це велика заслуга Вернидуба. Він знає, що робить. Думаю, у новому сезоні Кривбас побореться з Шахтарем і Динамо за чемпіонство, якщо не втратить основних гравців.

«Коли чую Андрія Шевченка, то мені подобається його фонетика. Молодець»

–  Кого назвете найкращим гравцем чемпіонату України у цьому сезоні?

БЕНЮК: У мене довга футбольна історія і з багатьма відомими гравцями я спілкуюся і дружу. Я з великим трепетом і повагою відношусь до Володимира Онищенка.

Про діючих гравців не хочу багато говорити, щоб не перехвалити. У нас є багато хороших футболістів. Я закинув маячок щодо Онищенка, щоб показати – коли людина віддає багато сил футболу і залишає після себе хороше ім’я, то на неї треба рівнятися. Сподіваюсь, молодь це прочитає і зробить висновки.

Хто є найкращим у збірній України? От ви мене підбиваєте:) Це так само, як мене журналісти питають: «Яку свою роль ви вважаєте найкращою?». Я ніколи не даю пряму відповідь на це питання, а кажу так: «Я всі свої ролі через серце пропускаю». Із футболом так само.

У моєму кабінеті висить календар збірної України. Кожного місяця я перегортаю сторінку і бачу кожного гравця, який буде захищати честь нашої країни на Євро. 

Якщо всі наші хлопці підійдуть до чемпіонату Європи у піковій формі, то збірна України покаже великий прогрес. Коли наші гравці будуть в екстремальних ситуаціях між собою говорити на українській мові, то я тоді і Реброва обійму і решту хлопців. Дуже важливо, щоб в екстремальних ситуаціях, вони показали, якого футбольного поля ягодами є. 

ГОНЧАРЕНКО: Я бачу величезний прогрес у Георгія Судакова, тому назвав би його найкращим гравцем. Він дійсно топ-футболіст.

Георгій Судаков, фото: ФК Шахтар Донецьк

ФАРІОН: Важко відповісти. Але я тішуся, що наш колишній футболіст, який має прізвище найкращого у світі українського поета Тараса Шевченка, нарешті перестав ганьбити своє прізвище і почав говорити українською мовою. Оце я схвалюю. Молодець!

Зараз, коли чую Андрія Шевченка, то мені подобається його фонетика. Молодець. Більшу частину свого життя він мешкав за кордоном, але рідну фонетику не забув. Це дуже важливо. Що стосується його лексичного складу, то я не дуже в це вслухалася. Сила мови у її фонетичній системі, це – хребет, бо лексика, як листочки, вони опадають і виростають нові.

САБО: Для мене Бражко поза конкуренцією. Людина вміє все: і відбирати, і віддавати, і забивати, і головою грає. Його обов'язково купить топ-клуб Європи. Він надовго не затримається в Динамо. Наскільки я чув, то його заберуть. Без Бражка Динамо буде важко. Решта півзахисників киян не вміють відбирати.

«Довбик, Циганков, Зінченко, Мудрик, Забарний, Миколенко. Та всі круті! Але мій вибір – Лунін»

–  Хто найкращий іноземний футболіст в УПЛ?

ГОНЧАРЕНКО: Якщо чесно, дуже складно відповісти на це питання. Як на мене дуже класні українські гравці, з легіонерів – група нових бразильців Шахтаря, але про найкращого говорити поки зарано.

САБО: Кевін із Шахтаря мене вразив, хоч грав і не у всіх матчах. Він – швидкісний і вибуховий гравець, який може із нічого створити момент. Ось такі легіонери дійсно прикрашають наш чемпіонат. Упевнений, що через кілька років Шахтар продасть його за великі гроші.

–  Хто найкращий український легіонер?

БЕНЮК: Довбик та Циганков добре виглядають – то одному посміхнеться доля, то іншому. Лунін за Реал видав неймовірну серію і допоміг клубу вийти до фіналу Ліги чемпіонів. У нас є ціла низка талановитих легіонерів.

ГОНЧАРЕНКО: Довбик, Циганков, Зінченко, Мудрик, Забарний, Миколенко. Та всі круті! Але мій вибір – Лунін. Він виграв конкуренцію у найдорожчого голкіпера світу Кепи та вивів Реал у фінал Ліги чемпіонів. Хто б про таке ще рік тому міг подумати? Браво, Андрій!

Андрій Лунін, фото: Getty Images

САБО: Звичайно, це Довбик, хоча Лунін, Миколенко, і Забарний теж відіграли на рівні. Але Довбик у дебютному сезоні став найкращим бомбардиром Ла Ліги. Це неабиякий успіх!

–  Хто найкращий український тренер?

БЕНЮК: Я хочу, щоб Динамо тренували українці. Шовковський – хороший майстер, який завоював собі ім’я впевненою грою за Динамо та збірну. Побажаю йому успіхів на тренерському поприщі. 

ГОНЧАРЕНКО: Найкращим я б назвав тренера Шахтаря Маріно Пушича. Він привів «гірників» до чемпіонства, завоював Кубок України і достойно виступив у Лізі чемпіонів, перемігши Барселону.

САБО: Шовковський, тут і обговорювати нічого. Він пройшов шлях від помічника до головного тренера, побачив, як працюють класні фахівці – щось у них взяв, щось додав свого. Динамо при ньому почало здобувати результат, на відміну від Луческу, який фізично посадив команду.

Сподіваюся, наступного сезону Динамо під керівництвом Сашка нав'яже Шахтарю боротьбу за чемпіонство, але багато чого залежатиме від того, які футболісти будуть. Чи зможе Шовковський стати таким же сильним тренером як Ребров? Я в нього вірю!

–  Розчарування сезону?

ГОНЧАРЕНКО: Розчарування сезону для мене в тому, що Чорноморець не став чемпіоном, адже це команда з мого рідного міста.

САБО: Я очікував більшого за грою від Дніпра-1, а за результатами від Чорноморця. У Максимова спочатку все складалося добре, але потім Дніпро-1 покинули всі іноземці і команда розвалилася. У Григорчука теж слабкий підбір гравців, щоб боротися за високі місця, хоча тренер він хороший і заслуговує на більше.

Мені й Калитвинцева шкода, адже він зібрав команду Полісся, а йому не дали допрацювати до кінця чемпіонату. У Юри, як і в Максимова, міцний характер. Такі люди повинні працювати в нашому чемпіонаті. Я їм бажаю, щоб вони знайшли собі гідні команди.

Юрій Калитвинцев, фото: ФК Полісся

Ще одне розчарування сезону особисто для мене – це недоступність трансляцій. У мене є підписка MEGOGO, але там немає УПЛ ТВ, тому я не всі матчі можу подивитися. Куди я тільки не дзвонив із цього приводу, але проблему так і не вирішили! Провайдер каже, потрібно якийсь кабель тягнути. Ну невже не можна зробити сигнал повітрям?

«Ми точно не можемо забронювати всіх футболістів. Це неправильно, бо вони такі самі українці і громадяни своєї країни»

–  Як ви вважаєте, чи потрібно бронювати всіх професійних українських футболістів від мобілізації?

БЕНЮК: Зараз йде багато дискусій з цього приводу, не тільки за футболістів, а й за артистів. Я думаю, той, хто відчуває сам іде на фронт і робить свою справу. Воюють і футболісти, і артисти. Війна триває і мобілізовуватися будуть всі внутрішні резерви, щоб ми отримали перемогу у цій непростій війні. 

В Україні багато ліг і величезна кількість команд, тому всіх забронювати – це буде неправильно. Про топових спортсменів мова не йде. Вони приносять славу України у світі. Кожен гравець сам вирішує, як йому найкраще себе проявити, щоб його називали захисником України. Я вважаю, що ті гравці, які добре грають у футбол, будуть добре і воювати.

Але не всі можуть бути на передку і стріляти у ворога, це можуть зробити тільки мужні люди. І якщо це робить артист чи футболіст, то йому подвійна повага. 

От недавно прочитав, що наш баскетболіст намагався незаконно виїхати з України. Але добре, що такі люди проявляються і ми можемо судити їх за їхніми вчинками.  

 

Вадим Заплотинський, фото: БК Київ-Баскет

ГОНЧАРЕНКО: Я давно кажу про те, що мають бути справедливі умови бронювання для всіх. Спорт – це дуже важливо, але у нас зараз набагато складніші виклики. Коли в пріоритеті захист країни – всі мають її захищати. 

Звісно, Міністерство молоді та спорту України має надати свої рекомендації щодо бронювання спортсменів. Але я ще раз повторюсь, вони мають бути справедливими, і ми точно не можемо забронювати всіх футболістів. Це неправильно, бо вони такі самі українці і громадяни своєї країни.

ФАРІОН: В Конституції України є 65 стаття. Захист Вітчизни – це конституційний обов’язок кожного чоловіка, і не важливо, футболіст це чи не футболіст. Наскільки мені відомо, в Україні заброньовані блазні 95 Кварталу та актори цирку. Але разом з тим є багато людей з цієї царини, які могли отримати бронь, але вони пішли воювати. Це справа честі. Якщо люди розуміють, що таке честь, то йдуть воювати у першу чергу для того, щоб захистити свою родину і дітей.

Одні річ – донати, і зовсім інша – це людський ресурс. Скоро не буде, кому тримати зброю на нулі. Мій зять там вже давним давно і я чую, що говорять хлопці: «Що з цих донатів, якщо скоро не буде людей, які можуть ними скористатися?». Не треба себе відкуповувати від свого прямого конституційного обв’язку.

САБО: Топові українські футболісти мають грати, але по блату набирати не треба. У заявці українських клубів достатньо мати 20 гравців, не більше. Цього достатньо. У нас не Англія, де через три дні грають. Решті, від 25-ти років, треба брати зброю в руки і захищати нашу країну. Ну не вистачає в нас людей в армії! Кожному з нас доведеться воювати.

«Тимощук буде нести карму зрадника до самого кінця. Мені шкода його. Він виявився гнилою особистістю»

– Олігархи це зло чи добро в українському футболі?

БЕНЮК: Поки що, я думаю, це зло. Я пам’ятаю, з якими перипетіями Суркіси прийшли в Динамо. І ця нечесність тягнеться вже дуже довго і її важко привести до порядку. Якщо робота почалася із брехні, то ця неправда буде супроводжувати тебе весь час. Тому Динамо зараз так важко вирулює, весь час бовтається.

Ігор і Григорій Суркіси, фото: з відкритих джерел

ФАРІОН: Здебільшого вони мають брудні гроші, особливо Суркіс, який був дотичним до Медведчука та СДПУ (О). Коломойський взагалі мій прямий ворог, тому що його канал «1+1» – це основний лайнометник на мою адресу. Мені здається, що ці люди, яких ви назвали, своїми брудними грішми автоматично псують тих людей, яким вони ці брудні гроші платять.

– Ваша думка про Тимощука?

БЕНЮК: Дуже добре, що він проявив себе і ми зрозуміли, що це за людина. Тепер він буде нести карму зрадника до самого кінця. Мені шкода його. Тимощук виявився гнилою особистістю, тому не хочу про нього говорити.

ФАРІОН: Він продався москалям. Ця новина не пройшла повз мене, тому що я філолог і ідентифікую людей за прізвищами. Тимощук – це син Тимоші. Його прізвище свідчить про те, що він з Волині або з Гуцульщини.

Він може приховувати свою етнічність, говорити, що він москаль, великорос, але суфікс «-ук» видасть його. Тимощук – це яскравий зрадник, а це найогидніше, що може бути. Найвищий рівень моралі – це патріотизм, а таким людям, як Тимощук, руки не подають.