Прогноз на УПЛ 2024/25: Шахтар хоче зберегти чемпіонство, Динамо посилюється, Кривбас, Полісся, Рух і інші – в погоні за медалями

Аватар Олександр Калінін Олександр Калінін
1331
8 голосів
Прогноз на УПЛ 2024/25: Шахтар хоче зберегти чемпіонство, Динамо посилюється, Кривбас, Полісся, Рух і інші – в погоні за медалями
Логотип УПЛ, колаж: УПЛ
Прогноз на сезон УПЛ, хто стане найкращим бомбардиром, як розмістяться в підсумку команди? На сайті Sport-express.ua – великий огляд нового сезону в анкеті нашої редакції.

Новий сезон чемпіонату України з футболу розпочинається з Прем’єр-ліги. 16 команд на старті, один абсолютний дебютант і загалом троє новачків, у чемпіонаті – Судаков, Шапаренко, Ванат, Матвієнко, Макуана, Герреро, Климчук і інші зірки вітчизняної першості. 

Оглядачі сайтів Sport-express.ua та «Український футбол» Артур Валерко, Дмитро Вєнков, Артем Войцеховський, Олександр Карпенко, Кирило Круторогов, Владислав Лютостанський та Андрій Піскун дали прогноз на сезон 2024/25 української Прем’єр-ліги. Нагадаємо, що на «УФ» свою думку про новий сезон висловили знамениті тележурналісти Володимир Звєров і Ігор Циганик, а ще наш дружній сайт підготував великий огляд сезону УПЛ із усіма трансферами та головними словами. 

«Шанси столичного клубу зростуть, якщо Шахтар дослухається до пісні «Відпусти» і продасть Судакова»

– Хто, на вашу думку, головний фаворит у боротьбі за чемпіонство, медалі та вихід у єврокубки?

Артур Валерко: Очевидний фаворит сезону – Шахтар, який (поки?) не продав нікого з найбільш топових гравців. Тому що без Матвієнка, Судакова, Різника та кількох інших гравців це буде зовсім інша команда. Проте в гірників багато легіонерів, яким може знадобитися більше часу на футбольну та життєву адаптацію. В наші часи це фактор ризику. 

Динамо вперше за тривалий час посилилося, проте після яскравого весняного відрізку за командою варто постежити ще півроку, щоб зрозуміти масштаб змін і прогресу колективу й кожного індивіда. Інші клуби поки не настільки виросли (а гранди не настільки деградували), щоб інтрига за «золото» розрослася до трьох-чотирьох претендентів.

Артур Валерко, фото: особистий архів А.В.

Дмитро Вєнков: За своїми складом, можливостями та амбіційністю у новому сезоні УПЛ найбільше будуть виділятися Шахтар, Динамо, Полісся та Кривбас. Перші дві команди, на мою думку, розіграють між собою золото та срібло, а другі – бронзу й останню єврокубкову путівку.

Артем Войцеховський: Мабуть, найлегше питання, яке кочує з сезону в сезон. Фаворитів, як завжди (перший чемпіонат ігноруємо), у нас двоє. Інше питання, хто з них буде вище. Хотілося б, щоб для різноманіття цього разу перемогло Динамо, але чомусь не дуже вірю в Шовковського-тренера.

Олександр Карпенко: Чемпіоном стане команда, яка втратить найменше. Динамо зробило висновки з минулої осені, коли біло-сині не скористалися кризою в Шахтарі. Якщо обидві команди восени гратимуть в ЄК, це може зіграти на руку конкурентам-переслідувачам, які захочуть кинути виклик грандам.

Кирило Круторогов: Шахтар. Здається, вперше провівши повноцінну підготовку до сезону під керівництвом Пушича, команда стала сильнішою, аніж була. З іншого боку, абсолютно точно, що прогресує з Олександром Шовковським і Динамо. Сподіваюся на дуже гарячу конкуренцію між ними за золото. Третьої сили, на жаль, не бачу.

Припускаю, що головний претендент на бронзу – Кривбас. Полісся, Рух і, мабуть, ЛНЗ позмагаються за путівки в єврокубках.

Владислав Лютостанський: Динамо. Команда досить привабливо виглядала наприкінці минулого сезону, потужно стартувала в новій кампанії та прогресує під керівництвом Олександра Шовковського. Якщо динамівцям вдасться не втрачати очки з посередніми колективами УПЛ, то золоті медалі все-таки повернуться до Києва.

Андрій Піскун: Шахтар і Динамо знову боротимуться за чемпіонство, і в цьому сезоні протистояння між обома грандами обіцяє бути ще більш напруженим. Кияни остаточно позбулися тіні Луческу і Шовковський надав впевненості гравцям. Ризикну припустити, що Динамо стане чемпіоном. Шанси столичного клубу зростуть, якщо Шахтар дослухається до пісні «Відпусти» і продасть Судакова влітку, хоча шансів мало. За інші єврокубкові місця боротимуться Кривбас, Полісся і Рух. 

Андрій Піскун, фото: особистий архів А.П.

Кваліфікація і досвід Вернидуба сумнівів не викликає, тому Кривбасу віддам «бронзу». А от Ашур і Полісся – це поки темні конячки, і гра з Олімпією оптимізму не додає. За оптимістичних розкладів, зіграний Рух може потіснити вовків з четвертого місця.

«У наші часи привезти людину з топ-чемпіонату в УПЛ – це супер-досягнення»

– Хто здатний найбільше здивувати в новому сезоні: гравець, тренер, команда?

Артур Валерко: серед тренерів отримують шанс себе проявити Лупашко (Карпати), Карраско (ЛНЗ) і Ашур (Полісся). Ці тренери отримали в розпорядження хороший набір гравців і потужні можливості клубів. Чесно кажучи, кожен із них зобов’язаний за таких умов дати потужний результат. 

Серед гравців, звісно, є «очевидні очікування» – умовно, якщо найкращий асистент Довбика Піхальонок переходить у Динамо, то це відразу апріорі претендент на найкращого асистента. Якщо Шахтар запрошує молодих талантів з-за кордону – вони повинні підтримати рівень колишніх зірок клубу. З молодих, звичайно, будемо стежити за героями наших вікових збірних – Пономаренком і Михавком (Динамо), Мельниченком (Карпати), Брагару (Динамо), Фесюном (Шахтар), Крапицовим і Кінарейкіним. Багато якісних молодих футболістів практично в кожній команді.

Щодо клубів, то все, що робить в останні роки Рух – це приємне здивування. Якщо продовжать прогрес і вийдуть у єврокубки, буде приємно за те, що в Україні можливий послідовний розвиток команди за спортивним принципом. Не виліт Лівого берега, Оболоні та Зорі в їхньому нинішньому вигляді буде приємним сюрпризом і серйозним досягненням. Амбітні проекти Карпати, ЛНЗ і ФК Олександрія вже повинні демонструвати стабільні результати.

Дмитро Вєнков: Серед гравців найбільше здивувати може новачок Шахтаря – хорватський центральний захисник Бартол Франьїч. В наші часи привезти людину з топ-чемпіонату в УПЛ – це супер-досягнення. З приводу даного футболіста існує стриманий скепсис, адже в нього не все склалося у Вольфсбургу. Проте 25 матчів в Бундеслізі та 18 поєдинків у Лізі Європи – це той запас досвіду, який дозволить даному виконавцю реально посилити Шахтар.

Дмитро Вєнков, фото: особистий архів Д.В.

Серед тренерів – новий іспанський коуч ЛНЗ Андрес Караско. Знаючи прискіпливість менеджменту ЛНЗ у підборі кадрів, відчуваю, що вони виважено підійшли до ризикованого рішення змінити прагматичного та результативного Олега Дулуба та знайшли саме того, хто їм потрібен. Великий та різноманітний міжнародний досвід Караско повинен допомогти йому якомога краще та швидше адаптуватися в УПЛ. Можливо, не одразу суттєвого покращення результатів, однак прогресу в якості гри ЛНЗ я від нього очікую.

Що стосується команди-здивування, то такою, певною мірою, може стати Олександрія. Вважаю, що в Руслана Ротаня було більш ніж достатньо часу, аби відшліфувати свої ідеї. В клубі усе стабільно, прийшли імениті новачки, такі як Олександр Філіппов, Дмитро Мишньов, Артем Шабанов, то чому б не пошуміти в цьому сезоні та не зробити якісний ривок?

Артем Войцеховський: Усі команди на виду, це вам не олімпійська жіноча збірна Замбії, тому навряд чи хтось здивує. Буде цікаво подивитися за розвитком Руху, Ворскли, ЛНЗ і Лівого Берега.

Олександр Карпенко: На старті чемпіонату завжди цікаво подивитися за новими гравцями. Як виглядатимуть новачки ліги на фоні досвідчених суперників. З точки зору тренерської роботи, як далеко зайде Шовковський у своєму тренерському становленні. 

Олександр Карпенко (праворуч) після інтерв'ю з Владиславом Ванатом, фото: особистий архів О.К.

Кирило Круторогов: За логікою, відчутний прогрес має показати Полісся. Але поки що не дуже вірю у стабільне здобуття результатів житомирянами. Хоча, хочеться сподіватися, що дуже розумний та цікавий, як особистість, Імад Ашур стане тренерським відкриттям. Також дуже цікаво подивитися за роботою Владислава Лупашка на рівні УПЛ. Мінус, що він не провів з Карпатами повноцінну роботу в міжсезоння. 

По гравцях — чекаю продовження прогресу від «динамівців» Волошина та Бражка, дуже подобається їхня гра. Чекаю ще більш дорослого і результативного футболу від Судакова, це дійсно надзвичайний талант, а також його якісної взаємодії з Бондаренком, гра якого теж дуже подобається. Ну і феєрії від бразильців Шахтаря — Кевіна, Марлона та Педріньо. 

Владислав Лютостанський: Думаю, що Полісся має здивувати. А ось негативно чи позитивно – лише час покаже. Цікаво глянути, що у молодого фахівця Імада Ашура вийде показати нам у новому сезоні. Серед гравців покладаю надії на динамівського таланта Матвія Пономаренка, який у новому сезоні має грати більше, ніж в минулому. А побачити воскресіння Владислава Супряги – одна з моїх заповітних мрій.

Владислав Лютостанський (ліворуч) із найкращим легіонером УПЛ Бені Макуана, фото: особистий архів В.Л.

Андрій Піскун: Якщо Шовковський приведе Динамо до чемпіонства у свій неповний другий сезон, то це стане маленькою несподіванкою, адже ресурси у Шахтаря набагато більші. Також Рух може «вистрілити» і зайняти єврокубкове місце, хоча навряд чи це стане сенсацією. Буде цікаво поспостерігати за Піхальонком у новій команді та чи зможе він стати лідером і диригентом Динамо.

«Динамівські розпасівники можуть «виліпити» найкращого бомбардира, як колись у Шахтарі Тайсон із Марлосом»

– Хто має найкращі шанси виграти бомбардирські перегони?

Артур Валерко: Очевидних претендентів троє – динамівець Ванат, гірник Сікан і зорянець Герреро. Проте я б звернув увагу на рухівця Климчука, динамівців Буяльського та Ярмоленка (якщо двоє останніх проведуть цілісний сезон без травм). Динамівців відношу до фаворитів через винятково сильний набір якісних розпасівників – Шапаренко, Піхальонок, ті ж Ярмоленко з Буяльським можуть «виліпити» найкращого бомбардира, як колись у Шахтарі Тайсон із Марлосом. 

Дмитро Вєнков: Думаю, що хороші шанси захистити звання найкращого бомбардира УПЛ має Владислав Ванат. Сам по собі, він на рівні чемпіонату України в порядку, Динамо показує результативний футбол, грає на свого нападника  та ще й довіряє йому виконання пенальті.

Артем Войцеховський: Думаю, основна боротьба розгорнеться між Ванатом і Сіканом. Динамівець – чинний переможець снайперських перегонів, а Шахтар просто не звик програвати і буде грати на одну людину, як це робив при Луческу, роблячи топ-бомбардирів з Тейшейри і Мхітаряна. Цього разу під рукою є Сікан. Ну не на Траоре ж «вантажити» весь час.

Олександр Карпенко: Бомбардирську гонку виграє хтось з трійки Ванат, Герреро, Сікан. Кожен з цих трьох буде дуже вмотивованим. Влад напевно захоче довести, що минулосезонний титул «українського пічічі» був невипадковим, Еду після хорошого виступу на Копа Америка допомогти команді повернутися в боротьбу за Єврокубки та отримати пропозицію, яка влаштує Геллера. Данило, який не поїхав на Євро та не забив жодного м'яча на ОІ, матиме додаткову мотивацію в матчах за Шахтар.

Кирило Круторогов: Ванат та, мабуть, хтось з атакувальних хавбеків Шахтаря.

Кирило Круторогов, фото: особистий архів К.К.

Владислав Лютостанський: Поставлю на Владислава Ваната, який є більш різноплановим нападником за Данила Сікана. Цікаво також подивитися у новому сезоні на показники результативності Ігоря Краснопіра, який влітку перейшов у Рух, ставши найдорожчим трансфером в історії клубу.

Андрій Піскун: Яскраво вираженого бомбардира а-ля Довбик навряд чи ми побачимо, але Ванат свою десятку голів повинен забити. Також є надія, що Краснопір роззабивається у Русі, виправдовуючи свій статус рекордного трансферу львівського клубу. Максимум Сікана – це третє місце у гонці бомбардирів. На Олімпіаді Данило був блідою тінню самого себе, так що не здивуюся, якщо цього сезону Пушич даватиме більше часу його конкурентам.

«До традиційних претендентів на виліт, безсумнівно, долучаться новачки»

– Хто головні кандидати на виліт?

Артур Валерко: Відразу попереджу: ми судимо за нинішнім виглядом команд, але до початку вересня багато хто може змінитися до невпізнанності, не кажучи вже про тривалий зимовий антракт. Тому, сформулюю так: наразі найбільше кадрових проблем, найменше загальнокомандного досвіду чи номінального класу мають чотири команди – Оболонь, Лівий берег, Інгулець і все ще несформований Чорноморець, де Бабич виконує складне завдання – по суті створити команду заново. Є суттєві проблеми в Зорі, але при цьому є й сподівання точково укомплектуватися вже після старту сезону. Якщо ні – цього разу уникнути плей-офф і вильоту буде важко. Не вношу її в кандидати на виліт тільки через «мобілізаційний резерв» – можливість підписати класних вільних агентів і взяти в оренду гравців грандів, яких не дадуть іншим.

Дмитро Вєнков: Головними претендентами на прямий виліт на сьогодні бачу Лівий берег та Інгулець, адже ці команди мають найскромніший підбір виконавців. Можливо, Лівий берег, який застрибнув в останній вагон цього потягу, вже походу кампанії зуміє оперативно посилити команду й бути більш конкурентним.

В зону перехідних матчів за право виступати в УПЛ, як мені здається, вдруге поспіль можуть потрапити Оболонь та Верес (для рівнян це взагалі може бути третя поспіль участь у «стиках»).

Артем Войцеховський: На виліт традиційно будуть претендувати Верес і Оболонь, до яких, безсумнівно, долучаться новачки – Інгулець і Лівий Берег (не бачив підсилення, яке б дозволило їм відпочивати в середині таблиці). Чорноморець теж може скласти компанії невдахам.

Артем Войцеховський, фото: особистий архів А.В.

Олександр Карпенко: В наших реаліях не так багато команд вилітають за спортивним принципом. Щось мені підказує, цей сезон винятком не стане. 

Кирило Круторогов: Якщо кадрова ситуація суттєво не зміниться, то Чорноморець. Хоча щиро бажаю успіхів Олександру Бабичу, буду вболівати персонально за нього, щоб він зумів зберегти для команди прописку. Також, мабуть, боротимуться за виживання Інгулець, Оболонь, Верес та Зоря.

Владислав Лютостанський: За виживання боротимуться столичні колективи Лівий Берег та Оболонь. Перші готувалися, зокрема кадрово, під Першу лігу, але виграли у Турнірі чотирьох. Другі втратили Краснопіра, а натомість суттєво не підсилилися. Також до них має доєднатися одеський Чорноморець без Романа Григорчука й Інгулець, який суттєво втратив у якості після відходу Владислава Лупашка в Карпати. Львів'янам теж має бути не солодко, їхня трансферна кампанія не говорить про високі амбіції саме на наступний сезон. Проте в них є Лупашко.

Андрій Піскун: Від Інгульця та Вереса я багато не чекаю. На мою думку – це найслабші і найкрінжовіші команди УПЛ. Також незрозуміло, як підготується до сезону Лівий берег: чи вдасться йому підсилитися, як будуть виглядати в УПЛ лідери команди. Багато питань викликає Чорноморець: його фінансові проблеми, втрати лідерів та зміна тренера. Можна сказати точно, що Бабичу буде не просто.

Чемпіона редакція прогнозує з різницею всього в один голос 😱

– Розташуйте команди УПЛ по місцях (від 1 до 16), які вони займуть у чемпіонаті 2024/25.

Артур Валерко: 1. Динамо 2. Шахтар 3. Кривбас. 4. Рух. 5. Полісся. 6. ЛНЗ. 7. Олександрія. 8. Ворскла. 9. Карпати. 10. Колос. 11. Зоря. 12. Верес. 13. Лівий берег. 14. Оболонь. 15. Інгулець. 16. Чорноморець

Дмитро Вєнков: 1. Шахтар 2. Динамо 3. Полісся 4. Кривбас 5. Рух 6. Олександрія 7. Ворскла 8. Зоря 9. Карпати 10. ЛНЗ 11. Колос 12. Чорноморець 13. Верес 14. Оболонь 15. Інгулець 16. Лівий берег

Артем Войцеховський: 1. Шахтар 2. Динамо 3. Кривбас 4. Рух 5. Зоря 6. Полісся 7. Олександрія 8. Ворскла 9. ЛНЗ 10. Колос 11. Карпати 12. Чорноморець 13. Лівий Берег 14. Оболонь 15. Верес 16. Інгулець

Олександр Карпенко: 1. Динамо 2. Шахтар 3. Кривбас 4. Рух 5. Полісся 6. Зоря 7. ЛНЗ 8. Колос 9. Олександрія 10. Ворскла 11. Карпати 12. Лівий берег 13. Оболонь 14. Верес 15. Чорноморець 16. Інгулець

Кирило Круторогов: 1. Шахтар 2. Динамо 3. Кривбас 4. Полісся 5. ЛНЗ 6. Рух 7. Карпати 8. Олександрія 9. Ворскла 10. Колос 11. Лівий Берег 12. Зоря 13. Верес 14. Оболонь 15. Інгулець 16. Чорноморець

Владислав Лютостанський: 1. Динамо 2. Шахтар 3. Кривбас 4. Рух 5. ЛНЗ 6. Полісся 7. Колос 8. Олександрія 9. Верес 10. Зоря 11. Ворскла 12. Карпати 13. Чорноморець 14. Оболонь 15. Інгулець 16. Лівий Берег

Андрій Піскун: 1. Динамо 2. Шахтар 3. Кривбас 4. Рух 5. Полісся 6. ЛНЗ 7. Зоря 8. Олександрія 9. Карпати 10. Ворскла 11. Колос 12. Оболонь 13. Лівий берег 14. Чорноморець 15. Верес 16. Інгулець