Чи їхати Україні на Олімпіаду–2024 через допуск росіян та білорусів: відомі зірки спорту дали відповідь

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
3685
0 голосів
Чи їхати Україні на Олімпіаду–2024 через допуск росіян та білорусів: відомі зірки спорту дали відповідь
Томас Бах і Матвій Бідний. Колаж: СЕ
Сайт Sport-express.ua провів опитування серед відомих вітчизняних спортсменів. Питання в нас було два: чи треба Україні бойкотувати Олімпійські ігри в Парижі, та хто винен, що на змагання допустили росіян та білорусів.

МОК допустив росіян та білорусів до участі в Олімпіаді-2024 під нейтральним прапором. В.о. міністра молоді та спорту України Матвій Бідний заявив, що наша країна прийме рішення щодо участі у змаганнях після консультацій зі спортсменами та керівництвом держави.

Сайт Sport-express.ua вирішив дізнатись думку з цього приводу у вітчизняних зірок спорту. Спеціально для нашого сайту висловили своє ставлення до ситуації справжні легенди спорту:

  • Жан БЕЛЕНЮК (борець греко-римського стилю, олімпійський чемпіон та нардеп від партії «Слуга народу»);
  • Юрій БІЛОНОГ (олімпійський чемпіон зі штовхання ядра);
  • Стелла ЗАХАРОВА (гімнастка, олімпійська чемпіонка, президентка Української федерації гімнастики);
  • Інеса КРАВЕЦЬ (легкоатлетка, олімпійська чемпіонка);
  • Олексій МИХАЙЛИЧЕНКО (колишній півзахисник та тренер Динамо і збірної України, олімпійський чемпіон з футболу);
  • Йожеф САБО (колишній півзахисник та тренер Динамо і збірної України, бронзовий призер Олімпіади у складі СРСР);
  • В'ячеслав СЕНЧЕНКО (колишній чемпіон світу за версіями WBA, IBF International, EBU-EE, WBA Intercontinental у напівсередній вазі);
  • Денис СИЛАНТЬЄВ (срібний призер Олімпіади з плавання).

«Якщо ми не поїдемо на Олімпіаду, то покажемо слабкість»

– Чи варто Україні їхати на Олімпіаду-2023 в Парижі чи слід бойкотувати змагання через допуск росіян та білорусів під нейтральними прапорами?

Беленюк: Україна повинна їхати на Олімпіаду. У нас вже був прецедент, коли ми бойкотували міжнародні змагання з квітня по 26 липня, де брали участь росіяни з білорусами. Це не дало ніяких результатів. 

Після цього Мінмолодьспорту впровадило нову постанову, згідно якій нашим спортсменам було дозволено приймати участь у змагань з «нейтральними» спортсменами. 

Я не бачу зараз сенсу поступатись нашій команді місцем, щоб підвищити шанси на медалі росіянам. 

Треба не давати їм майданчику для просування проросійських наративів – що спорт поза політикою і вони тут ні до чого. Українцям на Олімпіаді треба здобувати медалі, робити акції протесту проти росіян, розповідати світовим ЗМІ про те, що коїться в нашій країні. 

Треба всім показати, що росіяни – це фейкові нейтральні спортсмени. Сьогодні вони кричать, що «спорт поза політикою», а завтра будуть стояти на підтримку Путіна, розповідаючи, що він справжній лідер.

Жан Беленюк. Фото: Google

Білоног: Говорять, що спорт поза політикою, але тут у нас політика. Тому краще Україні бойкотувати Олімпіаду. 

Захарова: Я вважаю, що Україні обов’язково треба їхати на Олімпіаду. Якщо ми не поїдемо, то покажемо слабкість. Наша країна зараз повинна об’єднатися, як ніколи: спортсмени, тренери, функціонери, політики і т.д. 

Ми це зробили на початку війни і дали гідний опір росіянам, інакше у нас не було б шансів перемогти ворога. Так само ми повинні зробити і зараз. Олімпіаду не можна бойкотувати ні в якому разі.

Стелла Захарова. Фото: Google

Кравець: Я вчора прочитала, що Міжнародна федерація легкої атлетики не допускає росіян та білорусів на Олімпійські ігри. Я вважаю, що МОК було б непогано взяти приклад. 

Але, як би не було, це життя спортсменів, і Україна повинна їхати на Олімпіаду. Це престиж країни і ми не можемо не поїхати. Прапор України підіймається у двох випадках в житті – коли спортсмени завойовують медаль на Олімпіаді, та коли приїжджає президент. Треба показати, що ми сильніші та кращі за агресорів.

«Спортсмени повинні їхати на Олімпіаду, тому що це не їх провина, а НОК, який не зміг добитися відсторонення росіян та білорусів»

Михайличенко: Я обурений, що росіян та білорусів допустили до Олімпіади! Я вважаю, що немає ніякого нейтрального прапору. Всі знають, що це прапор Росії. 

Україна обов’язково повинна їхати на Олімпійські ігри, а от змагатися з росіянами і білорусами – ні. Ми не повинні знаходитися з ними на одному майданчику або біговій доріжці. 

Не всі міжнародні федерації допустили росіян до Олімпіади. Якщо ми не поїдемо, то від цього виграють тільки росіяни, а ми будемо у програші. 

Україна повинна ще раз повинна показати всьому світові, що виступає проти агресорів.

Олексій Михайличенко. Фото: ФК Динамо

Сабо: Моя відповідь – ні. Ми в жодному разі не повинні їхати на Олімпіаду! Росії для нас не існує, тим більше після того, як Путін заявив, що знищить усіх українців. Ми не повинні ніде контактувати з росіянами, зокрема і на Олімпіаді, і на чемпіонаті світу. 

Байден правильно сказав республіканцям, які відмовилися надати Україні допомогу: «Тоді американським військам доведеться воювати, тому що Росія не зупиниться на Україні».

Сенченко: Важко щось сказати. Я вважаю, що спортсмени повинні їхати на Олімпіаду, тому що це не їх провина, а НОК, який не зміг добитися відсторонення росіян та білорусів. 

Спортсмени повинні виступати, тому що це їхнє життя і вони йшли до Олімпіади багато років, віддавши здоров’я. Не можна забирати у людей мрію, це неправильно. 

Якщо Україна буде бойкотувати Олімпіаду, то вийде наче ми винні в чомусь. Росія та Білорусь виступає, а ми, наче ображені – ні. Це неправильно. 

В'ячеслав Сенченко. Фото: Google

Силантьєв: Складне питання. Особисто мені було б прикро, як спортсмену, не поїхати на Олімпіаду, до якої я все життя готувався. З іншого боку, Україна воює проти країни-агресора, представники якої будуть приймати участь в Олімпіаді. Двояка ситуація, в якій немає золотої середини.

Моя позиція, як громадянина України, який бачить звірства росіян на нашій землі – не їхати на Олімпіаду. Але моя позиція, як спортсмена – їхати і доводити, що ми сильніші. 

«Наскільки я знаю, були розмови створити коаліцію, щоб разом з деякими країнами бойкотувати Олімпіаду, але до нас ніхто не доєднався»

– Хто винен у тому, що росіян та білорусів допустили на Олімпіаду?

Беленюк: Найбільше в цьому винен МОК. Для впровадження рекомендацій щодо повернення росіян, які вони зробили в квітні, не було жодних причин. До цього більше року росіян не було у міжнародних змаганнях. Зараз ситуація жодним чином не змінилася: росіяни, як вбивали українців, так і продовжують це робити по сей день. Тому рішення МОК викликає в мене обурення.

Ми, як представники Верховної Ради, проголосували за постанову щодо недопуску росіян і білорусів, та надіслали листа в МОК. Але Міжнародний олімпійський комітет дослухається тільки до НОК. Все інше він сприймає, як намагання тиснути на нього з боку органів державної влади. МОК декларує себе нейтральним до політики, тому не контактує з Верховною Радою і не сприймає наші заяви. 

Для мене рішення МОК не стало сюрпризом, я розумів, що рано чи пізно це станеться. 

На жаль, Росія має величезний вплив на великих функціонерів всередині МОК. Це корупційні історії, пов’язані з підкупом, наданням якихось привілей, у деяких очільників міжнародних федерацій є бізнес в Росії. 

Тому вони не є незалежними. 

З цим фактором важко конкурувати на рівні заяв, тому що люди заангажовані і мають власний інтерес всередині терористичної держави. 

На словах Україну багато хто підтримує, а по факту – ні. Наскільки я знаю, були розмови створити коаліцію, щоб разом з деякими країнами бойкотувати Олімпіаду, але до нас ніхто не доєднався.

Зараз бойкот Україною Олімпіади нічого не дасть, ми тільки потрапимо в міжнародну ізоляцію. 

Вийде, що дві країни зайшло (Росія та Білорусь), а Одна вийшла (Україна). Для олімпійського руху це не велика втрата. 

Тим паче наші спортсмени будуть сидіти вдома, а росіяни в цей час будуть використовувати змагання, як комунікаційний майданчик. Ми не повинні цього допустити, тому треба їхати на Олімпіаду. 

Білоног: У цьому ніхто не винен. Так розвиваються події, думаю, ми не могли на це вплинути.

Юрій Білоног. Фото: Google

Захарова: Ще два роки тому більш активну роботу в цьому напрямку повинен був проводити тодішній міністр молоді та спорту [Гутцайт]. Але, нажаль, це все було проґавлено. І зараз ми отримали наслідки цього. 

Спортсмени на протязі двох років намагались довести всьому світові, що росіяни та білоруси не повинні виступати на Олімпіаді, але мляво текуча активність Гутцайта призвела до негативних результатів.

Кравець: Це комплексна проблема. Державні органи влади України повинні були проводити більш жорстку політику, щоб росіян та білорусів не допустили на Олімпіаду. Мінмолодьспорту або НОК поодинці не могли вирішити проблему, їм потрібна допомога від влади.

Інеса Кравець. Фото: Google

«МОК хоче всидіти на двох стільцях – робить вигляд, що підтримує Україну, а в цей час допускає росіян та білорусів на Олімпіаду»

Михайличенко: Мені тяжко сказати. Спорт, бізнес, економіка, політика пов’язані між собою. Я є членом НОК і завжди виказував свою позицію – росіян треба відсторонити від усіх галузей: спорт, культура, економіка і т.д. 

Росіяни вбивають українських дітей, а їм дають майданчики для виступів. Вони не мають морального права ніде виступати. Це нонсенс!

Сабо: Думаю, дуже багато чиновників в європейських організаціях отримує великі гроші від Росії. Що казати, якщо в Україні багато зрадників, які продалися за російські гроші. Я маю на увазі людей, які фотографують росіянам наші позиції та об'єкти інфраструктури.

Я часто гуляю Києвом і бачу багатьох людей, які фотографують об'єкти. Одного разу я навіть не витримав і сказав одним: «А ви не боїтеся, що вас зараз візьмуть за сраку і кудись відвезуть?! Навіщо ви фотографуєте?!». Міноборони ясно ж усіх попередило: «Не фотографувати!». Вони мені нічого не відповіли, сховали фотоапарат і пішли геть. 

Йожеф Сабо. Фото: Google

Учора на Хрещатику теж бачив одного, стояв із триногою, камерою і знімав у бік універмагу. Я підійшов до нього, кажу: «Ви що робите? Покажіть мені дозвіл на зйомку. Може ви для Росії знімаєте?». Він злякався, почав щось бурмотіти: «Ви що, я такого ніколи не зроблю». Я вже трохи «тронувся» на цьому. 

Ну а що робити, якщо пишуть, що коригувальників ловлять щодня в різних містах України: Києві, Херсоні, Одесі, Полтаві, Чернігові. Зрадники всюди! Значить, вони отримують від Росії хороші гроші.

Сенченко: Україна повинна була всіма способами добиватися, щоб росіяни та білоруси не потрапили на Олімпіаду. Ось це треба було робити нашому керівництву НОК. Раз вони цього не зробили, то це повністю їх провина. 

Силантьєв: Не можна звинувачувати когось одного. Тут є колективна відповідальність: МОКу, Європейського комітету, Міністерства закордонних справ України, Мінмолодьспорту і т.д. Але я хочу вірити, що все можливе Міністерство закордонних справ і Мінмолодьспорту зробило.

МОК хоче всидіти на двох стільцях – робить вигляд, що підтримує Україну, а в цей час допускає росіян та білорусів на Олімпіаду, яка керується рівністю прав, справедливістю, чесністю та миром. Росіяни та білоруси своєю поведінкою оспорюють ці цінності.

Денис Силантьєв. Фото: Google 

Тим більше, російський режим визнаний терористичним у Євросоюзі та інших міжнародних організаціях. Виходить, що МОК допустив представників держави-терориста до змагань, просто прикривши на це очі. 

Російські спортсмени на Олімпіаді будуть проштовхувати політику своєї держави, використовуючи для цього всі можливі способи. 

Підсумок опитування

  • Їхати на Олімпіаду – 5,5 голосів.
  • Бойкотувати Олімпіаду – 2,5 голосів.