Хокей

«Так він мовою спілкується непогано»: легенда збірної України з хокею – про українське походження Грецкі

Дмитро Чорнобай
Переглядів 2072
2 голоси
Вейн Грецкі (праворуч). Фото: Google
Легендарний український хокеїст Олексій Житник розповів, чи визнавав колишній канадський нападник Вейн Грецкі своє походження з України.

Легендарний український хокеїст Олексій Житник в інтерв’ю сайту Sport-express.ua розповів деталі про українське походження Вейна Грецкі:

«Дивіться, у нього точно батько розмовляв українською мовою дуже добре. Приїздив мій покійний тато до Лос-Анджелеса у гості, у 1992-1993 роках. І тоді ж був батько Вейна Грецкі. І я бачу, вони стоять, про щось розмовляють, біля хокейного майданчику. А я знаю, що мій батя англійською не говорить.

Думаю: «А як же вони говорять?». Ще й не на пальцях, а цілком вільно. Я питаю потім: «Батя, а як ти з ним говорив?». А він відповідає: «Так він українською мовою спілкується непогано». У Грецькі коріння точно є. Це не те, що я вигадую, я знаю це точно».

Нагадаємо, що Вейн Грецкі народився в 1961 році в україномовній родині, яка жила в канадському містечку Брантфорд. Його бабуся Марія походить з Підгайців, що на Тернопільщині, а дідусь Терентій Грецький – з українського села Огдемер на Берестейщині, яке тепер перебуває в межах сучасної Білорусі.

  • Вейн Грецкі встановив 61 рекорд НХЛ та отримав за свої досягнення прізвисько «Великий».
  • Канадець нагороджений Орденом Канади (1984) та визнаний найкращим хокеїстом НХЛ усіх часів, увічнений в «Хокейному залі слави» (1999).
  • Загалом на рахунку «Великого» 2857 зароблених балів у 1487 матчах.
Найкращі букмекери
GGbet
Вітальний бонус
150000 грн