«Сам вигадував собі приводи і фальсифікував докази‎»: Гельзін жорстко висловився про Баранку

Аватар Віктор Глухенький Віктор Глухенький
119
1 голос
«Сам вигадував собі приводи і фальсифікував докази‎»: Гельзін жорстко висловився про Баранку
Франческо Баранка. Фото: Google
Президент донецького Олімпіка Владислав Гельзін розповів шокуючі подробиці про діяльність колишнього голови Комітету етики та чесної гри УАФ Франческо Баранки. За його словами, італієць був справжнім аферистом.

Владислав Гельзін, який зараз відбуває п’ятирічну дискваліфікацію від контрольно-дисциплінарного комітету УАФ, розказав про своє ставлення до колишнього керманича КДК Франческо Баранки з легкої руки якого й дістав своє покарання. 

«В історії українського футболу рішення зв'язатися з Баранкою було трагічною помилкою. Важко собі навіть уявити всю ту шкоду, яку завдала ця людина».

За словами Гельзіна, вперше він мав справу із Баранкою ще у далекому 2017 році. Тоді у ЗМІ поширилися чутки щодо підозрілого характеру гри між молодіжними командами його Олімпіка та київського  Динамо. 

«Як керівник клубу, я особисто звернувся до Баранки з проханням перевірити всі ці факти. У найкоротший термін Баранка провів експертизу шляхом перегляду відеозапису матчу та написав висновки, що наші захисники, нібито, навмисне погано грали. Це був єдиний доказ. 

Баранка створив експертну комісію із 4 італійців. Жодного вітчизняного фахівця залучено не було. Для вагомості Баранка включив до комісії легенд італійського футболу – Беніто Карбоне та Клаудіо Джентіле».

І все це було опереткою. Гельзін прямо звинуватив Баранку у постанові, навівши наступні аргументи.

«Коли ми зв'язалися з ними, то отримали офіційні відповіді від їхніх адвокатів, що вони ніколи не брали жодної участі в роботі комісії в Україні, не дивилися жодного матчу і взагалі нічого про це не знають. Також ми з'ясували, що від їхнього імені протягом 2017-2018 років Баранка створив близько 30 таких підроблених експертиз, які використовувалися при «розслідуванні» ігор за участю команд клубів Першої ліги та молодіжних команд клубом Прем'єр-Ліги».

Також Гельзін певен, що Баранка займався ще й свідомою фальсифікацією доказів.

«Баранка був одноосібним засновником приватної компанії FederBet, яка писала для очолюваного ним Комітету етики висновки про рухи ставок на матчах. На підставі цих записів Баранка самостійно робив висновки про підозрілі ставки і розпочинав розслідування щодо потрібних йому особисто матчів.

Ви можете собі уявити: покликаний боротися з договірними матчами «прокурор» сам вигадував собі приводи для цього і фальсифікував докази?!», –  розповів Гельзін в інтерв'ю Інформатору.

  • Владислав Гельзін отримав покарання від комітета УАФ (п'ять років умовно) через неправомірну поведінку під час та після матчу 17-го туру чемпіонату України між Олімпіком та Шахтарем (0:1, сезон 2020/2021 років).
  • Президент донецького клубу у нецензурній формі висловив обурення роботою арбітрів, які не зарахували гол його команди та неправомірно увірвався у суддівську кімнату.
  • Франческо Баранка став головою Комітету етики та чесної гри УАФ у 2016 році. Звільнений зі своєї посади у 2024-му.