Ольга Харлан – про зустріч із президентом Зеленським і свої нагороди: «Мама просто плаче та пишається»

Аватар Даниіл Вереітін Даниіл Вереітін
4601
8 голосів
Ольга Харлан – про зустріч із президентом Зеленським і свої нагороди: «Мама просто плаче та пишається»
Ольга Харлан. Колаж: Sport-Express.ua
Олімпійську чемпіонку з фехтування визнали найкращою спортсменкою липня: сайт Sport-Express.ua поставив їй кілька запитань. У несподіваному інтерв’ю Оля Харлан розповіла про їжу на ОІ-2024, державні нагороди та Усика.
  • Автор: Данило Вереітін

Останній місяць видався для Ольги Харлан насиченим на події. 33-річна фехтувальниця спочатку виграла бронзу в індивідуальних змаганнях на Олімпіаді у Парижі, потім виграла золото у командних змаганнях. А по поверненні до України на Ольгу чекали приємні сюрпризи. Спочатку президент України Володимир Зеленський вручив їй нагороду «Національна легенда України», а за два дні — Орден Свободи. 

Сайт Sport-Express.ua поспілкувався із титулованою спортсменкою у Національному Олімпійському комітеті одразу після того, як Харлан отримала визнання найкращої спортсменки липня. Для неї це 14-та нагорода.

— Олю, у Парижі чимало спортсменів скаржилися на їжу в Олімпійському селищі. Чи були задовільнені ваші гастрономічні потреби?

— Я можу сказати, що мені було нормально. Я їла те, що хотіла. У мене не дуже це виходило через стрес та інші чинники, але, загалом, я була задоволена їжею на Олімпіаді в Парижі. Я знаю, що було багато спортсменів, які залишилися незадоволеними, але я знаходила те, що було мені до вподоби. 

— Днями ви отримали нагороду «Національна легенда України», а також Орден Свободи з рук президента України Володимира Зеленського. Якою була ваша реакція, коли ви дізналися про ці нагороди та що вам сказали батьки з цього приводу?

— Ну, мама просто плаче та пишається. Каже: «Ой, ти заслужила». Це дуже мило. Я розумію, який в них зараз стан. Бо незрозуміло, як так вийшло, що у доньки такі нагороди. А як я дізналася? Мені зателефонували, сказали, що хочуть мене нагородити. Я сказала, що це дуже прекрасно, я була дуже здивована і пишаюся цими нагородами. Все ж таки, все, що я робила, має легендарний мотив.

— Так співпало, що разом із вами ці державні нагороди отримував Олександр Усик. Який він для вас? Яка у нього енергетика?

— Саша дуже простий. Ми знаємо одне одного дуже давно. Вперше ми побачилися на Олімпіаді у Пекіні, у 2008. З того моменту ми підтримуємо зв’язок. Я дуже захоплююся ним і як спортсменом, і як людиною. Мені важливо почути про його досвід у якихось важливих питаннях. Це взагалі цікаво: коли я спілкуюся з представниками інших видів спорту, мені дуже цікаво зрозуміти ментальність і якісь деталі, я беру щось для себе. Саша – дуже позитивний і класний.