«Не вистачило реалізації та Буяльського»: Хацкевич розібрав матч Зальцбург – Динамо в ЛЧ і назвав «Лева матчу»

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
2056
9 голосів
«Не вистачило реалізації та Буяльського»: Хацкевич розібрав матч Зальцбург – Динамо в ЛЧ і назвав «Лева матчу»
Олександр Хацкевич і Віталій Буяльський, колаж: Sport-express.ua
Колишній гравець та тренер Динамо Олександр Хацкевич ексклюзивно для сайту Sport-express.ua підбив підсумки матчу-відповіді киян проти Зальцбурга (1:1) в рамках фінального раунду кваліфікації Ліги чемпіонів.

На жаль, створити диво не вдалося. Динамо, після домашньої поразки 0:2, не змогло відіграти фору у Зальцбурзі (1:1), показавши при цьому досить пристойну гру. Тепер кияни продовжать свій шлях на груповому етапі ліги Європи, а в ЛЧ Україну буде представляти лише Шахтар.

Редактор сайту Sport-express.ua Андрій Піскун поспілкувався про матч Зальцбург – Динамо із легендарним Олександром ХАЦКЕВИЧЕМ. Ми поговорили про таке:

  • Хто винен у пропущеному голі киян та чого не вистачило Динамо для проходу далі.
  • Хто став «Левом матчу» та є новою інвестицією Динамо, як свого часу Забарний.
  • Чому не грає Себальйос.
  • Чи ще тягне Ярмоленко рівень Динамо.
  • Чому Ванат на старті сезону – це бліда копія себе минулого.
  • Чи варто продавати Шапаренка.
  • Чи зможе Кабаєв витіснити Мудрика зі складу збірної України.
  • Чи кайфує Хацкевич сьогодні від гри Динамо

«Динамо і Зальцбург вчора показали, що ось ці ось білд-апи ні до чого не приводять»

– Олександре Миколайовичу, що скажете про вчорашню гру?

– Хороша гра без усіх цих білд-апів. Видно, що дві команди вміють грати в атаку без центру поля. Перший тайм був взагалі чудовим. Початок був за Динамо, але, на жаль, перший момент біля наших воріт закінчився голом. У другому таймі десь важким був початок, але найголовніше, що зараз у Динамо є розуміння того, в який футбол хочуть грати хлопці. У цьому заслуга і футболістів, і тренерського штабу. 

Олександр Хацкевич, фото: Getty Images

– Динамо почало матч агресивно, з високого пресингу, але перший вихід Зальцбурга з-під тиску закінчився голом у наші ворота. Хто в цьому винен?

– Був високий пресинг з боку Динамо і при втраті м'яча пішла низка помилок. Десь не допрацювали опорні півзахисники, але треба відзначити й індивідуальну майстерність молодого гравця Зальцбурга Дагіма, який взяв на себе гру, здорово змістився в центр і вдало пробив.

– Кілька слів про гол Динамо.

– У вертикальний футбол сьогодні грають багато команд у Європі. Динамо і Зальцбург вчора показали, що ось ці ось білд-апи ні до чого не приводять. Михавко однією передачею вивів Ваната на завершальний удар, і Влад прекрасно виконав у стилі Озіла. Технічно все було дуже здорово – як перший пас, так і завершення. 

– Що за біда була в Динамо з кутовими? Кияни подали 16 (!) корнерів, але жоден із них не призвів до небезпеки біля воріт суперника.

– Ось над цим компонентом Динамо треба попрацювати. Це резерв, з якого ще можна вичавлювати і забивати голи. 

– Якщо брати двоматчеве протистояння, то чого не вистачило Динамо, щоб пройти далі? Зальцбург не здався непрохідним суперником.

– «Прохідного» у футболі немає. Динамо не вистачило реалізації в першій грі та Буяльського. Піхальонок – хороший футболіст, але те, що проходить в УПЛ, не завжди проходить в єврокубках. Так, він націлений на удар, але в нього поки немає тієї взаємодії з Шапаренком і Ванатом, як у Буяльського. З Піхальонком Динамо грає за схемою 4-1-4-1, а з Буяльським - 4-2-3-1. Буяльський – це сполучна ланка між лініями. Піхальонок поки тільки шукає себе в Динамо.

«Михавко – це нова інвестиція Динамо, як свого часу Забарний»

– Кого назвете найкращим гравцем, «Левом матчу» Зальцбург – Динамо?

– Мені сподобався Михавко, тому його і назву «Левом матчу». Це нова інвестиція Динамо, як свого часу Забарний. Михавко, судячи з двох ігор із Зальцбургом, – кваліфікований не по роках.

Тарас Михавко, фото: ФК Динамо Київ

У нього прекрасне бачення поля, розуміння гри та інтелект. Попов – хороший футболіст, але сьогодні цінуються захисники, які не тільки виконують свої прямі обов'язки, а й можуть віддати перший пас. Тому тут треба думати, кого ставити в пару до Михавка. Себальоса ми поки що не бачили. 

– Михавко може повторити шлях Забарного?

– У нього все для цього є – хороша ліва нога, вміє грати вгорі, швидкість, і найголовніше – інтелект. 

– Як думаєте, чому не грає Себальос? Навіщо його взагалі потрібно було підписувати, якщо легіонер сидить у запасі?

– Давайте будемо поважати рішення тренерського штабу Динамо. У таких матчах грають найсильніші. Я думаю, ми ще побачимо Себальоса. Я чув, що він непоганий футболіст: швидкий і з хорошим першим пасом.

«Кабаєва і викликали у збірну для конкуренції з Мудриком, щоб Михайло розумів, що незамінних немає»

– Ярмоленку дісталося багато критики після першого матчу із Зальцбургом. Експерти та вболівальники казали, що Андрій уже не тягне, втратив швидкість та інші свої якості. Що думаєте про нього?

– У першому матчі Андрій не реалізував три моменти, а раніше забив би два з трьох. Але якщо брати вчорашню гру, то з відходом Ярмоленка на лівому фланзі практично не було гостроти. Так, Андрій втратив десь функції, швидкісні якості і його не вистачає на всі 90 хвилин, але він показав, що є корисним для команди.

– Ванат вчора відіграв добре, забив гол, але в попередніх матчах нагадував лише бліду копію себе минулого сезону. Ванат – це рівень Динамо для єврокубків?

– Ванат якось важко входить у сезон, але моменти у нього є, включно з першим матчем із Зальцбургом. Я знаю, що у нього і Бражка був не найкращий стан через перенесену застуду, тому хлопці так блідо виглядали. Ми знаємо найкращі версії Ваната і Бражка, але хвороба дала про себе знати. На жаль, сьогодні у Динамо немає рівноцінної заміни цим молодим футболістам.

– Пару слів про головний актив Динамо – Шапаренка. Його вже потрібно продавати в клуб топ-чемпіонату?

– Ось ви кажете «потрібно продавати», але для цього треба отримати пропозиції. Учора проти Зальцбурга Коля десь фрагментально грав, але після того, як його на початку другого тайму струснули у верховій боротьбі і, напевно, цим розбудили, Шапаренко почав нагадувати колишнього себе, якого можна продавати. 

Микола Шапаренко, фото: РБ Зальцбург

– Кабаєв отримав виклик до збірної України на матчі Ліги націй. Чи зможе він витіснити зі складу Мудрика, зважаючи на те, що в Михайла не дуже добре йдуть справи в Челсі?

– Кабаєва і викликали для конкуренції з Мудриком, щоб Михайло розумів, що незамінних немає. Влад справедливо заслужив виклик своєю стабільною грою за Динамо. Тепер нехай Мудрик або Сергій Станіславович [Ребров] думають, хто має грати в Лізі націй. 

«Радує, що Бущан зараз не головний плеймейкер Динамо, як це було за Луческу»

– Що ви чекаєте від Динамо в Лізі Європи?

– Колись я вже говорив: «Кожна команда повинна грати у своєму турнірі». Цього року Динамо дало надію, що готове бути конкурентноздатним і в Лізі чемпіонів, але за підсумками двох матчів, Зальцбург виявився сильнішим. З огляду на те, що торік Динамо взагалі не вийшло до групового етапу єврокубків, то, напевно, ми гратимемо у своєму турнірі, де нав'яжемо конкуренцію, хоча Ліга Європи теж сильний турнір.

Так, Динамо втратило у фінансовому плані, але європейський ринок відкритий. Гравці можуть показати себе і в Лізі Європи. У Лізі чемпіонів зробити це було б, напевно, складніше. Усе покажуть матчі. Потрібно рухатися тільки вперед. Дуже тішить, що в Динамо є прогрес.

– Останні матчі за Луческу Динамо не радувало вболівальників яскравою грою. Скажіть чесно, зараз ви кайфуєте від переглядів матчів киян?

– Сьогодні приємно дивитися на команду, яка грає вперед, вертикально, агресивно. Радує, що Бущан зараз не головний плеймейкер Динамо, як це було за Луческу.