Шахтар не продав Судакова за 40 мільйонів у Наполі. Воробей, Леоненко та Федорчук: «Трансферу а-ля Мудрик не буде»

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
1626
1 голос
Шахтар не продав Судакова за 40 мільйонів у Наполі. Воробей, Леоненко та Федорчук: «Трансферу а-ля Мудрик не буде»
Колаж: Спорт-Експрес
Зіркові експерти Андрій Воробей, Віктор Леоненко та Олег Федорчук ексклюзивно для сайту Sport-express.ua розібрали відмову Шахтаря продавати Георгія Судакова в Наполі за 40 млн. євро.

Якщо минулого року українські вболівальники стежили під час зимового антракту за епопеєю з переходом Мудрика в Арсенал – Челсі, то цього сезону у тренді Георгій Судаков.

За 21-річним півзахисником полюють Ювентус та Наполі, але Шахтар не хоче задешево розставатися із Георгієм. Сергій Палкін нещодавно заявив, що клуб відмовився від трансферу Судакова за 40 млн євро, а в Італії повідомили, що такі гроші за хавбека пропонував Наполі.

Сайт Sport-express.ua спробував розібратися, чи зможе Шахтар повторити із Судаковим гру на підвищення, як із Мудриком. У цьому нам допомогли наші експерти:

  • Андрій ВОРОБЕЙ (колишній нападник Шахтаря та збірної України);
  • Віктор ЛЕОНЕНКО (колишній нападник Динамо та збірної України);
  • Олег ФЕДОРЧУК (екстренер Таврії, Енергії, Ниви та низки інших українських клубів).

Георгій Судаков. Фото: Шахтар.

«Я б залишив Судакова, його ще треба перевірити в єврокубках. За великим рахунком, він себе ніяк не проявив»

– Шахтар не продав Судакова в Наполі за 40 млн євро. Це правильне рішення?

Воробей: Така політика клубу. Якщо Шахтар вважає, що зможе продати Судакова дорожче, то значить, це правильне рішення. Може, агенти щось знають, чого не знаємо ми. Але, з іншого боку, 40 мільйонів на дорозі не валяються – це не маленькі гроші. Якщо брати з боку гравця, то Судакову треба прогресувати і йти в сильніший чемпіонат. Час покаже, яке це було рішення – правильне чи ні.

Андрій Воробей. Фото: Google.

Леоненко: Значить, 40 мільйонів замало для Шахтаря. А взагалі я б залишив Судакова, його ще треба перевірити в єврокубках, тому що, за великим рахунком, він себе ніяк не проявив. Усі говорять про Судакова, але подивіться на його статистику – три голи й один асист у 18-ти матчах.

А в іншому клубі йому буде ще важче, ніж у Шахтарі, адже не всі контролюють м'яч так, як донецька команда. Хороший футболіст повинен виділятися і показувати результат у будь-якому клубі. 

Уявімо тепер, що він у Наполі. Це ж не той клуб, який щороку на першому місці, часто доводиться вигризати перемоги. Судакову там буде важко. 

Федорчук: Крім Судакова, у Шахтаря зараз немає яскравих футболістів. Георгій, як і Мудрик, виблискував ще в юнацькому віці, а сьогодні в донецькій команді таких діамантів немає. 

Наразі Судаков – це останній головний актив Шахтаря, адже на підході нікого немає. Якби були, то Судакова продали б. 

Шахтар з відходом Судакова втратить атакуючий потенціал, а якщо не виграє чемпіонство в УПЛ, то втратить і 40-50 мільйонів за вихід в Лігу чемпіонів. Виходить, що вийде на нуль. Без Мудрика чемпіонами можна стати, а без Судакова буде складніше, тому що він стилеутворюючий гравець. Думаю, Шахтар саме так і зважував, коли відмовив Наполі. 

Я б порадив Судакову ще пограти в Шахтарі. Найкращий час для переходу – це 24-25 років. Але для свого віку Судаков топовий футболіст. 

«Якщо Судаков буде потрібен Наполі або іншому клубу, підійде під їхню схему, то вони не тільки 40 мільйонів, а й 50 вивалять»

– Чи зможе Шахтар повторити з Судаковим таку саму націнку, як із Мудриком, продавши його за шалені гроші (70+30 млн) в Челсі, чи це навпаки зіграє з ними злий жарт? 

Воробей: Тут палиця з двома кінцями. Звичайно, гравця потрібно продавати на піку його слави, тим більше, після Ліги чемпіонів, де Судаков провів непогані матчі. Незрозуміло, який він матиме вигляд навесні. 

Чи не зіграє кейс Мудрика злий жарт із Судаковим, що клуби боятимуться платити такі гроші за українців? Думаю, ні. 

Челсі сам бачив, кого бере. Мудрика їм же не привезли в закритій валізі, вони його вели. 

Якщо Судаков буде потрібен Наполі або іншому клубу, буде підходити під їхню схему, то вони не тільки 40 мільйонів, а й 50 вивалять. 

Хто мені більше імпонує: Мудрик чи Судаков? Це два талановиті гравці, але вони різні. Жора виконує великий обсяг роботи, він технічний із поставленим ударом, а в Михайла шалена швидкість. Я б із обома зігрався. Мудрик просто потрапив не в свою команду, можливо, з часом він заграє в Челсі. 

Леоненко: Звісно, Шахтарю хочеться продати Судакова за 70 мільйонів, якщо не більше, але в підсумку може вийти те саме, що і з Мудриком. Для клубу – це супер, а для футболіста, який не готовий – це не дуже добре. За нього вивалюють купу грошей, а гравець просто не відповідає рівню. 

Думаю, після Мудрика за великі гроші українців в Англію брати не будуть. Це така сама історія, як із Ярмоленком у Боруссії (Дортмунд). Після Ярмоленка в Німеччину з наших нікого толком і не кликали, тому що в Андрія не вийшло. 

Віктор Леоненко. Фото: Google.

Федорчук: Думаю, найближчим часом таких дорогих трансферів, а-ля Мудрик, не буде. Над Челсі сміялися інші англійські клуби, той самий Арсенал більше 40-ти мільйонів за Мудрика не пропонував. 70+30 млн – це аномальна ціна, яка напружує тренера Челсі та самого Мудрика. Шахтарю навряд чи вдасться повторити такий дорогий трансфер із Судаковим.

«Шахтар може отримати більше за Судакова тільки в АПЛ, і то – якщо в когось буде така реорганізація, як у Челсі з приходом Боулі»

– Хто з клубів може заплатити за Судакова більше 40 млн, як того хоче Шахтар?

Воробей: Напевно, тільки клуби АПЛ. Там крутяться хороші гроші. Я не беру Саудівську Аравію, тому що Судаков навряд чи туди захоче йти, хоча чемпіонат розвивається. 

Леоненко: Кому сеча в голову вдарить, той і заплатить. Прийде в якийсь клуб такий же президент, як Боулі в Челсі, сподобається йому Судаков, ось і заплатить. Зараз величезну роль відіграють агенти, вони кого хочеш можуть втюхати. Напевно, діляться потім грошима.

Дивишся – що в Англії трактористи, що в Іспанії. Хороший приклад – Яремчук у Валенсії. Він ніх**на не показував у Брюгге, а його в Іспанію взяли, та ще й не в найгірший клуб. А в підсумку Яремчука зараз усі матюкають: і вболівальники, і преса. Питання – навіщо брали? 

Таке відчуття, що у Валенсії не розбираються у футболі. Треба виганяти або штрафувати ту людину, хто запрошував Яремчука.

Федорчук: Шахтар може отримати більше за Судакова тільки в АПЛ, і то – якщо в когось буде така реорганізація, як у Челсі з приходом Боулі. Подейкують, що в МЮ буде новий власник, і якщо він наважиться на такі божевільні покупки, то тільки тоді Шахтар зможе розраховувати на велику ціну. 

Судаков зараз найяскравіший серед молодих українських футболістів. Його талант і швидке вміння думати очевидні, але є і низка недоліків, які не дають йому коштувати багато. Насамперед це низька результативність, як для гравця атакувальної позиції. Також йому бракує атлетизму, а в Англії цей компонент на першому плані. 

Олег Федорчук. Фото: Google.

– Тransfermarkt оцінює Судакова у 18 млн євро, Наполі пропонував 40 лямів, а в яку суму ви оціните Георгія? 

Воробей: 40 мільйонів – це дуже хороші гроші. Він приблизно так і коштує. За таку суму можна було б і продати, але це вирішувати Шахтарю.

Федорчук: Думаю, 40 мільйонів це і є його ціна. Максимум – 50. На відміну від Мудрика, Судаков не є нападником, а це амплуа завжди дорожче. По-друге, у Мудрика феноменальна швидкість, а у Судакова нічого феноменального немає. Він добротний, швидкодумаючий гравець із хорошою технікою, але такі футболісти не коштують неймовірних грошей. 

«Головне, щоб Судаков не зазнався і не уявив себе великим через те, що за ним уся Європа бігає і пропонує шалені гроші»

– Чи не позначиться психологічно на Судакові, що його не продали в топ-клуб?

Воробей: Я думаю, між Шахтарем і Судаковим була розмова, і вони все вирішили. Головне, щоб Судаков не зазнався і не уявив себе великим через те, що за ним уся Європа бігає і пропонує шалені гроші. Таке може бути. Він повинен розуміти, що його кар'єра тільки починається і йому потрібно постійно доводити, щоб Шахтар продав його за хороші гроші в топ-клуб.

Леоненко: Не вдарить. Йому тільки 21 рік, ще встигне піти. Думаю, Наполі – це не той клуб, куди хоче Судаков. Він, напевно, про Англію мріє. Якщо раптом він образиться, то його сміливо можна називати дівчиськом. Я б на його місці залишився, допоміг би Шахтарю, і себе б перевірив у єврокубках і збірній, де він поки нічого не показав. Поки що в нього немає стабільності, а значить і класу.

Федорчук: Судаков врівноваженіший, ніж Мудрик, тому психологічно на ньому позначитися не повинно. 

Був момент, коли Шахтар передумав продавати Мудрика, і Міша запанікував. До мене і зараз доходять чутки, що він панікує через те, що мало грає. 

Мудрик більш ексцентричний і емоційний, ніж Судаков. 

Георгій Судаков і Маріно Пушич. Фото: Шахтар.

«Судакову більше підійде Ювентус, ніж Наполі, там у нього буде більше можливостей»

– Куди ви б порекомендували йти Судакову?

Воробей: Моя думка, що Судакову оптимально б підійшла Серія А. Це його чемпіонат. Ювентус чи Наполі? Однозначно Ювентус, схема і стиль гри «Старої синьйори» більше підходить під позицію Судакова, тому що Наполі грає в три форварди. 

Звичайно, Судакову знадобиться кілька місяців для адаптації, грати без розкачки можуть тільки досвідчені футболісти, які багато чого побачили. Я думаю, Георгій уже готовий до переходу в топ-клуб. Він виконував у Шахтарі дуже великий обсяг роботи і не боявся брати гру на себе. Мені здається, що Судаков впишеться в будь-яку схему хорошого клубу. 

Леоненко: Я не хочу нічого рекомендувати. Раптом людина все життя в Реалі мріяла грати? Судаков же з Мудриком дружить, може, в Челсі захоче. Тут питання: заграє він чи ні? 

Чи допоможуть Мудрик і Судаков розкритися один одному в Челсі? Звичайно, ні. 

Якщо Судаков перейде в Челсі, то йому там має допомагати Мудрик, а Міші самому потрібна допомога. Його в Англії всі матюкають, скоро і кухарки, напевно, будуть лаяти. 

Щоб допомагати, треба бути одним із найкращих, а не просто знати мову і дорогу до стадіону. Мудрик то грає, то ні, чим він може допомогти? Дозвілля сучасних футболістів – це тільки татуювання та інтернет, ми у наш час хоч у карти, нарди та більярд грали. 

Федорчук: Моя думка, що Судаков може розкритися в Іспанії або Італії. Я віддам перевагу Ла Лізі, тому що Довбик і Циганков домоглися там успіху. Реал і Барселона купують уже готових футболістів, тому Судакову підійде умовний Атлетіко або Севілья.

Що стосується Ювентуса і Наполі, то Георгію більше підійде туринський клуб, там у нього буде більше можливостей. Вони грають у традиційний футбол, 3-5-2, а Наполі грає з трьома нападниками, де хави мають бути більш мобільними, ніж Судаков.