«Готовий на 100%»: найкращий бомбардир чемпіонату України з хокею Лялька – про старт збірної в відборі Олімпіади

Аватар Олександр Петров Олександр Петров
2975
0 голосів
«Готовий на 100%»: найкращий бомбардир чемпіонату України з хокею Лялька – про старт збірної в відборі Олімпіади
Віталій Лялька. Фото: ФХУ
Вже за кілька днів збірна України з хокею стартує у кваліфікації на ігри до Олімпіади 2026. Протягом чотирьох днів підопічним Дмитра Христича доведеться зіграти три матчі. Суперники: Південна Корея, Польща та Естонія. Про цей турнір сайту sport-express.ua розповів провідний вітчизняний бомбардир Віталій Лялька.

У четвер, 8 лютого, національна збірна Україні з хокею матчем проти Південної Кореї розпочне боротьбу у кваліфікації до Олімпіади 2026 року. Перед від’їздом нашої національної команди автобусом з Києва прямо у Польщу, в місто Сосновець, ми поспілкувалися з президентом ФХУ Геннадієм Зубком

А також кореспондент сайту sport-express.ua Олександр Петров записав ексклюзивне інтерв’ю з одним з лідерів збірної України, капітаном хокейного клубу Кременчук і найкращим на даний час бомбардиром чемпіонату України Віталієм Лялькою. Він за системою гол+пас напрацював 47 очок (26 шайб, 21 передача).

«Щоб збірна України з хокею кудись далі проходила, треба боротися та заявляти про себе»

– Віталій, з яким настроєм вирушаєте у Польщу?

– Настрій бадьорий, хоча, звичайно, є легке хвилювання. Нам доведеться зіграти три матчі кваліфікаційного відбору Олімпіади-2026. Суперники добре нам відомі – збірні Польщі, Південної Кореї та Естонії. Хто з них найбільш небезпечний для нас, прямо зараз я не можу сказати – треба дивитися. Кожна з цих команд може піднести якісь сюрпризи, тому треба налаштовуватися на кожен матч і грати на перемогу. 

А далі будемо дивитися, як ми проявимо та покажемо себе у справі. Можу лише сказати, що у нас дуже гарний склад. Гадаю, що тренери підкажуть нам, як працювати і підходити до кожного з цих суперників. Думаю, все у нас буде добре. 

Збірна України у матчі з Південною Кореєю, 4:3. Фото: ФХУ

– Як оцінюєш свою готовність до цих ігор?

– Вважаю себе готовим на сто відсотків. Тай взагалі, для кожного з нас, гравця збірної, зараз настав піковий етап, коли всі ми стовідсотково готові. Ніяких відмазок і відмовок не може бути – треба показувати результат. Щоб кудись далі проходити треба боротися та заявляти про себе. 

– Зайняти у групі перше місце – це реально?

– А чому ні? Ви ж бачите, навіть у топ-дивізіоні, де грають найсильніші збірні, все реально. Зараз реально як потрапити у елітний дивізіон, так і вилетіти з якогось третього дивізіону. Тому все можливо. Нам вже треба далі йти, тільки угору і вперед.

«З Христичем у мене є контакт, навіть з Новим роком він мене привітав»

– Особисто з Дмитром Христичем у тебе була розмова?

– Звичайно. Він дзвонить та запитує, як я налаштований, як самопочуття, яка взагалі атмосфера. Навіть з Новим роком Дмитро Анатолійович мене привітав. Є у нас контакт, ми розмовляємо. Тренер мені дає поради, і я їх виконую. Це дуже добре.

– Напевно, як до одного з найкращих бомбардирів, у нього до тебе особисті вимоги?

– Знаєте, я сам від себе дуже багато вимагаю. Я так звик, працювати на максимумі, і показувати все на що спроможній. Тут нічого нового для мене нема. 

Дмитро Христич. Фото: Google

– Уже відомо, в якій ланці ти будеш грати, та з ким?

– У нас є ланки, які грали на чемпіонаті світу. Ось їх, гадаю, тренери залишать, аби не ламати цю хімію. 

– Тобі поруч із ким у ланці комфортніше грати, яких би ти хотів партнерів?

– Звик довіряти тренерському штабу. Намагаюсь виконувати усі ті завдання, які від них до мене йдуть. Якщо поставили мене, чи когось до мене, то ми маємо зігратися, щоб все виходило. Думаю, що тренери нас усіх бачать, їм видніше, як це має бути. А ми, гравці, маємо всі їхні поради виконувати і застосовувати усі плюси, які у кожного з нас є, на користь команді. Ось так нам треба працювати.