Гвоздик – про зрив бою Усик – Ф'юрі: «Я не бачу тут теорії змови. Це нікому не вигідно»

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
1332
1 голос
Гвоздик – про зрив бою Усик – Ф'юрі: «Я не бачу тут теорії змови. Це нікому не вигідно»
Олександр Гвоздик. Фото: Google
Колишній чемпіон світу Олександр Гвоздик (20-1, 15 KO) ексклюзивно для сайту Sport-express.ua прокоментував зрив бою Олександра Усика проти Тайсона Ф'юрі. Також Саша розповів про Ломаченка та реванш з Бетербієвим

Учора, 2 лютого, команда Ф'юрі заявила, що британський боксер отримав серйозне розсічення, у якості доказу показавши фото. У зв’язку з цим поєдинок за звання абсолютного чемпіона світу у суперважкій вазі проти Усика, який мав відбутися у Саудівські Аравії 17 лютого, перенесено.

Редактор сайту Sport-express.ua Андрій Піскун зв’язався із Олександром Гвоздиком, щоб дізнатись його думку про цю подію. Ми поговорили про наступне:

  • Як Ф'юрі міг отримати таке розсічення (може британець схитрував, щоб не виходити на бій проти Усика?);
  • Кому може бути вигідним перенесення бою;
  • Що робити у цій ситуації Усику та хто може замінити Ф'юрі;
  • Які сильні сторони у Ф'юрі та Усика та чи відбудеться їхній бій у цьому році;
  • Хто фаворит у боях Ломаченко – Камбосос та Джошуа – Нганну;
  • Коли вийде в ринг Гвоздик та хто буде його суперником;
  • Чи готовий Гвоздик до бою з Біволом та Бетербієвим;
  • Хто б переміг у гіпотетичному бою Усик чи Бетербієв;
  • Бонус: анекдот від Гвозидка.

«Це схоже на правду, а як вони там зробили, може трубою вдарили спеціально, я знати не можу»

– Олександре, що сталося з Ф'юрі?

– Моя експертна думка – розсічення сталося внаслідок зіткнення голови Ф'юрі з тупим предметом (кулаком, чиєюсь головою або ліктем).

– Як можна таку травму отримати перед таким важливим боєм?

– У спарингу можна стукнутися головами або отримати удар ліктем. Рукавичкою отримати таке розсічення у спарингу малоймовірно, бо супертяжі спарингують у 16-18-ти унцових рукавичках і шоломах.

– Чи не могло це бути хитрістю, щоб перенести бій з Усиком?

– Без поняття, я ж не в таборі Ф'юрі. Вони виставили таку фотографію, де видно маленьку січку. На цьому рівні ніхто ризикувати не буде. Написали, що на рану наклали шви, але я сумніваюся. У цьому плані, думаю, перебільшена історія. Можливо, Ф'юрі виклав стару фотографію, я й гадки не маю і відштовхуюся тільки від того, що є в інтернеті.

Але навіть із такою невеликою січкою він має зараз переривати свої спаринги. І ця рана не заросте до бою. На рівні таких грошей і бою за титул абсолюту ніхто ризикувати не буде через такі речі.

Так що, це схоже на правду, а як вони там зробили, може трубою вдарили спеціально, я знати не можу.

Тайсон Ф'юрі – Олександр Усик. Фото: Google

– Може Ф'юрі хоче, щоб Усик зірвав свій пік підготовки до нього? Тайсон зараз планомірно почне готуватися до нової дати, а Саша буде в психологічній ямі після того, як бій на 17 лютого зірвався.

– Таке може бути, але для цього не потрібно робити січку, можна придумати щось легше.

– Кому взагалі може бути вигідна травма Ф'юрі і перенесення бою з Усиком?

– Я не бачу тут теорії змови. Нікому це не вигідно, особливо саудитам, які вбухали в цей бій купу грошей і продали квитки. Тепер основний хедлайнер вечора не відбудеться і Усику потрібно шукати іншого суперника, щоб не зірвалося шоу.

«Хргович стилістично схожий на Ф'юрі. Для Усика це оптимальний варіант»

– Хто може замінити Ф'юрі 17 лютого?

– Я чув, що це буде Хргович.

– Чи не побоїться він вийти 17 лютого, враховуючи, що не готувався зараз до Усика?

– Це залежить від того, наскільки добре його вмовлятимуть саудити, а вмовляти вони вміють. Думаю, він прийме цей бій.

– Що взагалі скажете про Хрговича?

– Це непогана заміна Ф'юрі. Хрговіч теж високий і схожий з Тайсоном в антропометрії. Хорват бере бій на короткому повідомленні, що дасть Саші перевагу.

– До Хрговича Усику доведеться міняти підготовку чи підійде те, що він готував для Ф'юрі?

– Уже не залишилося часу щось змінювати в підготовці. Хргович стилістично схожий на Ф'юрі і для Саші це оптимальний варіант. Я оцінюю Ф'юрі сильнішим за Хрговича, і якщо Усик був готовий до Тайсона, то до хорвата він готовий на 100%.

– Хто, на вашу думку, буде фаворитом у бою Усик – Хргович?

– З огляду на заслуги, статус, досвід, рівень майстерності та швидкість, Усик – однозначний фаворит. Але в боксі можна пропустити один удар і програти.

Філіп Хрговіч. Фото: Google

– Якщо Хргович відхилить бій, що робити в цьому випадку Усику?

– Провести бій із Нганну або Джошуа точно не вийде, тому що вони боксують у березні. Залишається два варіанти: або брати прохідний бій на 17 лютого, де Усик буде беззаперечним фаворитом, або брати паузу. Але в бою прохідним суперником теж є ризик отримання травми. Напевно, краще взяти паузу і перезавантажитися. Але це питання краще адресувати Саші.

– Ви вірите, що бій Усик – Ф'юрі відбудеться цього року?

– Звичайно, вірю. Якщо Ф'юрі знову відтягуватиме бій, то його позбавлять титулу, і Усик поб'ється за нього з кимось іншим.

– Якби бій відбувся 17 лютого, хто б його виграв?

– Я не бачу фаворита в цьому бою. Шанси 50 на 50. Переможе той, хто краще підготується і виконає домашнє завдання. В обох спортсменів є свої козирі. Я поставлю на Сашу, тому що ми знайомі багато років, і я знаю, як добре він справляється з поставленими завданнями.

– Які козирі у Ф'юрі та Усика?

– У Ф'юрі це габарити, а в Саші – робота ніг, комбінації. Тайсон тиснутиме масою, відрізатиме канати, боротиметься, використовуватиме брудні прийоми. Усик намагатиметься цього уникати, закручуватиме його, буде виходити на незручну дистанцію.

«Цікаво подивитися, що залишилося від Ломаченка на сьогоднішній день»

– Ви вже згадували бій Джошуа – Нганну. Як думаєте, Френсіс зможе піднести сенсацію, як це було в поєдинку з Ф'юрі, коли він відправив у нокдаун британця?

– Я б не оцінював Нганну по бою з Ф'юрі, тому що Тайсон був взагалі не готовий. Але з Джошуа Нганну цілком може піднести сенсацію, хоча фаворит, звичайно ж, Ентоні. Боксери, які не так добре навчені, але які володіють шаленим ударом, одразу нівелюють переваги суперника. Мені здається, Нганну буде легше дістати Джошуа, ніж Ф'юрі. Він нижчий.

Проте я віддам перевагу Ентоні. Джошуа великий хлопець і в нього виникли проблеми з Усиком через маневреність, рух та швидкість Олександра. У Нганну цього немає, але є інше – плюха. Але з цим Джошуа непогано справлявся раніше. Можна згадати його бій із Володимиром Кличком.

Також думаю, Джошуа добре підготується до Нганну, а не так, як Ф'юрі.

Василь Ломаченко та Джордж Камбосос. Колаж: Google

– Ломаченко – Камбосос. Що думаєте про це протистояння?

– Цікаво подивитися, що залишилося від Ломаченка на сьогоднішній день. Васі вже 35 років, а вагова категорія не важка. Тут потрібно завжди бути гострим, комбінаційним, а з віком це робити важче. Усику 37, але він супертяж і там інші ключі до перемоги.

Також у бою з Камбососом ключову роль можуть зіграти судді, тому що в рівному поєдинку ніхто перемогу Васі не віддасть. Але мені здається, у Ломаченка ще є порох у порохівницях, він повинен перемагати і знову ставати чемпіоном світу.

– А аболютом зможе колись стати?

– Тут справа не в здібностях Ломаченка, а в часі. Пояси всі розлетілися і щоб стати абсолютом йому потрібно провести чотири бої, а Вася останнім часом боксує рідко. До того ж я не знаю, як він почувається. Скажу так: абсолютом стати можливо, але зробити це буде непросто.

«Я візьму реванш у Бетербієва і стану абсолютним чемпіоном»

– Після повернення ви вже провели три бої і в усіх здобули перемоги. Коли нам чекати вашого наступного виходу в ринг?

– Мені пообіцяли бої в березні та травні. Конкретної дати і суперників поки що немає. Здорово було б побоксувати 30 березня в рамках шоу Premier Boxing Champions від Amazon. Сподіваюся, це вийде, але суперник, найімовірніше, буде не з топ-10. Потім хочу побитися в андеркарті бою Канело, він зазвичай боксує в травні. Ось такий у мене план.

Звичайно, хочеться битися за титул, але поки це неможливо, тому що Бівол і Бетербієв домовилися про бій між собою в червні. Але я в це не вірю, найімовірніше, вони поб'ються восени або цей бій і зовсім не відбудеться. Мені здається, що Бівол цього поєдинку взагалі не хоче.

Сьогодні боксують Джошуа Буатсі та Ден Азіз. Я б із задоволенням вийшов у ринг проти переможця цього бою.

– Писали, що в березні ви можете побитися за другорядний титул.

– У боксі є тільки чотири титули – це чемпіон світу за версіями ІBF, WBA, WBO і WBC. Все інше – це титули Міккі Мауса, як я їх називаю. Тому мені не важливо, буде стояти на кону якийсь титул чи ні.

– Кого ви бачите фаворитом у бою Бівол – Бетербієв?

– Для мене однозначно фаворит Бетербієв. Проти Канело Бівол дуже здорово рухався в човнику, але водночас давав замикати себе біля канатів. Якщо Бівол буде так діяти з Бетербієвим, то бій дуже швидко закінчиться. Бетербієв набагато більший і сильніший, ніж Канело. Я ставлю на перемогу Бетербієва нокаутом, але повторюся, цей бій навряд чи відбудеться.

Бівола минулі роки взагалі не було чутно. Щойно Бетербієв підписав контракт на поєдинок із Каллумом Смітом, Бівол через два дні кидає йому виклик. Цирк!

Бетербієв та Гвоздик. Фото: Google

– Ви вірите, що вам ще вдасться побитися з Біволом або Бетербієвим?

– Я не те, що вірю, я знаю, що це станеться. Я візьму реванш у Бетербієва і стану абсолютним чемпіоном. Для мене бій із Бетербієвим пріоритетніший, ніж із Біволом, тому що в нього три пояси. Але від бою з Біволом теж не відмовлюся.

– Які уроки ви для себе винесли після поразки від Бетербієва?

– Що потрібно робити акценти на інші речі в підготовці, не розслаблятися і пахати на 200%. Потрібно бути дуже добре готовим функціонально, відпрацьовувати в захисті та діяти на контратаках. Рубатися з Бетербієвим на середній дистанції – це суїцид.

«У Бетербієва шансів було б дуже мало, у Усика набагато більше»

– Бетербієв заявляв, що Усик нібито відмовився від бою з ним у професіоналах. Що думаєте про цю заяву?

– Бетербієв може що завгодно говорити. Є такий анекдот.

70-річний дід приходить до лікаря і каже.

– Докторе, у мене проблема – секс із дружиною тільки тричі на тиждень. Більше не можу.

– Вам же 70 років. Для такого віку у вас усе чудово.

– А моєму сусідові 80 років, і він каже, що секс із дружиною в нього двічі на день.

– Так ви теж кажіть.

Бетербієв був тоді напівважковаговиком, а Усик абсолютним чемпіоном у крузервейті. Навіщо йому битися з Бетербієвим? Нехай він спочатку підніметься у вазі, проведе кілька боїв у крузервейті, заробить рейтинг і тоді отримає бій. Логічно, що просто так йому ніхто бою не давав.

– А якби вони все ж таки зійшлися в рингу, хто б переміг?

– У Бетербієва шансів було б дуже мало, у Усика набагато більше. Перевагою Бетербієва в його ваговій категорії є міць і сила, а в крузерах вона нівелюється. Там боксери сильніші та більші.

Можна згадати любительську кар'єру Бетербієва. У вазі 81 кг він усіх рвав і метав, а в 91 кг такого вже не було. Навіть на Олімпіаді перед поразкою Усику, він довго возився з Хантером. Чим важча вага, тим складніше Бетербієву використовувати свою перевагу.

Хоча деякі боксери, коли піднімаються у вазі, стають тільки сильнішими. Хороший приклад – Усик. Але він перемагає за рахунок своєї спритності і рухів, а Бетербієв покладається в основному на силу.