Георгій Зантарая: «Я брав участь у відстороненні путіна від посади почесного президента Міжнародної федерації дзюдо»

Аватар Михайло Шафір Михайло Шафір
3145
1 голос
Георгій Зантарая: «Я брав участь у відстороненні путіна від посади почесного президента Міжнародної федерації дзюдо»
Георгія Зантарая. Фото із відкритих джерел
НОК – в епіцентрі скандалу. «Бубка-гейт», взаємні звинувачення спортсменів і преси, друк проросійських наративів за наш кошт у серії дороговартісних видань. Все це – не на користь спорту. В інтерв’ю сайту sport-express.ua голова Комісії атлетів НОКу пояснив свої позиції.

Чемпіон світу і Європи з дзюдо, голова Комісії атлетів Національного олімпійського комітету та депутат Київради від «Слуги народу» Георгій Зантарая відомий своєю неоднозначною позицією із резонансних питань в українському спорті. 

Приміром, у ЗМІ він схвально відгукувався щодо переобрання керівником комісії Міжнародного олімпійського комітету екс-голови НОК України Сергія Бубки, якого звинувачують у веденні бізнесу на окупованих Росією територіях в Донецькій області. Інший скандал пов'язаний зі звинуваченням члена збірної України Владислава Гераскевича, що той незаконно оприлюднив запис засідання Комісії атлетів. Там обговорювали пропозицію звернутися до Виконкому та Генасамблеї НОК України щодо позбавлення Бубки членства в НОК. 

Щоб прояснити позицію Георгія Зантарая, сайт sport-express.ua задав йому кілька запитань «у лоба».    

«Якщо суд визнає винним Сергія Бубку, ми перші будемо ініціювати його виключення із НОКу»

‒ Георгію, яке ваше ставлення стосовно скандалу довкола Сергія Бубки? 

‒ Я, як і Ви, мешкаю у демократичній країні. Тому ми маємо підходити до цього питання у рамках закону. Якщо суд визнає винним Сергія Бубку, ми перші будемо ініціювати його виключення із НОКу. Але виносити таке рішення без ухвали суду не є компетенцією Комісії атлетів. Бо існує презумпція невинуватості.     

‒ Сергій Бубка був хорошим головою НОКу чи ні?

‒ Не мені про це судити. Але вважаю, що у кожного періоду часу є свої герої.  

Сергій Бубка. Фото із відкритих джерел

‒ Ви звинувачували Владислава Гераскевича в тому, що він передав сайту «Трибуна» запис засідання, де спортсмени підтримували Сергія Бубку. Які докази цього? 

‒ На цьому засіданні спортсмени нікого не захищали. Йшлося про те, що Комісія атлетів прийме своє рішення після ухвали суду. Тим більше, що у неї немає повноважень лишати когось членства у НОКу. Деякі люди вирізали це у запису і не показали всієї інформації громадськості. Тому прошу вас – нічого не вирізайте у нашій розмові!    

‒ Чому НОК не підтримує Гераскевича, який відстоює позбавлення Бубки членства в НОК?

‒ Це питання не до мене. Я лише голова Комісії атлетів. Водночас кожен член Комісії робить все можливе для відсторонення росіян і білорусів.  

«Діяльність нинішнього НОКу нормальна? Все в рамках закону»

‒ Якщо Владислав Гераскевич і «Трибуна» передали сенс сказаного на Комісії атлетів, хіба це не те, на чому Ви стоїте? 

‒ Звичайно, там були викривлення. Зі всієї цієї історії можна помилково зрозуміти, що лише пан Гераскевич бореться за правду, а всі інші нічого не роблять. Але це неправильно подана інформація. Кожен із членів нашої Комісії робить багато корисного для українського спорту. Зокрема, прагне не допустити росіян змагання з того чи іншого виду спорту тощо.    

Натомість на всій цій історії Владислав Гераскевич намагається робити собі піар. Але, вважаю, це не є темою для дискусії. Натомість є багато гарних справ, які ми робимо для нашої країни, що варті висвітлення у ЗМІ. Зараз потрібно об’єднати всі зусилля для перемоги України у війні. А такі люди, як Владислав Гераскевич, намагаються розпалювати конфлікт у спортивні спільноті України, що йде на руку країні-агресорці. Вважаю, що це ненормально. 

І до вас запитання: якщо ви сидите на зібранні, а ваш колега без попередження все записав, як Ви будете ставитися до цієї людини?! Невже це є етичною нормою поведінки?! Зовсім ні. Якщо б Гераскевич попередив би колег, що збирається робити запис нашої роботи, нічого поганого у висвітленні цієї інформації не було б.     

Владислав Гераскевич. Фото із відкритих джерел       

‒ Ви говорили про Гераскевича, що він, як спортсмен, не досягнув нічого. Яким чином це стосується суті його претензій до Бубки?

‒ Я коментував це в іншому ракурсі, можете переглянути мої попередні інтерв’ю. Зокрема, якщо людина хоче прославити себе в спортивній сфері, нехай виграє хоча б одне міжнародне змагання! Тоді вона популяризуватиме себе, країну і свій вид спорту. А не збирати натомість якусь багнюку і робити на цьому хайп. Про медаль на Олімпійських іграх мова взагалі не йде, це дуже далеко для Владислава Гераскевича.   

‒ Діяльність нинішнього НОКу нормальна? 

‒ Все в рамках закону. Інакше б правоохоронні служби країни звернули б на це увагу.  

«Я був першим, хто заявив про дискваліфікацію спортсменів із країн-агресорок»

‒ Чи підтримуєте Ви дискваліфікацію спортсменів із країн-агресорок?

‒ Я був першим, хто заявив про це в Україні. Для цього можна переглянути мої соцмережі. Із перших днів війни цим займаюся, провів багато зустрічей. Нам вдалося відсторонити путіна від посади почесного президента Міжнародної федерації дзюдо (на початку березня 2022 р. – авт.). Цим питанням я опікувався особисто. Тому дуже важко мене звинувачувати в цьому плані.  

‒ На Вашу думку, на Олімпіаду-2024 має бути повний недопуск представників росії та білорусії? Чи під нейтральним прапором і без гімну це можливо?

‒ Моя позиція незмінна. Представників рф і білорусі не повинно бути на Олімпіаді в жодному статусі. Завжди буду на цьому наполягати. Не розумію, що таке нейтральні атлети. Нагадаю, що на останніх Олімпійських іграх, ще до широкомасштабного вторгнення, росія виступала без гімну і прапору. Натомість зрозумів би участь в Іграх команди біженців, які після Олімпіади не повернуться до своїх країн-агресорок.         

Георгія Зантарая. Фото із відкритих джерел 

«Все російське має бути вичищено з нашої країни»

‒ В онлайн-бібліотеці НОК України під час повномасштабного вторгнення РФ знаходилася книга авторства Сергія Бубки «Київ. Перша російська Олімпіада» та низка інших енциклопедичних видань, у яких інформація подана, як вважають ЗМІ, з проросійських і тенденційних позицій. Як Ви до цього ставитеся?

‒ Бачив цю інформацію в соцмережах. Зрозуміло, ставлюся до цього негативно. Все російське має бути вичищено з нашої країни. Україна має жити своїм власним життям.  

‒ У нас відразу декілька відомих спортсменів-депутатів: Беленюк, Саладуха, Зантарая. Були Силантьєв, Блохін і багато інших. Вони виправдовують свої голоси виборців?

‒ Ми спілкуємося на спортивну тему. Тому не вважаю правильним переходити у політичну площину. 

‒ Хто зі спортсменів-депутатів – найкрутіший?

‒ Будь-який відомий спортсмен – це крута людина. Адже він своїм прикладом пропагує здоровий спосіб життя. Не можу нікого виділити. Всіх спортсменів поважаю і люблю.