«Локальне завдання виконали, але вийти на Олімпіаду буде подвигом»: відверте зізнання капітана збірної України з хокею

Аватар Віктор Глухенький Віктор Глухенький
1796
2 голоси
«Локальне завдання виконали, але вийти на Олімпіаду буде подвигом»: відверте зізнання капітана збірної України з хокею
Ігор Мережко. Фото: ФХУ
Капітан національної збірної України Ігор Мережко ексклюзивно для Sport-express.ua підбив підсумки переможного для синьо-жовтих третього етапу кваліфікації на Олімпійські Ігри 2026 року.

Національна збірна України з хокею виграла боротьбу у Групі J третього етапу кваліфікації на зимові Олімпійські ігри 2026 року. У своєму квартеті підопічні Дмитра Христича розтрощили Південну Корею (4:0), на характері зломили супротив Польщі у серії післяматчевих булітів (3:2) та у нервовій перестрілці подужали Естонію (5:3).

У всіх цих іграх з літерою С на джерсі на лід Україну виводив захисник-гренадер Ігор Мережко .І саме з капітаном головної льодової дружини нашої держави поспілкувався кореспондент сайту Sport-express.ua Віктор Глухенький.

Дзвінок застав оборонця словацького Спішска (Нова Вес) за пакуванням баула з польського Сосновця, де проходили ігри олімпійської кваліфікації, в дорогу до розташування свого клубу.

«Нас мотивувати на перемогу не потрібно було. Коли граєш у светрі збірної України в такий час, то всі розуміють, для чого»

– Ігорю, вітаю з перемогою у третьому етапі кваліфікації на зимові Олімпійські ігри 2026 року, але невже не можна було обійтися без валідолу у грі з Естонією?

– Дуже багато віддали сил у грі проти господарів льоду поляків, яких переграли лише в серії післяматчевих булітів (3:2). І мова не лише про фізичні сили, а скоріше про морально-вольові. Дуже багато емоцій витрачено. Саме проти Польщі в України був такий собі міні-фінал. У цій грі вирішувалося все, за всієї поваги до естонців.

Всі, хто дивився гру проти Польщі, мав бачити обличчя наших суперників по завершенню гри. На них все було написано. Саме перемога над Польщею стала найважливішою на турнірі.

А з Естонією…  Якась сумбурна вийшла гра, відверто кажучи. Знаєте, от якось в другому та третьому періодах все йшло не за нашим планом. Бувають такі ігри.

– Як оціните рівень гри України загалом?

– Зіграли в хороший хокей і виконали те завдання, яке поставив перед нами наш головний тренер Дмитро Христич і ми самі перед собою, а до початку турніру мета була лише одна – перемогти. 

Знаєте, перед турніром нас особливо і мотивувати на перемогу не потрібно було. Коли граєш у светрі збірної України в такий час, то всі розуміють, для чого ми граємо. За батьківщину, а не за призові.

Дмитро Христич після гри з Естонією був небагатослівним. Всім подякував, сказав –  хлопці, ви молодці. Усю промову Дмитра Анатолійовича я вже не пам’ятаю. Емоції в роздягальні зашкалювали. Але якихось гулянь не було. Локально завдання виконано і це найважливіше. Однак головні поєдинки у нас попереду.

Віталій Лялька, Ігор Мережко та Артур Чолач. Фото: ФХУ

«Нерви ми точно всім потріпаємо. І Словаччині, і Казахстану з Білоруссю»

–  Я дозволю собі ствердно сказати, що пробитись на Олімпіаду буде без перебільшення подвигом, аде нашими суперниками будуть вже не Естонія чи Південна Корея і навіть не Польща, а дуже потужна збірна Словаччина і Казахстан з Білоруссю.

–  Давайте ще не забувати про квітневий чемпіонат світу в дивізіоні 1В. Знову ми з хлопцями зберемося саме у квітні, а потім вже будуть матчі заключної кваліфікації до Олімпіади (у Словаччині з 28 серпня по 1 вересня, – прим. В.Г.).

Багато залежатиме саме від квітневого чемпіонату світу. Повторюсь, не варто зараз про нього забувати. Саме там збірна має зігратися, відпрацювати всі командні зв’язки, награти ланки з прицілом на фінальну кваліфікацію на Олімпіаду.

Пробитись на Олімпіаду буде подвигом? Так. Але, запевняю, нерви ми точно всім потріпаємо. І Словаччині, і Казахстану з Білоруссю. Будемо битися. 

– Щодо Білорусі, то підданих президента-диктатора Олександра Лукашенка ще й можуть не допустити до фінальної кваліфікації на ОІ-2026.

– Ми на це не зважаємо. Нехай питання з попуском чи недопуском білорусів вирішують нагорі – у Міжнародній федерації хокею (ІІХФ). Ми ж, гравці збірної України, будемо вирішувати наші завдання на льоду.

Група у фінальній кваліфікації у нас дуже складна. Так, зрозуміло, що ми не фаворити, а андердоги на фоні словаків, казахів та білорусів.

Однак ці поєдинки будуть проходити в кінці серпня та на початку вересня. Це – лише початок сезону і тут взагалі буде неясно, хто і в яких кондиціях приїде до своїх національних команд. 

– Заупокойну замовляти завчасно не варто? Це жарт.

– Та ви що. Звісно ні! На нас ніхто особливо не ставить і це може зіграти нам на руку. Саме Україна може стати такою собі «темною конячкою», яка всіх обжене на фініші. 

– Як щодо власних амбіцій. Своє его на турнірі в Польщі потішили?

– Дві результативні передачі – непоганий показник. Однак своєю грою я задоволений не до кінця. Та головне – командний результат. 

Дмитро Христич. Фото: ФХУ

«Христич – професіонал своєї справи. Чолач – хороший хлопець, але ще молодий»

–  Як вам робота під орудою Дмитра Христича?

– Дмитро Анатолійович – професіонал своєї справи. І цим сказано все. А взагалі у збірній два тренери, і не варто применшувати заслугу Олега Задоєнка. Він відповідає за роботу гравців поза льодом. Наш тренер з фізичної підготовки.

У кожного тренера своє бачення хокею, так би мовити, і їх симбіоз працює. Тобто є загальнокомандне бачення. У нас дуже хороший зараз колектив. Мікроклімат у команді чудовий.

Зараз в України молода збірна і наше завдання прогресувати від гри до гри щоденно. Після кожної перемоги впевненості додається все більше, особливо після таких, як були у кваліфікації над Польщею.

– Хто лідер нашої збірної і її головна зірка? Артур Чолач, який єдиний грає за океаном (Sioux Falls Stampede, США)?

– Чолач – хороший хлопець і гравець, але ще молодий (20 років). Немає зараз у збірної України якогось одного лідера. Лялька, Віктор Захаров, Мазур, – відзначу цілу когорту хокеїстів, які особливо сильно грають на сьогодні. 

Віталій та Вадим, наприклад, особливо і не говорять в роздягальні. Зате на льоду показують всі свої справжні лідерські якості.