Лузан і Рибачок наближаються до медалі, Лівач боротиметься за «бронзу»: найцікавіше на Олімпіаді за 6 серпня

Аватар Артем Войцеховський Артем Войцеховський
989
4 голоси
Лузан і Рибачок наближаються до медалі, Лівач боротиметься за «бронзу»: найцікавіше на Олімпіаді за 6 серпня
Людмила Лузан та Анастасія Рибачок, фото: AP
Цього дня українські олімпійці не претендували на нагороди. Тим не менше, каноїстки Людмила Лузан і Анастасія Рибачок впевнено кваліфікувалися до півфіналу на 500-метрівці, а борчиня Оксана Лівач отримала шанс позмагатися за бронзову мдеаль.

У вівторок, 6 серпня, у Парижі були розіграні 20 комплектів нагород. Українські спортсмени не претендували на медалі, але брали участь у кваліфікаційних змаганнях з веслування, скелелазіння, боротьби і легкої атлетики.

Півфінали для байдарочників і каноїсток

Зранку основна увага українських веслувальників була прикута до гребного каналу. Олег Кухарик, Дмитро Даниленко, Ігор Трунов, Іван Семикін у змаганнях байдарок-четвірок фінішували четвертими у своєму заїзді на 500-метрівці і не змогли кваліфікуватися до півфіналу напряму. 

У чвертьфіналі хлопці реабілітувалися, отримавши бажану перепустку. Півфінал відбудеться 8 серпня.

Вже без своїх партнерів по четвірці Кухарик і Трунов взяли участь у кваліфікації 500-метрівки на байдарці-двійці. На жаль, наш тандем не зміг кваліфікуватися до півфіналу і припинив свої виступи на французькій воді.

Каноїстки Людмила Лузан і Анастасія Рибачок не стали відкладати справу в довгий ящик і вже за підсумками кваліфікації забезпечили собі місце у півфіналі, який відбудеться 9 серпня. У своєму відбірковому заїзді наші дівчата програли лише китаянкам. 

«Ми нарешті дочекалися, бо вже декілька днів в селищі, всі змагаються, увійшли в атмосферу, – сказала Лузан Суспільному. Спорт. – Ми дочекалися, пройшли гонку за планом. Пройшли у півфінал, будемо далі налаштовуватися».

Фельфнер трохи не дотягнув до фіналу

27-річна Євгенія Казбекова дебютувала на Олімпіаді в скелелазінні (болдеринг). Після першого півфінального етапу українка посідає 14 місце з 20 спортсменок і зберігає шанси на вихід до фіналу, куди потраплять вісім найкращих спортсменок. Змагання продовжаться 8 серпня. 

Євгенія Казбекова, фото: vladekzumr.com

Скелелаз Ярослав Ткач у змаганнях на швидкість пробився до 1/8 фіналу, але програв вже у першій гонці, програвши опоненту з Франції 0,01 секунди.

«Зараз у мене змішані відчуття, тому що я бачив себе у фіналі, – сказав Ткач. – Тиск відчувався, адже це Олімпіада. Ти розумієш, що кожний забіг дуже важливий. І я дуже вдячний і дуже пишаюся тим, що я можу представляти свою країну на перших в історії нашої дисципліни Олімпійських Іграх».

Оксана Лівач, яка представляє нашу країну у боротьбі у ваговій категорії до 50 кг, розпочала змагання з впевненої перемоги над суперницею з Узбекистану (10:0), але у чвертьфіналі зазнала прикрої поразки від борчині з Індії (5:7). 

Тим не менше, Лівач все ще претендує на здобуття бронзової медалі. Для цього їй треба завтра перемогти в двох сутичках, перша з яких відбудеться проти японки Сусакі о 12:00.

Артур Фельфнер виступив у кваліфікації метання спису. У своїй найкращій спробі 20-річний дебютант Ігор запустив снаряд на 81,84 м, що дозволило йому посісти 15 місце в загальному заліку. На жаль, на цьому Фельфнер припиняє свої виступи в Парижі, бо до фіналі відібралися тільки 12 найкращих.

«Засмутився? Трохи є, – цитує Фельфнера Суспільне. Спорт. – Вже осточортів цей результат 81 м, весь сезон метаю цей 81 м. З семи стартів, мабуть, п'ять, на 81 м. Сподівався, що прорве, трішки не впорався із собою».

Бігунка Анна Рижикова не змогла подолати півфінал 400-метрівки з бар’єрами. Українка була найстаршою в своєму забігу і змогла випередити лише одну суперницю, показавши результат 55,65.

Анна Рижикова, фото: World Athletic

Фінал, пропущений через вечерю, і 250 тисяч доларів від порносайту

Найкраща ізраїльська плавчиха всіх часів Анастасія Горбенко пропустила фінал 200-метрівки комплексом через помилку своїх адміністраторів. У кваліфікації Горбенко показала дев’ятий час, що дозволило їй стати першою запасною у фіналі. 

Перед медальним запливом австралійка Елла Ремзі відмовилися від старту через хворобу, тож її місце мала посісти Настя. Проте про зняття суперниці ізраїльтянка дізналася лише за 25 хвилин до початку змагань по дорозі на вечерю. Спортсменка не приховувала своє незадоволення діями ізраїльських адміністраторів, які не повідомили їй про зняття Ремзі раніше. При цьому Горбенко заздалегідь пропонувала своїй команді залишити екіпірування в кімнаті очікування, та її від цього відмовили.

Зазначимо, що Горбенко народилася в Хайфі в родину українських емігрантів. 20-річна плавчиня є рекордсменкою Ізраїлю у п’яти дисциплінах і срібною призеркою чемпіонату світу і шестиразовою чемпіонкою Європи.

Несподівану пропозицію отримав французький стрибун з жердиною Антоні Амміраті, відео з яким стало вірусним після того, як він збив планку своїм статевим органом. 

Відомий порносайт запропонував атлету 250 тисяч доларів за участь у 60-хвилинному кіно для дорослих. Цікаво, що за «золото» домашніх Ігор французькі олімпійці отримують втричі менше.

А ось американського тренера з легкої атлетики Рана Рейдера відсторонили від роботи на Олімпіаді через звинувачення в сексуальному і емоційному насильстві. Це сталося після судових позовів, які протягом останніх тижнів подали три різні спортсменки.

Рана Рейдер, фото: Hollandse Hoogte/Shutterstock

Цікаво, що два роки тому його вже відстороняли від змагань через подібні речі. Тоді він намагався потрапити з зону розминки бігунів без акредитації, за що був затриманий поліцією. Зазначимо, що Рейдер підготував до Ігор двох олімпійських чемпіонів – канадця Андре Де Грасса та італійця Марселя Якобса.

Медальний залік

У командному заліку продовжують лідирувати США, у яких 24 золотих, 31 срібна і стільки ж бронзових нагород. Україна розташувалася на 18-й позиції – дві золоті, дві срібні та три бронзові медалі. Загалом на подіум вже підіймалися спортсмени із 76 країн.