Рекорд Харлан, прокляття Ковтуна, успіх Ус і провал Бех-Романчук: найцікавіше на Олімпіаді за 3 серпня

Аватар Артем Войцеховський Артем Войцеховський
1526
5 голосів
Рекорд Харлан, прокляття Ковтуна, успіх Ус і провал Бех-Романчук: найцікавіше на Олімпіаді за 3 серпня
Збірна України з фехтування. Фото: НОК
Черговий олімпійський день приніс нашій збірній третю медаль Парижу-2024. Жіночна команда шаблісток на чолі з Ольгою Харлан здобула «золото», здобувши перемоги над італійками, японками і кореянками.

У суботу, 3 серпня, у Парижі був розіграний 31 комплект нагород. Українські спортсмени претендували на медалі у велоспорті, фехтуванні, спортивній гімнастиці та легкій атлетиці.

Шоста медаль Харлан і прокляття Ковтуна

Жіноча збірна України зі шпаги, яка має славетну історію виступів на Олімпійських Іграх, прагнула реабілітуватися за Токіо-2020, куди вона не потрапила через відсутність ліцензії.

У Париж наша команда приїхала в статусі третього номера світового рейтингу. У чвертьфіналі українкам протистояли італійки, але клас Ольги Харлан, Олени Кравацької та Аліни Комащук виявився вищим – 45:37.

По ходу півфіналу наш тренерський штаб зробив заміну, довіривши сьомий бій дебютантці Ігор Юлії Бакастовій. 28-річна фехтувальниця не підвела. Як і інші дівчата. Впевнена перемога над Японією – 45:32.

У фіналі українки в рівній боротьбі вирвали перемогу у кореянок завдяки неймовірним діям Ольги Харлан (45:42). Це «золото» стало другим для наших шаблісток. При цьому з «золотого» складу Пекіну-2008 залишилася тільки Харлан. Для Ольги ця олімпійська медаль стала шостою в кар’єрі, що дозволило їй побити національний рекорд Яни Клочкової.

Юлія Бакастова та Ольга Харлан. Фото: НОК

Справжнє прокляття переслідує на цій Олімпіаді 20-річного гімнаста Іллю Ковтуна. Українець вдруге за тиждень зупинився в кроці від медалі. В індивідуальному фіналі у вільних вправах українець, як і в особистому багатоборстві, посів четверте місце. При цьому питань до суддів цього разу було ще більше.

Попереду на Ковтуна ще чекає фінал на паралельних брусах, куди він потрапив разом Олегом Верняєвим. Ці змагання пройдуть 5 серпня. Верняєв у фіналі змагань на коні посів п’яте місце.

Марина Бех-Романчук у фіналі змагань з потрійного стрибка не змогла продемонструвати свої найкращі якості і посіла 11-те місце. Після двох заступів українка стрибнула на 13,98 м, чого не вистачило для продовження боротьби за медалі.  

Успіх Ус в дебютній дисципліні і несподіваний фініш Романчука

Ірина Маловічко після трьох раундів кваліфікації зі стендової стрільби (скіт) посідає 22 місце, відстаючи від лідера на чотири бали. Завтра спортсменки проведуть два заключні раунди змагань, після яких стануть відомі імена шести фіналісток.

Вікторія Ус подолала перший раунд у новій дисципліні Олімпіади каяк-кросі. Українка фінішувала другою в своєму заїзді, що дозволило їй напряму потрапити до 1/8 фіналу, що розпочнеться завтра о 17:45.

Велосипедист Анатолій Будяк фінішував на 66-му місці в медальний шосейній гонці.

Застуда, яку після дощової церемонії відкриття Олімпіади підхопила збірна України з плавання, продовжує позначатися на результатах наших спортсменів. 

Уже колишній олімпійський рекордсмен Михайло Романчук після провалу в кваліфікації 800-метрівки вільним стилем в останній момент знявся з аналогічного запливу на 1 500 м через підвищену температуру. Таким чином, дворазовий призер Токіо їде додому ні з чим. 

Пів сотні тисяч доларів за поразку

Міжнародна боксерська асоціація (IBA) вирішила виплатити 50 тисяч доларів призових італійці Анджелі Каріні, яка відмовилася продовжити свій олімпійській бій проти алжирки Імани Хеліф (ВІДЕО), яка перед тим провалила гендерний тест.

Поєдинок 1/8 фіналу між двома вищезгаданими боксерками тривав декілька секунд. Після першого ж удару Хеліф представниця Італії відмовилася продовжувати сутичку, поскаржившись на сильний біль. Наступного дня Каріні оголосила про завершення кар’єри.

Анджела Каріні (ліворуч) та Імане Хеліф. Фото: AP

IBA вирішила підтримати спортсменку не тільки словами, але й грошима. Крім того, по 25 тисяч доларів від неї отримають тренер Каріні та федерація боксу Італії.

Китайська бадмінтоністка Хуан Яцюн навряд чи проміняла би на будь-які гроші пропозицію, яку їй зробили після олімпійського фіналу. Яцюн виграла «золото» в змішаних змаганнях, і щойно завершилася церемонія нагородження, як її коханий став на коліно і дістав обручку. Вона сказала «так».

Медальний залік

У командному заліку продовжує лідирувати команда Китаю, в активі якої 16 золотих, 11 срібних і дев’ять бронзових нагород. Україна завдяки «золоту» фехтувальниць піднялася на 28 позицію. Загалом на подіум вже підіймалися представники 59 країни.