«Як ви нах##н збираєтеся грати в Лізі чемпіонів?!»: Леоненко розібрав причини невдач Шахтаря на старті сезону УПЛ

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
6706
9 голосів
«Як ви нах##н збираєтеся грати в Лізі чемпіонів?!»: Леоненко розібрав причини невдач Шахтаря на старті сезону УПЛ
Колаж: Спорт-Експрес
Колишній нападник Динамо, а нині відомий експерт Віктор Леоненко ексклюзивно для сайту Sport-express.ua поділився своїми думками про невдалий старт сезону для Шахтаря.

Після чотирьох турів УПЛ Шахтар має в активі тільки шість очок. «Гірники» стартували розгромною перемогою над Ворсклою (5:0), а потім програли Поліссю (0:1), вимучили три очки у грі з Лівим берегом (1:0) і сенсаційно поступились Олександрії (3:4), ведучи по ходу матча 2:0.

Сайт Sport-express.ua поспілкувався з Віктором ЛЕОНЕНКОМ про причини невдач Шахтаря на старті сезону.

«У першому голі Філіппова винен Пушич! Тут потрібно Срні зателефонувати і сказати, щоб купив граблі і подарував Пушичу»

– Вікторе Євгеновичу, чому Шахтар провалюється на старті сезону?

– Я поки що провалу не бачу. Тим більше, це початок сезону і відмазка вже є – потрібно почекати чотири тури. Особисто я буду робити висновки після матчів Ліги чемпіонів. 

У грі проти Полісся Шахтар мав перемагати, але житомирська команда вистояла. Олександрії взагалі голи подарували. Це говорить про відсутність класу Шахтаря. До того ж, у «гірників» немає поки що зіграності. Як я і казав, у єврокубках на всі наші команди чекають проблеми. Зараз ще Динамо залишилося вилетіти від Зальцбурга і про 30 мільйонів за Лігу чемпіонів можна забути. Киянам допоможе тільки одне – якщо вся команда австрійців отруїться.

– Шахтар пропустив чотири голи від Олександрії! Як таке сталося?

– Я зараз розберу голи Олександрії, і ви все зрозумієте.

– Спробуйте.

– У першому голі Філіппова винен Пушич! Тут потрібно Срні зателефонувати і сказати, щоб купив граблі і подарував Пушичу. Чому? Тому що через вихід з оборони через пас Шахтар уже багато голів пропустив. Якщо ще один так собі привезуть, то сміятися вже будуть усі. Але Філіппов молодець, що скористався помилкою і добре виконав.

Динамо теж пробувало виходити з оборони через пас із Зальцбургом, тільки чомусь австрійці не соромилися просто вибивати. У нас же всі себе «технарями» і «зірками» призначають!

– Другий гол Калюжного.

– Судаков і Сікан не відбирають, плюс вони стояли не там, де потрібно. Судаков спочатку побіг до кута карного майданчика, а потім не встиг до Калюжного. Сікан теж не встиг. 

Калюжного вітаю з красивим голом – не всі в «дев'ятку» влучають! Гол красивий, але це теж везіння.

– Третій гол. Рука Бондаря і пенальті у виконанні Філіппова.

– Бондар, напевно, воротарем хотів у дитинстві бути, що руками у своєму штрафному грає. Але такі пенальті не завжди дають. Ось Михавко теж грав рукою на початку матчу проти Зальцбурга, але там арбітр не дав пенальті. Тут усе залежить від рефері. 

– Четвертий гол Філіппова.

– Шахтар побіг відіграватися всією командою і припустився грубої помилки. Я такого ще не бачив – щоб нікого не було в центрі! Це знову-таки свідчить про відсутність зіграності та класу у гравців Шахтаря, тому вони й мучяться. Я ще розумію, коли на 90+ хвилині всі біжать уперед разом із воротарем, але не на 56-й!

В атаці Безерра. Фото: ФК Олександрія

«Напевно, у Шахтарі сподіваються на те, що Судаков ще молодий і можна буде продати дорожче. Але я впевнений, що він уже краще не заграє»

– Чому Шахтар так посипався за відсутності Степаненка? Виходить, що заміну ветерану-опорнику так і не знайшли? Криськів на його позиції не вражає.

– Я не бачу, щоб Шахтар посипався без Степаненка. «Посипався» можна застосувати тільки до останнього голу і то – питання там не до опорника, а до захисників. 

– Що скажете про Різника? Здається, він поки що не тягне рівень Трубіна.

– Я б так не сказав. Грубих помилок у нього не бачу. Пропущені голи – це привози, пенальті та «дев'ятка». Воротар тут ні до чого. Це говорить про те, що у гравців Шахтаря немає класу. Як ви нахрен збираєтеся грати в Лізі чемпіонів?!

– Що зараз із Бондарем і Матвієнком? Чому центральні захисники Шахтаря грають так блідо?

– Бондар – це слабкий захисник. Він точно не рівня амбіцій Шахтаря! Точно таким же був Кривцов – він не грав, а просто був присутній у Шахтарі. Бондар, як і Кривцов, грає тільки через ліміт на легіонерів.  

Що стосується Матвієнка, то раніше його мало не Арсенал купував, а зараз усе затихло. Але цю тему навіть обговорювати не хочеться. Про це могли попросити написати його дружина або мама. Згадайте, як Коноплянку весь світ купував, а в підсумку він у Севільї опинився і пропав. Ось зараз Ваната Інтер «купляє»? Який нахрен Інтер?!

– Судаков вважається головним активом Шахтаря, але поки далекий від форми минулого сезону.

– Так Судаков взагалі слабкий, навіть у минулому сезоні. Я не вважаю, що він робить щось фантастичне, що коштує дуже багато грошей. Треба було його відразу в Наполі «втюхувати», коли 40 мільйонів пропонували. Таку суму ще можуть дати, якщо Судаков випадково з кимось зіграє добре в єврокубках. Тут його треба відразу продавати! 

Напевно, у Шахтарі сподіваються на те, що він ще молодий і можна буде продати дорожче. Але я впевнений, що Судаков уже краще не заграє. Він нестабільний і навіть у чемпіонаті України не відзначається великою кількістю результативних дій. 

Та ж сама ситуація і з Шапаренком. Ігор Михайлович [Суркіс] хоче отримати за нього величезні гроші, а насправді він коштує 10-15 млн.

– Олександрія справедливо обіграла Шахтар?

–  Звичайно, ні! Бачив, що Філіппов сказав, що вони налаштовувалися на перемогу? Але після гри можна все, що завгодно говорити. Запитав би я до гри: хто і що думав?

Олександрію я не хочу взагалі розбирати, тому що Шаблій набрав туди своїх футболістів. Раніше це була команда нічиїх, подивимося, що далі буде. Поки що нічого цікавого я не помітив.

«Для мене незрозуміла купівля футболістів, які сидять у запасі. Їх у мішок і з мосту!»

– Ви кажете про незіграність Шахтаря, але Пушич прийшов ще наприкінці минулого сезону і повністю проводив збори в цьому. Невже не вистачило часу, щоб зігратися?

–Значить, гравці ще не зрозуміли філософію Пушича. 

– На скільки вистачить терпіння у Ахметова, адже президент Шахтаря не став чекати, поки гравці приймуть філософію ван Леувена та Йовічевіча звільнив після одного провального матчу з Фейєноордом.

– Швидше за все Рінат Леонідович дасть Пушичу час. Він подивиться, як Шахтар себе проявить у Лізі чемпіонів. Якщо Шахтар здобуде кілька перемог у єврокубках, то поразки від Полісся та Олександрії відразу пробачаться і забудуться. Перед ЛЧ точно не потрібно знімати тренера. 

– Можливо, у Шахтаря кульгає вибір тренера? Адже після ван Леувена Пушич викликає запитання.

– Поки що я проблем не бачу. Будемо робити висновки вже після Ліги чемпіонів. У чемпіонаті ще можна всіх наздогнати і перегнати. Очки втрачатимуть усі!

– Мені трохи незрозуміла трансферна політика Шахтаря. Донецький клуб підписав на позицію опорника Франьїча з Вольфсбурга, а Пушич його використовує в центрі захисту замість Матвієнка. Багато бразильців не грають, а ті, що грають, особливо не виділяються, хіба що Педріньо.

– Найімовірніше, Пушич просто дивиться, який вигляд має Франьїч на цій позиції. Тренер ще в пошуках оптимальних позицій і зв'язок. Напевно, він ще не визначився з основним складом. Можливо, комусь ще треба дати час. Хоча класний футболіст починає грати одразу і без розкачки. А в нас звикли купувати за мільйони і ще чекати. От ще раз Шахтар так програє, то тоді, думаю, бразильців в основі гратиме більше.

– А що, Пушичу зборів не вистачило, щоб подивитися зв'язки і Франьїча на позиції центрбека?

– Мабуть, ні. На зборах деякі гравці могли бути не готові, травмовані тощо. Можуть бути підписані в розпал зборів, пропустивши якийсь важливий етап. В основному ті, хто носяться на зборах, не грають у чемпіонаті. Деякі основні гравці довго набирають форму.

– Марлон отримав другу травму за рік. Бразилець просто «кришталевий» чи, може, підготовка була неправильною?

– Можливо, просто не щастить. В інших клубів є такі самі проблеми – гравець щойно вилікувався і знову отримує пошкодження. Травму можна отримати, навіть просто спускаючись сходами. 

– Чому Пушич «маринує» на лавці центрального захисника Алаа Грама? Навіщо його взагалі тоді купували?

– Тут питання до того, хто купував. Тренер не ворог собі і слабаків ставити до складу не буде. Можливо, новачкам ще потрібен час, адже і при Луческу так було, може, є зайва вага або ще якісь чинники. Але для мене незрозуміла купівля футболістів, які сидять у запасі. Їх у мішок і з мосту! Можливо, Шахтар просто обдурили і «втюхали» цих гравців. Нахрена купувати запасних, якщо можна давати шанс своїм з Академії?

«Ротань у Шахтарі? Навіщо – щоб купа нічиїх була?»

– Пушич слабкий тренер чи ні?

– Важко робити висновки. Усе тільки починається. Тренерів взагалі складно критикувати, особливо тих, хто приїхав в іншу країну і чемпіонат. Пушичу треба дати час до грудня, а потім робити висновки.

Марино Пушич. Фото: Шахтар

– Срна говорив, що йому імпонує Ротань. Як думаєте, Руслан Петрович у майбутньому зміг би очолити Шахтар?

– Я думаю, його не візьмуть. Ротань поки нічого не показав і не виграв.

– Але Шахтар обіграв, молодіжку на Олімпіаду вивів.

– І що, відразу брати?! Навіщо Ротань Шахтарю – щоб купа нічиїх була? Якщо його візьмуть у Шахтар, це покаже, що менеджмент «гірників» не дуже грамотний.

Он Супряга за Дніпро-1 три голи Динамо забив і його одразу ж узяли в київський клуб. Всі ми пам'ятаємо, чим закінчилася ця історія. У Влада є хороша швидкість, але слабкий характер. В одного хлопця з Челсі теж є швидкість, щоправда, він ніяк не може зрозуміти, куди бігти і що робити на полі.