«Він не має права виступати за збірну»: як Україну хотіли підставити через одного гравця і не пустити на Євро

Аватар Олександр Калінін Олександр Калінін
18575
9 голосів
«Він не має права виступати за збірну»: як Україну хотіли підставити через одного гравця і не пустити на Євро
Жуніор Мораес, фото: DeFodi Images via Getty Images
Відомий журналіст і ведучий Ігор Циганик розповів про проблему в збірній Україні після стартових матчів у кваліфікації на чемпіонат Європи-2020, коли синьо-жовті могли отримати дві технічні поразки.

22 березня 2019 року збірна України Андрія Шевченка провела перший матч відбору на чемпіонат Європи-2020 проти Португалії. Гра завершилася нічиєю 0:0.

У тому поєдинку за синьо-жовтих дебютував форвард бразильського походження Жуніор Мораєс. А після гри розгорівся скандал. Як виявилося, нападник не прожив достатньої кількості часу в Україні задля отримання паспорту.

Журналіст Ігор Циганик згадав, що ця справа могла закінчитися технічною поразкою для збірної. Він стверджує, що виток цієї інформації надійшов з України.

«Нам могли зарахувати 0:3. Я не знаю, хто це зливав, але те, що слід був з України - це точно. Хтось дуже не хотів, аби ми вийшли на чемпіонат Європи. Цю історію мало хто знав: що він не прожив необхідної кількості часу й цей паспорт не є дійсний, і він не має права виступати за збірну України».

Португалія намагалася розвинути цей скандал, оскільки усвідомлювала важливість двох втрачених очок.

«Там була ситуація 50/50. Там три судді були, і до останнього боролися, переживали. Авторитет Португалії був дуже сильний, бо вони розуміли, що для них ці два очки були дуже важливі», – розповів журналіст на ютуб-каналі «Ігор Циганик».

  • Португальська футбольна федерація, отримавши анонімний лист щодо Мораєса, звернулася з протестом.
  • Україні загрожували дві технічні поразки, зокрема за матч другого туру з Люксембургом (2:1), оскільки Жуніор зіграв і в ньому.
  • Загалом Мораєс провів за збірну України 11 матчів, забивши один гол.
  • Та справа все-таки вирішалась на користь команди Шевченка, яка з першого місця вийшла у фінальну частину Євро-2020.