Президент ФХУ Георгій Зубко: «Збірна України з хокею має гарні шанси, щоб розраховувати на Олімпіаду»

Аватар Олександр Петров Олександр Петров
4011
0 голосів
Президент ФХУ Георгій Зубко: «Збірна України з хокею має гарні шанси, щоб розраховувати на Олімпіаду»
Георгій Зубко, фото: hsl.com.ua
Перед від’їздом національної збірної України з хокею на матчі кваліфікаційного відбору Олімпіади-2026 сайт sport-express.ua поспілкувався з президентом ФХУ Георгієм Зубком щодо цього турніру.

Наша національна команда 8 лютого стартує у кваліфікації олімпійського турніру-2026. Підопічні Дмитра Христича претендуватимуть на путівку до фінального раунду відбору. Синьо-жовті потрапили до групи J, де їхніми суперниками будуть команди – Південна Корея, Естонія та країна-господарка Польща. Лише переможець групи пройде до наступного етапу відбору.

Спецкор сайту sport-express.ua побував на останній грі чемпіонату України з хокею Київ Кепіталз – Дніпро (Херсон), де записав ексклюзивне інтерв’ю з президентом Федерації хокею України Георгієм Зубком. 

«Нікому з суперників в іграх з Україною легко не буде»

– Георгію Юрійовичу, наша національна збірна з хокею у суботу вирушила на матчі кваліфікаційного відбору Олімпіади. Що очікуєте від команди?

– Це перший офіційний турнір для збірної в цьому році. Олімпійська кваліфікація – завжди цікаво. Загалом, ми перебуваємо у доброму настрої, тому ставимо завдання зайняти, бажано, перше місце. Наразі тільки з першого місця команда виходить далі. 

Були часи, коли ми завжди виходили у фінальний раунд змагань. Єдине, що я можу сказати – нікому з суперників в іграх з нами легко не буде. Ми бачимо хлопців, які приїхали до збірної. Розуміємо, що це не найоптимальніший склад нашої національної команди з можливого. Однак я бачу і вважаю, що з кожним роком ми стаємо сильнішими. 

Гравці збірної України, фото: ФХУ

– Хто з суперників, на ваш погляд, для нас є найбільш незручним?

– Нам завжди важко грати з азіатськими командами. Тому Південна Корея, наш перший суперник, який побував у топ-дивізіоні (вперше у 2018 році, – прим. О.П.), є дуже небезпечною, як і команда Польщі, яка повернулася в елітний дивізіон (востаннє грала там у 2002 році, – прим. О.П.). 

Насправді ми їдемо туди грати три складні гри. Можливо, з Естонією нам грати буде легше, якщо все будемо робити правильно. Може, на папері хтось і вважає нас слабкішими, проте ми спроможні обігравати всіх. Я бачу як додають наші молоді хлопці. Скажу так – ми маємо гарні шанси, щоб розраховувати на позитивний результат.

«Втручання у питання складу збірної – це для мене є червоною лінією»

– Ви сказали, що склад збірної не оптимальний. Кого не дорахувалися?

– Дивіться, я зовсім не втручаюсь в питання складу збірної, тому не хотів би це коментувати. Склад збірної – це питання виключно тренерського штабу. У нас є базова модель, за принципами якої вони його визначають і формують. Можу сказати одне – це суто спортивний принцип. 

Є головний тренер Дмитро Христич, який затверджує цей склад, є його помічник Олег Шафоренко, який фактично веде всю операційну роботу. Ми довіряємо нашим тренерам. Хоча завжди є той, хто говорить, що і це не так, і те не так. За три роки мого президентства не було жодного випадку, коли я в ці питання втручався. Для мене – це червона лінія. 

– Скажіть, за той час що Дмитро Христич є головним тренером збірної, скільки разів ви особисто з ним спілкувалися?

– З Дмитром Христичем я, звісно, підтримую комунікацію. Спілкуємось десь один, буває, два рази на місяць – це якщо є така потреба. Більше з ним контактують спортивний або виконавчий директори. Однак наша задача полягає у тому, щоб усі були максимально самостійними. Дмитро Христич – дуже поважна у спорті людина. Він і тренер гарний, і менеджер. В мене нема сумнівів, що Христич здатен вести команду на покращення результату. 

Дмитро Христич, фото: ФХУ

«Хочемо повністю відійти від пострадянських систем у нашому хокеї»

– В Україні, щодо збірної, основна робота покладена на Олега Шафаренка?

– Шафаренко ближче, він тут, на місці. Ми з ним маємо більше очних зустрічей. Як на мене, він дає сучасну модель технології гри. Маємо бажання створити систему – чи то канадську, фінську, шведську, щоб повністю відійти від пострадянської та російської систем. На жаль, вони і досі існують в нашому, як дитячому, так і в професійному хокеї. 

Є в тренерському штабі у нас канадський фахівець Нік Філан, який регулярно отримує завдання від Христича. Він проглядає усіх українців, слідкує за гравцями, які грають за кордоном. Те, як грають наші суперники, розбір їхньої гри – це все на ньому. Наразі ми особливо не висвітлюємо цю роботу, однак вона ведеться щоденно. 

– Відразу після матчу Київ Кепіталз – Дніпро (Херсон) збірна вирушила до Польщі. Що скажете про умови її перебування?

– Звичайно, ці питання дуже важливі. Мені про них доповідають в разі якихось недоліків, якщо вони є – умови проживання, харчування, ще щось. Зараз ми перебуваємо у дуже складних фінансових умовах. Напевно, всі ми сьогодні повинні жити у розумінні, що нам не потрібно зайвого. Звісно, є фінансовий бюджет, тому базові умови у нас нарівні з усіма іншими, а місцями, навіть краще. Це ми точно забезпечуємо. Наразі я не чув ні від кого дорікань. 

«Наше хокейне середовище – патріотичне, добре і адекватне».

– Якщо збірна займе перше місце і піде далі…

– Всі вони отримають обов’язковий бонус. Ми проговорили з тренерами, та адміністративним штабом про преміальні, які мають бути. Впевнений, що вони доведені до гравців команди. Щодо суми – багато чи мало? Важливо, що це була пропозиція від керівника і тренерів команди, яку я підтвердив і підписав. 

Гравці збірної України, фото: ФХУ

– Перед початком матчу Кепіталз – Дніпро у організаторів виникли проблеми з Гімном України. Що відчували ви, коли присутні на матчі люди, в тому числі і хокеїсти, почали співати його вживу?

– Це було фантастично. Я якраз їхав у Палац спорту і побачив це на телефоні. Чесно скажу, в мене від цього мурахи по тілу. Ось у такі випадкові моменти насправді проявляється людина. В більшості своїй ми маємо патріотично налаштоване суспільство, звісно, ще є різні елементи. Але наше хокейне середовище є патріотичним, добрим і адекватним. 

– Коли вболівальники повернуться на трибуни?

– Сподіваюсь, що це питання днів, максимум кількох тижнів. 

Довідка

  • Зимові Олімпійські ігри в Мілані та Кортіна-д'Ампеццо пройдуть з 6 по 22 лютого 2026 року

Календар турніру 

  • 8 лютого. Південна Корея – Україна. (21:00)
  • 9 лютого. Польща – Україна. Старт (21:15)
  • 11 лютого. Україна – Естонія. Старт (17:30)