Чемпіон світу серед лікарів Олег Щеглов: «Із зятем Сашею Зінченком маємо однакове футбольне амплуа. Та це випадково»

Аватар Михайло Шафір Михайло Шафір
18580
3 голоси
Чемпіон світу серед лікарів Олег Щеглов: «Із зятем Сашею Зінченком маємо однакове футбольне амплуа. Та це випадково»
Олександр і Влада Зінченки та Олег Щеглов, колаж: СЕ
Влада та Саша Зінченки – найкрасивіша та найзнаменитіша пара вітчизняного футболу. Проте це ще й найфутбольніша родина! Чому так? Тому що тато української телеведучої та блогерки – чемпіон світу з футболу… серед лікарів. Олег Щеглов, тесть Олександра Зінченка, дав інтерв’ю сайту sport-express.ua.

49-річний вінничанин Олег Щеглов – вінницький футболіст-аматор. Нещодавно в складі збірної України він став чемпіоном світу з футболу серед медиків. А ще Олег є татом відомої спортивної журналістки Влади Седан і тестем зіркового гравця «Арсеналу» і збірної України Олександра Зінченка. 

В ексклюзивному інтерв’ю сайту sport-express.ua Олег Щеглов поділився подробицями розгрому Бразилії на чемпіонаті світу, розповів про юнацькі заняття футболом дочки та відкрив, чим займається зірковий зять, коли гостить у Вінниці. 

«Мені вдалося забити тричі Бразилії»

‒ Олеже Анатолійовичу, будь-ласка, розкажіть про нещодавню перемогу збірної України серед медиків на чемпіонаті світу. 

‒ Чемпіонат світу проходив на початку липня цього року у Відні (Австрія). Там взяли участь 24 команди. Україна була представлена трьома збірними, які виступали у різних вікових групах. Я грав за команду 40 + років. Вона, як і інша наша команда 60 + років, здобула золото.

В складному півфіналі ми здолали минулорічних чемпіонів світу, збірну Бразилії – 4:0, причому в цій грі мені вдалося забити три голи (то був мій день). Основний час фіналу проти Колумбії завершився із рахунком 0:0. В драматичній серії післяматчевих пенальті, яка спочатку складалась катастрофічно (після двох ударів, було 0:2), ми перемогли 4:3. Я бив четвертим, і свій шанс я реалізував.

До речі, нашу команду тренував майстер спорту міжнародного класу, срібний призер чемпіонату Європи 2001 р. в складі збірної Украни з футзалу, Віталій Чернишов. 

Збірна України серед медиків

‒ Лікарі якого фаху там могли брати участь?

‒ Різних професій – хірурги, травматологи, терапевти, сімейні лікарі тощо. Лише стоматологам у останні роки заборонили виступати. 

‒ Лікарі на полі грають грубо? 

‒ В основному медики грають у футбол коректно. Якщо хтось наніс травму іншому, вибачаються багато-багато разів. Хоча, зрозуміло, через азарт усіляке може статися. 

‒ Підставні гравці зустрічаються?

‒ Їх у нас не буває. Адже організатори змагань все перевіряють, навіть в разі підозри, можуть телефонувати за місцем роботи. Підозрюваних викликають на іспит з медицини одразу після матчу, після чого все стає зрозумілим. 

‒ Окрім задоволення, на чемпіонаті світу призери щось отримують?

‒ Лише гарні емоції і спілкування. Паралельно на кожному чемпіонаті світу відвідуємо конференцію зі спортивної медицини. Але жодних преміальних немає. Цього року ми їздили до Відня навіть за свої гроші. 

‒ Якою є Ваша основна робота?

‒ Я працюю лікарем-патологоанатомом у Вінницькому обласному патологоанатомічному бюро. Маю також фахову спеціальність судмедексперта. 

‒ Розкажіть про свої заняття футболом.

‒ На Вінниччині мене знає вся футбольна спільнота, бо я займаюся спортом № 1 майже все життя. Народився і виріс у Тульчині (Вінницька область). Займатися футболом почав ДЮСШ з восьми років. Грав за команду спортшколи. Починаючи із 16-річного віку, виступав у чемпіонатах Вінницької області за багато команд різних населених пунктів нашої області. 

Олег Щеглов з кубком чемпіонів світу

Зараз граю в чемпіонаті Вінниці з футболу та футзалу за ЕМС-Поділля, в чемпіонаті Вінницького району за Патріот (Агрономічне), також в першості Житомирської області серед ветеранів за Моноліт (Козятин), ще в різних благодійних турнірах тощо. 

‒ На якій позиції граєте і чи схожа вона на амплуа Вашого зятя Олександра Зінченка?

‒ Частіше всього граю на позиції лівого захисника, як і Саша Зінченко в АПЛ:) Але це просто співпадіння. Взагалі можу грати на будь якій позиції, навіть в воротах, при необхідності. 

«Я був автором відомого фото на Євро-2016, але ідея була Влади»

‒ Ваша дочка Влада – знаменита телеведуча, блогер, а ще – дружина гравця збірної України та Арсеналу Олександра Зінченка. Футболом цікавилася із дитинства? 

‒ Вона росла дуже активною дівчинкою, займалася багатьма видами спорту. Приміром, тенісом (і настільним, і великим), волейболом, баскетболом і футболом. Була чемпіонкою міста і області з гри № 1 серед жінок. Тренувалася у місцевих футбольних фахівців Максима Городецького та Юрія Наровицького. Водночас в школі вчилася «на відмінно».

У 11-у класі Влада брала участь в конкурсі «Міс Вінниця», де здобула перемогу. Після закінчення школи поступила до столичного університету ім. Т.Шевченка, де отримала юридичний фах. Паралельно Влада завжди цікавилася футболом, тому їй дуже подобалась спортивна журналістика. Вона індивідуально цим займалась, проходила курси на телеканалі «Інтер». В підсумку стала спортивним журналістом і згодом вийшла заміж за Олександра Зінченка. 

‒ Кар'єра Влади пішла вгору після перемоги в конкурсі краси «Міс Вінниця-2013». Ви її готували до цього? Очікували цієї перемоги?

‒ Зовсім ні. Все це сталося зовсім неочікувано для нас. Влада сказала, що йде на кастинг «Міс Вінниця» лише у день конкурсу. За годину до нього повідомила, що спробує себе. В результаті донька увійшла до числа 16 найкращих дівчат. Після місяця різноманітних тренувань відбувся фінал. Там було багато красивих дівчат, але Владі вдалося перемогти. Заслужено, але все ж несподівано. Бо ми заздалегідь не готувалися до цього конкурсу. Це вже історія. Сталося десять років тому.

‒ Влада не думає про кар’єру моделі, бо має відповідну зовнішність?

‒ Після перемоги на «Міс Вінниця-2013» у доньки було багато запрошень – з Європи, зі сходу, з Ізраїлю. Вона вирішила займатися іншим в Україні, і зовсім не в модельному бізнесі. 

Коли донька поступала на навчання, вона думала стати юристом (прокурором чи суддею). А вже на другому-третьому курсах, коли їй почала подобатися спортивна журналістика, Влада почала розвиватися в цьому напрямку.

‒ Влада стала по-справжньому знаменитою після оприлюдненого легендарного фото із трибун Євро-2016, коли вона була одягнена у сукню кольорів збірної України …

‒ Ми вирішили сім'єю разом з нашими друзями поїхати на Євро-2016. Придбали завчасно (за півроку до чемпіонату) квитки, відкрили візи (тоді ще був візовий режим) й автівкою вирушили на чемпіонат Європи. Це була чудова подорож. До речі, на загальновідому фото Влада в жовтій футболці збірної України та синій спідниці загорнута у прапор України. Фотографував Владу я, робили ми це у Ліоні (стадіон "Парк Олімпік Ліон"), перед матчем збірної України проти Північної Ірландії. 

Влада Зінченко (Щеглова) на Євро-2016

Влада, до речі, в той час дуже цікавились фотографуванням, навіть відвідувала відповідні курси. Щодо ідеї даної світлини, і не тільки цієї, то це Влади. Вона завжди була креативною в цьому плані, вигадувала щось цікаве. Нагадаю, завдяки цій і ще деяким світлинам, Влада була обрана найкращою вболівальницею Євро-2016 (на фотоконкурсі). Тоді у неї у Франції багато брали інтерв’ю різні спортивні міжнародні видання..

‒ Коли донька дебютувала, як ведуча на популярному телеканалі «Футбол», це стало для Вас несподіванкою?

‒ Вона мені говорила, що планує один проєкт. Але тримала в секреті, що саме. Нікому про це заздалегідь не казала. Повідомила лише в день виходу телепрограми, яка йшла на каналі «Футбол» у прямому ефірі. Ми були здивовані, адже розуміли, що це дуже важливий момент у житті Влади. Було приємно і водночас неочікувано, що дочка самотужки спромоглася цього досягти. 

‒ Влада також вела власний ютуб-канал. Це була її власна ідея чи Ви запропонували?

‒ Та, звісно, що це все її ідеї. Як і все інше, що стосувалося спортивної журналістики. Влада завжди намагається щось створювати нове, рухатись постійно вперед, пробувати щось нове і багато працює в цьому напрямку. 

«Із Зінченком бігав кроси у вінницькому ботсаду»

‒ Розкажіть про двох своїх онучок. 

‒ Старшій онучці Єві уже виповнилося два роки. Менша онучка – Лєя. Їй зараз трошки більше 1 місяця. Ростуть. 

‒ Ви їздили до дітей і онучок в Лондон?

‒ Збирався… Але спочатку завадили карантин, а далі війна. Зараз це неможливо, самі знаєте.

‒ Як ви думаєте, онучки можуть стати гарними футболістками?

‒ Навіть не хочу про таке загадувати. Це їх життя, їх вибір, якщо захочуть, то ніхто проти не буде.

‒ В Англії жіночий футбол користується популярністю?

‒ Там він є дуже популярним. Набагато популярнішим, ніж в Україні. Нагадаю, жіноча збірна Англії цього року грала в фіналі чемпіонату світу з футболу. У Британії багато жіночих футбольних команд. І рівень їх набагато вищий, ніж українських. 

До речі, онучки будуть мешкати там, де їхні батьки. І не обов'язково, що через кілька років це буде саме Англія.

‒ Нещодавно Олександр Зінченко приїздив із Владою до Вінниці. Які взаємовідносини склалися у Вас з ним?

‒ Це мій зять, які ж можуть бути відносини?! Гарні взаємовідносини. На жаль, через значні відстані бачимося надзвичайно рідко. Але ми розмовляємо телефоном. Я вітаю Олександра з успішними матчами, буває, щось обговорюємо тощо… Сашко також мене запитує, як там мої успіхи на місцевому рівні:) Коли Олександр буває в Україні, ми, як правило, знаходимо можливість зустрітися. 

Олег Щеглов, Влада і Олександр Зінченки

‒ Коли Влада і Олександр приїздять до вас, чим вони займаються?

‒ Зінченко за останні роки був у Вінниці небагато. А коли бував, то приїздив на дуже короткий час. Вперше Олександр побував під час карантину (2020 рік). Тоді, якщо ви пам’ятаєте, була пауза у футболі. Тому він самотужки тренувався вдома, підтримував фізичну форму. Ми навіть разом із ним бігали кроси у вінницькому ботанічному саду!

В червні цього року Сашко разом із Андрієм Шевченком приїздив в Україну по роботі фонду United 24, на запрошення президента Володимира Зеленського. Коли з'явилася нагода завітати до Вінниці, він це зробив і був тут декілька днів. Зокрема, був присутнім та проводив нагородження призерів дитячого футбольного турніру. Для вінницьких юних футболістів, і не тільки для них, то була велика радісна подія. Багато хто зміг отримати автографи, сфотографуватися… На той час у Олександра була травма, і ми навіть теоретично не могли з ним пограти у футбол.

‒ Влада раніше була футболісткою. Вони із чоловіком між собою трохи грають? Можливо, пасуються?

‒ Останнім часом у Влади було дві вагітності, тому їй не до гри в футбол. Але, до цього, вони в дворі свого будинку могли пограти, попасуватися, побити по воротах, по жонглювати м'ячем. Думаю, з часом, коли дітки підростуть, то Влада знову буде разом із дівчатками гратися м'ячем.

«Влада все вміє готувати, починаючи від перших страв»

‒ Як оцінюєте футбольні потенціал свого зятя? Чи спроможний Олександр Зінченко з часом вийти у лідери світового футболу, на рівень Мессі чи Роналду?

‒ Потенціал великий, однозначно. В АПЛ взагалі, слабких гравців апріорі немає. Знаю, що Сашко багато працює над собою. Він великий професіонал. Поруч з ним великі тренери та гравці. Тобто він знає, що треба робити для покращення власного рівня і це постійно робить. В Олександра ще все попереду. Головне, хочеться, щоб він приніс багато користі збірній Україні. А також, щоб виграв з «Арсеналом» АПЛ, ЛЧ і ще багато всього.

‒ Як живуть у Лондоні Влада і Олександр? Звикли до місцевих звичаїв, кухні, ходять по ресторанах?

‒ Чесно, це вже подробиці їхнього сімейного життя. Я про це говорити не буду. Але, можу сказати, що Влада в цьому плані молодець. Знаю, що вона готує сама. Вона все вміє готувати, починаючи від перших страв (типу борщу, солянки, супу…), закінчуючи різноманітними другими стравами, десертами тощо. Зрозуміло, як будь-яка яка сім'я, вони можуть інколи сходити до ресторану. Але переважно все ж харчуються вдома. 

До речі, Олександр дотримується правильного режиму харчування. Він споживає багато овочів, фруктів, риби, відварного м'яса тощо. Алкоголю навіть ніколи не пробував у своєму житті! Не має взагалі шкідливих звичок.

‒ Як Ви думаєте, коли діти трохи підростуть, Влада зможе поновити свою журналістську діяльність? Наприклад, чи зможе вона займатися спортивною журналістикою в Англії?

‒ Думаю, що Влада згодом продовжить свою журналістську діяльність, як в Україні, так і в Англії. Англійську мову знає. Влада, зважаючи на її креативність, може щось придумати в цьому плані. Вірю.

Нагадаю, донька не так давно працювала на матчах збірної України в пресслужбі на матчах, як в Україні, так і за кордоном. 

***

Фото надано Олегом Щегловим