Друге срібло Насібова, комплект Беленюка, травма Конотоп, яка коштувала медалі: найцікавіше на Олімпіаді за 8 серпня

Аватар Артем Войцеховський Артем Войцеховський
314
5 голосів
Друге срібло Насібова, комплект Беленюка, травма Конотоп, яка коштувала медалі: найцікавіше на Олімпіаді за 8 серпня
Парвіз Насібов і Жан Беленюк. Фото: Google
Дев’яту і десяту медаль Олімпіади в Парижі збірній Україні принесли борці греко-римського стилю Парвіз Насібов і Жан Беленюк. Таким чином, за три дні до закінчення Ігор-2024 в нашій скарбничці є вже 10 нагород.

У четвер, 8 серпня, у Парижі були розіграні 30 комплектів нагород. Українські спортсмени претендували на медалі у веслуванні, важкій атлетиці і греко-римській боротьбі. 

Насібов знову другий, Беленюк взяв медаль на прощання, Конотоп підвела травма

25-річна Аліна Грушина-Акобія у дебютній сутичці на Олімпіаді (до 57 кг) зустрілася з уродженкою Львова Ангеліною Лисак, яка свого часу закохалася у польського борця і у 2020 році змінила громадянство. Українка почала поєдинок не найкращим чином, але, програючи 5:13, взяла себе в руки і здійснила неймовірний камбек – 16:13.

Сил, які Аліна витратила у поєдинку з Лисак, їй забракло у чвертьфіналі. Як підсумок, поразка від олімпійської чемпіонки американки Маруліс з рахунком 4:7 і закінчення боротьби на Іграх.

Борець вільним стилем Василь Михайлов у 1/8 фіналу вагової категорії до 86 кг програв американцю, який виступає за Сан-Марино – 4:7. На цьому Олімпіада для українця завершилася.

Парвіз Насібов, який напередодні був змушений звернутися до лікаря, у фіналі змагань з греко-римської боротьби у ваговій категорії до 67 кг програв іранцю Леівесі – 5:6. Таким чином, українець другу Олімпіаду поспіль зупинився в одному кроці від «золота».

Парвіз Насібов. Фото: Google

Жан Беленюк у своєму прощальному поєдинку в кар'єрі виборов «бронзу» у ваговій категорії до 87 кг, здолавши поляка Кулинича (3:1). 33-річний спортсмен залишив свої борцівки на помості і залишив зал під стоячу овацію паризького залу.

Беленюк виграв по медалі на кожній з трьох Олімпіад, у яких брав участь. «Срібло» в Ріо, «золото» в Токіо і «бронзу» в Парижі – повний комплект. 

Дуже прикро склалися олімпійські змагання для штангістки Каміли Конотоп. 23-річна українка мала всі підстави розраховувати на медаль у ваговій категорії до 59 кг, але під час другої спроби в ривку вона зазнала травми стегна. 

Під час першого підходу Каміла встановила олімпійський ривок у ривку (104 кг), який, щоправда, протримався всього дві хвилини. 

Попри біль, Конотоп продовжила змагання і навіть зробила одну залікову спробу в поштовху. Медаль взяти не вдалося, але й сьоме місце серед 12 фіналісток в таких умовах виглядають як подвиг.    

Маємо двох фіналісток у каное, перспективний виступ гімнастки і одного з лідерів у п’ятиборстві

Каноїстки Людмила Лузан і Анастасія Рибачок не змогли напряму кваліфікуватися до півфіналу 200-метрівки, посівши четверті місця в своїх заїздах. У чвертьфіналі українки теж виступили синхронно, залишивши за спинами всіх своїх суперниць.

Півфінали і фінал в цій дисципліні пройдуть 10 серпня. Боротьбу за медалі продовжують 16 спортсменок.

Наша четвірка байдарочників у складі Олега Кухарика, Дмитра Даниленка, Ігоря Трунова і Івана Семикіна у своєму півфіналі фінішувала четвертою, що дозволило їй відібратися до фіналу, де наші хлопці показали гідний результат, посівши четверте місце.

Зазначимо, що українська четвірка вперше за 28 років була представлена на Олімпіаді і вперше виступила у фіналі. Якщо наша молода команда продовжить в тому ж дусі, то за чотири роки в Лос-Анджелесі буде боротися за медалі.  

Цікаво, що в гребному каналі змагаються не тільки громадянки України, але й етнічні українки. Так, в суботу у фіналі вісімок у складі збірної Канади виступить Крістен Кіт – олімпійська чемпіонка Токіо, дід якої народився в нашій країні. 

Сама Кіт виросла в українській громаді Сент-Кетеріс і з дитинства відвідувала УКЦ Святих Кирила і Мефодія, а також займалася українськими народними танцями. 

27-річна скелелазка Євгенія Казбекова припинила виступи на дебютній Олімпіаді, посівши за підсумками двох півфінальних раундів 15 місце серед 20 спортсменок.

Двоє українців стартували в змаганнях з сучасного п’ятиборства. Після рейтингового раунду з фехтування Олександр Товкай посідає друге місце в загальному заліку – 245 очок. Владислав Чекан йде на 25-й позиції (200). П’ятиборка Валерія Пермикіна після першого дня йде на 28 місці.

Таїсія Онуфрієнко. Фото: Google

16-річна гімнастка Таїсія Онуфрієнко дуже впевнено провела кваліфікацію особистого багатоборства і отримала путівку у фінал, посівши четверте місце у відборі. Медальне протистояння десятки найкращих відбудеться вже завтра.

Відео виступів Онуфрієнко у вправах з обручем дивіться у нашому телеграм-каналі

Австралійця затримали з кокаїном, а світовий рекордсмен з Ефіопії втратив свідомість прямо на біговій доріжці

Українська каноїстка Анастасія Рибачок, яка сьогодні кваліфікувалася до півфіналу 200-метрівки, розповіла, що історія з претензіями до її човна отримала своє продовження.

«Через те, що ЗМІ роздули такий скандал, мені взагалі заборонили використовувати свій човен, – сказала веслувальниця Суспільному. – Це правило, як мені пояснило ICF, існує давно, але я цього не знала. Шкода, що не маю запасного човна. Але завдяки Лузан, яка поділилася своїм запасним човном, я виступила у кваліфікації».

Гравця збірної Австралії з хокею на траві Томаса Крейга затримала паризька поліція. У хокеїста знайшли один грам кокаїну. Згідно з французькими законами люди, які мають при собі до п’яти грамів наркотику, не притягаються до кримінальної відповідальності, але мають сплатити штраф у розмірі 150 євро.

Після звільнення Крейг вибачився за свою поведінку:

«Я перепрошую за цю помилку, але беру відповідальність за свій вчинок. Мої дії не відображають цінностей моїй родини, друзів, партнерів по команді і олімпійської збірної Австралії. Я всіх підвів, і прошу вибачення». 

Рекордсмен світу з бігу на 3 000 метрів з перешкодами Ламеха Гірма під час фіналу на «Стад де Франс» зачепив бар’єр і втратив свідомість. Ефіопа винесли з доріжки на ношах. У медпункті стадіону атлет нарешті прийшов до тями. Він залишився без медалі, але здоров’я понад усе.  

Медальний залік

У командному заліку лідирують США, в активі яких 30 золотих, 38 срібних і 35 бронзових нагород. Україна завдяки здобуткам Насібова і Беленюка піднялася на 15-ту позицію – три золоті, три срібні та чотири бронзові медалі. Загалом на подіум вже підіймалися спортсмени із 85 країн.