«Навіщо нам Куртуа, якщо у нас є Лунін?»: Худжамов – про зіркових клієнтів Brave GK та контракт з Бенфікою

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
13952
0 голосів
«Навіщо нам Куртуа, якщо у нас є Лунін?»: Худжамов – про зіркових клієнтів Brave GK та контракт з Бенфікою
Рустам Худжамов. Фото: Instagram
Тренер воротарів збірної України Рустам Худжамов ексклюзивно для sport-express.ua розповів про свою фірму воротарського спорядження Brave GK, яка нещодавно підписала контракт з Бенфікою, за яку виступає Анатолій Трубін.

5 жовтня 2016 року Рустам Худжамов, який тоді виступав за ФК Маріуполь, здійснив свою мрію – він заснував компанію Brave GK, яка виготовляє спорядження для воротарів, акцентуючи увагу на рукавицях. 

Через сім років українська компанія із ноунейма перетворилась на світового виробника, заключивши контракт з чемпіоном Португалії – Бенфікою. Погодьтеся, це хороший привід, щоб сайт sport-express.ua поспілкувався з Рустамом Худжамовим.

«Контракт дає нам право використовувати логотип Бенфіки на рукавичках нашої фірми»

– Рустаме, як вашій компанії Brave GK вдалося підписати контракт з Бенфікою, чи був до цього причетний Трубін?

– Почалася ця історія досить давно. Приблизно рік тому ми [Brave GK] розпочали вести перемовини з Бенфікою. Спочатку зробили семпл – це виставочний варіант, щоб у клубі зрозуміли, як буде виглядати продукт та як рукавички будуть сидіти на руках. 

– Розкрийте деталі контракту з Бенфікою.

– Це ліцензійний контракт, який передбачає, що рукавички Brave GK будуть представлені у фан-шопах та футбольних академіях Бенфіки, яких дуже багато по світу – більше 70-ти. Також контракт дає нам право використовувати логотип Бенфіки на рукавичках нашої фірми.

Рустам Худжамов. Фото: Instagram

– На який термін розрахована угода з Бенфікою?

– Це закрита інформація. 

– Голкіпери основної команди Бенфіки, той же Трубін, будуть грати у рукавичках Brave GK?

– Ні. У кожного голкіпера основної команди Бенфіки є свій особистий контракт з фірмою-виробником воротарських рукавичок. Але у майбутньому – все може бути.

– Тобто Трубін у матчі з Інтером феєрив не в рукавичках вашої фірми?

– Ні, у нього особистий контракт з іншою компанією. 

«Сьогодні нашими клієнтами є Бущан, Лунін, Різник, Ісенко, Бандура, Бойко. Це тільки ті, кого я згадав одразу»

– Читав ваш пост в інстаграмі, де ви згадували, як у 2016 році запускали компанію Brave GK і до цієї ідеї скептично поставились воротарі, партнери по команді і навіть дружина. Що вони вам казали?

– У той час ніхто не мав уяви, як рукавички будуть виглядати в кінці. Всі думали, що продукт вийде смішним та схожим на китайську підробку. Деякі знайомі воротарі посміхались. Вони думки не мали, що український бренд може випускати рукавички не гірше ніж імениті компанії: Adidas та Nike. Але у підсумку нам вдалося зробити якісний продукт і всі сумніви відпали. 

– Хто зараз найвідоміші клієнти Brave GK?

– Сьогодні це Бущан, Лунін, Різник, Ісенко, Бандура, Бойко. Це тільки ті, кого я згадав одразу, а так є багато клієнтів в Україні. Також є два воротарі закордонних збірних: Вірменії та Узбекистану, але їх прізвища мало відомі українським уболівальникам.

Андрій Лунін. Фото: Brave GK

– Як ви виходили на іноземних воротарів?

– Бувало по-різному. Коли я перебував на зборах під час ігрової кар’єри і бачив, що воротар команди суперника класно стоїть у воротах, то переговорював з ним. Я розповідав про Brave GK, ми обмінювались контактами, так і виходило. Спочатку я сам шукав клієнтів, а потім вже почали знаходити мене, коли наша компанія стала більш відомою. 

– Вашою мрією є вивести першу українську компанію в топ 10 світових виробників спорядження для голкіперів. Наскільки сьогодні ви близькі до цієї мети?

– Вже ближче, ніж на початку. Кожного року в кожній країні з’являється багато нових виробників воротарського спорядження. Тому в кожній країні доводиться вибудовувати свою систему продажів, тому що з місцевими компаніями важко конкурувати, адже їх більше знають. 

Але одна справа – зайти на іноземний ринок, а інша втриматись. Це набагато важче. Поступово ми розширюємся і розвиваємося, тому 100% Brave GK стала ближчою до найкращих компаній світу.

– З Бенфікою контракт вже підписаний. Чи ведеться робота з іншими зарубіжними клубами?

– Ми ведемо перемовини з українськими і зарубіжними клубами, але поки контракт не підписаний, називати їх не буду. Не хочеться наврочити, скоро все дізнаєтесь.

«У Бойка дуже специфічний та цікавий великий палець. Цей параметр нам доводиться враховувати, тому що інші виробники вже не виготовляють такі рукавиці»

– Який відгук від воротарів ви отримували щодо своєї продукції?

– Багато воротарів казали, що рукавички Brave GK – це найкращі та найзручніші, що були в їхньому житті. Для мене це найкращий відгук. Зрозумійте, голкіпер ніколи не буде грати в рукавицях, які його не влаштовують чимось. 

Для деяких воротарів ми розробляємо ексклюзивні рукавиці.

– Для кого і в чому їх унікальність?

– Наприклад, для Бойка та Бущана. У Дениса дуже специфічний та цікавий великий палець. Цей параметр нам доводиться враховувати, тому що інші виробники вже не виготовляють такі рукавиці. Але нам вдається і Бойко задоволений.

Рукавички Бущана ззовні не відрізняються від інших, але є відмінності внутрішні. Ми враховуємо потреби всіх наших клієнтів, якщо це потрібно. 

Денис Бойко. Фото: Brave GK

– Як проходить комунікація між вами та клієнтами?

– Три тижні тому у мене вийшла нова колекція рукавиць. Я завжди прошу воротарів потренуватись тиждень-два та дати мені відгук: що подобається, а що – ні. Потім ми сідаємо з дизайнером та конструктором і думаємо, як їх покращити та зробити зручнішими. З першого дня роботи Brave GK ми постійно збираємо відгуки. 

– Розкажіть для тих, хто не в темі: якими повинні бути класні воротарські рукавиці?

– По-перше – вони мають бути зручними, бо якщо щось заважає, навіть дрібна деталь типу укусу комара, то вона буде збивати з темпу матчу. По-друге – рукавиці повинні добре виконувати свою роботу – ловити м’яч у будь-яких погодних умовах, будь-то дощ, сніг або сонце. 

По-третє – я хочу, щоб рукавиці довго тримались та не зношувались, адже під час війни не кожен може їх міняти. І останній пункт – це доступна цінова категорія. Для українців ми ставимо меншу ціну на свою продукцію, ніж для інших країн. Деякі країни навіть ображаються, що для українців ціна нижче на 30-40%.

«Ми не задираємо ціни під час війни, бо розуміємо, що тоді діти будуть тренуватись в поганих рукавицях, а нам цього не хочеться»

– На сайті Brave GK найдорожчі рукавиці коштують 2500 грн, а ексклюзивні – 5000 грн.

– П’ять тисяч було ще до повномасштабної війни. Це подарункова серія, де рукавички вручну розмальовували художники за будь-яким ескізом. Найдорожчі наші рукавиці зараз коштують 2500 грн.

– За рахунок чого ви скидаєте ціну, можливо, матеріал нижчої якості чи ще щось?

– Ні. Це просто наша допомога українським воротарям у скрутний час. Ми не задираємо ціни під час війни, бо розуміємо, що тоді діти будуть тренуватись в поганих рукавицях, а нам цього не хочеться. 

– Скільки Brave GK приносить сьогодні чистого прибутку?

– Це теж закрита інформація. 

Рустам Худжамов. Фото: Instagram

– Це прибутковий бізнес? Ви можете прожити тільки завдяки Brave GK і не працювати тренером?

– Так, звичайно. Бізнес став прибутковим років через три-чотири після запуску.

– Яка у вас зараз кінцева мрія щодо Brave GK?

– Вона не мінялась – топ-10 світових виробників спорядження для голкіперів, а коли ми туди потрапимо, то поставимо за мету піднятись у топ-5.

– Топ-5 голкіперів, яких ви хочете одягнути в рукавиці вашого бренду?

– Наразі таких немає. Якщо якийсь воротар хоче з нами співпрацювати, то ми будемо домовлятись. 

– Ну невже не хочете, щоб у рукавицях Brave GK грав Тібо Куртуа?

– Навіщо нам Куртуа, якщо у нас є Лунін?