«Ми навіть не знаємо, який в УАФ бюджет і куди йдуть гроші»: Надєїн – про підсумок другої зустрічі власників команд УПЛ

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
20361
0 голосів
«Ми навіть не знаємо, який в УАФ бюджет і куди йдуть гроші»: Надєїн – про підсумок другої зустрічі власників команд УПЛ
Іван Надєїн, колаж: sport-express.ua
Президент рівненського Вереса Іван Надєїн ексклюзивно для сайту sport-express.ua поділився результатом зустрічі власників клубів української Прем’єр-ліги. Конкретні рішення будуть після обрання нового голови УАФ.

У середу, 25 жовтня, відбулась друга зустріч президентів та власників клубів УПЛ, яку організував очільник Полісся Геннадій Буткевич.

Редактор сайту sport-express.ua Андрій Піскун поговорив з Іваном Надєїним про що домовились клуби.

«Наступну зустріч ми вирішили провести спільно із потенційним кандидатом на посаду голови УАФ»

– Іване Олексійовичу, чи була якась конкретика у порівнянні з першою зустріччю?

– Ми напрацьовували різні варіанти, але зійшлись на тому, що реалізувати рішення зможемо тільки після того, як відбудуться зміни у керівництві УАФ. УПЛ має проголосувати за скликання конференцій обласних асоціацій, щоб якнайшвидше визначитись із новим керівництвом УАФ. Без цього наші ідеї буде важко втілити в життя, тому зараз немає з ким розмовляти в УАФ.

Наступну зустріч ми вирішили провести спільно із потенційним кандидатом на посаду голови Української асоціації футболу. І вже з ним оборювати програму та реформу українського футболу.

– Зараз звучить прізвище Шевченка, як потенційного кандидата.

– Воно звучить тільки в пресі, а офіційних кандидатів немає. Кандидатури можна висунути тільки після оголошення виборів. Сьогодні УПЛ повинна офіційно закинути голосування на клуби і потім визначиться зі своєю позицією. На зустрічі всі підтримали зміни в УАФ.

Андрій Павелко та Андрій Шевченко, колаж: FanDay.net

– Що вам вдалося втілити у життя по результатам першої зустрічі?

– Це три речі. Перше – ми запустили процес передачі ВАРів з УАФ Маркетинг до УПЛ, бо системи відеоповторів купувались за гроші клубів. Друге – УЄФА отримав звернення від УАФ щоб платежі солідарності російських клубів перерахували українським. І третє – ми провели зустріч з арбітражем, але вона виявилась безрезультатною. 

– Ви маєте на увазі онлайн-розмову з Лучі і Ріццолі?

– Саме так. Італійці нам пояснили багато помилок, але фактично ніяких реформ вони сьогодні не здатні здійснювати, бо в УАФ нема керівництва. 

– В пресі була інформація, що Буткевич хотів підняти зарплату арбітрам, але Лучі сказав, що тисяча доларів, які вони отримують зараз, достатньо. 

– Так, це правда. А деякі президенти клубів навпаки хотіли штрафувати арбітрів за погані оцінки та рейтинг. Різні думки лунали, але це нормальний робочий процес. На жаль, сьогодні ми нічого не вирішуємо, адже маємо лише один голос на Виконкомі УАФ. 

Тому однозначно треба збільшити вплив клубів. Саме клуби розвивають український футбол, починаючи від молодіжного і юнацького, закінчуючи жіночим і професійним. Будівництво інфраструктури, відкриття академій – це все робота українських клубів. 

«Ми навіть не знаємо, який в УАФ бюджет і куди йдуть гроші, наприклад, ковідні. Питань у нас багато»

– У Лучі закінчився контракт з УАФ?

– В тому то і справа, що ми не знаємо. Контракт з ним укладала УАФ. Виходить, що українські клуби повністю оплачують роботу арбітрів, але ні на що не впливають. Також ми не знаємо, куди йдуть оплачені клубами штрафи. Ми хочемо отримати від УАФ більше прозорості. Ми навіть не знаємо, який в УАФ бюджет і куди йдуть гроші, наприклад, ковідні. Питань у нас багато. 

Лучано Лучі, фото: УАФ

Нове керівництво повинне зробити роботу УАФ максимально прозорою, як це відбувається в інших європейських країнах.

– Чи є вже якісь кандидатури на заміну Лучі?

– Який сенс зараз розглядати кандидатури, якщо ми не можемо навіть відкрито прокоментувати результати туру, про що ми просили Комітет арбітрів.  Ми хотіли, щоб вони у четвер, 26 жовтня, у прямому ефірі на ютубі дали оцінку спірним моментам і підбили підсумок суддівства туру. 

Захід повинен був пройти із залученням громадськості, журналістів, клубів. Ми хотіли дати арбітрам голос, щоб вони могли пояснити свої рішення: де вони були праві, а де – ні. Але цього не відбулося. 

Коли арбітри пояснювали нам рішення у закритому режимі, то у багатьох клубів знялись претензії. Сьогодні судді в країні асоціюються з непрозорістю і корупцією. Для нас загадка, чому Комітет арбітрів не дає можливість суддям пояснювати публічно свої рішення. 

Тобто ми не змогли навіть цього зробити, хоч і платимо Комітету арбітрів мільйон гривень за суддівство. Саме для таких моментів нам потрібні важелі впливу. Ми хочемо як фінансово стимулювати арбітрів, так і вводити санкції. Для цього потрібен рейтинг суддів.

– Від публічного розбору туру Комітет арбітрів відмовився?

– Вони сказали, що готові це робити. Я запропонував дату – 26 жовтня о 12:00, через три дні після закінчення туру, щоб можна було нормально підготуватись. Лучі не заперечував, але захід так і не відбувся. Впливу у нас немає. Хто ми такі для Комітету арбітрів? Ми їм тільки гроші платимо. 

«Ми хочемо зробити «Winter Cup» більш представницьким турніром, щоб це був зимовий міні-чемпіонат»

– На зустрічі був присутній голова УПЛ Євген Дикий. Яка з ним була комунікація?

– Це наш керівник УПЛ і людина, якій клуби платять зарплату. Безперечно, він займав активну позицію і підключався до обговорень всіх питань. Будемо реалізовувати наші напрацювання.

Євген Дикий, фото: УПЛ

– Які ще були прийняті рішення?

– Ми хочемо зробити «Winter Cup» більш представницьким турніром з максимальним залученням українських клубів, щоб це був зимовий міні-чемпіонат і ми не шукали спаринги з клубами інших країн. 

Всі представники клубів, які були на зустрічі, погодились розширити формат «Winter Cup». Тепер будемо думати, як правильно це зробити. Потрібен хороший призовий фонд і підключення преси. 

– Чи піднімалась тема телепулу на зустрічі?

– Піднімалась. Всі представники клубів декларують необхідність і розуміння того, щоб трансляції матчів відбувались в одному пулі. Але механізми і формати об’єднання ми поки що не обговорювали. 

Моя особиста думка – єдиний телепул буде складно зробити. На сьогодні у нас є чотири формати трансляцій матчів УПЛ і їх буде тяжко об’єднати в один. Деякі президенти клубів хочуть під час війни зробити безкоштовні трансляції, тоді хто за них буде платити, знову клуби?

– Тобто, як завжди, на початку всі згодні об’єднатися, а як дійде до справи, то більшість увімкне задню?

– Можливо нам потрібно врахувати досвід Іспанії, де клуби також не могли домовитись по телепулу, аж до поки не втрутився уряд і не розрулив цю ситуацію з Ла Лігою.

Іван Надєїн, фото: НК Верес

«Без маленьких клубів не буде Динамо і Шахтаря»

– Але в УАФ немає такого керівника, як Тебас в Ла Лізі.

– Згоден з вами, але для Ла Ліги – об’єднаний телепул був суперправильним рішенням.  Зрозуміло, що Реал і Барселона мають найбільшу аудиторію, але доходи від пулу розділяються між всіма і маленькі клуби також отримують частину пирога. 

Динамо і Шахтар в Україні мають найбільшу аудиторію і їм, чисто арифметично, набагато вигідніше транслюватись на власних ютуб-каналах, ніж бути в пулах. Але тоді розвиток футболу взагалі зупиниться. Якщо маленькі клуби не будуть отримувати грошей, то вони назавжди залишаться маленькими, а конкуренція дає поштовх футболу. Без маленьких клубів не буде Динамо і Шахтаря.

Повинен бути загальний компроміс. Всі клуби розуміють, що для розвитку футболу ми повинні бути в одному пулі. Тоді ми зможемо заробляти від ТВ-прав. Якщо ми не зможемо домовитись, тоді нам потрібен незалежний арбітр, який прийме вольове рішення.

Чомусь поляки змогли продати трансляції Екстракляси «Canal+» і отримують десятки мільйонів євро за свій продукт, а українські клуби в мінусі, тому що самі виробляють продукт і більшість його безкоштовно віддають. 

– В Екстраклясі чудова картинка, стадіони, заповнені трибуни. Полякам у цьому плані легше. 

– У них є транслятор, який вкладається в цю картинку, і купуючи цей продукт він хоче транслювати його на інші країни. А в Україні за продукт ніхто нічого не платить. Окрім цього, в нашій країні йде війна, і це фактор, який понижує ринкові чинники. 

***