Олімпіада 2024

Рекорд Костевич, зірвані тенісні змагання і демарш плавців з Кореї: найцікавіше на Олімпіаді за 27 липня

Артем Войцеховський
Переглядів 3166
7 голосів
Олена Костевич. Фото: АР
Перший медальний день Олімпійських Ігор виявився вкрай насиченим на події. І хоча нашим спортсменам не вдалося піднятися на подіум, деякі з них показали непогані результати, які дозволяють розраховувати на нагороди.

Якщо перший день Олімпіади цілком і повністю був присвячений церемонії її відкриття, то в суботу, нарешті, почали розігрувати перші комплекти нагород.

Першими чемпіонами Парижу-2024 стали китайські стрілки, які виграли змішані змагання у стрільбі з пневматичної гвинтівки з 10-метрпової відстані.

Українці у перший повноцінний змагальний день були представлені в 11 дисциплінах. 

Обнадійливі виступи веслувальників і гімнастів

Дзюдоїст Дільшот Халматов, заявлений у ваговій категорії до 60 кг, на своїх дебютних Іграх провів дві сутички – переміг узбека Рузієва, але поступився дворазовому олімпійському медалісту з Казахстану Єлдосу Сметову.

Наші стрілки Віктор Банькін і Павло Коростильов не змогли потрапити до вісімки найкращих у стрільбі з пневматичного пістолету з 10-метрової дистанції, обмежившись виступами в кваліфікації.

Не порадувала своїх прихильників і досвідчена Олена Костевич, яка в аналогічній дисципліні показала 19-й результат. При цьому чотириразова олімпійська медалістка («золото» та три «бронзи») встановила національний рекорд, взявши участь у шостій (!) Олімпіаді. У п’ятницю, 2 серпня, Олена змагатиметься у стрільбі з швидкострільного пістолета. 

Соломія Братейко у 1/32 фіналу турніру з настільного тенісу за хорошої гри програла досвідченій румунці Елізабету Самару – 3:4 за партіями.

Вікторія Ус кваліфікувалася у півфінал змагань з веслувального слалому на байдарці-одиночці, посівши 18 місце. Півфінал і фінал пройдуть сьогодні.

Вікторія Ус. Фото: Google

Непогано проявили себе Євгенія Довгодько, Катерина Дудченко, Дарина Верхогляд і Анастасія Коженкова в академічному веслуванні. Українська парна четвірка відібралася до фіналу, показавши другий час у своєму запливі. 

Три українські фехтувальниці стартували в жіночій шпазі. Справжнім злим генієм для наших спортсменок стала француженка Малло-Бретон, яка в 1/16 фіналу в овертаймі дотиснула Джоан Фейбі Бежуру (14:13), а у чвертьфіналі, поступаючись 7:10, перемогла Владу Харькову (15:10). Олена Кривицька теж зупинилася в кроці від півфіналу. 

Також місце в фіналі командного багатоборства забронювала чоловіча збірна зі спортивної гімнастики у складі Назара Чепурного, Іллі Ковтуна, Ігоря Радівілова, Радомира Стельмаха і Олега Верняєва. Наші хлопці показали четвертий результат у кваліфікації. Фінал відбудеться у понеділок, 29 липня. 

Що стосується індивідуальних фіналів, то в них виступлять Олег Верняєв (особисте багатоборство, вправи на коні, паралельні бруси), Ілля Ковтун (особисте багатоборство, паралельні бруси), Назар Чепурний (опорний стрибок) і Ігор Радівілов (опорний стрибок).

Невдачі у фіналах, вологі корти і маленьке диво на футбольному полі

Перший фінал за участі наших спортсменів відбувся у синхронних стрибках з триметрового трампліну. Вікторія Кесарь і Анна Письменська фінішували сьомими, випередивши лише господарок змагань.

Велосипедистка Юлія Бірюкова у індивідуальній гонці з роздільним стартом на нагороду навряд чи розраховувала, і все ж таки, якби не падіння на слизькій від дощу трасі, вона була би вище у підсумковому протоколі. Час українки дозволив їй закінчити змагання на 27-му місці.

Українські тенісистки через дощ на корт так і не вийшли. Якщо погода дозволить, їх матчі відбудуться у неділю. Ангеліна Калініна має зіграти з голландкою Рус, Даяна Ястремська – проти Пігоссі з Бразилії, а Марта Костюк – з австралійкою Радовчич, яка в останній момент замінила травмовану Путінцеву з Казахстану.

Еліна Світоліна також у неділю проведе свою гру з японкою Учідзімою, а сестри Кіченок зіграють проти китаянок Ван і Чжен.

Залишається в боротьбі наша футбольна збірна, яка у меншості створила справжнє диво в матчі з потужними марокканцями. Наразі команда Руслана Ротаня опинилася в ситуації, схожій з тією, в якій не так давно перебувала дружина Сергія Реброва на Євро-2024. 

В останньому турі групового турніру українцям бажано перемагати. У протилежному випадку нам буде потрібне ще одне диво. Наш сайт ретельно розібрав усі можливі турнірні варіанти

Олімпійська збірна України. Фото: УАФ

Перші скандали Олімпіади

Якщо не брати до уваги чотиригодинний футбольний поєдинок між Аргентиною і Марокко, розв’язка якого була відстрочена через ганебну поведінку африканських вболівальників, перший скандал Парижу-2024 стався зі збірною Кореї з плавання.

Південнокорейські плавці вирішили залишити олімпійське селище в знак протесту проти транспортних проблем.

«Зовні прохолодніше, ніж усередині автобусу. Зазвичай шлях від олімпійського табору до басейну займає 40-45 хвилин, але цього разу ми витратили на дорогу понад півтори години. Вікна були заклеєні скотчем, ймовірно через страх терористичних атак. Щось має бути зроблено. Ми просто хочемо бути в комфорті», – зазначив голова федерації плавання Південної Кореї Чонг Чан Хун.

Ефект підсилила помилка дикторів під час церемонії відкриття Олімпіади. Вони переплутали збірні Південної і Північної Кореї, хоча титр на табло був правильний. У соцмережах МОК перепросив у корейської делегації за цей інцидент, але залишив без уваги транспортну скаргу.

У неприємну історію потрапила головна тренерка жіночої збірної Канади з футболу Бев Прістман, яку місцевий НОК звільнив з посади через сюжет на телебаченні, в якому було доведено, що асистенти Прістман підглядали за тренуваннями суперниць за допомогою дронів. 

Медальний залік

Після першого медального дня командний залік очолює збірна Австралії, в активі якої три золотих і дві срібні нагороди. На подіум протягом дня підіймалися представники 20 країн.

Найкращі букмекери
GGbet
Вітальний бонус
150000 грн