«Хай Ф’юрі віддасть всі пояси»: українські легенди боксу – про скандал навколо чемпіонського поєдинку Усика з Тайсоном

Аватар Євген Чепур Євген Чепур
3643
2 голоси
«Хай Ф’юрі віддасть всі пояси»: українські легенди боксу – про скандал навколо чемпіонського поєдинку Усика з Тайсоном
Тайсон Ф’юрі та Олександр Усик. Фото: Google
Колишні українські чемпіони світу з боксу В’ячеслав Сенченко, Андрій Котельник та Аліна Шатернікова в ексклюзивному інтерв’ю для сайту Sport-express.ua поділилися своїми думками щодо переносу поєдинку між Тайсоном Ф’юрі та Олександром Усиком, який був запланований на 17 лютого.

Весь боксерський світ та мільйони вболівальників з різних країн чекали, що 17 лютого вперше від 1999-го року, коли корону елітного дивізіону завоював Леннокс Льюїс, стане відоме ім’я нового абсолютного чемпіона світу у надважкій вазі.

Але Тайсон Ф’юрі отримав розсічення під час проведення спарингу, як каже команда британця, тож бій з Олександром Усиком перенесли на 18 травня.

Кому вигідна ця ситуація? Чи справді британець травмувався? Навіщо Усику нав’язували бій з Філіпом Хрговичем? Які шанси, що бій за абсолют все ж відбудеться в оновлені терміни?

Відповіді на ці та інші питання редактору сайту Sport-express.ua Євгенію Чепуру надали видатні постаті у вітчизняному боксі:

  • В’ячеслав Сенченко – ексволодар поясу WBA у напівсередньому дивізіоні.
  • Андрій Котельник – колишній чемпіон світу в першій напівсередній вазі за версією WBA.
  • Аліна Шатернікова – ексчемпіонка світу та Європи з професійного боксу, віце-президент Ліги професійного боксу України.

Тайсон Ф’юрі та Олександр Усик. Фото: Google

«Може, Ф’юрі з кимось подискутував у роздягальні чи барчику»

Бій Усика та Ф’юрі перенесено. Хто більше «виграв» від зриву цього поєдинку?

Сенченко: Думаю, що ніхто не «виграв», але це більше пішло на користь Ф’юрі. Тому що, я вважаю, у нього табір був неповноцінним і після Нганну Тайсон був у не найкращій формі. Також у нього не було часу на відновлення після того бою, бо потрібно було відразу розпочинати новий тренувальний табір. Тому для Ф’юрі дата поєдинку (17 лютого, – прим. Є.Ч.) була не дуже приємною. Так сталося, що він отримав розсічення, але це йде на користь Тайсону, а не Усику.

Котельник: Думаю, що ніхто. Стільки готувалися, що один, що другий. Усику точно це неприємно. Я знаю, як це – стільки часу готуватися і коли ще тиждень спарингів, а бій переноситься невідомо на який термін. Це дуже неприємно. Для Олександра – це психологічний удар 100%. Тому, що він готувався, у форму входив, жив у таборі. Це тяжко пояснити, тільки співчувати. Але і Ф’юрі точно не виграв.

Шатернікова: Чому така риторика, що хтось «виграв»? Для мене це не дуже зрозуміло, тому що тут програли всі: і глядачі, і транслятори, і організатори, і самі боксери. Оскільки Олександр Усик – це душа і серце України, то ми думаємо про нього. Тому я дуже погано спала (у ніч з 2 на 3 лютого, – прим. Є.Ч.), бо переживала, осмислювала ситуацію, як важко Олександру після цієї важкої підготовки. Усик більше двох місяців повністю був сконцентрований на тренувальному таборі, перебував з командою, щоб вийти на пік форми, відключився від будь-яких інших тем, просто пахав, щоб бути і фізично, і ментально бути готовий до історичного не тільки для України, а і всього світового боксу поєдинок (адже з 1999 року не було абсолюту у суперважкому дивізіоні). 

Для Олександра – це шанс увійти в історію світового боксу, це на століття. Заради цього він навіть не повернувся в Київ, коли народжувалася його друга прекрасна донечка Марійка. Тому я розумію, наскільки йому важко та як він обурений цією ситуацією. Для Тайсона – це не перша його така подібна пригода. 

Я отримала смс від Олександра Красюка (промоутер Усика, – прим. Є.Ч.), коли інформації про зрив бою ще не було у пресі. Ми з ним обмінялися нецензурною лексикою в плані цієї ситуації з Ф’юрі. І трошки «початилися» з приводу, що зараз такі круті шоломи на тренуванні і, як це могло статися. 

Я спілкувалася ще з одною людиною з команди Ломаченка і він говорить, що скільки був у тренувальних таборах, то ніколи на них не бачив такого розсічення у боксерів високого класу. Я так пожартувала, що, може, це він з кимось з команди або спаринг-партнерів подискутував у роздягальні чи барчику. Як так, що ти готуєшся і таке трапляється? 

Те відео, що вони виклали, мені не здалося зрозумілим і не продемонструвало об’єктивно та остаточно, що в цьому епізоді це відбулося. Але факт залишається фактом, і 2 лютого Красюк написав, що намагається врятувати шоу, тобто знайти швидко боксера, з яким Усик вийшов би на поєдинок 17 лютого. 

Олександр Усик. Фото: Google

«Чи готові ви, щоб вас не мобілізували в армію, кинутися під автомобіль?»

– Чи може бути, що Тайсон зрозумів, що не готовий на рівних конкурувати з Усиком, адже з Нганну він виглядав дуже непереконливо, і все це лише привід з його боку виграти для себе час?

Сенченко: Все можливо. Тут не тільки бокс, а й бізнес. Не виключаю, що могло бути і таке.

Котельник: Можливий і такий варіант. Може бути, що був не у формі і ті фото, що показали з його розсіченням… Ви ж розумієте, що там могло бути маленьке розсічення, а інше могли «розмалювали» та «домалювали». Має бути висновок від лікаря для організації, але думаю, що це не проблема. Такий варіант також може бути.

Шатернікова: Проведу паралель – може, вона не досить коректна, але все ж таки. Чи готові ви, щоб вас не мобілізували в армію, кинутися під автомобіль, щоб у вас була травма? Мені здається, що навряд він отримав розсічення, щоб виграти час. Це лише припущення, версія, але я не вірю, абсолютно.

«Постанова? Може. Для чого сповідатися перед усім світом?»

– На відео, на якому начебто показаний момент після якого британець отримав розсічення, він у шоломі. Травму отримав після аперкоту, але крові не було видно. Чи є ймовірність, що це постанова команди Тайсона?

Сенченко: Важко його звинувачувати, не будучи там. Я не виключаю, що, може, і постанова. Точно ніхто не може сказати. Цей висновок повинна зробити якась медична комісія, мабуть, адже бій такого високого рівня. Ця комісія має зняти Тайсона з бою. Її представники мають подивитися Ф’юрі і сказати, що він не може приймати участь у поєдинку. Вважаю, що це так повинно бути.

Котельник: Розсічення біля ока, там де шолом закриває. Також, а звідки вони знали, що той удар під час того спарингу призведе до таких наслідків і зняли його? Це смішно, чесно. Думаю, що він був неготовий. Схуднути та привести себе в порядок – це ще не є факт, що набрав форму. Думаю, що скоріше за все був не готовий.

Постанова? Може. Для чого сповідатися перед усім світом? Якщо ти травмувався, то маєш травму. А він відео і фотографії смішні викидує. Є заключення, яке ти організаціям, що ти з травмою. В мене така історія була, коли я з Аміром Ханом боксував в Англії та переносив бій на два чи три місяці. У мене був вставний зуб і на спарингу мені його пошкодили. Прийшлося перенести поєдинок. Так вийшло за три тижні до бою.

Шатернікова: Так. Мені це відео нічого не довело. Це об’єктивна відповідь на запитання, що саме цей епізод спричинив травму. Я більше припускаю, що десь він міг посперечатися. Наш Тайсон Ф’юрі, він же емоційний хлопчик, тому може собі дозволити десь проявити свій запал. На спарингах можуть бути ситуації, де «пободалися» головами і виникла травма, бо мені таке розсічення – це більш схоже на момент, коли боксери стикнулися головами. Але на відео класний шолом. 

Говорити про те, що це якась акторська майстерність, накладання гриму і це не розсічення… Я в це не вірю. Думаю. Що він його десь отримав, але де саме? Чи на спарингу, або поза рингу. Це питання для мене ще відкрито.

Тайсон Ф’юрі. Фото: Google

«Приходить час, коли ти маєш програти або піти»

– Колишній катмен Ф’юрі Хорхе Капетілло заявив, що потрібно не менше 90 днів для відновлення Тайсона. Потім оголосили, що бій пройде 18 травня. Чи є ймовірність, що цей поєдинок знову зірветься або ж взагалі, що ми ніколи не побачимо?

Сенченко: Можливо, але важко віриться. Після цього всього у мене взагалі є сумніви, що бій відбудеться взагалі.

Котельник: Ніхто не може давати ніяких шансів. До голови Ф’юрі «не залізеш» і не дізнаєшся про його плани. Може, Тайсон загубив впевненість, чи чогось чекає? Людина була сильною до поєдинку з Нганну, а що з ним твориться зараз? Я не знаю. 

Чи можемо взагалі не побачити їх бій? Пояс хай віддасть – і все, якщо не хоче боксувати. Тайсон величний, але кожен має свій час. Усі великі програвали – і Фрейзер, і Моххамед Алі, і Тайсон, і Льюїс, і Клички. Приходить час, коли ти маєш програти, або піти.

Шатернікова: Терміни – це дуже індивідуальна річ. Одна людина відновлюється за тиждень, а інша півроку страждає. Це залежить від багатьох факторів.

Щодо того, що цей поєдинок не відбудеться, то я в це не вірю, бо Тайсон постійно повторює та не приховує від громадськості, що у нього купа дітей, він був «на дні» свого життя і викарабкався, і йому знову дуже потрібна купа грошей. Тож, думаю, що заради грошей він вийде на поєдинок проти Олександра, але питання коли. 

«Чи є шанс на бій Усика з Хрговичем? Думаю, що є»

– Філіп Хргович заявив, що готовий замінити британця. Чи є шанс, що у лютому ми побачимо поєдинок українця з хорватом?

Сенченко: Так, думаю, що є. В чемпіонських боях завжди хтось паралельно готується на заміну. Тобто, є два чемпіони, які готуються до поєдинку, але завжди кажуть комусь бути готовим на випадок травми та з метою не зривати шоу. Хргович був у тренувальному таборі, проходив підготовку, тому заявив готовність взяти бій, бо навряд чи хтось би погодився на поєдинок за титул чемпіона світу за дві неділі. 

Це важко, якщо він не готувався, а два тижні… Ніяк він не набере оптимальну форму, бо це дуже малий проміжок часу. Думаю, що хорват готувався і був формі, знав, що у разі травми когось з бійців він вийде у ринг, і не важливо з Тайсоном чи Усиком. Тому він так швидко відреагував і погодився.

Котельник: Це промоутерам вирішувати. Можливо, щоб не простоювати, а боксувати, Усику точно гірше б не було, як би він боксував 17 числа. Для Тайсона це тільки мінус, що він пропускає. А його бій з Нганну… Для мене Франсіс – середній боєць. Так, він з UFC, стійкий та характерний, але це ж бокс, а не бої без правил.

Шатернікова: Немає шансів, адже, якщо шоу відміняють, то де ми побачимо бій? Я не вірю в цю історію після того, як у Твіттері з’явилася заява організаторів з Саудівської Аравії.

Тайсон Ф’юрі та Олександр Усик. Фото: Google

«Проти Усика за два тижні? Ну «Come on!». Шанси заробити бабла у хорвата. Ось і все»

– Якщо бій Усика та Хрговича все ж організують, то які шанси в українця? Адже хорват не такий уже й простий суперник.

Сенченко: Непростий, але не рівень Усика. В Олександра клас вищий. Проте це ж надважка вагова категорія, тут шанси у когось завжди є – хтось вдарить та попаде, може, травма і так далі. На мій погляд, майстерність в Усика набагато вища, ніж у Хрговича.

Котельник: Усик досвідчений. Хоча хорват трохи молодший та наполегливий, але Олександр все рівно буде фаворитом. 

Шатернікова: Які шанси, якщо людина ні до чого не готувалася? Ну, може до чогось і готувався Хргович, але проти Усика за два тижні? Ну «Come on!». Шанси заробити бабла у хорвата. Ось і все.

– З ким, крім Хрговича, може реально провести наступний бій Усик та коли?

Сенченко: Йому треба робити паузу, бо це вже кінець тренувального табору. Мабуть, до травня він не може провести бій. Усик зробить якусь паузу, переключиться на іншу роботу, адже не може бути на піку півроку. Олександр зараз виходить на пік, бій зривається і йому зараз треба трошки поміняти роботу, а потім вже наново під наступну дату виходити на пік. Будемо надіятися, що відбудеться бій з Хрговичем, а потім сподіватися, що с Тайсоном у травні.

Котельник: Це промоутери вирішують. Хто там в рейтингу йде по першочерговості.

Шатернікова: Важке питання. Не думала про це, чесно. Будемо сподіватися, що бій за абсолют все ж відбудеться – і саме з Ф’юрі, щоб не довелося шукати інших варіантів.