Олімпіада 2024

Медаль Харлан, провал Романчука, рекорд 61-річної китаянки і брудна Сена: найцікавіше на Олімпіаді за 29 липня

Артем Войцеховський
Переглядів 2528
5 голосів
Бронзовий укол Ольги Харлан. Фото: НОК України
Третій медальний день Олімпійських Ігор ознаменувався довгоочікуваною нагородою збірної України. Фехтувальниця Ольга Харлан виборола «бронзу» в індивідуальних змаганнях у шаблі.

У понеділок, 29 липня, у Парижі були розіграні 19 комплектів нагород. Українські спортсмени претендували на медалі у фехтуванні, дзюдо, стрибках у воду, маунтенбайку і спортивній гімнастиці. 

П’ята олімпійська медаль Харлан

Серед трьох українських фехтувальниць, заявлених в індивідуальних поєдинках з шаблею, першою на доріжку вийшла Олена Кравацька. В 1/32 вона перемогла алжирку Будіаф (15:8), а у наступному протистоянні за рівної боротьби поступилася японці Емурі (14:15).

Аліна Комащук завдяки рейтингу отримала можливість стартувати відразу з другого туру. Проте кореянка Джеон виявилася їй не по зубах – 8:15. Ольга Харлан, яка теж почала змагання з 1/16 фіналу, стартувала з перемоги над японкою Фукушімою (15:9).

У другому поєдинку лідерка нашої фехтувальної команди розібралася з азербайджанкою Баштою, яка ще п’ять років тому представляла Росію (15:6). Далі Харлан не залишила шансів угорці Мартон – 15:7.

У півфіналі боротьби, на жаль, не вийшло. Француженка Бальцер за неймовірною підтримки трибун перемогла з рахунком 15:7 і відправила Харлан у бронзову сутичку. Там Ольга здійснила щось неймовірне. Програючи кореянці Чоі шість очок (5:11), українка примудрилася вирвати перемогу з рахунком 15:14.

Радість Ольги Харлан після поєдинку з Чоі. Фото: НОК України

Ця олімпійська медаль стала для Ольги п’ятою в кар'єрі. До цього вона вигравала команді змагання в Пекині-2008, здобувала командне «срібло» в Ріо-2016, а також ставала третьою в особистих змаганнях у Лондоні-2012 і Ріо-2016.

За кількістю олімпійських нагород Харлан зрівнялася з нашою рекордсменкою Яною Клочковою (чотири золотих і одна срібна медаль). А ще Ольга стала першої українкою, що вигравала медалі на чотирьох різних Олімпіадах.

Фіаско Костевич і успіх веслувальників

Рекордсменка збірної України за кількістю виступів на Олімпіаді Олена Костевич після провалу в індивідуальних змаганнях у стрільбі з пістолету (19 місце), не змогла реабілітуватися у міксті. Прикро, бо саме в змішаній дисципліні наша уславлена спортсменка виборола «бронзу» на попередніх Іграх.

У Токіо партнером Костевич був Олег Омельчук. Цього разу 39-річна снайперка виступала у тандемі з Віктором Банькіним. Підсумок – 13-місце серед 17 команд, у той час як до наступного раунду відібралися лише четверо найкращих.

Свої виступи на Олімпіаді Олена завершить у стрільбі з пістолету з 25-метрової дистанції, які пройдуть 2 серпня.

Ігор Хмара та Станіслав Ковальов з другої спроби кваліфікувалися до півфіналу змагань парних двійок легкої ваги у академічному веслуванні. У втішному заїзді українці фінішували другими, що дозволило їм відібратися до півфіналу В, який пройде 31 липня.

Читайте також: Перемога Світоліної, «зрада» Калініної, олень в каналі і відсторонення росіян: найцікавіше на Олімпіаді за 28 липня

Нещастя Білодід, провал Романчука і невдачі дебютантів

Бронзова призерка Токіо-2020 Дар’я Білодід перед цією Олімпіадою піднялася в іншу вагову категорію (до 57 кг), але майже не виступала в ній через травму. Незважаючи на це, на свою першу сутичку в Парижі вона витратила рівно чотири секунди, здолавши іппоном 16-річну суперницю з Кірібаті.

В 1/8 фіналу українці трапилася срібна призерка чемпіонату світу Харука Фунакубо. Опонентки не змогли визначити сильнішу в основний час, а в овертаймі Білодід підвели зайві попередження – через три шидо перемогу присудили японці.

Розпач Дар'ї Білодід. Скріншот: Суспільне Спорт

Ще більш шокуючим став виступ Михайла Романчука в кваліфікації плавання на 800 метрів вільним стилем. Чинний олімпійський рекордсмен фінішував останнім у своєму запливі, пролетівши повз фінал. Серед усіх спортсменів українець показав лише 17-й час, тоді як йому треба було увійти до вісімки найкращих.

«Не знаю, що сказати. У повному розпачі. Це не те, для чого готувався, для чого увесь рік пропрацював. Більше нічого сказати не можу. Слів просто немає. Треба зробити висновки, чому воно так, і підходити з «холодною» головою до 1500 м», – сказав Романчук «Суспільному». 

Кірілл Болюх і Олексій Середа, навпаки, гідно представили Україну в фіналі синхронних стрибків з 10-метрової вишки. Наші спортсмени фінішували з п’ятим результатом.

19-річна Ніка Шарафудінова у кваліфікації плавання на 100 м на спині показала 22-й результат, що не дозволило їй вийти до півфіналу, куди відібралися 16 найкращих. 

Ярослав Жмуденко, який не виступав на Олімпіаді з 2012 року, в 1/32 фіналу турніру з настільного тенісу поступився другому сіяному китайцю Фану - 6:11, 4:11, 7:11, 2:11.

21-річний Олександр Гудима у медальному заїзді з маунтенбайку у класі крос-кантрі був знятий як коловий за одне коло до фінішу.

Не затримався на дебютних Іграх і боксер Дмитро Ловчинський. У поєдинку 1/8 фіналу вагової категорії понад 92 кг з австралійцем Теремоаною українець протягом першого раунду двічі побував у нокдауні і врешті-решт був відправлений у нокаут

Парні та одиночні успіху в тенісі та втрачена медаль гімнастів

Багато цікавого для нас відбувалося сьогодні на кортах «Ролан Гаррос». Три українки зіграли в одиночці і чотири – в парному розряді. Марта Костюк вийшла до 1/8 фіналу, здобувши перемогу над господаркою кортів Бюрель – 7:6 (7:3), 6:2. Її наступної суперницею стане сьома сіяна Саккарі з Греції.

Даяна Ястремська почин співвітчизниці не підтримала, програвши колумбійці Осаріо – 6:7 (4:7), 4:6. Після цього Марта разом Даяною зіграли парний матч 1/16 фіналу проти полячок Лінетт і Росольської – 6:4, 6:1. У другому колі українки зіграють проти представниць Тайваню.

Ще одна наша пара в особі сестер Кіченок сенсаційно здолала китайський тандем Ван/Чжен – 6:1, 6:4. Тепер Людмила і Надія очікують на переможниць протистояння Папаміхаїл/Саккарі (Греція) – Коллінс/Кравчик (США).

Еліна Світоліна закривала тенісну програму понеділка матчем з американкою Джессікою Пегулою і здобула вольову перемогу – 4:6, 6:1, 6:3. У 1/8 фіналу українка зіграє проти чинної чемпіонки Вімблдону Барбори Крейчикової з Чехії. 

У фіналі командного багатоборства зі спортивної гімнастики Олег Верняєв, Ілля Ковтун, Ігор Радівілов, Радомир Стельмах і Назар Чепурний до останнього боролися за місце на подіумі. Після четвертого снаряду наша команда йшла на другому місці, але у підсумку показала п’ятий результат. Від «бронзи» її відділили три бали. 

61-річна рекордсменка, забруднена Сена, самоволка по-бразильські і коментатор-сексист

Ні Сялянь з Люксембургу встановила неймовірний рекорд, ставши найстаршою учасницею в олімпійській історії пінг-понгу. Свій перший матч на турнірі з настільного тенісу азіатка розпочала у 61-річному віці. Роки не завадили уродженці Китаю перемогти представницю Туреччини.

Варто додати, що абсолютний віковий рекорд належить шведському стрілку Оскару Свану, якому на момент його виступу на Іграх-1920 було 72 роки і 280 днів. 

Ні Сялянь. Фото: Google

Тріатлоністи, які прибули на Ігри в Парижі, не мають змогу готуватися до змагань. Організатори на прохання влади міста скасували вже два тренування через забруднення води у Сені. 

Цікаво, шо купатися в найвідомішій річці Франції офіційно заборонено ще з 1923 року через те, що туди десятиріччями скидають сміття, токсичні відходи і каналізаційні нечистоти. Про що тільки думали організатори!

Бразильську плавчиню Кароліну Віейру за самовільний вихід з олімпійського селища виключили зі складу збірної і відправили додому. Цікаво, що плавець Габріель Сантос, який перебував з Кароліною, обмежився попередженням.

Також поїхав додому британський коментатор Eurosport, якого звинуватили у сексизмі. Під час трансляції змагань з плавання він дозволив собі таке висловлювання: «Ви, напевне, знаєте, якими бувають жінки. Тиняються без діла, роблять макіяж».  

Медальний залік

У командній першості знову змінився лідер. На перше місце вийшла збірна Японії, в активі якої шість золотих, дві срібних і чотири бронзові нагороди. Загалом на подіум підіймалися спортсмени з 36 країн – приємно, що серед них нарешті й Україна. Наша команда ділить 26 місце з десятьма іншими збірними, які теж виграли по одній бронзовій нагороді.

Найкращі букмекери
GGbet
Вітальний бонус
150000 грн