Неймовірна історія Ірини Геращенко: взяла бронзову медаль Олімпіади-2024, хоча ще взимку плакала за бортом

Аватар Даниіл Вереітін Даниіл Вереітін
249
2 голоси
Неймовірна історія Ірини Геращенко: взяла бронзову медаль Олімпіади-2024, хоча ще взимку плакала за бортом
Ірина Геращенко. Фото: Google
Ірина Геращенко здобула бронзову медаль Олімпіади-2024: біографія, родина, досягнення На сайті Sport-express.ua – портрет нашої легкоатлетки.

Ввечері 4 серпня українська легкоатлетка Ірина Геращенко виграла першу в кар’єрі бронзову медаль Олімпійських Ігор. У Парижі їй вдалося здійснити стрибок на 195 сантиметрів. Геращенко змагалася і на висоті 198 см, але взяти її не змогла. Але і цього результату вистачило для бронзової медалі, оскільки Ірина витратила меншу кількість спроб на попередню висоту, аніж її суперниці.

Сайт Sport-express.ua представляє портрет олімпійської медалістки Ірини Геращенко. 

Третя спроба на Олімпіаді стала вдалою

Загалом, для Ірини Геращенко ці Олімпійські ігри стали третіми. Перша Олімпіада в її житті відбулася у Ріо-де-Жанейро у 2016 році. Там Іра показала десятий результат, зупинившись на висоті 193 сантиметри. 

За п’ять років, у Токіо, Геращенко суттєво покращила свій результат. У Японії вона продемонструвала успішний стрибок на 198 сантиметрів, але цього не вистачило для медалі. У підсумку, спортсменка посіла четверте місце.

Тепер, у Парижі, Геращенко показала гірший результат, аніж у Токіо, але змогла виграти бронзову медаль та опинитися на п’єдесталі нагородження. Хоча ще взимку цього року Ірина не могла змагатися через травму. 

"Світилася [перед фіналом], бо змагання для мене це свято. Стояла всю зиму за бортом, дивилася і пускала сльози, бо хотіла стрибати, а не могла. А зараз виходжу на змагання як на свято. Це створено для атлетів, для глядачів, і чому цим не користатися, рано чи пізно це все одно закінчиться. Тому поки я тут, маю насолоджуватися. Добре, що я випромінювала такі емоції — це означає, що це теж було комусь на користь", — розповідала Геращенко в інтерв’ю Суспільному після бронзи на чемпіонаті Європи у червні.

Ярослава Магучіх і Ірина Геращенко. Фото: МОК

Один тренер на все життя

Ірина Геращенко прийшла у легку атлетику ще 22 роки тому і одразу потрапила до Ірини Пустовойт. Саме ця тренерка провела Іру від перших кроків у великому спорті до бронзової медалі на Олімпійських тренерах. У 2011 році у Ірини був перший великий міжнародний старт - чемпіонат світу у Ліллі. З того моменту її кар’єра пішла вгору.

Ірина каже, що Ірина Пустовойт – її друга мама. Тому, поки триває кар’єра Геращенко, цей тандем буде нерозлучним. 

Сім’я — додаткова опора

Про батьків Ірини Геращенко практично нічого невідомо широкому загалу. А от ми повідомимо найголовніше. Сама спортсменка розповідала, що найкращим подарунком для неї на День народження (10 березня) у 2022 році стало те, що її батьки змогли виїхати з охопленого наступом рашистів Києва. Втім, столичні жителі, вони підтримують дочку та лишаються киянами.

Щодо чоловіка, то Ірина вийшла заміж за легкоатлета Сергія Спільняка, який також виступає у стрибках у висоту. Весілля відбулося у 2019 році, а до того пара перебувала у стосунках понад чотири роки. У листопаді 2023 року Ірина Геращенко казала, що мріє про двох дітей, але наразі сконцентрована на своїй спортивній кар’єрі.