Із ким збірна України зустрінеться на Олімпіаді-2024: Мессі, чемпіони Африки та поки невідомий представник Азії

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
375
2 голоси
Із ким збірна України зустрінеться на Олімпіаді-2024: Мессі, чемпіони Африки та поки невідомий представник Азії
Ротань та молодіжна збірна. Колаж: Sport-express.ua
За чотири місяці до старту Олімпійських ігор ми нарешті дізналися з ким зіграє збірна України, яка дебютує на цьому турнірі у футболі. Хто ж наші першочергові конкуренти за медалі – в матеріалі сайту Sport-express.ua.
  • Автор: Кирило Круторогов

Вчора жеребкування визначило суперників збірної України на Літніх Олімпійських Іграх. Як відомо, футбольна збірна вперше в історії пробилася на цей турнір, і тепер вивчає своїх опонентів у сподіванні вийти якомога далі на полях Франції.

До речі, попри те, що господарем цьогорічної Олімпіади вважається Париж, окрім столиці Франції, футбольний турнір насправді проходитиме також у Марселі, Ніцці, Ліоні, Сент-Етьєні, Бордо та Нанті. 

Коментатор Кирило Круторогов у статті на сайті Sport-express.ua представляє суперників команди Руслана Ротаня. 

АРГЕНТИНА

Історія. Серед усіх представників Південноамериканської конфедерації вони брали участь в ОІ 11 разів і є дворазовими переможцями (2004, 2008).

Зокрема, 20 років тому команда під керівництвом легендарного Марсело Б’єлси здобула золоті медалі з Карлосом Тевесом, Хав’єром Маскерано, Габріелем Хайнце і Хав’єром Савіолою у складі. У шести матчах в Афінах і околицях вони мали 100% перемог і не пропустили жодного голу. 

У Пекіні-2008 зірок золото у футболках «альбіселесте» здобувала ще більша кількість суперзірок, зокрема Лео Мессі, Агуеро, Рікельме, Ді Марія і на той час майбутній півзахисник Металіста Хосе Соса. 

Поточний шлях. Щоб пробитися на Олімпіаду, цього разу аргентинці на попередньому етапі посіли перше місце в своєму квартеті з Парагваєм, Чилі, Уругваєм та Перу. А на фінальній стадії, яка також складалася з групового етапу, де чотири команди грали по матчу кожна з кожною, вони випередили Бразилію та Венесуелу, але поступилися Парагваю і разом з ним пробилися на ОІ. 

Головний тренер. Очолює олімпійську збірну Аргентини топовий в минулому захисник Ліверпуля та Барселони Хав’єр Маскерано. Це перша робота Маски в ролі ентренадора. 

Хав’єр Маскерано. Фото: Google

Зірка. Цієї зими була інформація, що Ліонель Мессі та Анхель Ді Марія висловили бажання взяти участь в Олімпійських іграх у Парижі. Маскерано про Лео сказав, що для такого гравця двері в його команду завжди відкриті. Закликав Мессі взяти участь в турнірі і голова Олімпійського комітету Томас Бах. Якщо той таки відмовиться, очевидно, що хтось інший з усе ще чинних чемпіонів світу зіграє проти наших хлопців у Франції.

Лідер. Тьяго Альмада. Ще кілька років тому його називали одним з найголовніших діамантів свого покоління в Аргентині. Але наприкінці 2021-го він несподівано обрав варіант переходу з Велеса в Атланту Юнайтед з МЛС з 14,5 мільйонів євро. У 2022 його почали викликати до національної збірної, з якою він поїхав на Мундіаль до Катару, де став чемпіоном. А ще варто відзначити 20-річного Матіаса Соуле. Форвард є вихованцем Ювентуса, але поточний сезон проводить на правах оренди за Фрозіноне і забив 10 голів у 27 матчах Серії А. 

МАРОККО

Історія. Ця африканська збірна зіграє на Олімпіаді вп’яте в історії (1992, 2000, 2004, 2012). Далі першого раунду вона ніколи не проходила. 

Поточний шлях. Марокканці отримали путівку на Олімпіаду, ставши переможцями Кубку Африканських націй U-23 у 2023 році. Вони були господарями того турніру, здобули три перемоги в трьох матчах групи з Гвінеєю, Ганою та Конго. У півфіналі подолали в серії пенальті збірну Малі, а у фіналі вирвали перемогу в овертаймі над Єгиптом. Якраз-то ці три збірні і поїдуть на ОІ від Африки.

Головний тренер. 46-річний Тарік Сектіуї грав проти Шахтаря у складі АЗ в Кубку УЄФА 2004-2005, а потім тричі став чемпіоном Португалії з Порту. Уже 11 років працює тренером. Очолював команди з ОАЕ та рідного Марокко, а в олімпійську команду своєї країни прийшов цього року. Тобто трофей КАНа U-23 здобував не він.

Зірка. Абде Аззалзулі вихованець іспанського Еркулеса, звідки його для свого дубля за 2 мільйони купила Барселона. Непогано показав себе минулого сезону в оренді в Осасуні і перейшов з Барси в Бетіс уже за 7,5 млн. 

Абде Аззалзулі. Фото: Google

Лідер. Окрім Аззалзулі, можна відзначити ще одного вінгера Ібрахіма Салаха з Ренна, якого можуть пам’ятати олімпійці Шахтаря за зустрічами в Лізі Європи минулого сезону. У матчі у Франції саме він забив у ворота Трубіна та майже подарував путівку до наступного раунду своїй команді.   

3-тя КОМАНДА АЗІЇ

Азійська конфедерація визначить трьох своїх представників лише на початку травня. Причому відбуватиметься це в схожому за африканську версію стилі – через Кубок Азії U-23, що проходитиме в Катарі. Наш суперник буде визначений 2 травня в матчі за 3 місце між двома невдахами півфіналів.