Довгоочікувана медаль Ковтуна, падіння Верняєва і отруєння Коростильова: найцікавіше на Олімпіаді за 5 серпня

Аватар Артем Войцеховський Артем Войцеховський
336
4 голоси
Довгоочікувана медаль Ковтуна, падіння Верняєва і отруєння Коростильова: найцікавіше на Олімпіаді за 5 серпня
Ілля Ковтун. Фото: НОК
Сьому медаль до скарбнички олімпійської збірної України поклав 20-річний Ілля Ковтун. За шість днів до закінчення Олімпіади у нас дві золотих, дві срібних і три бронзових нагороди.

У понеділок, 5 серпня, у Парижі були розіграні 20 комплектів нагород. Українські спортсмени претендували на медалі у кульовій стрільбі, спортивній гімнастиці і веслувальному слаломі.

Коростильов отруївся, Ковтун позбувся прокляття четвертих місць, Верняєв знову впав

Стрілець Павло Коростильов третю Олімпіаду поспіль залишився без медалі. У фіналі стрільби зі швидкісного пістолету з 25-метрової дистанції до нагороди було рукою подати, але українець посів п’яте місце. 

«Вчора отруївся у селищі. Досі погано себе почуваю, – цитує Павла Суспільне. Спорт. – Ця Олімпіада набагато гірша. В усьому. По організації, тиру, що нас взагалі запхали сюди [300 км від столиці], хоча могли б у Парижі зробити тир. У Токіо було краще. 

Тут навіть у селищі, коли береш посуд, то бачиш, що його від минулого разу не відмили. Коли на 10 метрах виступали, то навіть кондиціонер не вмикали».

У заключний день змагань зі спортивної гімнастики збірній Україні, нарешті, посміхнулася не тільки доля, але й судді. 20-річний Ілля Ковтун, після двох поспіль четвертих місць, виборов свою першу олімпійську медаль, ставши другим у вправах на паралельних брусах

Ілля Ковтун. Фото: НОК

Складність програми дозволяла Олегу Верняєву розраховувати мінімум на «бронзу», але в середині свого виступу чемпіон Ріо-2016 саме на цьому снаряді припустився прикрої помилки і впав. Як наслідок – остання, восьма, позиція у фіналі. 

Веслувальниця Вікторія Ус мала чудову нагоду вийти до півфіналу з каяк-кросу, і зробила все від себе залежне, щоб потрапити до двійки кращих у своєму заїзді. Але через бразильську спортсменку, яка двічі завадила українці під час зворотного розвороту, Ус показала третій результат. 

Рижикова ще побореться, Ткачук і Погорілко їдуть додому

Бігунки Вікторія Ткачук і Анна Рижикова після поразки у кваліфікації отримали додаткову можливість пробитися до півфіналу 400-метрівки з бар’єрами. Нагадаємо, що ця Олімпіада стала першою, коли у легкій атлетиці почали практикуватися втішні забіги. 

Ткачук, яка майже рік не тренувалася через травму і на Ігри потрапили лише через перерозподіл ліцензій, у своїй сімці прийшли до фінішу останньою (59,40), а ось Рижикова завдяки неймовірному фінішному спурту змогла вирватися на друге місце і кваліфікуватися до наступного раунду змагань

Зазначимо, що Анна сьогодні повторила особистий рекорд сезону (54,95). Півфінали відбудуться завтра ввечері.

Анна Рижикова. Фото: НОК

Олександр Погорілко не зміг повторити успіх Рижикової. 24-річний бігун фінішував третім у своєму втішному забігу і пролетів повз півфінал (45,59). Нагадаємо, що Сашко також представляв нашу країну в змішаній естафеті 4х400 м, де наша команда також не змогла подолати кваліфікацію. 

Щось незрозуміле сталося з нашою стрибункою у воду Софією Лискун. 22-річна спортсменка впевнено розпочала кваліфікацію на 10-метровій вишці і мала спокійно виходити в півфінал, куди відбиралися 18 найкращих, але завалила два останні стрибка і залишила Париж – 25 підсумкове місце. 

26-річна дебютантка Тетяна Сова-Ріжко в 1/8 фіналу вагової категорії до 68 кг програла борчині з Індії. 

Довічний запас локшини і безкоштовні сеанси колоноскопії за два олімпійських «золота»

Філіппінська влада вирішила нагородити дворазового олімпійського чемпіона Парижу-2024 Карлоса Юло новою двокімнатною квартирою (415 тисяч доларів), грошовою премією у 225 тисяч доларів, меблями на 1 700 доларів і… довічним запасом локшини. 

Крім того, 24-річний гімнаст, який переміг у опорному стрибку і вільних вправах, має змогу до кінця життя безкоштовно відвідувати ресторани у себе на батьківщині, а після 45 років – безкоштовні сеанси колоноскопії та консультації у гастроентеролога (мабуть, після прийому великої кількості локшини). 

Читайте також: Медалі Магучіх, Геращенко і Кохана, Хижняк мінімум зі «сріблом»: найцікавіше на Олімпіаді за 4 серпня

Тим часом польку Дороту Боровську вирішили допустити до змагань каноїсток, попри провалений допінг-тест. В ході розгляду справи спортсменка змогла надати докази того, що заборонена речовина потрапила в її організм через контакт з хворим собакою, якого вона намагалася вилікувати.

Мала доза метаболіта клостебола, який містився у ліках для тварини, через шкіру потрапили до організму веслувальниці, але його вміст був настільки мізерним, що він ніяк не міг вплинути на її фізичну форму. Таким чином, Боровська була реабілітована і повернулася до змагань.

Медальний залік (оновлюється)

У командному заліку лідирують США, у яких 21 золота, 30 срібних і 28 бронзових нагород. Україна завдяки «сріблу» Іллі Ковтуна розташувалася на 18-й позиції – дві золоті, дві срібні та три бронзові медалі. Загалом на подіум вже підіймалися спортсмени із 73 країн.