«Давати оцінку грі Бойка я не маю права»: ветеран ЛНЗ Олійник – про переможний гол у ворота Полісся

Аватар Олександр Карпенко Олександр Карпенко
589
3 голоси
«Давати оцінку грі Бойка я не маю права»: ветеран ЛНЗ Олійник – про переможний гол у ворота Полісся
Денис Олійник. Фото: ЛНЗ
Півзахисник ЛНЗ Денис Олійник ексклюзивно для сайту Sport-express.ua пригадав переможний гол у матчі 19 туру УПЛ проти Полісся (1:0) наприкінці гри в Житомирі.

ЛНЗ невдало почав весняну частину УПЛ, поступившись Кривбасу (0:3). Проте вже за тиждень продемонстрував той футбол, який дозволив взяти реванш в Полісся за поразку в першій частині сезону (1:2).

36-річний Денис Олійник допоміг команді Олега Дулуба здобути три очки, коли черкащани цього потребували, покаравши Полісся за помилку в обороні, яка перервала тривалу безпрограшну серію житомирян вдома.

Денис Олійник в ексклюзивному інтерв'ю сайту Sport-express.ua розповів про:

  • Перемогу над Поліссям і пізній гол другу
  • Успіх у Нідерландах його колишнього тренера
  • рансформацію ЛНЗ в міжсезоння та інше.

«Те, що не грали Макуана, Тейлор, Будківський – це проблеми Полісся»

– За один тиждень ЛНЗ постав зовсім іншою командою в Житомирі, порівняно з поєдинком проти Кривбасу. Як за короткий проміжок часу вдалося трансформувати команду?

– Зробили правильні висновки з поразки Кривбасу. Розібрали помилки, зібралися. Показали інший футбол, досягли бажаного результату. Це робота тренерського штабу, гравців.

– З яким планом на гру ЛНЗ приїхав до Житомира? Був відрізок, коли в Полісся зовсім нічого не виходило...

– План був – досягти бажаного результату. Накривати суперника, високо пресингувати, що ми й робили. Від нас вимагалися віра в свої сили, один в одного, підказки, допомога гравців на полі та на заміні. Це все спрацювало. 

Кожен вніс свою частку у позитивний результат. Виконали поставлене перед нами завдання керівництва та тренерського штабу. Зіграли організовано, дисципліновано, мали моменти, могли ще забити. В другому таймі Полісся насідало на наші ворота, але ми дуже небезпечно контратакували. В кінці матчу так склалося, що ми забили єдиний гол.

Денис Олійник. Фото: Google

– Ви знаєте Дениса Бойка ледь не з підлітків. Його результативна помилка – наслідок поганої гри ногами або ви на периферії побачили, що передача піде в зону Танковського?

– Я не тренер воротарів і давати оцінку діям Бойка, як гравця, не маю морального права. Денис багато досяг у своїй кар'єрі, про що говорить його послужний список. Помиляються всі, з цього складається наше життя. Скільки б таких моментів не виникало, Денис без проблем би виніс той м'яч подалі.

– Полісся з Макуана та без нього – це різні команди?

– Макуана, Тейлор, Будківський, які з нами не грали, роблять різницю. Те, що їх не було, десь нам допомогло. Вони – кваліфіковані гравці, але це проблеми Полісся. В них є довга лавка, яка повинна допомогти їх замінити.

«Більше половини збору я пропустив через травму»

– ЛНЗ під час зимової паузи сильно трансформувався. Прийшло багато легіонерів. Спираючись на ваш досвід, скільки може піти часу, поки вони адаптуються?

– Новачкам потрібен час адаптуватися, особливо якщо це іноземці. Зрозуміти реалії нашого футболу, притертися один до одного. Звикаємо. З кожним днем ситуація покращується. З часом ЛНЗ ставатиме сильнішим. Будемо додавати, прогресувати всі разом.

Скільки на це може піти? Складно сказати. Але такі перемоги над Поліссям додають більше позитиву, впевненості, атмосфери в колективі та у всіх аспектах.

– В сьогоднішньому ЛНЗ у вас особлива роль, адже ви допомагаєте комунікувати в команді легіонерам з українцями, в яких присутній мовний бар'єр.

– Спілкування – це дуже важливо. Це допомагає швидко порозумітися. В нас хороша атмосфера. Якщо порівнювати з тим, як було, коли вони тільки приїхали, ситуація стала кращою.

Навіть коли влітку ЛНЗ посилювався українцями, це також потребувало часу притертися один до одного. І поступово прийшли результати.

▶️Відео голу Олійника можна подивитися в нашому телеграм-каналі.

– Забитий м’яч у ворота Полісся в плані психології допоміг вам після всіх травм?

– Я більше половини збору пропустив через травму. Мені наступили на палець в одному зі спарингів. На щастя – без перелому. Під кінець другого збору почав тренуватися. Будь-який гол та перемога додають впевненості. Для мене результати команди завжди були на першому місці. Те, що я забив і те, що ми виграли, додає впевненості не лише мені, але й усій команді.

– А загалом як команда провела збори в Туреччині?

– Тут більше питання до тренерського штабу. Гравці виконують те, що пропонує їм тренерський штаб. Те, що було заплановано, ми виконали. Оцінку нашій підготовці дадуть офіційні матчі. Дивимося з оптимізмом, віримо в себе і я впевнений, що в нас є всі шанси дуже добре закінчити чемпіонат.

«Більше половини збору пропустив через травму»

– Головний тренер ЛНЗ Олег Дулуб неодноразово наголошував на тому, що побудова команди починається з роздягальні. Як ви та інші досвідчені гравці цьому сприяєте?

– Намагаємось з власного боку підтримувати атмосферу в колективі. Налаштовувати один одного на кожен матч, підтримувати один одного. Я також згоден з тим, що атмосфера напрочуд сильно впливає на результати команди. Хороший колектив, атмосфера. Всі б'ються один за одного. Тоді результати будуть дуже хороші. Це дуже важлива складова.

Олег Дулуб. Фото: Google

– Попереду в ЛНЗ наступна гра з Металістом 1925. Суперник після двох поспіль поразок буде дуже вмотивованим на вас...

– Прохідних команд в УПЛ немає взагалі. На кожного суперника бойовий настрій, незалежно проти кого ти граєш. Всі команди одного рівня. Металіст 1925 має хороший підбір виконавців і досвідченого тренера, який вміє ставити гру. Налаштовуємося на сильного суперника і розуміємо, що гра буде важкою.

– Ви пограли в УПЛ, яка була переповнена класними легіонерами, і зараз, коли через війну на перший план вийшли українські футболісти. Теперішній чемпіонат став цікавішим?

– Я б не сказав так. Окрім Динамо та Шахтаря, був ряд сильних команд. Металіст, Дніпро, Чорноморець, Карпати, Таврія. Дуже сильний чемпіонат був: повні трибуни, кожного туру якась топова афіша, сильні легіонери. Зараз УПЛ став більш рівним.

Це два різних чемпіонати. Цей чемпіонат по-своєму дуже цікавий. Ніколи не знаєш, хто кого може обіграти і від цього інтерес до футболу тільки зростає, тому що кожен може забрати очки в кожного.

Слава Богу, зараз почали запускати вболівальників, які роблять атмосферу. Цього не вистачало. Завдяки нашим воїнам ми маємо змогу грати та отримувати ці емоції, а після перемоги у війні все в Україні буде рухатися вперед і наш чемпіонат ставатиме сильнішим. Люди цікавляться футболом, вкладають великі кошти. Я впевнений, що футбол в Україні буде супер.

«Я завжди казав, що Петер Бош – топ-тренер»

– Ваш екс-коуч Петер Бош, з яким ви працювали у Вітессі, веде до чемпіонства ПСВ. Команда зробила вагому заявку, обігравши Феєноорд (1:0). Слідкуєте за його успіхами?

– Стежу за Ередивізі. Мені дуже подобається футбол в Нідерландах. Все, що навколофутбольне там. Дуже радий за Петера та його результати. Я завжди казав, що він топ-тренер, коли ще з ним почав працювати. Дуже впевнено йдуть. ПСВ після Феєноорда вже титул не віддасть.

– У Вітесса справи йдуть не краще. Зможуть врятуватися?

– Сподіваюсь, що вони не вилетять. Час, який я провів у Вітессі, згадую з приємністю. Я отримував задоволення як від життя, так і від футболу.

Петер Бош. Фото: Google

– Минулого літа ви отримали тренерський диплом категорії B. Як вдається поєднувати футбол та навчання?

– На диплом А я не можу йти, поки я діючий футболіст. Коли закінчу кар'єру футболіста, зможу повернутися до навчання.

– Можна стверджувати, що час, який ви провели в Нідерландах, сформував ваш погляд на футбол з погляду майбутнього тренера?

– Моє бачення – гра на атаку, комбінаторика, високий пресинг. Мені подобалося грати в той футбол і коли я розпочну тренерську кар'єру, вимагатиму від своїх підопічних того самого.