«Головне Усику – не чіплятися з Ф’юрі у клінчі»: Богачук – про мовчання Ломаченка та свій бій за звання чемпіона WBC

Аватар Євген Чепур Євген Чепур
2916
3 голоси
«Головне Усику – не чіплятися з Ф’юрі у клінчі»: Богачук – про мовчання Ломаченка та свій бій за звання чемпіона WBC
Сергій Богачук, фото: Lina Baker
Претендент на тимчасовий чемпіонський пояс за версією WBC у першій середній вазі Сергій Богачук дав ексклюзивне інтерв’ю для сайту Sport-express.ua, озвучив прогноз на бої Олександр Усик – Тайсон Ф’юрі та Василь Ломаченко – Джордж Камбосос, а також розповів багато цікавого.

Український боксер Сергій Богачук живе та готується до поєдинку проти Себастьяна Фундори у США під керівництвом відомого мексиканського тренера Менні Роблеса, вірить у перемогу Олександра Усика, не розуміє поведінки Василя Ломаченка та переживає за свою батьківщину.

У розмові з редактором сайту Sport-express.ua Євгенієм Чепуром наш співвітчизник розповів:

  • про мексиканських тренерів Менні Роблеса та Абеля Санчеса
  • про слова росіянина Мурата Гассієва на початку повномасштабної війни рф проти нашого народу
  • про найбільший та найменший гонорари у своїй професійній кар’єрі
  • про підтримку американського менеджера Тома Леффлера у перші дні війни, коли був у Вінниці
  • про бій Олександра Усика та Тайсона Ф’юрі
  • про поєдинок Василя Ломаченка з Джорджем Камбососом
  • про те, чому Loma мовчить щодо агресії росії 
  • про Олександра Хижняка та Олімпіаду
  • про найсильніших боксерів в історії України та світу

«Фундора може сильно вдарити та піти на розмін, «порубатися»

– Сергію, у березні на вас очікує поєдинок за звання тимчасового чемпіона WBC у першій середній вазі проти Себастьяна Фундори. Вже відома точна дата бою?

– Зараз це вирішується, але, скоріше за все, що поєдинок пройде 23 березня у Лас Вегасі на MGM Grand або T-Mobile Arena.

– Фундора – найсерйозніший суперник у вашій кар’єрі? Як ви його сприймаєте?

– Так, напевно. Я добре його знаю та колись багато спарингував, коли ще тренувався у Абеля Санчеса у Big Bear (боксерський зал у Каліфорнії, – прим. Є.Ч.). Він дуже серйозний боксер.

– Коли плануєте розпочати підготовку до бою? Де проведете тренувальний збір?

– У Лос-Анджелесі, у залі Менні Роблеса. А підготовку я вже розпочав, адже ще у вересні дізнався, що планується цей бій. Спочатку ми мали провести поєдинок у листопаді, а потім – у січні. А зараз вже точно сказали, що зустрінемося у ринзі 23 березня.

– На що зробите основний акцент у підготовці?

– Ми комбінуємо, але в основному – це спаринги. Акцент роблю на тренувальних боях з високими шульгами (зріст Себастьяна Фундори – 197 см, – прим. Є.Ч.). 

Сергій Богачук, фото: Instagram

Фундора – це не стандартний боксер. У більшості випадків високий шульга – «ігровик», а цей може сильно вдарити та піти на розмін, «порубатися».

– Є у підготовці якісь незвичайні вправи? Наприклад, Ломаченко затримує дихання під водою та перепливає Дністровський лиман.

– Ні, такого немає. Незвичне, що я роблю великий об’єм роботи, а потім ще трішки. Треба десять повторів, а я виконую 11-12.

«Мурат Гассієв писав в перші дні війни»

– Раніше вашим тренером був Абель Санчес. Чому вирішили змінити його на Менні Роблеса?

– На той час була незрозуміла ситуація у мого менеджера з Санчесом. Та й він закривав той зал. Зараз Big Bear вже не працює.

А взагалі, Санчес мені підходив. Він, як людина і тренер, дійсно класний.

– Санчес тренував Мурата Гассієва та Геннадія Головкіна. Які у вас були з ними відносини?

– Ми жили та тренувалися разом і нормально спілкувався.

– Після 24 лютого 2022 року Гассієв (російський боксер, який у 2018 році програв Олександру Усику у бою за титул абсолютного чемпіона у важкій вазі, – прим. Є.Ч.) писав чи телефонував вам?

– У перші дні писав. Запитував, як справи, як сім’я, чи я в безпеці. Тоді цікавився, а зараз ми не спілкуємося.

Олександр Усик і Мурат Гассієв, колаж: ytimg.com

«З Енді Руїсом тренувався у Санчеса»

– Ваш нинішній тренер Менні Роблес відомий тим, що працював з Енді Руїсом та допоміг йому перемогти Ентоні Джошуа. Займалися разом з Руїсом?

– Цікаво, що з ним я тренувався в залі у Абеля Санчеса, як тільки приїхав до США. Він там готувався до якогось бою і це було до того, як він став чемпіоном світу.

А коли я перейшов до Роблеса, то він вже не працював з Руїсом.

– Санчес та Роблес є мексиканцями. Вам подобається стиль, який проповідує боксерська школа цієї країни, чи так вийшло випадково?

– Так співпало, але я дуже щасливий, що так вийшло, адже мексиканці схожі на нас. Вони вийшли з бідних сімей і районів, а тому простіші. З американцями складніше у спілкуванні.

І Санчес, і Роблес – прості та з ними легко. А такого, щоб навмисно шукали [саме мексиканських тренерів], не було. Звертали увагу на те, хто з ким і як працює, які результати у їх підопічних. 

– У чому різниця в підході Санчеса та Роблеса?

– З ними обома легко, але тренують вони по-різному. Санчес більше робить акцент на фізику та дисципліну, а Менні змушує думати, не тільки бити, а й від захисту працювати.

Менні Роблес, фото: The Guardian

У любительському боксі я мало захищався. У мене була тактика: пропущу десять ударів, але завдам 11-12. Це не нормально і з часом удари накопичуються, що негативно впливає на здоров’я. 

– Чим кардинально відрізняються українські та мексиканські тренери?

– В Україні я виступав в любительському боксі, а він дуже відрізняється від професіонального: там три раунди, а тут може і 12 бути, рукавички різної ваги, та й зараз більше ризику для здоров’я. Тому мені важко відповісти.

«Перший гонорар? 70 доларів»

– Як ви взагалі потрапили в США?

– Це довга історія, але, якщо коротко, то фахівці побачили мій бій, коли я переміг чемпіона світу та олімпійського чемпіона кубинця Роніеля Іглесіаса Сотолонго у Всесвітній серії боксу.

Я починав ще з російською компанією «Ural Boxing Promotion», а потім приїхав до Санчеса. Ситуація склалася так, що він мав подивитися на мене і, якщо давав добро, то я залишаюся. Вийшло так, що я приїхав і він почав мене «ганяти», а потім сказав, що я хороший хлопець і вже підписав контракт з Томом Леффлером. 

До речі, що свій третій бій у профі провів у андеркарді Геннадія Головкіна, який також співпрацював з Санчесом та Леффлером.

– Який ваш перший гонорар у професійному боксі?

– 70 доларів. Я навіть цей чек не перевів у гроші, а залишив собі на пам'ять. На той час, 2017 рік, це смішно.

– Який найбільший гонорар був?

– 20 з чимось тисяч доларів.

– За бій з Фундорою буде новий рекорд в цьому плані?

– Обіцяють, що так. Цікаво, що вирішується і може бути, що поєдинок пройде за основний титул WBC.

«Чому Ломаченко мовчить про війну? Може, хоче бути для всіх хорошим»

– Коли почалася війна, то ви були в Україні та активно допомагали будувати блокпости і хотіли піти в ЗСУ, але вас відмовили. Важко далося рішення поїхати з України?

– Дуже важко. Тоді всі мої друзі та брат пішли в ЗСУ. Я також дуже хотів. Допомагав брату та його хлопцям. Леффлер з початком війни постійно був на зв’язку і допомагав, висилаючи гроші. А коли я виїжджав з України, то в мене зовсім грошей не залишилося. Ми тоді з братом за день обійшли усі військові магазини у Вінниці – скупляли тактичні окуляри, рукавиці та взагалі все, що потрібно було хлопцям. 

У мене є розумний товариш, який мені сказав: «Це я – військовий і можу воювати, а ти спортсмен і маєш прославляти Україну та робити те, що вмієш найкраще». Пояснював, що це не моє і не треба лізти. Те рішення поїхати далося мені надзвичайно важко.

– Але є українські спортсмени, які до цих пір мовчать про війну. Одним із них є Василь Ломаченко. Чому він так вчинив?

– Можливо, хоче для всіх бути хорошим. Скоріш за все, що і тут, і там (в росії, – прим. Є.Ч.) має друзів. Але я цього не розумію.

Хоча спочатку, коли все починалося, Лома іде у ТРО, а потім в США приїжджає та вже поводить себе так, що все нормально і росіяни – братський народ.

Якби я спілкувався з ним, то міг би сказати більше, але бачу тільки те, що показують ЗМІ. Проте Ломаченко дуже багато зробив для України. А чому зараз така позиція? Не розумію

Василь Ломаченко, фото: Instagram

– У квітні його чекає бій з Камбососом. Який ваш прогноз?

– Думаю, що Ломаченко повинен виграти, хоча я давно про нього нічого не чув і не знаю, в якій він формі і як веде підготовку. 

– Чи зможе Вася стати абсолютним чемпіоном чи вже пора йти на пенсію?

– Не думаю, адже його найкращий час вже пройшов.

«Головне Усику – не чіплятися з Тайсоном у клінчі»

– Друг Ломаченка Олександр Усик, який кардинально інакше поводиться щодо війни в Україні, проведе, мабуть, найважливіший поєдинок у своїй професійній кар’єрі – проти Тайсона Ф’юрі за титул абсолютного чемпіона у надважкій вазі. Є шанси на перемогу?

– Звичайно, що є. Зараз така ситуація, що Ф’юрі невпевнено відбоксував з Франсісом Нганну та всі його знецінили, що він ніякий. Але ніхто не розуміє, що до цього поєдинку Тайсон міг взагалі не тренуватися. 

Моя позиція, що по цьому бою не можна судити про рівень Ф’юрі, бо навряд чи він взагалі серйозно підійшов до поєдинку з Нганну. А от до Усика він пройде нормальний збір, адже розуміє, що проти Олександра у нього буде один з найважчих поєдинків. Думаю, що Усику буде важко, але він має пройти британця. Це для нього дуже великий шанс.

– Багато експертів зі світу боксу вважають, що Тайсон переможе, тому що має перевагу у габаритах.

– Ну, є габарити, так. Але всі знають, що Усик дуже рухливий, швидкий і класний боксер. Тайсон просто не встигне за ним. Олександр може 12 раундів боксувати та дихати, а британцю зі своїми габаритами буде важко тримати темп Усика.

Тайсон Ф'юрі і Олександр Усик, фото: Getty Images

Головне Усику не чіплятися з Тайсоном у клінчі, щоб той не виснажував його. Олександр з дистанції дасть собі раду з ним.

Експерти думають інакше? Багато хто з них може розповідати не бувши у ринзі ніколи.

– В останньому поєдинку Усик переміг нокаутом Даніеля Дюбуа, але боксерський світ розділився – частина вважає, що українець був у нокауті, а інші впевнені, що удар був нижче поясу. Як думаєте ви?

– Там чітко видно на повторах, що був дуже неприємний удар. Удар був не в живіт, але якщо й у пояс, то туди бити не можна. Хто б і що не говорив, але цей удар був нелегальним.

«Найсильніший боксер в історії? Усик»

– Найвідоміший український аматор на сьогодні – це Олександр Хижняк. Як гадаєте, побачимо його у професійному боксі чи він буде намагатися виграти Олімпіаду у 2028 році?

– Я думав, що ще після останньої Олімпіади Саша перейде в профі, але він залишився. Йому потрібно ще виступити у Парижі. Якщо він виграє золоту нагороду, то, можливо, перейде у професійний бокс, а ні – то може готуватися і до Олімпійських ігор у 2028 році. Не знаю його позиції з цього питання. Напевно, що все залежить від результату на цій Олімпіаді.

– Давайте зберемо гіпотетичного ідеального боксера, запозичивши п’ять найсильніших навичок інших бійців. Перший критерій – боксерський IQ.

– Олександр Усик.

– Сила удару.

– Майк Тайсон.

– Робота ніг.

– Олександр Усик.

– Психологічна стійкість.

– Також Усик.

– Фізична витривалість.

– Геннадій Головкін.

– Топ-3 боксери України за всю історію. 

– Є Клички, на яких я виріс, та є Усик. Думаю, що перший Усик. Другий – Володимир, а третій – Віталій Кличко.

– Топ-3 найсильніших на сьогодні у світі.

– 1. Олександр Усик

2. Геннадій Головкін.

3. Теренс Кроуфорд

– Топ-3 найсильніших за всю історію.

– 1. Олександр Усик

2. Майк Тайсон

3. Артуро Гатті